To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Skrzynia

RAFIkSierra - 22-09-2011, 14:58

m6riano napisał/a:

Zadzwoń do Japaneze to pewnie ci poda...tylko jak poda koszt to spadniesz z krzesła...;-)

czy jesteś w 100% przekonany, że prosiłem właśnie o to co napisałeś?

malina_drizzt - 22-09-2011, 16:02

To samo stwierdził mój mechanik z tym terkotaniem łożska wałka sprzęgłowego.
Powiedział teraz coś tam słychać, przyjedziesz za rok i też będzie terkotało. :)
Zastanawiam się tylko czy luz na łożysku nie niszczy reszty łożysk i synchronizatorów?

bobik247 - 22-09-2011, 18:23

Jasne że niszczy, o ile łożysko jedynie delikatnie szumi a nie zaczyna się rozsypywać to pół biedy, ale jak już dochodzą do tego luzy promieniowe i osiowe wtedy zaczyna się też nadmierne zużycie zębatek i pozostałych podzespołów skrzyni. W końcu może dojść do zablokowania łożyska lub trybów fragmentem kulki albo koszyczka, a wtedy to albo coś się urwie, ukręci, albo po prostu łożysko zacznie się obracać w gnieździe, dalej już nie muszę tłumaczyć...
Jeśli szum jest delikatny i nie nasila się z czasem, to łożysko się zaczyna kończyć, a jeśli szum jest już na tyle mocny że zagłusza radio, do tego nasila się przy hamowaniu skrzynią, bądź przyspieszaniu to już jest po łożysku, prawdopodobnie ma już kwadratowe kulki;)

malina_drizzt - 22-09-2011, 19:09

bobik247 napisał/a:
Jasne że niszczy, o ile łożysko jedynie delikatnie szumi a nie zaczyna się rozsypywać to pół biedy, ale jak już dochodzą do tego luzy promieniowe i osiowe wtedy zaczyna się też nadmierne zużycie zębatek i pozostałych podzespołów skrzyni. W końcu może dojść do zablokowania łożyska lub trybów fragmentem kulki albo koszyczka, a wtedy to albo coś się urwie, ukręci, albo po prostu łożysko zacznie się obracać w gnieździe, dalej już nie muszę tłumaczyć...
Jeśli szum jest delikatny i nie nasila się z czasem, to łożysko się zaczyna kończyć, a jeśli szum jest już na tyle mocny że zagłusza radio, do tego nasila się przy hamowaniu skrzynią, bądź przyspieszaniu to już jest po łożysku, prawdopodobnie ma już kwadratowe kulki;)

U mnie nic nie szumi jedynie rozrząd cichutko.
Łożysko słychać najgłośniej przy obrotach do 1500 obr. na pierwszym i drugim biegu i na wstecznym, dopiero po rozgrzaniu oleju w skrzyni.
Właściwie nie jest to szum, a terkotanie/chrobotanie powyżej 2000 obr. całkowicie zanika.

RAFIkSierra - 23-09-2011, 06:44

rafiksierra napisał/a:
ile i jakich łożysk (z ich numerami do szukania) potrzeba jest żeby zrobić kompletny remont skrzynki silnika 2.0

naprawdę nikt nie jest w stanie tego ogarnąć? :) :?

sampler - 23-09-2011, 11:05

RAFIkSierra napisał/a:
rafiksierra napisał/a:
ile i jakich łożysk (z ich numerami do szukania) potrzeba jest żeby zrobić kompletny remont skrzynki silnika 2.0

naprawdę nikt nie jest w stanie tego ogarnąć? :) :?

rozpiska skrzyni jest w tym temacie. Znajdziesz orginaly pozniej poszukaj zamiennikow.

http://forum.mitsumaniaki...er=asc&start=30

RAFIkSierra - 23-09-2011, 11:38

Dobry link. Dzięki Ci o wielki :) :) :)
orbit - 16-10-2011, 11:35

A orientuje się ktoś czy mitsu skrzynie tą co do galanta dawało, tego manuala w 2.0 to dawało do innego modelu też? chodzi o to że musze kupić taką skrzynie a do galanta trudno czasem o części a może w jakim space starze była ta sama skrzynia??
m6riano - 16-10-2011, 13:50

orbit napisał/a:
A orientuje się ktoś czy mitsu skrzynie tą co do galanta dawało, tego manuala w 2.0 to dawało do innego modelu też? chodzi o to że musze kupić taką skrzynie a do galanta trudno czasem o części a może w jakim space starze była ta sama skrzynia??

znasz kod swojej skrzyni?

orbit - 16-10-2011, 13:53

F5M42-2-F7N2
m6riano - 16-10-2011, 14:55

Szukałeś choćby na allegro?
Japaneze?
Suchedniów?

orbit - 16-10-2011, 17:12

Suchedniów? co to

Patrzyłem problem jest jeszcze taki ze były modele na 25 i 27 zębów z tego co się dowiedziałem.
Ale generalnie moje pytanie brzmiało czy ta skrzynia była w jakimś innym modelu montowana

m6riano - 16-10-2011, 17:40

orbit napisał/a:
Suchedniów? co to

Zagłębie skrzyń..przynajmniej kiedyś...

Kamil_Ziomek - 16-10-2011, 19:04

A ja mam takie pytanie odnośnie synchronizatorów: ktoś kiedyś wspominał o ich naprawie poprzez "nad spawanie" i dalszą obróbkę , robił ktoś to i przejechał jakiś większy przebieg?
KamilR10 - 16-10-2011, 22:26

malina_drizzt napisał/a:
To samo stwierdził mój mechanik z tym terkotaniem łożska wałka sprzęgłowego.
Powiedział teraz coś tam słychać, przyjedziesz za rok i też będzie terkotało. :)

U mnie bylo dokladnie to samo, tez tak stwierdzil, mimo wszystko kupilem lozysko, NSK made in Japan, przy najblizszej okazji bede wymienial, czyli nie szybko bo dopiero jakos w styczniu bede w PL.