[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Światła do jazdy dziennej
eska - 06-02-2012, 15:55
To są skopiowane światła halogenów
Tak jak pisałem cały czas zastanawiam się:
1. Czy warto zainstalować światła dzienne? tutaj jestem skłonny odpowiedzieć sobie tak.
2. Jak to zrobić, aby nie zepsuć wyglądu auta?
Czasami widzę na ulicy samochody z dziennymi ledami założonymi fatalnie dlatego wolę to jeszcze przemyśleć, popatrzeć.
krzychu - 07-02-2012, 22:15
eska napisał/a: |
2. Jak to zrobić, aby nie zepsuć wyglądu auta?
|
Rozwiązania są ze 2-3:
- sprawdzić jak działają dzienne w ASX-ie... Znaczy wziąć tamte halogeno-dzienne, podłączyć halogeny normalnie, a dzienne przez jakiś moduł z allegro DRL (włącza z silnikiem, wyłączy po zgaszeniu lub włączeniu postojówek)
- zastosować moduł obniżający trochę napięcie na przednich mijania do około 10-11V + sterownie jak wyżej.
- jak wyżej tylko z drogowymi i obniżeniem do około 5-6V
Pierwsze rozwiązanie full legal, drugiego nikt się nie czepia, trzecie trochę dyskusyjne.
mjsystem - 08-02-2012, 11:50
krzychu napisał/a: | Rozwiązania są ze 2-3:
- sprawdzić jak działają dzienne w ASX-ie... Znaczy wziąć tamte halogeno-dzienne, podłączyć halogeny normalnie, a dzienne przez jakiś moduł z allegro DRL (włącza z silnikiem, wyłączy po zgaszeniu lub włączeniu postojówek)
- zastosować moduł obniżający trochę napięcie na przednich mijania do około 10-11V + sterownie jak wyżej.
- jak wyżej tylko z drogowymi i obniżeniem do około 5-6V |
Jedno i drugie sprawdzone i montowane nawet przez ASO
tyku - 09-02-2012, 11:18
To jest rozwiązanie super : http://allegro.pl/swiatla...2098381697.html ; tylko jak to podłączyć żeby dobrze działało z światłami do jazdy dziennej. Może ktoś to wytłumaczy na przykładzie Lancera.
plecho1 - 09-02-2012, 13:09
W komplecie jest automatyczny włącznik więc najprawdopodobniej podpinasz masę, plus pod stacyjkę i sterowanie wyłączeniem pod światła postojowe.
mjsystem - 09-02-2012, 13:13
Tylko po co aż osiem??
ko5a - 09-02-2012, 13:31
Żeby zrobić coś takiego:
dzięki za wizualizację eska też szukam miejsca żeby wsadzić DRL.
ale pomysł z "podwójnymi" halogenami kojarzy mi się trochę z Rosyjskim Tjuningiem, dla mnie porażka. Być może przeszczep halogenów z ASX będzie najlepszym rozwiązaniem.
Ja nie mam halogenów więc opcje na razie mam dwie:
- wymienić zaślepki na takie które mają dziury pod halogeny i zamontować okrągłe DRL.
- wstawić moduł który obniży napięcie na drogowych lub mijania (tylko czy na bank jest to zgodne z prawem? przecież te lampy nie mają homologacji na dzienne)
krzychu - 09-02-2012, 13:59
ko5a napisał/a: |
- wstawić moduł który obniży napięcie na drogowych lub mijania (tylko czy na bank jest to zgodne z prawem? przecież te lampy nie mają homologacji na dzienne) |
Z mijania nie ma problemu... W końcu teraz też tak jeździsz.... Sprawa drogowych jest dyskusyjna.
gzesiolek - 09-02-2012, 14:28
mjsystem napisał/a: | Tylko po co aż osiem?? |
10 i to po to zeby samemu sobie zlozyc ksztalt jaki sie chce...
w Lancerku w sumie chcialbym takie np. 12 rozlocznych ale mniejszych ledow zeby sobie w kratki zaslepek wmontowac (w starszych rocznikach zaslepki sa plaskie i zakratkowane, a nie maja miejsc na halogeny)
ale musialbym sobie zwizualizowac czy za bardzo wioska nie wyjdzie
zenker - 09-02-2012, 16:52
Wstawię dla zainteresowanych jeszcze raz światła do jazdy dziennej w światłach drogowych pół roku i zero problemów z policją montaż Aso Parexbud Lublin woj.lubelskie koszt 350 zł
Uploaded with ImageShack.us
mjsystem - 10-02-2012, 14:00
gzesiolek napisał/a: | 10 i to po to zeby samemu sobie zlozyc ksztalt jaki sie chce... |
Zakrawa mi to na wiejski tuning... sory takie moje zdanie.
zenker napisał/a: | Wstawię dla zainteresowanych jeszcze raz światła do jazdy dziennej w światłach drogowych pół roku i zero problemów z policją montaż Aso Parexbud Lublin woj.lubelskie koszt 350 zł |
Właśnie takie rozwiazanie jest tanie i IMO profesjonalne Zenker tez o tym myslałem:)
zenker - 10-02-2012, 15:02
normalnie wyjde z siebie Wiejski Tuning wlasnie te ledy i inne gajgerki to wiejski tuning
to fabrycznie montowane jest w golfach 6 audi,mazda,Fabrycznie powtarzam niema to nic wspolnego z wiejskim tuningiem ale w sumie zdania mogą byc podzielone kwestia gustu w sumie pozdrawiam:)
ko5a - 10-02-2012, 15:27
zenker, czytanie ze zrozumieniem.. (chodziło o zrobienie serduszka z 10 ledów)
gzesiolek - 10-02-2012, 15:33
zenker, czytaj dokladnie... bo sie oburzasz na slowa mjsystem, ktory ma dokladnie takie samo zdanie jak Ty tzn. Twoje rozwiazanie uwaza za pro, a wszelkie zestawy ledowe z alledrogo uwaza za wiejski tunning
a co do ledow to jest cienka granica... i dlatego jeszcze nic u siebie nie zrobilem... bo chcialbym aby to bylo zrobione z klasa, bez robotek recznych, jakichkolwiek zewnetrznych oznak montazu... bo jak ma to zle wygladac to ja juz wole na mijania jezdzic... jak na razie 3 lata i 56tys km i dalej pala...
berladi - 10-02-2012, 15:45
Witam.
O gustach się nie dyskutuje,ale dla mnie w niektórych samochodach fabryczny zestaw kojarzy się z "wiejskim tunningiem".
zenker, czy w Aso Parexbud mieli moduł u siebie czy przyjechałeś ze swoim?
|
|
|