Off Topic - ASTROMANIAK
Moominek - 06-08-2008, 18:16
Oj prawda to. Właśnie w taki sposób nareszcie po latach dostrzegłem Marsa i Saturna, jak przez kilkanaście dni pierwszy mijał drugiego. A teraz, na południu ta bardzo jasna "gwiazda", to Jowisz. W końcu widać pozostałe gwiazdy znanych konstelacji, wyraźnie mleczną drogę mleczną.
maxwell61 - 06-08-2008, 23:39
Witajcie po dłuższej nieobecności w temacie :]
No niestety chmurki daj o sobie znac wiec i lookanie przysparza problemów...
Gwiazdki (czyli meteory ) lecą, bo obecnie przypada rój Perseidów, czyli "gwiazdek" jak gdyby wylatujących z z konstelacji PERSEUSZA (fotka poniżej)
Maximum ww. roju przypada na 12/13 VIII wiec wówczas warto połozyć sie na trawce i oglądac...nawet do 60 na godzine mozna zauważyć mateorów
a nie wiem czy każdy wie ale 1.08.2008 było częściowe zaćmienie słońca...osobiście oglądałem przez teleskop...rewelka ...zacmienie osiągnęło 33% dla Polski
początek zakrycia
i max. zakrycia
jestem ciekawy czy ktoś to oglądał?? przy powiekszeniu 120x było widac delikatne nierówności księżyca, czyli kratery po meteorach...nice
Moominek - 07-08-2008, 10:33
maxwell61 napisał/a: | jestem ciekawy czy ktoś to oglądał?? |
Oglądał oglądał Niestety nie uzbrojonym, a raczej jedynie w złożoną dyskietkę, okiem...
maxwell61 - 08-08-2008, 16:24
warto na takie wydarzenia zaopatrzyć sie w lornetkę z filtrem baadera....taka folia kosztuje 8 zł 10cmx10cm...wiec kosztuje mało a zostaje na całe zycie ...poza tym efekt elegancki
kordiank2 - 08-08-2008, 18:51
...ufff całe szczęście, że chodzi o astronomię, bo po tytule posta można by sądzić, że powstaje klub miłośników ASTRY
maxwell61 - 11-08-2008, 20:01
jutro maximum roju perseidów - nie przegapcie!!!
p.s. jak coś to piszcie jesli nie wiecie skąd będą lecieć
karol - 11-08-2008, 21:23
maxwell61 napisał/a: |
a nie wiem czy każdy wie ale 1.08.2008 było częściowe zaćmienie słońca...osobiście oglądałem przez teleskop...rewelka ...zacmienie osiągnęło 33% dla Polski
jestem ciekawy czy ktoś to oglądał?? przy powiekszeniu 120x było widac delikatne nierówności księżyca, czyli kratery po meteorach...nice |
Ja ogladalem-co prawda przez maske spawalnicza,bo bylem w pracy ale nie lubie opuszczac takich okazji.Zdziwilo mnie tylko ze na forum Eclipse nikt nie zauwazyl-
przeciez to maniacy ZACMIEN Dopiero po paru dniach mialem czas na forum
wiec chyba troche za pozno zeby zaczynac nowy temat.Na kolejna okazje przyjdzie troche poczekac.....
konrad1704 - 11-08-2008, 21:25
Cytat: | p.s. jak coś to piszcie jesli nie wiecie skąd będą lecieć |
nie wiemy skąd będą lecieć do podziwiania tego zjawiska będą potrzebne jakieś pomoce? czy można to oblukać gołym okiem?
maxwell61 - 11-08-2008, 22:17
konrad1704, w drugim poście od góry załączyłem mapkę nieba...tam masz wskazaną konstelację Perseusza z której bede wylatywac "gwiazdeczki" na godz 23:00...oczywiście nie jest powiedziane ze dokładnie z tego miejsca...jednakże tam nalezy skupić swoją uwagę...jesli chcesz dokladnie poznać niebo to ściagnij program STELLARIUM...i tam masz wszystko jak na dłoni
co należy robic?? ...sprawa banalna...dobry śpiwór...na glebę i oglądasz i wyłapujesz ...liczysz ile w ciągu godziny...nawet do 60 metoeorów powinno sie pojawić...jesli jakiś bedzie baaaardzo jasny, jaśniejszy niż najjaśniejsza gwiazda na niebie to masz do czynienia z tzw. bolidem...ja raz mialem...masakra aż dym pozostawil w atmosferze
konrad1704 - 11-08-2008, 23:40
maxwell61 napisał/a: | konrad1704, w drugim poście od góry załączyłem mapkę nieba...tam masz wskazaną konstelację Perseusza z której bede wylatywac "gwiazdeczki" na godz 23:00...oczywiście nie jest powiedziane ze dokładnie z tego miejsca...jednakże tam nalezy skupić swoją uwagę...jesli chcesz dokladnie poznać niebo to ściagnij program STELLARIUM...i tam masz wszystko jak na dłoni |
program ściągnięty, ale za oknem chmury to ciężko mi porównać widok z ekranu z widokiem zza okna:(
maxwell61 napisał/a: | co należy robic?? ...sprawa banalna...dobry śpiwór...na glebę i oglądasz i wyłapujesz ...liczysz ile w ciągu godziny...nawet do 60 metoeorów powinno sie pojawić...jesli jakiś bedzie baaaardzo jasny, jaśniejszy niż najjaśniejsza gwiazda na niebie to masz do czynienia z tzw. bolidem...ja raz mialem...masakra aż dym pozostawil w atmosferze |
a tak z okna zupełnie amatorsko da radę pooglądać? bo raczej na wybranie się za miasto ze śpiworem nie mam co liczyć
jak by co pstrykaj fotki chociaż tak sobie pooglądamy:)
maxwell61 - 12-08-2008, 14:10
z okna to można sąsiadke pooglądac ...czarne i bezchmurne niebo...tyle
fotek niestety nie zrobie bo nie mam cyfry ://
kristof - 15-08-2008, 13:25
oke jutro wracam do domu z 2tyg astro praktyk...mam trochę fotek telepów z Torunia, oraz co ciekawsze powinienem mieć 2 galaktyczki w fitsach oraz 2 gromady kuliste...albo jakoś tak
jak wsio pozbieram i przerobię do jpg to wrzucę tutaj pewnie zrobię to jutro/niedzielę
Pozdro i miłego dzionka życzę
[edit:17-08-2008]
Kilka fotek Telepów, i jedna gromady z Herkulesa mam nadzieję, że będzie w miarę widoczna..nie dopilnowałem koleżanek przy czasie naświetlania i dość słabo wyszła..
