To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - ASTROMANIAK

maxwell61 - 04-05-2008, 15:03

kristof napisał/a:
Na początku pochwalę się że przyjęli mnie jako etatowego obserwatora
jeszcze raz graty!!!! :D

kristof napisał/a:
czyli teraz jakoś średnio raz albo częściej jadę sobie polukać telepem na planetki ( asteroidy bądź planetoidy kto jak zwał )
merkurego już upolowałeś???

kristof napisał/a:
obserwuje na 40cm teleskopie z podłączoną kamerą CCD bodajże SBIG-7 albo 8.
kurcze 2x razy taki jak mój...musi być wypas...musze sie kiedys z toba umówic na lookanie przez to cudo :wink:

kristof napisał/a:
przedstawia ona Henriettę (
a niby która to?? widze jakąś galaxy z prawej strony ale nie wiem ktora to ta Henrietta :?: :cry:

kristof napisał/a:
Jak znajdę ramkę z jakąś ładną galaktyką w tym moim skromnym zbiorze to zamieszczę tutaj
koniecznie!!!

ja wczoraj z moją luba wybrałem sie za Szczecin...SATURN, MARS, kilka M-ek w tym 13 królowa nieba :D ...generalnie było superświetnieelegancko :D

kristof - 08-05-2008, 11:17

maxwell61 napisał/a:

merkurego już upolowałeś???

Hmm..nie na takie planetki poluję :) moje są te najmniejsze w US czyli wszystkiego rodzaju planetoidy z pasa głównego trochę tych bliższych i chyba coś z tych dalszych...ale przede wszystkim te z pasa głównego...
aa sorka zapomniałem Henrietta jest po lewej stronie w górnym narożniku taka samotna i najjaśniejsza w tamtym rejonie ( jest w ramce poniżej ):

A co do obserwacji na tym..to powiem szczerze jak się siedzi w małym pokoju zdala od telepa to nie myśli się o tym jaki on jest duży :-)
Jak następnym razem będę w borowcu i nie zapomnę aparatu to zrobię mu parę fotek :-)

Gratuluje udanych obserwacji,

maxwell61 - 12-05-2008, 20:19

no wiec dla tych, którzy mają małe problemy z orientacja na niebie a chciEliby zobaczyć STAURNA i MARSA to prezentuje mapkę na najbliższe dni gdzie jak widac nad KSIĘŻYCEM świci SATURN i na prawo od niego MARS...jeśli ktoś posiada tylko lornetkę to powinin zobaczyć już zarysy SATURNA...zyczę udanych łowów :D

p.s. z resztą sam księżyc przez lornete wygląda rewelacyjnie :mrgreen:

kristof - 14-05-2008, 01:31

hehe..zaawsze myślałem tzn wierzyłem w to że nastawianie telepa po współrzędnych jest proste, no bo tak było jak ktoś mi pomagał złapać się w polu gdzie co jest ... dziś gdy miałem wsio sam zrobić, nie dość że dotarłem na ostatnią chwilę to jeszcze przez 3h szukałem punktów odniesienia na obu mapkach...a co i tak musiałem skorzystać z pomocy kolegi z drugiego telepa...a okazało się że nie dość że praktycznie trafiłem bezbłędnie na samym początku to tylko przez pitolone skale nie potrafiłem się znaleźć gdzie jestem...Więc w sumie praca w obserwatorium do lekkich nie należy, ale mam nadzieję że w końcu się w prawię w poszukiwania i znajdowania się na nich :-)
No więc podsumowując obserwacje Winchestera miałem zacząć o 22:10 (lokalnego czasu) a zacząłem je jakoś o 24:52 -> co za tym idzie tylko 3h poślizgu, mam nadzieję że w przyszły wtorek pójdzie mi lepiej z tym telepem..
pozdrawiam i miłego dzionka życzę : Następne sprawozdanie z obserwacji postaram się napisać bardziej sensownie dziś nerwy biorą górę...

maxwell61 - 05-06-2008, 15:40

kristos i co masz dalej jakieś fotki???
ja ostatnio nie mam w ogóle czasu na lookanie chociaz pogoda ładna to zmrok zapada dopiero o 23 a świta już ok 4...poza tym na płd niebie super widac JOWISZA jak najjśniejsza gwiazdę...wiec jak ktoś bedzie wracał na bani i straci orientację to niech podąża za jowiszem na południe...o ile w tym kierunku ma iśc :lol:

