[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Wymiana piasta/lożysko przód
m6riano - 28-07-2010, 22:30
mar111cin napisał/a: | dla pewnośći zamówiłem nowe lożysko KOYO razem z piastą, do tego nowa zwrotnica, jak części przyjdą to zobacze czy da się to skręcić bez prasy.
do tego nowe wahacze z dołu - banan i prosty,
mam nadzieje że niczego innego nie pogiełem, bo nie zamawiałem tego wahacza z góry co jest, ani widełek trzymających amorek, mam nadzieje że jest to proste, chociaż strzał był porządny, ale dołem dostał. Gorzej że wulkanizatorzy nie chcą się podjąć prostowania felgi :/
pytanie dodatkowe, czy wymieniając wahacz ten co jest z góry, trzeba ustawiać geometrie? |
ja w końcu kupiłem cały kpl.=piasta, flansza i łożysko, w sumie za takie same pieniądze co wcześniej same łożysko z piastą
mar111cin - 29-07-2010, 00:23
hehe Krzyżak ; ) ja pisałem że i łożysko i zwrotnica będą nowe tak że zobaczymy czy same się dopasują czy będę musiał użyć prasy.
Owczar - 29-07-2010, 10:16
mar111cin, łożysko z flanszą i piastą skręcisz, bez najmniejszego problemu. On jest pasowane raczej luźnie, więc prasa jest niepotrzebna. Przy rozkręcaniu czasem się tylko "skleja" płaszczyzną przylegającą do zwrotnicy.
Hugo - 29-07-2010, 16:53
mar111cin napisał/a: | tak że zobaczymy czy same się dopasują czy będę musiał użyć prasy. | Nie będziesz musiał jeśli zrobisz to co Ci pisałem wyżej.
zukol21 - 02-08-2010, 21:38
U mnie sprawa wygląda dość dziwnie. Podczas jazdy na wprost huczy pow. 30km/h, wystarczy jednak delikatnie skręcic w prawo i hałas ustaje. Nieprzyjemny dzwięk pochodzi z przodu.
m6riano - 02-08-2010, 21:53
miałem podobnie z łożyskiem na początku..później już hałasowało cały czas
wydaje mi się że to prawe łożysko..z resztą one najczęściej lecą.
oczywiście mogę się mylić.
dlatego podnieś najpierw prawa stronę na lewarek i zakręć kołem
robertdg - 02-08-2010, 21:55
zukol21 napisał/a: | U mnie sprawa wygląda dość dziwnie. Podczas jazdy na wprost huczy pow. 30km/h, wystarczy jednak delikatnie skręcic w prawo i hałas ustaje. Nieprzyjemny dzwięk pochodzi z przodu. |
Jeżeli z przodu, to wynika na przednie prawe łozysko.
kokoksik - 03-08-2010, 18:16
Koledzy mam takie pytanie. Ponieważ przy wymianie łożyska urwałem czujnik absu i myślałem aby zmostkować czujnik z drugim dobrym
Jak myślicie zdało by rezultat czy jeszcze by pogorszyło sprawe
jafo2 - 03-08-2010, 18:57
Witam, to i ja dorzucę swoją historyjkę.
Jak wielu też miałem problem z łożyskami (bicie na kierownicy). Po tym jak udało mi się odkleić tarcze od piast (z przodu), a nie było łatwo stwierdziłem że wymiany wymaga cała piasta. Zakupiłem Dokuji całkowita piasta koła z flanszą za 230 zł. Wystarczyło odkręcić 4 śruby i przykręcić nową. Ile czasu wytrzymają zobaczymy. Cena myślę dosyć przystępna, KANACO mogłem mieć za 430 zł no ale postanowiłem spróbować oszczędzić .
Na tył udało mi się na allegro zamówić Ruville 186zł za sztukę(ma być też z flanszą ale zobaczymy co przyjdzie bo jeszcze nie dotarła ).
Odnośnie wymiany.
Półośki z przodu wystarczyło potraktować delikatnie młotkiem przez deskę.
Potem rozpiąłem wahacze dolne i już dalej poszło bez oporu.
Przy okazji do wymiany poszły dwa wahacze dolne.
Niestety z tym ABS-em nie podpowiem.
m6riano - 03-08-2010, 20:16
ja od grudnia jeżdżę (dużo) na łożysku z flanszą firmy JC PARTS czy coś takiego
dokładnie od tego sprzedawcy za 230 zł z przesyłką:
http://allegro.pl/item115...nt_92_2000.html
mackbeth - 03-08-2010, 22:30
Co do ABS'u: Absolutnie nie rób tego, zresztą nic to nie da. Komputer sprawdza czy dostanie 4 oddzielne sygnały z czujników. Jak nie, to i tak będzie błąd....
kokoksik - 04-08-2010, 18:20
mackbeth napisał/a: | Co do ABS'u: Absolutnie nie rób tego, zresztą nic to nie da. Komputer sprawdza czy dostanie 4 oddzielne sygnały z czujników. Jak nie, to i tak będzie błąd.... | tak też myślałem
Szukałem po allegro i znalazłem jedną ciekawą tylko od kombi -nie wiecie czy będzie pasowac do mojego sedana
zukol21 - 04-08-2010, 20:22
istnieje jakaś różnica miedzy prawym przednim łożyskiem+piasta z 97 a 99 roku , wersjami silnikowymi czy tez abs'em (lub jego brakiem)??
czekoladka_1981 - 04-08-2010, 20:54
zukol21 napisał/a: | istnieje jakaś różnica miedzy prawym przednim łożyskiem+piasta z 97 a 99 roku |
Nie ma.
zukol21 napisał/a: | czy tez abs'em (lub jego brakiem)?? |
wszystkie mają abs.
zukol21 - 04-08-2010, 21:01
dzieki czekoladka
|
|
|