[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Wymiana piasta/lożysko przód
Pitl88 - 05-08-2010, 10:35
zukol21 napisał/a: | U mnie sprawa wygląda dość dziwnie. Podczas jazdy na wprost huczy pow. 30km/h, wystarczy jednak delikatnie skręcic w prawo i hałas ustaje. Nieprzyjemny dzwięk pochodzi z przodu. |
Podjedz na diagnostykę kolego i tam zawsze mają rozpędzarkę do kół i będziesz miał pewność że to łożysko. U nas w robocie robią to wszystkim za darmo Może też opona hałasować, zdarzają się takie przypadki A niema bicia na kierownicy przy hamowaniu? Tarcza jeśli będzie miała lekkie nawet bicie też może hałasować. Ja przymierzałem się do wymiany łożyska ale dziwnym trafem po wymianie tarcz i klocków jest cisza Teraz hałasuje mi tył ale to opona od wewnątrz lekko się wyząbkowała i tak hałasuje, jak zakładam zimowe to jest cisza
menic - 09-08-2010, 13:44
Ostatnio zrobiłem galem ponad 2k kilemetrów po europie i przy powrocie już do domu zaczęło coś hałasować chyba w prawym przednim kole. Zapewne łozysko kończy żywot.
Teraz moje pytanie - czy wymiana tego łozyska to pilna sprawa, czy moge się chwilę wstrzymać?
Hugo - 09-08-2010, 16:40
menic napisał/a: | czy wymiana tego łozyska to pilna sprawa, czy moge się chwilę wstrzymać? | Możesz nawet kilka tysięcy km przejechać. Będzie wyło coraz bardziej i tyle.
m6riano - 09-08-2010, 19:14
menic napisał/a: | Ostatnio zrobiłem galem ponad 2k kilemetrów po europie i przy powrocie już do domu zaczęło coś hałasować chyba w prawym przednim kole. Zapewne łozysko kończy żywot.
Teraz moje pytanie - czy wymiana tego łozyska to pilna sprawa, czy moge się chwilę wstrzymać? |
ja jeździłem ponad pół roku, czyli tak spokojnie z 10 tysi..więc nie masz sie czego obawiać.
Wymień lepiej "cały zestaw":łożysko z flanszą i piastą, koszt podobny a mniej j...roboty...;-)
robertdg - 09-08-2010, 20:12
Hugo napisał/a: | Możesz nawet kilka tysięcy km przejechać. Będzie wyło coraz bardziej i tyle. |
m6riano napisał/a: | ja jeździłem ponad pół roku, czyli tak spokojnie z 10 tysi..więc nie masz sie czego obawiać.
Wymień lepiej "cały zestaw":łożysko z flanszą i piastą, koszt podobny a mniej j...roboty...;-) |
Tak Panowie, ale jest jedno ale w tym całym rozumowaniu, jezeli wewnętrzna bieznia sie przegrzeje i obroci sie na piascie, to niestety beda sie szykowaly wieksze wydatki
m6riano - 09-08-2010, 23:24
no tak zależy jakie dokładnie jest uszkodzenie łożyska..ale zazwyczaj jest to wybicie od dołów, więc myśle że jeśli jest to oryginalne jeszcze łożysko to jeszcze spokojnie te pare tysi można przelatać.
ps. U mnie po wymianie coś ok. grudnia teraz przy szybszym skręcie w lewo jakby dochodził szum z prawego koła, czyżby to łożysko znowu?
np. jade 80 i ostro skręcając w lewo hamuje jednocześnie.
hoody - 14-08-2010, 21:15
Cytat: | Teraz hałasuje mi tył ale to opona od wewnątrz lekko się wyząbkowała i tak hałasuje, jak zakładam zimowe to jest cisza |
to może czas na amorki bo zaraz i zimówki wyząbkujesz
jafo2 - 15-08-2010, 10:40
Witam.
Zabrałem się wczoraj do wymiany piast z tyłu. Wszystko szło ładnie i w mirę szybko. Troszkę przy dokręcaniu piasty śrubami miałem niemiłe uczucie że mogę urwać gwint (śruby dochodziły ciasno ale nadal mogłem je dokręcać). Dokręcałem je treszczotką a nie jestem jakimś tam pakerem żeby urywać wszystkie śruby. W każdym razie pierwszą wymieniałem lewą stronę potem prawą. Więc lewą dokręciłem zapewne mocniej (prawą przez obawę zerwania gwintu troszkę lżej). Po złożeniu tego do kupy czas na jazdę.
