Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Olej silnikowy do Carismy GDI
benton66 - 12-04-2014, 21:30
Chyba wszyscy zgodzą się z tym, że najbardziej optymalnym olejem do GDI jest 5W30. Sam na razie mam u siebie wlany wysokiej jakości olej 10W40 Millersa z dużą zawartością bazy syntetycznej. W porównaniu do wcześniej wlanego Magnateca 10W40 to i tak niebo i ziemia, ogólnie nie polecam tego oleju. Żałuję trochę że nie wlałem syntetyka 5W30 od razu, ale trochę się obawiałem tak radykalnej zmiany, chyba niepotrzebnie. Swoją drogą, ciekawe co byłoby, jakby kolega Sebkin zalał przy najbliższej wymianie olej Amsoila, a kolega Xluki Fuchsa Race Pro i napisał wrażenia Przy najbliższej wymianie tylko te 2 oleje biorę pod uwagę, ale chyba będę musiał rzucić monetą
sebkin - 12-04-2014, 22:58
Cytat: | Swoją drogą, ciekawe co byłoby, jakby kolega Sebkin zalał przy najbliższej wymianie olej Amsoila, a kolega Xluki Fuchsa Race Pro i napisał wrażenia Przy najbliższej wymianie tylko te 2 oleje biorę pod uwagę, ale chyba będę musiał rzucić monetą |
Oba oleje są najwyższej jakości więc na sucho ciężko coś powiedzieć, Fuchs ma przewagę nad Amsoilem jeżeli chodzi o temperaturę płynięcia dzięki czemu nawet w zimne i chłodne dni jest błyskawicznie rozprowadzany po całym bloku silnika. Piotrek, który doradził mi Fuchsa rozważał Amsoila ale Fuchs pod względem specyfikacji okazał się lepszy co oczywiście nie oznacza, że Amsoil jest zły
benton66 - 12-04-2014, 23:03
Ale podobno Amsoil jest "niskopiołowy" (cokolwiek to znaczy) co przy GDI ma chyba duże znaczenie?
sebkin - 12-04-2014, 23:27
Masz rację ale Fuchs wcale nie odbiega od Amsoila pod tym względem jeżeli dobrze pamiętam to silnik z bezpośrednim wtryskiem powinien mieć olej z właściwościami low SAPS ponieważ sam podczas pracy wytwarza popioły, które zapychają kanaliki dlatego też jest bardzo ważne by nie przesadzać z interwałami.
benton66 - 12-04-2014, 23:44
Dzięki Sebkin, chyba mnie przekonałeś do Fuchsa heheh
Jaki interwał planujesz przyjąć dla tego oleju?
sebkin - 13-04-2014, 00:32
Na pewno będziesz zadowolony
10 000km i zmiana.
Skrzypek - 13-04-2014, 11:04
a ja zalałem taki wczoraj: http://www.liqui-moly.pl/...detail?Itemid=0
[ Dodano: 13-04-2014, 11:06 ]
a ja zalałem taki wczoraj: http://www.liqui-moly.pl/...detail?Itemid=0
MichciuGT - 15-04-2014, 18:44
Witam
z tego co widzę to odradzacie jeździć na oleju półsyntetycznym Valvoline maxlive 10w-40, silnik jest w dobrym stanie/być może i bardzo dobrym (nie słychać stukania hydropopychaczy) i nie stać mnie na Fuchs Race Pro 5W30, a rodzice nie chcą wymieniać bo "mało jeździmy"- samochód jeździ raz na 1-2 miesiące w trasę ok. 90 km i co 2-4 dni 4-15 km
Czy w takim razie syntetyk VALVOLINE MAXLIFE SYNTHETIC 5W-40 4L może być i będzie choć trochę lepszy? cena max to 150 zł za 4l
czy może zostać na tym półsyntetyku skoro dobrze działa i wymieniać co roku, o ile dobrze zrozumiałem powinno się co roku zmieniać olej bo się z czasem utlenia czy coś tam się z nim dzieje, tak ?
