To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - ASTROMANIAK

Moominek - 06-08-2008, 18:16

Oj prawda to. Właśnie w taki sposób nareszcie po latach dostrzegłem Marsa i Saturna, jak przez kilkanaście dni pierwszy mijał drugiego. A teraz, na południu ta bardzo jasna "gwiazda", to Jowisz. W końcu widać pozostałe gwiazdy znanych konstelacji, wyraźnie mleczną drogę mleczną.
maxwell61 - 06-08-2008, 23:39

Witajcie po dłuższej nieobecności w temacie :]

No niestety chmurki daj o sobie znac wiec i lookanie przysparza problemów...
Gwiazdki (czyli meteory :wink: ) lecą, bo obecnie przypada rój Perseidów, czyli "gwiazdek" jak gdyby wylatujących z z konstelacji PERSEUSZA (fotka poniżej)

Maximum ww. roju przypada na 12/13 VIII wiec wówczas warto połozyć sie na trawce i oglądac...nawet do 60 na godzine mozna zauważyć mateorów :D

a nie wiem czy każdy wie ale 1.08.2008 było częściowe zaćmienie słońca...osobiście oglądałem przez teleskop...rewelka :P ...zacmienie osiągnęło 33% dla Polski :cry:

początek zakrycia

i max. zakrycia :D

jestem ciekawy czy ktoś to oglądał?? przy powiekszeniu 120x było widac delikatne nierówności księżyca, czyli kratery po meteorach...nice

Moominek - 07-08-2008, 10:33

maxwell61 napisał/a:
jestem ciekawy czy ktoś to oglądał??

Oglądał oglądał :) Niestety nie uzbrojonym, a raczej jedynie w złożoną dyskietkę, okiem...

maxwell61 - 08-08-2008, 16:24

warto na takie wydarzenia zaopatrzyć sie w lornetkę z filtrem baadera....taka folia kosztuje 8 zł 10cmx10cm...wiec kosztuje mało a zostaje na całe zycie :D ...poza tym efekt elegancki :!:
kordiank2 - 08-08-2008, 18:51

...ufff całe szczęście, że chodzi o astronomię, bo po tytule posta można by sądzić, że powstaje klub miłośników ASTRY :D
maxwell61 - 11-08-2008, 20:01

jutro maximum roju perseidów - nie przegapcie!!! :D

p.s. jak coś to piszcie jesli nie wiecie skąd będą lecieć :D

karol - 11-08-2008, 21:23

maxwell61 napisał/a:

a nie wiem czy każdy wie ale 1.08.2008 było częściowe zaćmienie słońca...osobiście oglądałem przez teleskop...rewelka :P ...zacmienie osiągnęło 33% dla Polski :cry:

jestem ciekawy czy ktoś to oglądał?? przy powiekszeniu 120x było widac delikatne nierówności księżyca, czyli kratery po meteorach...nice

Ja ogladalem-co prawda przez maske spawalnicza,bo bylem w pracy ale nie lubie opuszczac takich okazji.Zdziwilo mnie tylko ze na forum Eclipse nikt nie zauwazyl-
przeciez to maniacy ZACMIEN :mrgreen: Dopiero po paru dniach mialem czas na forum
wiec chyba troche za pozno zeby zaczynac nowy temat.Na kolejna okazje przyjdzie troche poczekac..... :cry:

konrad1704 - 11-08-2008, 21:25

Cytat:
p.s. jak coś to piszcie jesli nie wiecie skąd będą lecieć :D

nie wiemy skąd będą lecieć :D do podziwiania tego zjawiska będą potrzebne jakieś pomoce? czy można to oblukać gołym okiem?

maxwell61 - 11-08-2008, 22:17

konrad1704, w drugim poście od góry załączyłem mapkę nieba...tam masz wskazaną konstelację Perseusza z której bede wylatywac "gwiazdeczki" na godz 23:00...oczywiście nie jest powiedziane ze dokładnie z tego miejsca...jednakże tam nalezy skupić swoją uwagę...jesli chcesz dokladnie poznać niebo to ściagnij program STELLARIUM...i tam masz wszystko jak na dłoni

co należy robic?? :D ...sprawa banalna...dobry śpiwór...na glebę i oglądasz i wyłapujesz :P ...liczysz ile w ciągu godziny...nawet do 60 metoeorów powinno sie pojawić...jesli jakiś bedzie baaaardzo jasny, jaśniejszy niż najjaśniejsza gwiazda na niebie to masz do czynienia z tzw. bolidem...ja raz mialem...masakra aż dym pozostawil w atmosferze :wink:

konrad1704 - 11-08-2008, 23:40

maxwell61 napisał/a:
konrad1704, w drugim poście od góry załączyłem mapkę nieba...tam masz wskazaną konstelację Perseusza z której bede wylatywac "gwiazdeczki" na godz 23:00...oczywiście nie jest powiedziane ze dokładnie z tego miejsca...jednakże tam nalezy skupić swoją uwagę...jesli chcesz dokladnie poznać niebo to ściagnij program STELLARIUM...i tam masz wszystko jak na dłoni

program ściągnięty, ale za oknem chmury to ciężko mi porównać widok z ekranu z widokiem zza okna:(

maxwell61 napisał/a:
co należy robic?? :D ...sprawa banalna...dobry śpiwór...na glebę i oglądasz i wyłapujesz :P ...liczysz ile w ciągu godziny...nawet do 60 metoeorów powinno sie pojawić...jesli jakiś bedzie baaaardzo jasny, jaśniejszy niż najjaśniejsza gwiazda na niebie to masz do czynienia z tzw. bolidem...ja raz mialem...masakra aż dym pozostawil w atmosferze :wink:

a tak z okna zupełnie amatorsko da radę pooglądać? bo raczej na wybranie się za miasto ze śpiworem nie mam co liczyć :(

jak by co pstrykaj fotki chociaż tak sobie pooglądamy:)

maxwell61 - 12-08-2008, 14:10

z okna to można sąsiadke pooglądac :D ...czarne i bezchmurne niebo...tyle

fotek niestety nie zrobie bo nie mam cyfry ://

kristof - 15-08-2008, 13:25

oke jutro wracam do domu z 2tyg astro praktyk...mam trochę fotek telepów z Torunia, oraz co ciekawsze powinienem mieć 2 galaktyczki w fitsach oraz 2 gromady kuliste...albo jakoś tak :-)
jak wsio pozbieram i przerobię do jpg to wrzucę tutaj pewnie zrobię to jutro/niedzielę
Pozdro i miłego dzionka życzę

