Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Olej silnikowy do Carismy GDI
Anonymous - 05-08-2007, 00:45
A ja sie wyłamie.
Z tego co tutaj czytam to jeszcze nikt nie przeprowadzil wymiany zaworka upustowego pompy olejowej.
Mnie osobiscie stukajace popychacze doprowadzaja do szalu.Dla mnie w aucie ma panowac cisza jak makiem zasial a nie walic jak z kuzni,dlatego podziwiam tych ktorzy tak jezdza i im to nie przeszkadza.Obecnie mam wlanego Elfa 5W40 bo taki byl rowniez zalany wczesniej i bylo naprawde fajnie.Stukalo tylko na zimnym.Nadeszla pora wymiany oleju wiec zazyczylem sobie taki sam bo skoro jest dobrze to nadal bedzie.Ale niestey nie ,po wymianie zaczelo grac rowniez na cieplym i tak do dzis - raz gra raz nie.
tak wiec zaopatrzylem sie juz w oryginalny zaworek,sprezynke ,podkladke i uszczelke podstawy filtra.Jak przyjdzie czas to wymienie i zobaczymy jakie beda efekty.
Wczesniej jedzilem mazda 626 i na szczesie problem popychaczy mnie nie dotknął.Natomiast tam rowniez problem jest nagminny i bardzo czesto pomaga wymiana zaworka.Jestem osobiscie swiadkiem jak przestaly grac u kolegi ktory w 626 wlasnie te operacje przeprowadzil.Az sie wierzyc nie chce.Koszt calosci ok 100 zl wiec mozna przezyc.
pozdrawiam
Moomin - 05-08-2007, 00:53
bokciu napisał/a: | A ja sie wyłamie.
Z tego co tutaj czytam to jeszcze nikt nie przeprowadzil wymiany zaworka upustowego pompy olejowej.
Mnie osobiscie stukajace popychacze doprowadzaja do szalu.Dla mnie w aucie ma panowac cisza jak makiem zasial a nie walic jak z kuzni,dlatego podziwiam tych ktorzy tak jezdza i im to nie przeszkadza.Obecnie mam wlanego Elfa 5W40 bo taki byl rowniez zalany wczesniej i bylo naprawde fajnie.Stukalo tylko na zimnym.Nadeszla pora wymiany oleju wiec zazyczylem sobie taki sam bo skoro jest dobrze to nadal bedzie.Ale niestey nie ,po wymianie zaczelo grac rowniez na cieplym i tak do dzis - raz gra raz nie.
tak wiec zaopatrzylem sie juz w oryginalny zaworek,sprezynke ,podkladke i uszczelke podstawy filtra.Jak przyjdzie czas to wymienie i zobaczymy jakie beda efekty.
Wczesniej jedzilem mazda 626 i na szczesie problem popychaczy mnie nie dotknął.Natomiast tam rowniez problem jest nagminny i bardzo czesto pomaga wymiana zaworka.Jestem osobiscie swiadkiem jak przestaly grac u kolegi ktory w 626 wlasnie te operacje przeprowadzil.Az sie wierzyc nie chce.Koszt calosci ok 100 zl wiec mozna przezyc.
pozdrawiam |
No to napisz koniecznie jakie będą efekty. Mnie ten odgłos też denerwuje bardzo, ale na dniach i ja się z tym będę zmagał (właściwie mechanik, ale za moje pieniądze). Jakie masz auto? Bo ten symbol silnika nic mi nie mówi.
Anonymous - 05-08-2007, 10:20
Moomin napisał/a: | Jakie masz auto? |
Galant 2.4 GDI
Natomiast jeszcze co do samego silnika to w przypadku Galantow nie tylko GDI maja problem z popychaczami.W 2.0 i 2.5 tez stukaja.
mlun - 05-08-2007, 22:18
No ja cały czas śledzę ten teamt z wymianą zaworka.Najlepiej jak ci się uda to jeszcze fotorealcje sporządź,bedzie dla innych bardzo pomocne.
turek61 - 10-09-2007, 23:33
Odnośnie oleju do GDI polecam screen z Autodaty w moim wątku:
http://www.mitsubishi-gra...p=200544#200544
Anonymous - 11-09-2007, 15:41
Jeżeli ma ktoś pólsyntetyk i kilkadziesiąt tyś km przejechane to lepiej nie lać mu syntetyka. Z tego co słyszałem to nie zmienia się oleju z gorszego na lepszy tzn.: z pół na full lub z minerala na pół bo oleje z różnych gatunlów mają różną strukturę (im lepszy tym rzadszy w ekstremalnych sytuacjach. te znaczki 5w40 oznaczają w jakich temperaturach oleje zachowują swoje właściwości. Jak wlejesz full syntetyk do samochodu który jeździł kilkadziesiąt lub więcej tyś km na półsyntetyku to możliwe że silnik się rozcieknie i zacznie żreć olej. To moje zdanie.