Gromada Kulista M92
Radio teleskop tylko 32m, a ja stałem na 'szczycie' tej anteny tzn jak był postawiony w pionie...
a na tym sprzęcie odbywała się klasyfikacja widmowa gwiazd, tylko oczywiście nie w PL ale piękny sprzęcik i idealnie zachowany :
narazie tylko tyle, w przyszłości dorzucę coś więcej tylko uporam się z kilkoma sprawami...
pozdro and have a nice day
[ Dodano: 20-08-2008, 22:37 ]
Jest coś ciekawego i chciałbym żebyście to dostrzegli
I serdecznie na to zapraszam wszystkich którzy mają ochotę i czas.
Cytat: |
OSSA V
Ogólnopolskie Seminarium Studentów Astronomii
25 - 27 września 2008
Poznań
już wkrótce
Działające przy OA UAM Koło Naukowe Astronomów zaprasza na jubileuszowe – piąte Ogólnopolskie Seminarium Studentów Astronomii OSSA' 08. W tym roku spotykamy się w położonym w dolinie Warty grodzie Przemysła,
pod czujnym okiem spoglądających z Ratusza koziołków
w dniach 25 – 27 września.
Jeśli jesteś studentem, doktorantem lub miłośnikiem astronomii –
to zaproszenie skierowane jest właśnie do Ciebie!
Uczestników poprzednich edycji naszego Seminarium, które miały miejsce
w Warszawie (2004, 2005), Toruniu (2006) i Krakowie (2007)
nie trzeba chyba przekonywać do przyjazdu.
My sami nie możemy się doczekać owocnych dyskusji z tymi, których tak długo nie widzieliśmy! Ale równie gorąco czekamy na tych, którzy nie mieli okazji wymiany doświadczeń w takim towarzystwie jak grono miłośników OSSA.
Gwarantujemy wysoki poziom dydaktyczny, niepowtarzalny klimat i niezapomniane wrażenia!
Wszelkie szczegóły i formularz rejestracyjny znajdziesz na stronie http://ossa2008.ovh.org
Termin rejestracji mija 10 września br.
Uprzejmie prosimy o przesyłanie wszelkich nurtujących pytań na adres ossa.pn@gmail.com
Czystego nieba,
Z pozdrowieniami
KNA OA UAM
P.S. Prawdopodobnie nie do wszystkich zainteresowanych udało się odszukać adresy, stąd prośba o rozsyłanie wieści dalej
|
maxwell61 - 05-10-2008, 23:54
kristof opisuj co sie działo na zlocie!!! kurcze żałuje ze nie mogłem sie przywlec
kristof - 12-10-2008, 15:00
Wiesz, ja byłem na nim aż kilka godzin, ze względu na brak czasu zjawiłem się tylko na ognisku, które dla nich zorganizowałem, a co lepsze do końca nie mogłem zostać, bo następnego dnia na obserwacje jechałem więc za dużo to nie wiem...
No ale z tego co się dowiedziałem już w najbliższą środę rusza kolejna organizacja takiego zjazdu w Poznaniu, ale tym razem z okazji Roku Astronomii będzie to zjazd międzynarodowy..czyli ludzie(głównie studenci) z całej Europy więc zapowiada się jeszcze ciekawiej niż ta obecna...
A tak to czego ciekawego się dowiedziałem..że Warszawskie OA diabelnie się izoluje od całej reszty i nikomu nie udostępnia godzin na swoim telepie w Chile (czy gdzie to oni tam mają ), ale za to studenci Warszawscy tak samo jak i Ci z pozostałych Uczelni są skorzy do pomocy w organizacji tego zjazdu w przyszłym roku...
Hmm..co jeszcze...no w sumie to jest tyle co wiem :-/ ale postaram się jakieś fotki umieścić jak w końcu dostanę jakieś zdjęcia, już od tygodnia gnębię o nie kumpelę.
A tak do rozluźnienia na takim czymś ja pracuję:
Zdjęcie robione tel -> więc nie jest najlepszej jakości...
maxwell61 - 12-10-2008, 16:44
kristof napisał/a: | ja byłem na nim aż kilka godzin, ze względu na brak czasu zjawiłem się tylko na ognisku, | wiadomo po co...żeby poźniej gwiazdy po kilku oglądac :] kristof napisał/a: | tym razem z okazji Roku Astronomii będzie to zjazd międzynarodowy..czyli ludzie(głównie studenci) z całej Europy | no tego to juz nie moge opuścic kristof napisał/a: | A tak do rozluźnienia na takim czymś ja pracuję: | ale raczej obserwujesz na monitorze a nie w okularze ?
|
|
|