Podczas jazdy prosto wszystko było ok, skręt w prawo też, ale czasami podczas skrętu w lewo słychać było tarcie z tylnego prawego koła.
Pomyślałem że pewnie cała piasta ma lekki luz i za słabo ją przykręciłem.
Więc chciałem troszkę dociągnąć i niestety śruba nie wytrzymała, jednak nie poszedł gwint tylko śruba pękła w pół.
Planuje kupić nowe śruby i wymienić wszystkie.
Teraz takie pytanko z jaka siłą dokręcać piasty(nie mam klucza dynamometrycznego). Myślę ze zwykłam kluczem powinno być do oporu. Czy takie hałasowanie koła przy skręcie może mieć inną przyczynę niż luz na mocowaniu piasty?? Wymieniona cała piasta z flanszą więc luzu na łożysku nie powinno być.
robertdg - 15-08-2010, 10:53
74-88Nm
(dla ciekawości samo jarzmo docisku hamulcowego dociągamy siła 100Nm na śrube)
Czyli do oporu z lekkim przeciągnięciem, jednakże uprzednio radziłbym wyczyścić osadzenie piasty w zwrotnicy, bo piasta może delikatnie krzywo siąść, a hałasy moga właśnie pochodzić z delikatnie źle ułożonej piasty, bo tarczo bęben będzie obcierał o osłone, etc., musisz dokładniej pooglądać i poszukać sladów.
jafo2 - 15-08-2010, 16:35
Wszystko wyczyściłem na błysk więc to raczej nie to.
[ Dodano: 16-08-2010, 11:04 ]
A może wie ktoś dokładnie jakie śruby idą do dokręcania piast, bo byłem w sklepie ale jakoś żadna z dobranych na oko mi nie pasuje a na śrubach się nie znam??
W sklepie dostałem calówki bodajże 3/8. Jak nie będą pasowały mam odwieźć.
Voltron - 18-08-2010, 08:47
Ja u siebie podczas rozkręcania zawieszenia zgubiłem jedną ze śrub o których mówisz.
Wziąłem drugą podjechałem do sklepu metalowego pokazałem śrubkę i dobrali mi taką samą tylko ciut dłuższa. Pasowała bez problemu. Ważne żebyś te śruby kupował wzmacniane żeby ci nie strzeliły podczas jazdy lub dokręcania. Nową wzmacnianą śrubę ciężko jest ukręcić przy dokręcaniu. Ja przykręcając niektóre nowe śruby na "chama" nie ukręciłem żadnej więc możesz nową śrubę przykręcić mocno. Tez nie ma co przesadzać z siłą bo 88Nm to nie jest dużo. Ja mam klucz dynamometryczny którym skręcałem zawieszenie i siła 88Nm to na prawdę nie jest dużo, przykręć po prostu mocno z wyczuciem.
Mam pytanie dotyczące łożysk na przód. Padły mi oba i teraz muszę szybko kupić nowe, chcę kupić same łożyska bo reszta jest ok. Mam pytanie co do firm łożysk chciałbym kupić takie, które nie kosztuje worka złota a jest dobre jakie firmy polecacie oprócz KOYO i KANACO???
Czy łożyska NSK są godne polecenia??? Może jakiejś innej firmy???
Krzyzak - 18-08-2010, 10:45
ja tylko raz zmieniałem i Japaneze jako jedyne sensowne (czytaj na dłużej niż kilka tkm) polecał Koyo
Voltron - 18-08-2010, 13:07
Już kupiłem łożyska firmy KANACO... Mam nadzieje że będą sprawować się dobrze.
robertdg - 18-08-2010, 19:59
Voltron napisał/a: | Czy łożyska NSK są godne polecenia??? | Tak
Voltron napisał/a: | Może jakiejś innej firmy??? | SNR
m6riano - 19-08-2010, 10:55
Czy po kodzie mógłby mi ktoś sprawdzić jakie to łożysko:
H15025B (zestaw łożysk koła-tylko którego?)
|
|
|