Outlander I GEN Techniczne - Outlander Turbo LPG
plecho1 - 22-01-2020, 19:04
Podglądając korektę STFT i pracę sondy lambda wyjmij bezpiecznik od pompy paliwa, jak po wyjęciu korekta zmieni się bardziej na plus a sonda będzie pokazywała ubogo to może być wina cieknących wtryskiwaczy. Jeśli regulator ciśnienia paliwa jest przy listwie i jest podciśnieniowy czyli jest połączony wężykiem podciśnieniowym z kolektorem to paliwo może uciekać tylko tym wężykiem i jak by tak było to będzie z niego czuć zapach benzyny.
pingwin12 - 23-01-2020, 08:20
plecho1, jeszcze tak myślę jak by wtrysk benzyny dolewał to auto by pracowało nie równo ale by ciężko odpalał ? U mnie silnik pracuje równo i nie ma problemu z odpalaniem
plecho1 - 23-01-2020, 08:43
Jakby jeden czy dwa przeciekały to silnik oczywiście mógł by pracować nierówno, szczególnie było by to zauważalne na biegu jałowym. Sterownik silnika z jedną sondą regulacyjną nie jest w stanie wyłapać małej różnicy na jednym cylindrze tylko w takiej sytuacji sumarycznie zauważy że jest za bogato więc i dla wszystkich cylindrów obniży dawkę więc jak wyłączysz pompę paliwa to podniesie dawkę co było by widać po zmianie wartości korekty.
pingwin12 - 23-01-2020, 08:50
plecho1, no a mój samochód pracuje rowno na biegu jałowym
RX4mm - 23-01-2020, 09:12
Koledzy wczoraj odebrałem auto od gazownika. Założone zostało LPG. Gazownik powiedział że wszystko dobrze działa. To prawda auto jeździ o.k. ale mam wrażenie że straciło na wigorze. Wcześniej jak jeździłem na benzynie to jak wcisnąłem gaz to wciskało w fotel a teraz na gazie nie ma szału. Wy też tak macie na LPG?
W@sio - 23-01-2020, 09:21
RX4mm napisał/a: | Koledzy wczoraj odebrałem auto od gazownika. Założone zostało LPG. Gazownik powiedział że wszystko dobrze działa. To prawda auto jeździ o.k. ale mam wrażenie że straciło na wigorze. Wcześniej jak jeździłem na benzynie to jak wcisnąłem gaz to wciskało w fotel a teraz na gazie nie ma szału. Wy też tak macie na LPG? |
Generalnie poprawie założona i ustawiona instalacja LPG nie powinna powodować strat w mocy, ani w momencie obrotowym. Subiektywne odczucia też nie powinny się zmienić. Jeśli auto było strojone z sondą AFR to raczej powinno być dobrze. Wypada sprawdzić czy auto dmucha jak powinno i czy nie przeszło w tryb serwisowy. Przerabiałem temat i samodzielne ogarnięcie zajęło mi prawie rok, przez to, że gazownik się poddał.
Jaką masz instalację?
RX4mm - 23-01-2020, 10:32
Właśnie gazownik nie używał sondy afr do ustawienia. Powiedział że tak to się kiedyś ustawiało teraz wszystko robi komputer.
plecho1 - 23-01-2020, 11:05
To ten gazownik głupoty gada bo nad zakresem OL, jak silnik nie ma sondy AFR wbudowanej tylko zwykłą sondę lambda, komputer wcale nie czuwa tylko ten zakres karmiony jest paliwem według sztywnych map zapisanych w sterowniku silnika. Przez takie ograniczenie potrzebne jest właśnie strojenie tego zakresu z pomocą sondy AFR bo inaczej ten zakres będzie przelany szczególnie jak mamy założone dla bezpieczeństwa wydajniejsze wtryski. Dziwi mnie takie podejście gazowników bo nowa taka sonda razem z kontrolerem to obecnie koszt około 600zł. Ja za sam kontroler płaciłem 300 i za sondę używaną 50zł. Ale widocznie mają oni gdzieś auta klientów, liczy się tylko jak najszybszy montaż i kasa wpływająca na konto.
tościk - 23-01-2020, 11:07
RX4mm napisał/a: | Właśnie gazownik nie używał sondy afr do ustawienia. Powiedział że tak to się kiedyś ustawiało teraz wszystko robi komputer. |
Zmień gazownika, bo będziesz zmieniał silnik
RX4mm - 23-01-2020, 11:12
Masz rację, liczy się tylko kasa za instalację i ważne że auto chodzi a już jak chodzi to w du.......
plecho1 - 23-01-2020, 11:21
Jeśli się z tym gazownikiem nie dogadasz, a pewnie tak będzie, to polecam takiego co używa sondy bo szkoda silnika oraz koników które uciekły prze taką regulację. Jak jesteś z okolic Warszawy to polecam znaleźć kontakt do Marcin L z LPG-Forum.
RX4mm - 23-01-2020, 12:15
Jestem z okolic Płock, może ktoś zna dobrego gazownika.
Bzyk_R1 - 23-01-2020, 12:43
Masakra. Lata lecą a podejście gazowników dalej jak za komuny.
RX4mm, jedź do kogoś na AFR, bo u Staszka nie ma kopalni silników, kiedyś mu się skończą. W 2019 gazownicy zabili 6 sztuk 4g63t, oczywiście tych o których wiemy.
pingwin12 - 28-01-2020, 15:32
Auto jest u gaownika ma wymieniać reduktor wtryski oraz przewód na 8mm jednakże dzwonił do mnie że strojenia że auto na 5biegu przy pełnym bucie gdzies delikatnie przerywa pytał czy wymieniałem świece świece wymienione kable też podejrzenie jest a cewkę ma kos ewentualnie do sprzedania lub na podmianę
Reduktor kme gold wtryski baracdy 130
Bzyk_R1 - 28-01-2020, 20:32
Jakie świece? Na benzynie też przerywa przy pełnym bucie? Gold od razu na śmietnik, nie pchaj się w to, ACR01 250KM, lub dwa ACR01 150KM, Twin lub Extreme i będzie spokój.
|
|
|