To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - ASTROMANIAK

Anonymous - 07-04-2008, 20:49

maxwell61 napisał/a:
a są czarne ale w nocy je ciężko widac :)
No właśnie o to chodziło, idziesz w nocy oglądać gwiazdy potem nagle za potrzebą w krzaki i odwracasz sie i zamiast gwiazd szukasz telepa po łące przez kilka godzin :D :D :D
Anonymous - 13-04-2008, 11:10

maxwell61 napisał/a:
fotek nieba nie ma ale jest fotka z ostatniego zlotu astromaniaków...jak widac w teleskopy dobsona SYNTA obrodziło jak grzyby po deszczu :mrgreen:
Obrazek

a gdzie ten zlot się odbył, jeżeli można wiedzieć ?

maxwell61 - 13-04-2008, 18:08

walkowice gdzieś około Piły, Trzcianki
akbi - 25-04-2008, 15:56

maxwell61 napisał/a:
gdzieś około Piły

dokładnie 20 km na południowy zachód od Piły :)

...to tylko taki mój przecinek na prośbę maxwell61, :wink:

maxwell61 - 25-04-2008, 16:27

akbi napisał/a:
...to tylko taki mój przecinek na prośbę maxwell61,
dzięks akbi :-)

a prosiłem o niego bo wczoraj wybrałem sie z kolegą na lookanie....pogoda rewelacyjna...bez chmurki...w pierwszej kolejnejności jeszcze przed zmierzchem został ustrzelony SATURN a pozniej MARS...1. był i jest rewelacyjny...widac przerwę cassiniego, czyli lukę miedzy planeta a pierścieniami...2. czyli MARS troche zamazany, bo już niestety jest od nas dość daleko oddalony ale plamki na nim można dostrzec...poza tym piekną galaktykę SOMBRERRO udało sie po raz pierwszy ustrzelić..pozniżej 2 fotki telepów...w moim (większy) ząłożyłem z tyłu na lustro system chłodzenia z wentylatorka z kompa...teraz czekam tylko 20min na wystudzenie lustra a nie 2h jak bywało czasami :twisted: ...

Synta z chłodzeniem czeka na odpalenie :P

tutaj z mniejsza koleżanką :lol:

jak bedzie reszta fotek to wkleje :D ...pozdro dla astromaniaków :D

Cezar - 29-04-2008, 17:03

kolejny przecinek :wink:
maxwell61 - 29-04-2008, 17:13

coś umiera ten temat :( ... nikt sie nie interesuje co nad nami sie dzieje??? :roll:

BTW chciałbym wszystkim powiedziec, że obecnie jest rzadko wystepująca sytuacja na niebie...mianowicie miedzy 6 a 7 z rańca mamy kilka planet - na czerwono odnosnik i 2 asteroidy - na zielono odnośnik, na nieboskłonie co pokazuje poniższy link...oczywiście kilku z nich nie widac ale WENUS, JOWISZ sa widoczne bez problemu ... takze głowy w góre a nie ze spuszczonymi chodzicie :D

nieboskłon z rańca

Matejko - 29-04-2008, 17:51

ueeej to bede musial isc do szwagra podejrzec bo ostatnio widzialem ze tez jakas taka dziwna tuba u nich stoi, myslalem ze sasiadki podglada ;)
maxwell61 - 29-04-2008, 20:08

Matejko napisał/a:
ueeej to bede musial isc do szwagra podejrzec bo ostatnio widzialem ze tez jakas taka dziwna tuba u nich stoi, myslalem ze sasiadki podglada
też można ale bedziesz widział tyłki do góry nogami :D ...teleskopy dają obraz odwrócony :D
Anonymous - 30-04-2008, 14:48

maxwell61 napisał/a:
Matejko napisał/a:
ueeej to bede musial isc do szwagra podejrzec bo ostatnio widzialem ze tez jakas taka dziwna tuba u nich stoi, myslalem ze sasiadki podglada
też można ale bedziesz widział tyłki do góry nogami :D ...teleskopy dają obraz odwrócony :D

ale może sąsiadka będzie odwrócona to akurat widok będzie ok :p

Anonymous - 30-04-2008, 19:57

fajny patent to chłodzenie lustra!
przeszedłem do drugiego etapu konkursu astro i za miesiąc finał

maxwell61 - 30-04-2008, 21:01

no prosze a mniej wiecej czego dotyczyly pytania??? zapodaj jakies na forum... :biggrin:
Anonymous - 01-05-2008, 10:43

np. obliczyć ile czasu potrzebuje satelita na wysokości 300km, aby okrążyć Ziemię, obliczanie białych nocy astronomicznych
maxwell61 - 01-05-2008, 12:18

hehe już dałbym sobie pałę :D ...jednak wole podziwiać nocne niebo niezastanawiając sie co tym kieruje bo i tak jest to niewyobrażalne i zbyt tajemnicze :mrgreen:
kristof - 04-05-2008, 10:24

Eee a mi wciskają jakieś kosmiczne bzdury a nie takie info ;) ...nawet nie wiem jak się liczy te białe noce -> od tego mamy programy by nam powiedziały czy idzie się obserwować czy też nie ;)
gratki z okazji przejścia do kolejnego etapu

A teraz tak kilka wiadomości z mojego Obserwatorium: Na początku pochwalę się że przyjęli mnie jako etatowego obserwatora..czyli teraz jakoś średnio raz albo częściej jadę sobie polukać telepem na planetki ( asteroidy bądź planetoidy kto jak zwał :) ) Hmm co jeszcze by tu rzec o tej zabawie..no może tak -> obserwuje na 40cm teleskopie z podłączoną kamerą CCD bodajże SBIG-7 albo 8.
Jedną z ramek zamieszczam poniżej -> przedstawia ona Henriettę (taką małą planetkę - trzymam się slangu z OA )

Jak znajdę ramkę z jakąś ładną galaktyką w tym moim skromnym zbiorze to zamieszczę tutaj :-)