Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Olej silnikowy do Carismy GDI
plecho1 - 16-04-2014, 16:10
Dodatkowo z gorszych olejów szybciej wytrącają się zanieczyszczenia które zalepiają np. popychacze lub magistrale doprowadzające olej do popychaczy (słynne w tych silnikach klepiące zawory) na co ten silnik jest bardziej wrażliwy od innych bo dodatkowo przez specyfikę tego silnika do oleju dostaje się więcej sadzy niż ma to miejsce w silnikach z wtryskiem pośrednim.
sebkin - 16-04-2014, 17:35
plecho1 napisał/a: | Dodatkowo z gorszych olejów szybciej wytrącają się zanieczyszczenia które zalepiają np. popychacze lub magistrale doprowadzające olej do popychaczy (słynne w tych silnikach klepiące zawory) na co ten silnik jest bardziej wrażliwy od innych bo dodatkowo przez specyfikę tego silnika do oleju dostaje się więcej sadzy niż ma to miejsce w silnikach z wtryskiem pośrednim. |
benton66 napisał/a: | Jeśli silnik masz w dobrym stanie, to nie warto katować go kiepskim pólsyntetykiem, który powoli go dobije. Dobry syntetyk trochę kosztuje, ale masz pewność że zadbasz dobrze o swój silnik i- co równie wazne- zmniejszysz zużycie paliwa. Co jak co ale GDI jest bardzo wrażliwy na jakość i rodzaj oleju |
Posłuchaj kolegów, piszą samą prawdę lepiej dorzucić trochę do lepszego oleju i być spokojnym o silnik.
MichciuGT - 16-04-2014, 20:45
okej, w takim razie patrząc w taki sam sposób jak wy to dziwne że do tej pory silnik dobrze chodzi...
mam nadzieje że nie nazbierało się dużo nagaru i płukanka nie zaszkodzi silnikowi podczas zmiany oleju na Fuchs Race Pro 5W30, jeśli dzięki temu silnik ma dłużej podziałać bez remontu to rzeczywiście warto, tylko szkoda że nikt nie robi testów jak duży wpływ ma jakość oleju na żywotność i spalanie, zwłaszcza dla GDI
te trochę to jest 2x więcej, równie dobrze za tą samą cenę można by zmieniać na wiosnę i na jesień olej...
benton66 - 18-04-2014, 21:37
Nie rozumiesz podstawowej zasady: pólsyntetyk z zasady jest gęstszy od syntetyka, przez co samo smarowanie silnika w momencie rozruchu nie jest takie jak przewidział jego producent, co w przypadku GDI ma duże znaczenie, szczególnie w zimie. Jak pewnie czytałeś wcześniej, rzadszy olej (syntetyczny) łatwiej i szybciej dociera do wszystkich newralgicznych punktów, przez co zmniejsza sie jego zuzycie (szczególnie hydraulicznych popychaczy zaworowych). Nie trzeba od razu kupować Race Pro, który faktycznie jest drogi, ale jest dużo innych tańszych olejów syntetycznych, które na pewno zapewnią lepszą ochronę silnika niż standardowy, łatwo dostępny i tani półsyntetyk 10W40. Uwazam, że lepiej zalać GDI raz do roku dobrej klasy syntetykiem, niż 3 razy w roku zwykłym pólsyntetykiem
[ Dodano: 18-04-2014, 22:07 ]
Sebkin, zauważyłes wzrost mocy silnika po zastosowaniu Race Pro?
MichciuGT - 18-04-2014, 23:07
okej rozumiem, z tego co się przed chwilą dowiedziałem od taty to poprzedni (pierwszy) właściciel (trochę starszy) wlewał mobil 5w30 syntetyczny,po czym dał komuś z rodziny młodszemu jeździć, tamta młoda osoba miała wypadek i uderzyła prawym tyłem i niezbyt dbała o samochód, to po kupieniu korek od wylewu oleju był zapieczony i olej był w kiepskim stanie, i od tamtej pory jeździ na 10w-40 Valvoline, w takim razie za ok. miesiąc zmiana oleju i to kierując się waszymi poradami i tym na jakim jeździł wcześniej to będzie syntetyczny 5w30.
