[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Lancer 1.8 CVT
fargo - 16-04-2010, 14:30
macior napisał/a: | a automat muszę mieć taki już ze mnie automat'oł |
To jest już nas 2 i zakładamy nowohucki klub CVT
macior - 16-04-2010, 14:41
no to mnie licz za dwoje, bo żona też ma CVT
el_diablo - 09-07-2010, 21:51
Postanowiłem dzisiaj sprawdzić czy to prawda, że w Lancer CVT lepiej przyspiesza w trybie auto niż "na łopatkach". Co prawda metoda pomiarowa dość nędzna, bo stoper i prędkościomierz, więc realnego czasu przyspieszenia do 100km/h raczej nie da, ale do porównania myślę wystarczy.
Najlepszy czas w trybie auto - 10,7 s (osiągnięty dwukrotnie w pięciu próbach, najgorszy to 11,0 s)
Najlepszy czas w trybie manual - 10,9 s (osiągnięty jednokrotnie w pięciu próbach, najgorszy to 11,3 s)
Do tego zweryfikowałem teorię z jakiegoś amerykańskiego forum Lancera, twierdzącą że najlepszy czas do setki można osiągnąć ciągnąc do końca na jedynce w manualu, a dalej przerzucając na auto. W mojej próbie się to nie potwierdziło - najlepszy czas to 11,0 s (osiągnięty dwukrotnie w 5 próbach, najgorszy to 11,4 s)
Swoją drogą ciekawe jaki jest prawdziwy czas 0-100 km/h dla CVT...
george2 - 11-07-2010, 11:02
Nie wiem jak czasy ale praktycznie w trybie manual osiągi na poziomie silników 2 litrowych głównie z uwagi na szybką zmianę biegów bez konieczności odejmowania gazu.
el_diablo - 12-07-2010, 08:23
george2 napisał/a: | Nie wiem jak czasy ale praktycznie w trybie manual osiągi na poziomie silników 2 litrowych |
To już zależy do czego ta 2-litrówka jest włożona. Np. moja nubira 2.0 133KM była wyraźnie dynamiczniejsza w całym zakresie prędkości. No ale masa mniejsza, dość krótkie przełożenia, silnik lepiej ciągnął z dołu, no i skrzynia manualna pozwalająca na lepszy start.
macior - 15-07-2010, 07:13
el_diablo napisał/a: | Najlepszy czas w trybie manual - 10,9 s (osiągnięty jednokrotnie w pięciu próbach, najgorszy to 11,3 s) | do jakich obrotów kręciłeś?
[ Dodano: 15-07-2010, 07:14 ]
zresztą jak już pokusiłeś sie o testowanie to moze sprawdź pomiędzy 80 a 120
Morfi - 08-08-2010, 20:20 Temat postu: Jak się sprawuje skrzynia CVT Jak się sprawuje skrzynia CVT - prosze o opinie gdyz szukam samochodu z automatem i pragnę zasięgnąć opini
el_diablo - 08-08-2010, 22:52 Temat postu: Re: Jak się sprawuje skrzynia CVT
Morfi napisał/a: | Jak się sprawuje skrzynia CVT - prosze o opinie gdyz szukam samochodu z automatem i pragnę zasięgnąć opini |
Jest cały wątek na ten temat:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=24422
Maniek07 - 13-10-2010, 10:46
Witam
Przeczytałem cały wątek dotyczący CVT ale nie znalazłem odpowiedzi na pytanie dotyczące elastyczności. Może ktoś powiedzieć jak zbiera się lacerek z tą skrzynią:
1. od 60 km/h do 100
2. od 80 do 120
Mniej więcej jakie czasy notujecie? Wystarczy zwykły pomiar stoperem, nie musi być super dokładny ale żeby pokazał rząd wielkości.
Przymierzam się do zakupu i planuję przesiadkę z manuala na automat.
Pozdrawiam
el_diablo - 13-10-2010, 11:01
W trybie auto, z butem w podłodze? Postaram się zmierzyć w wolnej chwili.
Maniek07 - 13-10-2010, 11:11
Dzięki za szybki odzew
Dokładnie tak jak mówisz. Chodzi mi o typową sytuację na drodze czyli: mamy tira który jedzie 80 km/h i chcę go wyprzedzić. Ważne jest to żeby wiedzieć czy da się radę i ile czasu to zajmie.
Przyzwyczaiłem się do diesla a tu z elastycznością nie ma problemów bo ładnie ciągnie. Jeśli będzie podobnie to będzie super. Szkoda że lancerek w dieselku jest tak drogi i że nie robią z automatem. Ale to chyba pobożne życzenia na razie w mitsu
macior - 13-10-2010, 12:43
też sprawdzę to porównamy
chyba odobno trzeba zmierzyć w trybie manual i osobno w auto, i choć czuję niepokój, że wyjdzie to samo, to jednak redukcja o 3 biegi w dół i skok obrotów sprawia wrażenie szybszego popylania
olosoft - 13-10-2010, 12:59
macior napisał/a: | też sprawdzę to porównamy
chyba odobno trzeba zmierzyć w trybie manual i osobno w auto, i choć czuję niepokój, że wyjdzie to samo, to jednak redukcja o 3 biegi w dół i skok obrotów sprawia wrażenie szybszego popylania |
Dokładnie tak jak piszesz, wyjdzie pomijalna różnica na poziomie 0,5 s. To tylko wrażenie.
Natomiast faktem jest, że CVT w trybie 'automatycznym' słabo zbiera się z dołu. Związane jest to z koniecznością redukcji stopnia przełożenia i tego, że w tym trybie auto trzyma niskie obroty podczas normalnej jazdy. Równoczesna zmiana stopnia przełożenia i podniesienie obrotów blisko maksymalnego momentu trwa wieki. Adaptacyjność CVT jest kwestią dyskusyjną.
Ale i tak mając do wyboru manuala i 'automat' stawiam na CVT. Lancer z CVT to nie wyścigówka, za to bardzo wygodne w prowadzeniu auto miejskie.
Maniek07 - 13-10-2010, 13:06
Dużo jeżdżę w trasie, stąd moje pytania. I związany z tym "niepokój" jak sobie auto i skrzynia radzą w trasie.
Jazda w mieście automatem to sama przyjemność. Nie zależy mi na wyciągnięciu jak najlepszego czasu w sprincie ale za to zależy mi na płynnej i możliwie dynamicznej jeździe w trasie.
Wiadomo, że to nie wyścigówka i nie oczekuję tego ale ważne żeby osiągi nie odbiegały zbytnio od normy.
Wyczytałem że podczas jazdy na automacie nie ma problemu np z redukcją biegów za pomocą łopatek, jak to się sprawdza w praktyce? Czy redukcja biegu za pomocą łopatek zajmuje tyle samo czasu co w manualu? Jak szybko działa skrzynia?
olosoft - 13-10-2010, 13:12
Na trasie auto prowadzi się świetnie. Często używam tempomatu. W moim przekonaniu tylko w automacie tempomat ma sens. Praktycznie każdego można wyprzedzić o ile zajdzie potrzeba. Osobiście preferuję redukcję łopatką - jest błyskawiczna. Niedzielnych kierowców można wyprzedzać w trybie automatycznym.
|
|
|