To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Manualna skrzynia biegów szumi łożysko

m6riano - 22-11-2012, 15:53

mouseman, skrzynie sa m/w te same..problem ogólny...
mouseman - 22-11-2012, 17:43

no to trzeba przyspieszyć wymiane oleju w skrzyni puki jeszcze wszystko hula, ile kupić 2-3 litry ?? Widze że Redline MT90 to chyba najlepszy wybór.
komarsnk - 22-11-2012, 17:50

mouseman napisał/a:
ile kupić 2-3 litry ??

Ile? :D
Nie mam A/T więc z autopsji nie powiem ale gdzieś wyczytałem, że trzeba kupić 10 litrów :)

bbandi - 22-11-2012, 17:52

mouseman napisał/a:
no to trzeba przyspieszyć wymiane oleju w skrzyni puki jeszcze wszystko hula, ile kupić 2-3 litry ?? Widze że Redline MT90 to chyba najlepszy wybór.

Ja wymieniłem na ten olej (2l weszło) M/T przy okazji zaaplikowałem ceramizer do skrzyni po 500km czuć poprawę działania - na ciepłym znaczącą natomiast na zimnym niewiele lepiej.
Tylko że wlałem jeden ceramizer a producent zaleca 2 jeśli ilość oleju w skrzyni jest od 2 - 4L.
Generalnie to jest na plus, cudów się nie spodziewałem.

EDIT
Podobno najlepsze efekty występują dopiero po zrobieniu tak 1.5k km.

mouseman - 22-11-2012, 17:53

No ja też niemam A/T. Mówimy w tym temacie o manualu :D
Cezar - 22-11-2012, 18:29

mouseman napisał/a:
Widze że Redline MT90 to chyba najlepszy wybór.

Wymienilem na Redlina i sie dobiero zaczelo :twisted:

Jak nic nie szumi i wszystko ladnie chodzi to lepiej nie ruszac.

mouseman - 22-11-2012, 19:40

Cezar napisał/a:
Wymienilem na Redlina i sie dobiero zaczelo

Co takiego ??

malina_drizzt - 22-11-2012, 19:48

bbandi napisał/a:
mouseman napisał/a:

Ja wymieniłem na ten olej (2l weszło) M/T przy okazji zaaplikowałem ceramizer do skrzyni po 500km czuć poprawę działania - na ciepłym znaczącą natomiast na zimnym niewiele lepiej.
Tylko że wlałem jeden ceramizer a producent zaleca 2 jeśli ilość oleju w skrzyni jest od 2 - 4L.
Generalnie to jest na plus, cudów się nie spodziewałem.

EDIT
Podobno najlepsze efekty występują dopiero po zrobieniu tak 1.5k km.

A jaki ceramizer dolewałeś? może xado?

Cezar - 22-11-2012, 20:17

mouseman napisał/a:
Cezar napisał/a:
Wymienilem na Redlina i sie dobiero zaczelo

Co takiego ??

Nowy olej wyplukal pozostalosci starego i zaczely sie cyrki z lozyskami. Wymienilem komplet lozysk plus uszczelniacze i nastala cisza. Gdybym wiedzial to bym tego nie ruszal i czekal az samo zacznie chrobotac :wink:
No ale nie ma tego zlego coby na dobre nie wyszlo :P

komarsnk - 22-11-2012, 20:35

mouseman napisał/a:
No ja też niemam A/T. Mówimy w tym temacie o manualu :D

Uups :oops: ślepnę na starość

bbandi - 22-11-2012, 20:50

malina_drizzt napisał/a:
A jaki ceramizer dolewałeś? może xado?

Nie, nie xado, polski z ceramizery.pl

mouseman - 22-11-2012, 21:21

Hm ten Redline bardzo drogi 90 zł za niecały 1 litr :roll: Myśle że Castrol nie powinien być gorszy CASTROL SYNTRANS MULTIVEHICLE 75W90 GL4 1L, ktoś użył ?

[ Dodano: 22-11-2012, 22:04 ]
ok wybór juz paadł http://www.skrzynie.com.pl/texaco-mtf-94.html

keleron - 23-11-2012, 08:41

http://allegro.pl/millers...2793217874.html
To jest olej zalany w mojej skrzyni po remoncie kapitalnym -sprawuje sie bez zarzutu wiec moge spokojnie go polecic jeden z lepszych olei obecnie na naszym rynku.

m6riano - 23-11-2012, 19:42

mouseman, ja teraz zalałem:
http://allegro.pl/millers...2793217874.html
w sumie ceramizer tez mam to może psikne..ale wątpie żeby coś pomogło..;-)

bakus_44 - 02-12-2012, 22:32

Witam.
Jestem po wymianie łożysk w skrzyni. W nieautoryzowanym od niedawna juz serwisie mitsubishi wymienili mi łożysko wałka sprzęgłowego, 2 łożyska mechanizmu różnicowego i profilaktycznie łożysko oporowe. Pozostałych łożysk powiedzieli, że nie ma sensu wymieniac. Generalnie w samochodzie jest ciszej, chociaz spodziewałem sie wiekszej roznicy- widocznie az tak glosno te lozyska nie szumialy, jednak nadal jest roznica, choc mniejsza, przy dodawaniu gazu na wcisnietym sprzegle, a przy przyspieszaniu z dolaczonym napedem.
Na zimnej skrzyni strasznie ciezko wchodza biegi, wczesniej wlasciwie tak zimno nie bylo, wiec tego nie odczowalem, ale podobno synchronizatory OK i to norma. Wczesniej czytajac o tym zaproponowalem mechanikom wlanie rzadszego oleju 75w80, ale w odpowiedzi uslyszalem ze jezeli maja dac na to gwarancje to nie wleja innego oleju niz zaleca producent.
Generalnie jestem zadowolony ze juz wszystko gra, ale gdybym wiedzial ze to wycie nie jest takie mocna to nie wiem czy bym sie zdecydowal.

Teraz czeka mnie jeszcze wymiana rozrzadu i nie wiem czy wymienic tez uszczelniacze czy nie?