benton66 - 19-04-2014, 09:13
Tylko wcześniej zastosuj jakąś płukankę, np. Millersa
sebkin - 20-04-2014, 13:17
benton66 napisał/a: | Sebkin, zauważyłes wzrost mocy silnika po zastosowaniu Race Pro? |
Wzrost mocy przy oleju raczej jest nie do osiągnięcia ale na pewno czuć, , że silnik ma lżej z łatwością i ciszą wkręca się na obroty i spalanie spadło o około litra co uważam za niepodważalny dowód na to że silnik chodzi bardzo dobrze na tym oleju
MichciuGT - 21-04-2014, 13:44
nie wiem czy było wcześniej
co powiecie o tym teście ?
http://www.animegame.com/cars/Oil%20Tests.pdf
robert78 - 21-04-2014, 14:02
panowie ja posiadam stan licznika 250000 jezdze na 10w40 od wymiany do wymiany trace ok 1,5l oleju czy moge przejsc na 5w30 np motul oczywiscie przed wymiana zastosuje plukanke czy nie zwieksza sie ubytki oleju w takim razie (gdzies czytalem ze po zmianie na syntetyk auto nawet przestalo gubic olej)
benton66 - 28-04-2014, 12:30
Nie przekonasz się jak nie sprawdzisz. Wcześniej zerknij czy silnik nie ma wycieków
glina - 15-05-2014, 18:27
Z okazji osiągnięcia progu 100 stron w tym temacie zapraszam do bezterminowej ankiety
plecho1 - 15-05-2014, 18:55
Przy ostatnich dwóch wymianach w poprzedniej Carismie zalewałem Valvoline 5w50, niestety w ankiecie nie ma takiego
glina - 15-05-2014, 19:00
Dodałem
MichciuGT - 24-05-2014, 22:29
Dzisiaj wymieniłem olej z valvoline półsyntetyka 10w40 na valvoline synpower 5w-40 ( wiem że to podobno nie jest pełen syntetyk, ale większość osób go chwali) za olej z filtrem zapłaciłem 150zł (Petrostar na Pradze, polecam sklep, moim zdaniem sprzedawcy znają się na rzeczy)
Przebieg przy wymianie: 263950km
Co zauważyłem podczas wymiany:
spuściłem stary olej i wymieniłem filtr na Mann (taki dostałem w sklepie)
wlałem 2,5 litra i było 3/4 na wskaźniku bagnetu, odpaliłem i kontrolka od oleju świeciła się przez 3-5 s, zgasła ale coś mi szeleściło od strony rozrządu, zgasiłem, sprawdziłem i było 1/4 oleju na bagnecie, dolałem 0,5 litra i było 2 mm poniżej górnej kreski, odpaliłem, nadal szeleściło to przegazowałem go na 4,5 tyś obr. przez 5 sekund i szelest znikną :]
- silnik stał się po wymianie cichszy i zdaje mi się że szybciej wkręca się na obroty
(silnik nie faluje na jałowych, ale pracuje na dosyć niskich obrotach tzn. ok. mm powyżej tej cienkiej kreski)
a ok. 2 tyg. temu dolałem jeszcze 0,5l valvoline 10w-40 bo zauważyłem że było oleju równo na wskaźniku min. - czyli wychodzi na to że pali mi 0,5 l. na ok. 10k km
Croom - 22-07-2014, 07:24
MichciuGT napisał/a: | Co zauważyłem podczas wymiany:
spuściłem stary olej i wymieniłem filtr na Mann (taki dostałem w sklepie)
wlałem 2,5 litra i było 3/4 na wskaźniku bagnetu, odpaliłem i kontrolka od oleju świeciła się przez 3-5 s, zgasła ale coś mi szeleściło od strony rozrządu, zgasiłem, sprawdziłem i było 1/4 oleju na bagnecie, dolałem 0,5 litra i było 2 mm poniżej górnej kreski, odpaliłem, nadal szeleściło to przegazowałem go na 4,5 tyś obr. przez 5 sekund i szelest znikną :] |
Czyli olej chyba nie taki super jak ma być albo i nie do konca dostosowany do konstrukcji.
Ja bym mimo wszystko zalał olej syntetyczny 5W30
plecho1 napisał/a: | Przy ostatnich dwóch wymianach w poprzedniej Carismie zalewałem Valvoline 5w50, niestety w ankiecie nie ma takiego |
A czemu coś się dzieje z silnikiem ?
|
|
|