[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] [FAQ] Montaż zegarów High Contrast
pitbu77 - 18-02-2011, 22:00
A ja myślę tak.
Skoro w wersjach VR-4, których jest trochę w Anglii, jest możliwa konwersja km -> mile (co można często przeczytać w ogłoszeniach sprzedaży VR-4 dopiero co importowanych z Japonii do Anglii na eBay'u) to czemu nie można zrobić tego w licznikach "zwykłych" Galantów?
Zatem przestawienie licznika jest wykonalne, nie wiem tylko w jaki sposób...
swinks_UK - 18-02-2011, 22:45
Tą konwersję robią małe układy elektroniczne tzw. dzielniki. Wpina je się w sygnał speedo ze skrzyni (w przypadku automatów najczęściej stosowana metoda) lub w ecu.
Problem w tym, że dotąd widziałem tylko układy km>mile, a nie na odwrót.
robertdg - 18-02-2011, 22:54
pitbu77 napisał/a: | A ja myślę tak.
Skoro w wersjach VR-4, których jest trochę w Anglii, jest możliwa konwersja km -> mile (co można często przeczytać w ogłoszeniach sprzedaży VR-4 dopiero co importowanych z Japonii do Anglii na eBay'u) to czemu nie można zrobić tego w licznikach "zwykłych" Galantów?
Zatem przestawienie licznika jest wykonalne, nie wiem tylko w jaki sposób... | Żle myślisz, przeca VR ma licznik w km/h, a to, że ma 180 na blacie, to tylko wymóg konieczności jaką jest delimiter, nie oglądałes Tokyo Drift, Policaje mają fabryczne fury i nie ścigają aut które zasuwają szybciej jak 180km/h, zresztą inna mentalność
swinks_UK - 18-02-2011, 22:58
Robert, "nie mieszajmy dwóch systemów walutowych"
Tu nie chodzi o delimiter, ale o konwerter.
sipex - 18-02-2011, 23:22
czyli pozostaje przyzwyczaić się:) dzieki za informacje
pitbu77 - 18-02-2011, 23:24
robertdg napisał/a: | Żle myślisz, przeca VR ma licznik w km/h, a to, że ma 180 na blacie, to tylko wymóg |
Dokładnie tak. Tylko, że to jest 180 km/h. A jak przypływają do Anglii to są przerabiane z km/h => mph. Ot cała Zofia... filoZofia
robertdg - 18-02-2011, 23:40
swinks_UK, siur, siur, maj misteik
pitbu77 napisał/a: | A jak przypływają do Anglii to są przerabiane z km/h => mph. Ot cała Zofia... filoZofia | Ar ju siur Jak z kumplem kupilimy Toye z Angli to miala odometer w km a wskazówka szła po tarczy km/h oraz mph
pitbu77 - 19-02-2011, 08:15
robertdg napisał/a: | Ar ju siur |
Robert, siur to ja jestem od urodzenia - na kobietę nie wyglądam przeca
robertdg napisał/a: | wskazówka szła po tarczy km/h oraz mph |
A na Twoim dowcipie już się poznałem trochę U mnie w aucie wskazówka też idzie w km/h i odpowiednio 1,8 raza mniej w mph Tylko w milach nie widać bo mam licznik w km/h
Ktoś coś z tego kuma?
robertdg - 19-02-2011, 10:23
pitbu77 napisał/a: | Robert, siur to ja jestem od urodzenia - na kobietę nie wyglądam przeca | Nie wiem, pozornie wyglądasz jak facet, ale kto wie jakie walory kryjesz pod sweterkiem widziałem kiedyś taką "niedopracowaną" dame w Wawce, zdradził ją ton głosu.
Ja sobie poprostu jaja robie, ale z tą damą to fakt
sipex - 23-02-2011, 19:19
witam
mam zegary hc od 2.5 i działa wszystko oprócz obrotmoierza..czy ta przeróbka z pierwszej strony umnie też bedzie działać? a może ze starych orginalnych zegarów da coś się przełożyć żeby działało?mam miśka 2.0 98rok
poczytałem i jednak dam to komuś kto sie zna na tym bo ja niemam zielonego pojęcia..
a może wie ktoś dlaczego jak odpale samochód nie działaja światła przeciwmgłowe?zgasze i odpale na nowo i jest oki ?pzdr
swinks_UK - 23-02-2011, 19:59
Płytka obrotomierza ze starych zegarów wiele ci nie pomoże, jak wspomniał Bartek, jest "obrócona" o 90°. Opisana przeróbka dotyczy adaptacji obrotomierza do silnika 4G64, ale powinno działać w 4G63. Oba silniki są w układzie L4, tak samo otrzymują impulsy do układu.
sipex - 23-02-2011, 20:53
swinks_UK,
jutro dam to do zrobienia bo boję się że coś zepsuje,a z tymi swiatłami co raz działaja raz nie wiesz może co jest przyczyną?
swinks_UK - 23-02-2011, 21:03
Pewnie nadpalony przekaźnik, taki zaskok za drugim razem to typowy objaw.
Dobra nie róbmy OT w temacie. Załóż osobny to rady się znajdą
sipex - 25-02-2011, 20:04
swinks_UK,
zegary już wróciły od elektryka i wszystko działa idealnie:D według Twojej receptury wielkie dzięki:D zamontowałem je i wydaje mi się że zegary HC są jakby głebiej osadzone;/tzn ten plastik dookoła zegarów jest w odległości jakiś 5mm..też tak macie?czy może tak jaest też na tych starszych bo nie pamiętam już?pzdr
swinks_UK - 25-02-2011, 23:46
Eee, niemożliwe...
Jak podmieniałem w swoim ex-GDI to nie było różnicy.
|
|
|