[edit:17-08-2008]

Kilka fotek Telepów, i jedna gromady z Herkulesa :-) mam nadzieję, że będzie w miarę widoczna..nie dopilnowałem koleżanek przy czasie naświetlania i dość słabo wyszła..
Gromada Kulista M92

Radio teleskop tylko 32m, a ja stałem na 'szczycie' tej anteny ;-) tzn jak był postawiony w pionie...

a na tym sprzęcie odbywała się klasyfikacja widmowa gwiazd, tylko oczywiście nie w PL :-) ale piękny sprzęcik i idealnie zachowany :-) :

narazie tylko tyle, w przyszłości dorzucę coś więcej tylko uporam się z kilkoma sprawami...
pozdro and have a nice day

[ Dodano: 20-08-2008, 22:37 ]
Jest coś ciekawego i chciałbym żebyście to dostrzegli :-)
I serdecznie na to zapraszam wszystkich którzy mają ochotę i czas.
Cytat:

OSSA V
Ogólnopolskie Seminarium Studentów Astronomii

25 - 27 września 2008
Poznań

już wkrótce

Działające przy OA UAM Koło Naukowe Astronomów zaprasza na jubileuszowe – piąte Ogólnopolskie Seminarium Studentów Astronomii OSSA' 08. W tym roku spotykamy się w położonym w dolinie Warty grodzie Przemysła,
pod czujnym okiem spoglądających z Ratusza koziołków
w dniach 25 – 27 września.

Jeśli jesteś studentem, doktorantem lub miłośnikiem astronomii –
to zaproszenie skierowane jest właśnie do Ciebie!

Uczestników poprzednich edycji naszego Seminarium, które miały miejsce
w Warszawie (2004, 2005), Toruniu (2006) i Krakowie (2007)
nie trzeba chyba przekonywać do przyjazdu.
My sami nie możemy się doczekać owocnych dyskusji z tymi, których tak długo nie widzieliśmy! Ale równie gorąco czekamy na tych, którzy nie mieli okazji wymiany doświadczeń w takim towarzystwie jak grono miłośników OSSA.
Gwarantujemy wysoki poziom dydaktyczny, niepowtarzalny klimat i niezapomniane wrażenia!

Wszelkie szczegóły i formularz rejestracyjny znajdziesz na stronie http://ossa2008.ovh.org
Termin rejestracji mija 10 września br.
Uprzejmie prosimy o przesyłanie wszelkich nurtujących pytań na adres ossa.pn@gmail.com

Czystego nieba,
Z pozdrowieniami
KNA OA UAM

P.S. Prawdopodobnie nie do wszystkich zainteresowanych udało się odszukać adresy, stąd prośba o rozsyłanie wieści dalej :)

maxwell61 - 05-10-2008, 23:54

kristof opisuj co sie działo na zlocie!!! kurcze żałuje ze nie mogłem sie przywlec :twisted:
kristof - 12-10-2008, 15:00

Wiesz, ja byłem na nim aż kilka godzin, ze względu na brak czasu zjawiłem się tylko na ognisku, które dla nich zorganizowałem, a co lepsze do końca nie mogłem zostać, bo następnego dnia na obserwacje jechałem :-) więc za dużo to nie wiem...
No ale z tego co się dowiedziałem już w najbliższą środę rusza kolejna organizacja takiego zjazdu w Poznaniu, ale tym razem z okazji Roku Astronomii będzie to zjazd międzynarodowy..czyli ludzie(głównie studenci) z całej Europy :-) więc zapowiada się jeszcze ciekawiej niż ta obecna...
A tak to czego ciekawego się dowiedziałem..że Warszawskie OA diabelnie się izoluje od całej reszty i nikomu nie udostępnia godzin na swoim telepie w Chile (czy gdzie to oni tam mają ;-) ), ale za to studenci Warszawscy tak samo jak i Ci z pozostałych Uczelni są skorzy do pomocy w organizacji tego zjazdu w przyszłym roku...
Hmm..co jeszcze...no w sumie to jest tyle co wiem :-/ ale postaram się jakieś fotki umieścić jak w końcu dostanę jakieś zdjęcia, już od tygodnia gnębię o nie kumpelę.

A tak do rozluźnienia na takim czymś ja pracuję:

Zdjęcie robione tel -> więc nie jest najlepszej jakości...

maxwell61 - 12-10-2008, 16:44

kristof napisał/a:
ja byłem na nim aż kilka godzin, ze względu na brak czasu zjawiłem się tylko na ognisku,
wiadomo po co...żeby poźniej gwiazdy po kilku oglądac :]
kristof napisał/a:
tym razem z okazji Roku Astronomii będzie to zjazd międzynarodowy..czyli ludzie(głównie studenci) z całej Europy
no tego to juz nie moge opuścic
kristof napisał/a:
A tak do rozluźnienia na takim czymś ja pracuję:
ale raczej obserwujesz na monitorze a nie w okularze ?