[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] Wibracje nadwozia tylko przy przyśpieszaniu
malina_drizzt - 07-07-2013, 15:11
Czy przegub może powodować odczuwalny luz przy dodawaniu gazu i stukać przy ruszaniu i przy zmianie biegu?
Borykam się z tym problemem już bardzo długo. Wymieniłem chyba wszystko co się dało.
Pozostały przeguby i ewentualnie cały samochód.
Hugo - 07-07-2013, 19:45
malina_drizzt, sprawdź dokręcenie śrub mocujących wózek zawieszenia do podwozia. Ewentualnie podłóż podkładki pod tuleje wózka i mocno dokręć. Nie pamiętam z jakim momentem dokręca się te śruby, ale bardzo mocno.
deejay - 07-07-2013, 19:55
webster napisał/a: | wymieniłem wszystkie poduszki silnika i tu sie zaczyna następny problem jak wrzucam bieg D lub R drży cale auto jak ruszę jest ok,czy poduszki jakoś sie ustawia? |
Zakładałeś używki oryginały czy nowe zamienniki ?
malina_drizzt - 07-07-2013, 20:46
Hugo napisał/a: | malina_drizzt, sprawdź dokręcenie śrub mocujących wózek zawieszenia do podwozia. Ewentualnie podłóż podkładki pod tuleje wózka i mocno dokręć. Nie pamiętam z jakim momentem dokręca się te śruby, ale bardzo mocno. |
Tak jak mówiłem wymienione wszystko wózek też.
Śruby dokręcone.
Jeśli to wózek to raczej chyba dałoby się to wyczuć w trakcie jazdy jakieś ciągłe stuki czy kiepskie prowadzenie.
A u mnie ewidentnie coś w napędzie. Stuka tylko przy puszczaniu sprzęgła i przy dodawaniu lub odpuszczaniu gazu.
Sprzęgło mam nowiutkie, koło zamachowe podmienione.
Skrzynia wymieniona rok temu.
Przez moment myślałem, że to skrzynia, ale na starej było identycznie.
Pozostają tylko przeguby, ale taki luz objawiałby się chyba mocnym telepaniem przy przyśpieszaniu??? a u mnie nic nie telepie.
webster - 07-07-2013, 21:22
kupiłem używki z gale na rozbiorce
malina_drizzt - 08-07-2013, 07:07
Chyba znalazłem winowajcę.
Na filmiku widać, u mnie identyczne objawy.
http://www.youtube.com/watch?v=8vockzhk1Oc
Hugo - 29-09-2013, 11:26
Wymieniając przeguby wewnętrzne na nowe nie zwróciłem uwagi na stare przeguby który jest który, ani ich nie oznaczyłem i włożyłem wraz z krzyżakami do pudełek po nowych przegubach. Teraz muszę wiedzieć który jest prawy, a który lewy i mam problem Czy na oryginalnych przegubach są jakieś oznaczenia typu R i L itp.? Jest jakiś inny sposób żeby je rozpoznać? Trochę kombinuję, że prawy przegub powinien być z zewnątrz czyściejszy, bo jest schowany za skrzynią, a lewy dostaje syfu spod lewego koła i faktycznie jeden z przegubów jest z zewnątrz jak nowy, koloru zielonego, no ale nie wiem...
Krzyzak - 29-09-2013, 12:45
Oznaczeń nie ma, bo - jak wiesz - są uniwersalne. Ale wewnątrz ścianki po jednej stronie mogą być bardziej wyrobione - bo w tą stronę się kręci. Tylko tak możesz próbować poznać.
Hugo - 29-09-2013, 13:10
Krzyzak, dzięki, więc na podstawie zabrudzenia kielichów i Twojej podpowiedzi powinienem dojść który jest który.
Krzyzak - 29-09-2013, 13:47
zużycia w środku - krzyżaki (z łożyskami igiełkowymi) atakują mocniej tą część, która kręci się... - no właśnie: zgodnie z kierunkiem zegara to lewa, a przeciwnie to prawa
przemooo - 29-10-2013, 18:02
Podłączam się pod temat. Po wymianie sprężyn na krótkie (Jamex -40mm przód) auto zaczyna łapać wibracje tak między 35 a 45 km/h. Z poprzednich wpisów wnioskuję, że to przeguby i to wewnętrzne. Poprawcie jeśli się mylę. Zastanawiam się nad kupnem nowych, ale pytanie mam następujące: jakie parametry tych przegubów, tj. ile zębów i tak dalej?
Galant 2,5 A/T 2002 rok (data produkcji).
arturj123 - 29-10-2013, 22:56
Kolega z tego tematu przerabiał ten problem, pytaj jak to u niego się zakończyło:
http://forum.mitsumaniaki...r=asc&start=465
herkules - 26-12-2013, 18:40
Czy ktoś montował ten przegub do 2.5 ASB
http://allegro.pl/mitsubi...3772344762.html
Hugo - 26-12-2013, 20:21
Tak, np. ja. Po ich zamontowaniu wibracje były tak ogromne, że przez 2 tygodnie jazdy porozrywało mi całkowicie tuleje na wahaczach prostych, a podczas przyśpieszania przez turbulencje (bo słowo wibracje to za mało) nic nie było widać w lusterkach wstecznych Ponadto widać było "gołym okiem" jak karoseria się "rozłazi" i deska rozdzielcza pracuje na boki.
deejay - 26-12-2013, 21:55
Hugo napisał/a: | herkules napisał/a:
Czy ktoś montował ten przegub do 2.5 ASB
http://allegro.pl/mitsubi...3772344762.html
Tak, np. ja. Po ich zamontowaniu wibracje były tak ogromne, że przez 2 tygodnie jazdy porozrywało mi całkowicie tuleje na wahaczach prostych, a podczas przyśpieszania przez turbulencje (bo słowo wibracje to za mało) nic nie było widać w lusterkach wstecznych Ponadto widać było "gołym okiem" jak karoseria się "rozłazi" i deska rozdzielcza pracuje na boki. |
Hugo nie chce mi sie wierzyć ze nowe przeguby były tak wadliwie wykonane . Dla mnie przyczyną problemu była tu sztuka montażu .
|
|
|