[ Dodano: 05-06-2008, 15:41 ]
oczywiście kristof :D

kristof - 05-06-2008, 16:58

Jakieś leżą, gdzieś na kompie :-) tylko brak czasu by coś wkleić tutaj...tzn sesja i nie zawsze siedzę na kompie gdzie mam te zdjęcia...
A tak to ostatni raz w tym sezonie byłem na obserwacjach jakoś w zeszły czwartek, i sezon na obserwacje fotometrycznym telepem się skończył :/ więc fotki telepa prześle we wrześniu/październiku...kurcze późno ale zawsze aparatu zapominałem...A sezon się skończył z powodu jaki napisał maxwell61 czyli są za krótkie noce i przeprowadzanie obserwacji u nas już się nie opłaca, imo telep spektroskopowy ( jak nazwa wskazuje do spektroskopii) ma działać przez całe lato z wyłączeniem 2 tyg na wymianę luster z 2x40cm na 2x50cm :twisted: i szczerze myślę by przeszkolić się na niego...z wiadomych powodów co 2 lustra to nie jedno ;)
Jak skończę sesje tj. jakoś w lipcu wstawię jakieś dodatkowe fotki :) teraz to ona zabiera mi cały czas...poza 1h dziennie którą poświęcam na relaks...

maxwell61 - 05-06-2008, 22:16

kristof napisał/a:
Jakieś leżą, gdzieś na kompie tylko brak czasu by coś wkleić tutaj...tzn sesja i nie zawsze siedzę na kompie gdzie mam te zdjęcia...
ok jakos przezyjemy :D

za 2 tygodnie bawię się na weselichu w Kiekrzu może gdzieś tam przebywasz w poblizu???

kristof - 07-06-2008, 15:27

maxwell61 napisał/a:
za 2 tygodnie bawię się na weselichu w Kiekrzu może gdzieś tam przebywasz w poblizu???

Życze udanej zabawy do białego rana :)
Wiesz ja mieszkam na wschód od poznania ;) tj. do Kiekrza mam jakieś 40-50km...więc tylko żabi skok..a jeziorko jest tam cudne :D
pozdro

maxwell61 - 19-06-2008, 14:54

no zabawa była przednia :D ...szczególnie powrót z poprawin :wink:

generalnie wczoraj byla ladna pełnia...nwet w TV mówili że wschód księżyca był niemalże równo z zachodem słońca...o 2:00 pieknie nad księzycem na wschód świecił JOWISZ...musze się na niego wybrac i polookać jego pasy i wielką plamę która ponoć ma od niedawna 2 towarzyszki :wink:

Moominek - 18-07-2008, 12:16

Zaczął sie okres polowań na Perseidy, kto poluje? :)
maxwell61 - 18-07-2008, 15:42

zaczął zaczął i równie dobrze chmury zaczeły mnie już powoli wpieniac :evil: ... o ile dobrze pamietam maximum przypada na polowe sierpnia wiec może wówczas cos sie przejaśni... z pewnością spektakl warty oglądniecia :wink:
kristof - 27-07-2008, 00:56

nic nie mówiąc dziś nad Poznaniem jest piękniutkie niebo...czysto i przejrzyście wsio u mnie widać :-)
Tylko zaczynam odczuwać coraz bardziej braki własnego telepa...kurcze wsio na gołe oko brać, a takie piękna tam się chowają...
A no i widziałem dziś pierwszą w tym sezonie ' spadającą gwiazdę ' :-) fajny widok zwłaszcza że to było podczas seansu filmowego pod chmurką ;-)
pozdro i udanych polowań na planetki gwiazdy komety, i te spadające kamloty :D

Efa! - 05-08-2008, 14:22

Spadają gwiazdki, spadają, jak szalone :)
Poprzedni tydzień spędziłam na oglądaniu nieba, zamiast na porządnym wysypianiu się.

Moominek - 06-08-2008, 09:16

Efa! napisał/a:
Spadają gwiazdki, spadają, jak szalone :)

Do każdej spadającej podczepić życzenie ;)
U nas od kilku dni pochmurno ale wcześniej udało mi się upolować wzrokiem dwie... teraz chyba zaczyna się maksimum ich aktywności?

Efa! - 06-08-2008, 15:53

Trzeba przegonić chmury. Zdmuchnąć je jakoś. Właśnie jadę na jakiś czas na działkę, a tam, z dala od świateł miasta, w ładne noce można podziwiać niebo. Przepiękne! W ogóle z dala od aglomeracji człowiek przekonuje się, że gwiazd jest więcej, niż widać z balkonu w domu, heh.