[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] [FAQ] Sprężyna gazowa podnosząca maskę
Hugo - 18-01-2012, 21:50
marianoooo napisał/a: | przypominam o konieczności odcięcia nadmiaru gwintu ze sworznia w mocowaniu. | Dlaczego?
deejay - 18-01-2012, 21:50
Ja poprosze o instrukcje montażu
marianoooo - 18-01-2012, 22:08
Jak znajdę chwilę to opiszę krok po kroku. Sworzeń ma gwint długości ok 15mm i trzeba go skrócić ponieważ zawadzi o maskę widać wszystko na fotkach z 2 strony tego tematu. mocowanie przed założeniem ma wyglądać tak:
Hugo - 19-01-2012, 08:05
marianoooo napisał/a: | mocowanie przed założeniem ma wyglądać tak: | Wszystko jasne!
marianoooo - 19-01-2012, 13:44
Jedna osoba sie wycofala wiec man dodatkowy komplet mocowan z silownikami bez tlumika. Do wyboru opcja z logo lub bez. Czyli beda tez same mocowania z logiem lub bez w zaleznosci co wybierze pierwsza osoba. Jesli jest ktos zainteresowany calym kompletem lub tylko mocowaniami prosze o wiadomosc na priv. Decyduje kolejnosc zgloszen, a osoba ktora bierze caly komplet wybiera czy ma byc logo.
[ Dodano: 19-01-2012, 17:58 ]
Przesyłki wysłane! Zablokowałem pocztę prawie na 1,5h. Tyle oburzonych starszych kobiet na raz jeszcze nie widziałem .
Na każdą paczkę mam potwierdzenie, ale nie mam siły przepisywać nr paczek dla każdego. Poszły oczywiście priorytetem, więc powinny dochodzić około wtorku.
pitbu77 - 19-01-2012, 21:25
marianoooo napisał/a: | Przesyłki wysłane! Zablokowałem pocztę prawie na 1,5h. Tyle oburzonych starszych kobiet na raz jeszcze nie widziałem . |
No Mariusz, naraziłeś się moherowym beretom
fergul11 - 19-01-2012, 21:46
marianoooo napisał/a: | Zablokowałem pocztę prawie na 1,5h. |
co na to panienki z okienka ?
Torp12 - 19-01-2012, 22:14
Dziekuje za te 1,5 godziny poswiecone dla nas na wyslanie paczuszek:)
MEMMITS - 19-01-2012, 22:53
Szacun za dobrą robotę i za odwagę przed moherami
Hugo - 20-01-2012, 07:47
marianoooo napisał/a: | Przesyłki wysłane! |
Tomek - 20-01-2012, 08:15
marianoooo, będziesz na zlocie?
bo myśle, że zbierze się konkretna kolejka przy barze, żeby Ci piwo postawić
marianoooo - 20-01-2012, 15:35
Nadmiar pracy niestety nie pozwoli mi wybrać się na zlot. Poza tym chyba nie jestem w stanie wypić takiej ilości piwka .Może uda mi się zjawić na kolejny, do tego czasu powinienem zdążyć wprowadzić kilka ciekawych poprawek, którymi na pewno pochwalę się na forum
~~NSX~~ - 20-01-2012, 15:54
przesyłka już w moich rękach, wszystko ładnie pięknie tylko pogoda na montaż nie sprzyja
jeszcze raz wielkie dzięki i duuuuuże chmielone dla Ciebie
p.s. zadziwiająca prędkość naszej Poczty
marianoooo - 20-01-2012, 19:23
To jeszcze obiecana instrukcja montażu:
Niezbędne narzędzia:
- klucze 11 do 13
- gwintownik M8x1,5 z uchwytem lub wkrętarką
- szlifierka kątowa lub piłka ręczna i dużo cierpliwości
- smar
1) wykręcić śrubkę mocującą gumowy amortyzator maski,
2) rozwiercić otwór po śrubie wiertłem 6,8mm (nie mniejszym i nie większym ),
3) w wykonany otwór wprowadzamy gwintownik M8x1,5 (tzw. gwint normalny). Jeżeli posiadamy wkrętarkę to proponuję użyć gwintownika maszynowego (wykonuje gwint jednym przejściem). Jeśli mamy gwintowniki ręczne to w zestawie są 2 lub 3 gwintowniki (obróbka zgrubna, kształtująca i wykańczająca) należy pamiętać, że jako pierwszy idzie gwintownik z rzymską jedynką (zgrubny). Jeśli nie mamy gwintownika lub nie chcę się komuś kupić tylko do tego zadania to każdy warsztat mechaniczny powinien Wam nagwintować za dwa piwka ,
4) wkręcić sworzeń z niepełnym gwintem o dołożyć dwie podkładki:
5) smarujemy kulkę sworznia smarem,
6) wkręcić sworzeń z pełnym gwintem w mocowanie górne
7) przyciąć nadmiar gwintu na równo z blachą:
8 ) poluzować śruby mocujące zawias maski tylko jedną stronę na raz (klucz 12)
9) wykręcić dolna śrubę, przełożyć przez mocowanie i wkręcić z powrotem. Chodzi o to, żeby nie wykręcić obu śrub naraz bo nawet lekki podmuch wiatru może nam wyłamać maskę, która będzie się trzymać tylko z jednej strony.
10) następnie wykręcamy drugą śrubę i przykręcamy nią mocowanie
11) posmarować górny sworzeń
12) wcisnąć siłownik na sworznie (możliwe, że trzeba będzie lekko unieść maskę)
13) powtarzamy operacje 1-12 po drugiej stronie auta,
Cieszymy się jedna z 36u szpanersko podnoszonych masek w misku !
Torp12 - 21-01-2012, 00:03
A jak rozwierce otwór wiertłem 7 to potem go nie nagwintuje??:)
|
|
|