Moomin - 11-09-2007, 16:29
Wiesz, ja bym nie traktował tego jako wyrocznię. Te zbiorcze katalogi dla wszystkich marek mają kupę błędów i wiadomo, że nie będą tak pewne i precyzyjne jak instrukcje producenta. Jest przecież rozpiska w instrukcji obsługi i manualach więc po co kombinować z jakimiś Autodatami.
Anonymous - 11-09-2007, 16:40
każdy ma swój patent na właściwy olej do auta, jednak najważniejsze aby był dobry jakościowo i regularnie wymieniany.
[ Dodano: 11-09-2007, 16:41 ]
ps, na następną wymianę oleju, kupię nowego lotosa 10W40 thermal control i zobaczymy co będzie:)
Robson86 - 11-09-2007, 18:45
Joker82 napisał/a: | Z tego co słyszałem to nie zmienia się oleju z gorszego na lepszy tzn.: z pół na full lub z minerala na pół bo oleje z różnych |
ja slyszalem ze mozna zmienic z pol syntetyka na syntetyk ale z minerala nizej juz NIE.
W ASO tak mi mowili
Pozdroo
turek61 - 11-09-2007, 21:02
Robson86 napisał/a: | a slyszalem ze mozna zmienic z pol syntetyka na syntetyk ale z minerala nizej juz NIE |
Mój mechanik twierdzi, że czasy kiepskich silników i kiepskich olei już minęły i dlatego chyba Robson ma rację a czy rzeczywiście ma dowiecie sie niedługo.Mój silnik będzie testowym....
Anonymous - 15-09-2007, 22:11
Słuchajcie - w Cari którą kupuję jest zalany 0W30 niewiadomego pochodzenia. Teraz moje pytanie - lać inny olej (rodzaj) czy trzymać się tego 0w30?
Ponadto auto ma mieć zmieniony olej (zgodnie z książką serwisową;)) za jakieś 8tys.km ale ostatnia wymiana była 10mcy temu - chyba lepiej od razu zmienić olej i nie czekać. Co dziwne w książce serwisowej widzę regularnie zmienianie oleju co 12tys. Czy to dobre dla silniczka GDI?
mlun - 15-09-2007, 22:23
Olej się powinno zmieniać co 10-15tyś lub co roku,wiec lepiej zmień.Jeśli masz zalany silnik olejem 0w30 to taki sam nalej jeśli go w zastraszających ilościach nie ubywa.Uprzedzam tylko że taki olej może sporp kosztować w porównaniu do takiego 10w40.
Anonymous - 15-09-2007, 22:52
mlun napisał/a: | Olej się powinno zmieniać co 10-15tyś lub co roku,wiec lepiej zmień.Jeśli masz zalany silnik olejem 0w30 to taki sam nalej jeśli go w zastraszających ilościach nie ubywa.Uprzedzam tylko że taki olej może sporp kosztować w porównaniu do takiego 10w40. |
A jaki 0w30 polecacie??? I gdzie można najtaniej go kupić
Co do wyian oleju - ja do tej pory trzymałem się terminów półrocznych i 10tys. Z tego co piszesz wynika że te 12tys i rok czasu nie jest "przestępstwem".
Moomin - 15-09-2007, 23:22
A ja bym Ci nie radził zalewać takiego oleju. To nie jest olej dla naszej strefy klimatycznej. Zerknij tu i sam zobacz jakie oleje są zalecane dla tego silnika:
http://img409.imageshack..../img0001nh3.jpg
mlun - 16-09-2007, 01:44
To troche dziwne jest bo ten olej ma składniki korzystne dla GDI.Czemu nie robią innych takich oleji(tak to się pisze?) tylko ten jeden akurat?
do krzych_o : 12tyś pewnie że nie jest przestępstwem ale im wcześniej to wiadomo że tym lepiej. Natomiast co roku trzeba wymieniać olej.Nie ma tu znaczenia czy było przejchane tylko 4tyś np.On poprstu traci swoje właściwości i juz.Słychać to właśnie jak się zbliża teramin wymiany oleju-silnik jest wtdey głośniejszy.Dlatego wymieniaj niedługo.A na jaki to juz masz duuużo lektóry:P Ja bym zalał tym co miałeś.Sam leje 10w40 bo z takim kupiłem i nie ryzykowałem już zmiany. Równie dobrze możesz inny syntetyk zalać z tym że ten co ty masz to jest z jakimiś dodatkami i jest on przeznaczony do GDI.
|
|
|