To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Olej silnikowy do Carismy GDI

JCH - 04-03-2014, 18:05

anna rakowska napisał/a:
właśnie skończyłam butelkę i się zastanawiam czy kupić nową 40 czy 50.
Kup 40%.
50% może trochę w gardło palić ;)

eve1988 - 04-03-2014, 21:17

JCH, też miałem dwuznaczne skojażenie tych butelek :D
anna rakowska - 05-03-2014, 09:56

Nie, że zalewam ponad MAX, tylko mi została reszta w tej 5-litrowej butelce, to ją już wylałam.
(Cholera, znowu dwuznacznie...)
A chłopcy - delikatne gardła macie ;)

JCH - 05-03-2014, 11:06

anna rakowska napisał/a:
A chłopcy - delikatne gardła macie ;)
Dobra. Do silnika kup 40-tkę a do gardziołka może być 50-tka. Będziem zagryzać też na ostro ;)
benton66 - 06-03-2014, 15:48

xluki napisał/a:
Mam u siebie AMSOIL AEL 5W30 i jest naprawdę super! Silniczek chodzi cichutko i jest to 100% pełen syntetyk ;)

Napisz proszę coś więcej o tym oleju i jak sprawuje się Twoj silnik na nim

dnr - 08-04-2014, 16:00

Witam serdecznie ;)
Doradzicie coś? Czas na wymianę oleju.
Carisma GDI 11.99' przebieg 200 000
Nie wiem co było wcześniej wlane, nie ma żadnej informacji. Denerwuje również ten klekot, na zimnym silniku wydaje się być bardziej nasilony.

sebkin - 08-04-2014, 23:59

dnr napisał/a:
Witam serdecznie ;)
Doradzicie coś? Czas na wymianę oleju.
Carisma GDI 11.99' przebieg 200 000
Nie wiem co było wcześniej wlane, nie ma żadnej informacji. Denerwuje również ten klekot, na zimnym silniku wydaje się być bardziej nasilony.

Fuchs Race Pro 5W30 ;-) kilka stron dalej masz opis tego oleju ;-)

Pablinho1990 - 11-04-2014, 13:46

Witam dzisiaj wymienialem u siebie olej wraz z filtrem. Tak jak mowisz u mnie rowniez wystepowalo cykanie na zimnym silniku i nie wiedzialem co mialem wlane wczesniej :)
Zakupilem olej mobil 1, polsyntetyk, 10w40 i jestem z niego bardzo zadowolony :) Teraz hydropopychacze wogole mi nie cykaja ani na zimnym ani na cieplym silniku :) moja cari jest z 98 roku i ma 201 tys przebiegu :)

sebkin - 11-04-2014, 21:13

Pablinho1990 napisał/a:
Witam dzisiaj wymienialem u siebie olej wraz z filtrem. Tak jak mowisz u mnie rowniez wystepowalo cykanie na zimnym silniku i nie wiedzialem co mialem wlane wczesniej :)
Zakupilem olej mobil 1, polsyntetyk, 10w40 i jestem z niego bardzo zadowolony :) Teraz hydropopychacze wogole mi nie cykaja ani na zimnym ani na cieplym silniku :) moja cari jest z 98 roku i ma 201 tys przebiegu :)

Daj znać jak będzie po kilku tysiącach kilometrów ;)
Nie ciesz się zbyt wcześnie, ja też byłem bardzo zadowolony z Valvoline MaxLife ale po 2000km była tragedia z hydro.

Pablinho1990 - 12-04-2014, 10:47

Nie ma sprawy zobaczymy jak to bedzie w przyszlosci :)
xluki - 12-04-2014, 11:13

benton66, co moge powiedziec. Wczesniej mialem olej Valvoline SynPower 5W30. Nigdy silnik mi nie cykał ani nie chodził w jakikolwiek sposób głośno. Olej jest bardzo rzadki i jak najbardziej wybór był trafny bo silnik chodzi równo, cicho i bardzo ładnie wkręca się na obroty ( czuć że chce jechac :D ). Następna wymiana za pol roku i napewno bedzie taki sam olej ;) Także naprawdę polecam. AA i jeszcze jedno... przed wymianą zalałem płukankę Millersa ;)
plecho1 - 12-04-2014, 11:50

Ludzie dalej uparcie leją do tego silnika kiepskie półsyntetyki. Ten silnik lubi rzadkie oleje jak napisał xluki, wystarczy poczytać temat.
sebkin - 12-04-2014, 13:00

plecho1 napisał/a:
Ludzie dalej uparcie leją do tego silnika kiepskie półsyntetyki. Ten silnik lubi rzadkie oleje jak napisał xluki, wystarczy poczytać temat.

Dokładnie i bezdyskusyjnie tak! To chyba trzeba wielkimi czerwonymi literami napisać na początku tematu ;) Tak samo jak to, że gęstością oleju nie zniweluje się jego ubytku czy to przez pobór czy przez uszczelkę.

benton66 - 12-04-2014, 21:08

xluki napisał/a:
benton66, co moge powiedziec. Wczesniej mialem olej Valvoline SynPower 5W30. Nigdy silnik mi nie cykał ani nie chodził w jakikolwiek sposób głośno. Olej jest bardzo rzadki i jak najbardziej wybór był trafny bo silnik chodzi równo, cicho i bardzo ładnie wkręca się na obroty ( czuć że chce jechac :D ). Następna wymiana za pol roku i napewno bedzie taki sam olej ;) Także naprawdę polecam. AA i jeszcze jedno... przed wymianą zalałem płukankę Millersa ;)

A jak u Ciebie z ubytkami oleju? Olej rzadki to pewnie i ubytki spore?

sebkin - 12-04-2014, 21:23

benton66 napisał/a:
xluki napisał/a:

A jak u Ciebie z ubytkami oleju? Olej rzadki to pewnie i ubytki spore?

Rzadki olej nie oznacza, że będzie go więcej ubywało. Jeżeli masz szczelny i sprawny silnik to żadnego nie będzie ubywać chyba, że kręcisz wysoko wtedy każdy silnik lubi łyknąć troszkę oliwy, szwagier w R8 regularnie dolewa olej a auto z przebiegiem około 15000km ;) Co do rzadkości to akurat w GDI im R Z A D S Z Y tym lepiej ;) na oleju w GDI nie wolno oszczędzać.