[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Manualna skrzynia biegów szumi łożysko
komarsnk - 02-12-2012, 23:42
bakus_44 napisał/a: | Teraz czeka mnie jeszcze wymiana rozrzadu i nie wiem czy wymienic tez uszczelniacze czy nie? |
Nie zrób tego błędu co ja - wymień
Teraz mam pięknie zakonserwowaną lewą stronę silnika z miską włącznie :/
bakus_44 - 03-12-2012, 12:24
komarsnk napisał/a: | bakus_44 napisał/a: | Teraz czeka mnie jeszcze wymiana rozrzadu i nie wiem czy wymienic tez uszczelniacze czy nie? |
Teraz mam pięknie zakonserwowaną lewą stronę silnika z miską włącznie :/ |
Mechanik, który bedzie mi to robil twierdzi, ze poki nie cieknie nie ma sensu tego wymieniac. Takie fabrycznie zalozone uszczelniacze sa ponoc lepiej spasowane i nawet nie wymieniane przy tym przebiegu powinny przetrwac dluzej, niz wsadzone nowe, nawet oryginalne.
major - 03-12-2012, 12:29
Jaki gwint (lewy, prawy) przy nakrętce półosi przy piaście
Da się wyciągnąć półoś ze skrzyni nie ruszając tej nakrętki
komarsnk - 03-12-2012, 12:43
bakus_44 napisał/a: | komarsnk napisał/a: | bakus_44 napisał/a: | Teraz czeka mnie jeszcze wymiana rozrzadu i nie wiem czy wymienic tez uszczelniacze czy nie? |
Teraz mam pięknie zakonserwowaną lewą stronę silnika z miską włącznie :/ |
Mechanik, który bedzie mi to robil twierdzi, ze poki nie cieknie nie ma sensu tego wymieniac. Takie fabrycznie zalozone uszczelniacze sa ponoc lepiej spasowane i nawet nie wymieniane przy tym przebiegu powinny przetrwac dluzej, niz wsadzone nowe, nawet oryginalne. |
Tak tak - ja też miałem sucho
Ale już nie mam
I co? Rozpinać rozrząd? Nie - dolewam olej i nie jest mi z tym najlepiej
Hugo - 03-12-2012, 15:34
major napisał/a: | Jaki gwint (lewy, prawy) przy nakrętce półosi przy piaście | Normalny, prawy, po obu stronach, czyli odkręcasz w lewo
m6riano - 03-12-2012, 19:40
Cytat: | Da się wyciągnąć półoś ze skrzyni nie ruszając tej nakrętki |
jak rozepniesz prosty oraz zwrotnice na górze oraz zlejesz olej ze skrzyni to spoko..
major - 03-12-2012, 20:44
Hugo napisał/a: | Normalny, prawy, po obu stronach, czyli odkręcasz w lewo |
Dzięki
Walczyłem trochę dziś z tą nakrętką ale jak na razie 1:0 dla niej
m6riano napisał/a: | jak rozepniesz prosty oraz zwrotnice na górze |
Ok to w takim razie jutro sprawdzę ten sposób. Ale znając życie będą problemy z rozpięciem zawieszenia
Hugo - 03-12-2012, 21:49
major napisał/a: | Walczyłem trochę dziś z tą nakrętką ale jak na razie 1:0 dla niej | Jak dawno nie odkręcana to zrozumiałe. Trochę WD-40, dobra nasadka 32 mm, dobra przedłużka, rurka min. 50 cm, hamulec w podłogę i puści
m6riano - 04-12-2012, 18:11
major, najlepiej zapytaj nabassu bo wymieniał mi półośke w sobote..ja tylko podpatrywałem..;-)
major - 04-12-2012, 21:57
Dobra sprawa półosi rozwiązana:) Nakrętka poszła jednak nie dało się wybić półosi z piasty
Zrobiłem to tak że rozpiąłem dolny prosty i sworzeń górny i udało się wysunąć półoś ze skrzyni.
Dzięki Panowie za podpowiedzi
Mam jeszcze jeden problem a mianowicie nie wiem jak odkręcić śrubę przy łapie tylnej poduszki(przykręcona do skrzyni). Jest tam mega mało miejsca
Macie jakiś patent na to albo specjalny klucz
Hugo - 04-12-2012, 22:50
major napisał/a: | nie dało się wybić półosi z piasty | A to już standard w EA.
Michal4133 - 12-12-2012, 20:31
Witam, będę się przymierzał do wymiany łożysk w skrzyni, ponieważ gruchocze mi najbardziej słyszalne jest jadąc na pierwszym biegu, po wciśnięciu sprzęgła cisza, tylko proszę kogoś kto już to sam wymieniał żeby potwierdził mi dokładnie które to dokładnie łożyska trzeba wymienić
jeśli dobrze pamiętam to do wymiany jest łożysko "22008" i łożysko "22008W" plus do wymiany będzie podkładka pod łożysko oznaczona numerem 42 - Front bearing retainer?
Planuje to zrobić jeszcze przed nowym rokiem wiec wskazówki mile widziane.
Czym sklejaliście później skrzynie? silikonem na wysokie temperatury wystarczy? taki jak pod uszczelki dekla?
major - 12-12-2012, 21:51
22008, 22008W- obowiązkowo
22409, 22409W- zależnie od stanu(lepiej wymienić dla spokoju)
Ponadto skontrolować czy łożyska mechanizmu różnicowego(stożkowe) nie mają wżerów
element 42- podkowa wystarczy ją splanować nie trzeba wymieniać.
Dodatkowo do wymiany uszczelniacz wałka sprzęgłowego i 2 uszczelniacze półosi.
Co do silikonu to myślę że wysokotemperaturowy będzie ok ale nie wiem tego na 100%
Ja swoją skrzynie już rozebrałem ale z braku czasu składanie będzie dopiero w przyszłym tyg
Michal4133 - 12-12-2012, 22:28
Dzięki major jakieś problemy przy rozbieraniu tych wszystkich wałków, zwracać na coś uwagę? Trochę kurcze mnie zdziwiło że mi te łożyska w skrzyni padły ponieważ samochód ma przejechane tylko 60tyś mil :/ no ale w umie rocznik 2000
Owczar - 12-12-2012, 22:38
Michal4133 napisał/a: | że mi te łożyska w skrzyni padły ponieważ samochód ma przejechane tylko 60tyś mil :/ no ale w umie rocznik 2000 |
Rocznik nie ma znaczenia. Padają między 220-250kkm. 60tys mil pewnie ma tylko na liczniku....
|
|
|