sebkin - 15-04-2014, 20:36
MichciuGT napisał/a: | Czy w takim razie syntetyk VALVOLINE MAXLIFE SYNTHETIC 5W-40 4L może być i będzie choć trochę lepszy? cena max to 150 zł za 4l |
Mi osobiście właśnie na tym oleju - VALVOLINE MAXLIFE 5W40 silnik zaczął strasznie hałasować, podejrzewam że nie jest to pełen syntetyk tylko HC
MichciuGT napisał/a: | o ile dobrze zrozumiałem powinno się co roku zmieniać olej bo się z czasem utlenia czy coś tam się z nim dzieje, tak ? |
Tak, tym bardziej w GDI i każdym silnikiu z bezpośrednim wtryskiem paliwa olej szybciej traci swoje właściwości.
MichciuGT - 15-04-2014, 21:17
No to u mnie Carisma ma przejechane ok. 260 000 km i od kupienia ok. 210 000km jest olej Valvoline 10w-40 półsyntetyczny i silnik dobrze działa nic nie cyka, ani nic się z nim nie dzieje więc trochę dziwna sprawa że u Ciebie po 2 000 silnik zaczął hałasować, być może na to ma duży wpływ charakteru jazdy, u mnie Carisma nie jest kręcona >4 000 obr/min i kierowca niema "ciężkiej nogi"
sebkin - 15-04-2014, 21:30
Być może ale powyżej 4000 kręcę bardzo rzadko zresztą nie po to kupiłem benzyniaka żeby jeździć jak dieslem
MichciuGT - 15-04-2014, 21:46
okej, czyli krótko mówiąc
jak się jeździ spokojnie to nie musi być jakiś super olej, ale dla tego silnika byle jaki pierwszy to nie może być, jak się jeździ i chce się cieszyć z jazdy to trzeba też trochę wydać na lepszy olej
sebkin - 15-04-2014, 22:15
MichciuGT napisał/a: | okej, czyli krótko mówiąc
jak się jeździ spokojnie to nie musi być jakiś super olej, ale dla tego silnika byle jaki pierwszy to nie może być, jak się jeździ i chce się cieszyć z jazdy to trzeba też trochę wydać na lepszy olej |
Tak ale nie do końca ponieważ nie bierzesz pod uwagę zimnych startów, rozejścia się oleju po bloku jak najszybszym napełnianiu olejem popychaczy czy zawartości SAPS'ów
MichciuGT - 15-04-2014, 22:38
W każdym silniku biorę pod uwagę to że najlepiej się trzymać 3/4 wskaźnika oleju dzięki czemu wystarczająco szybko olej jest rozprowadzany jest po silniku, akumulator i rozrusznik zostały stworzone aby kręcić silnikiem, jak nie ma siły to zazwyczaj któryś z tych elementów jest uszkodzonych, napełnianie popychaczy jak ma podobną gęstość to jest ok. w takim samym czasie, o zawartości SAP'ów rzeczywiście nie słyszałem, jak będę miał czas to poczytam o tym i jaki to ma wpływ na silniki
Dziękuje za dobrą krytykę, lubię się o takich rzeczach uczyć bo później wiem jak się zapytam jakiegoś "mechanika" czy zna się na rzeczy czy nie :]
benton66 - 16-04-2014, 15:24
Mało który mechanik zna się na GDI, oni boją się tego silnika jak ognia
[ Dodano: 16-04-2014, 15:41 ]
MichciuGT napisał/a: | okej, czyli krótko mówiąc
jak się jeździ spokojnie to nie musi być jakiś super olej, ale dla tego silnika byle jaki pierwszy to nie może być, jak się jeździ i chce się cieszyć z jazdy to trzeba też trochę wydać na lepszy olej |
Jeśli silnik masz w dobrym stanie, to nie warto katować go kiepskim pólsyntetykiem, który powoli go dobije. Dobry syntetyk trochę kosztuje, ale masz pewność że zadbasz dobrze o swój silnik i- co równie wazne- zmniejszysz zużycie paliwa. Co jak co ale GDI jest bardzo wrażliwy na jakość i rodzaj oleju
|
|
|