Outlander II GEN Techniczne - Outlander i homologacja na ciężarowe
Anonymous - 28-10-2009, 12:35
sylb napisał/a: |
P.S.
Kolega może lekarz czy prawnik ?
P.S. 2
Przypomniało mi się na koniec, co do kontroli skarbowej jest jeden wyjątek. Lekarze nigdy nie są kontrolowani, co sobie taki urzędnik ma robić wrogów szczególnie w takiej małej miejscowości. |
A kolega się zastanawiał, po jaką cholerę lekarz miałby korzystać z odliczenia VAT, skoro usługi medyczne są podmiotowo zwolnione z VAT? Twój post brzmi jak onetowe krzykactwo o kasach fiskalnych dla lekarzy.
Anonymous - 28-10-2009, 19:53
venglin napisał/a: | sylb napisał/a: |
P.S.
Kolega może lekarz czy prawnik ?
P.S. 2
Przypomniało mi się na koniec, co do kontroli skarbowej jest jeden wyjątek. Lekarze nigdy nie są kontrolowani, co sobie taki urzędnik ma robić wrogów szczególnie w takiej małej miejscowości. |
A kolega się zastanawiał, po jaką cholerę lekarz miałby korzystać z odliczenia VAT, skoro usługi medyczne są podmiotowo zwolnione z VAT? Twój post brzmi jak onetowe krzykactwo o kasach fiskalnych dla lekarzy. |
A możesz mi wytłumaczyć nieonetowy niekrzykaczu z jakiej paki "konowały" nie muszą instalować kas fiskalnych.....?????????? Bo ja nie znajduję żadnego wytłumaczenia dla takiego wyróżnienia.......
[ Dodano: 28-10-2009, 19:55 ]
michula napisał/a: | Jeszcze raz chodzi mi tylko czy te wszystkie rzeczy jak odpis vatu od faktury ,vat od paliwa,i wszystkie koszty zwiazane z eksploatacja samochodu starcza ta homologacja ciezarowa ktora otrzymalem prz kupnie.czy musze miec potwierdzenie z stacji diag. o tym ze spelnia VAT1 |
Nic nigdzie nie noś.........składaj VAT 7 jak zwykle co miesiąc a dokumenty tylko przetrzymuj do ewentualnej kontroli.......
Pzdr..........
Hubeeert - 28-10-2009, 20:48
Pytanie do przedmówców - wrócicie do jakiegos akceptowalnego poziomu dyskusji czy może wolelibyście przejść na PW?
Niespecjalnie mnie obchodzą Wasze przejścia z onetem i lekarzami.
michula - 28-10-2009, 21:07
Dzieki Alcapone za odpowiedz>Tak własnie zrobię jak sugerujesz.Pozdro
Anonymous - 28-10-2009, 21:08
AlCapone napisał/a: |
A możesz mi wytłumaczyć nieonetowy niekrzykaczu z jakiej paki "konowały" nie muszą instalować kas fiskalnych.....?????????? Bo ja nie znajduję żadnego wytłumaczenia dla takiego wyróżnienia.......
|
Niech zgadnę... Może dlatego, że usługi medyczne są zwolnione z VAT, więc nie ma potrzeby ich rejestrowania? A do tego lekarze często rozliczają się na zasadzie karty podatkowej, więc nie muszą rejestrować przychodu - płacą co miesiąc 1248 zł podatku, przy świadczeniu usług w wymiarze >96h miesięcznie.
Anonymous - 29-10-2009, 07:10
michula napisał/a: | Dzieki Alcapone za odpowiedz>Tak własnie zrobię jak sugerujesz.Pozdro |
Nie wziąłem jeszcze pod uwagę tego czy ty to kupiłeś za gotówę czy np. w leasingu.......Jeśli przypadek pierwszy to zwróć uwagę na to co napisał sylb.......Lepiej zawsze z nimi mieć nadwyżkę...........
[ Dodano: 29-10-2009, 07:12 ]
sylb napisał/a: | 1. Rozliczyć VAT od samochodu w przyszłym vacie który będziesz miał do zapłaty, tzn. nie będziesz płacił VAT przez pewnie czas.
2. „Poprosić” US o natychmiastowy zwrot VAT, w Urzędzie Skarbowym pewnie w innych też taka prośba równa się natychmiastowej kontroli skarbowej.
|
Krzysiek_slask - 02-11-2009, 21:33
Niestety Panowie, wychodzi na to, ze fiskus zamierza jednak wprowadzic zmiany w ustawie o VAT, zmiany dotyczace mozlliwosci odliczenia tegoz od samochodow z kratka
Polecam dzisiejszy wywiad z niejakim M. Grabowskim wiceministrem finansow :
Wywiad z p. Grabowskim z Ministerstwa Finansow
zwlaszcza fragment :
Cytat: | Biorąc pod uwagę rozpatrywanie wniosku o derogację przez Unię oraz długość procesu legislacyjnego, można powiedzieć, że połowa 2010 roku dla zmian w VAT jest realnym terminem. |
Ehhh.
"Smieszmy sie kupowac samochody z kratka - tak szybko odchodza
Zostaną po nich kraty i VAT do zaplaty"
[ Dodano: 24-11-2009, 14:27 ]
Mont napisał/a: | Wygląda to mniej więcej tak :
Obrazek
|
Widze, ze usunales ta deche, ktora jest w dolnej czesci kraty. Duzo bylo z tym roboty ?
Przyznam sie, ze sie do tego przymierzam, bo dochodze do wniosku, ze ta cala krata zamiast czynic z Outka ciezarowke, wrecz obniza jego funkcjonalnosc jako LKW
Wczoraj musialem przewiesc oscieznice (pakunek dlugosci pow 2m) no i musialem jechac Mondeo, bo do Outlandera - dzieki wlasnie tej desce na siedzeniach nic dlugiego nie da sie zapakowac
Mont - 21-03-2010, 11:41
W ostatnim AŚ info, że przy zakupie nowego Outlandera z 2L dieslem nie odliczymy VATu. Zna ktoś wyjaśnienie ??
sylb - 21-03-2010, 12:26
Mont napisał/a: | W ostatnim AŚ info, że przy zakupie nowego Outlandera z 2L dieslem nie odliczymy VATu. Zna ktoś wyjaśnienie ?? |
cytat z MMC
Kod: | Warto też przypomnieć, że od niedawna aż 3 wersje silnikowe Outlandera – 2.0 DID, 2.2 DID i 2.4 MIVEC są dostępne z homologacją ciężarową na 5 osób, co pozwala odliczyć 100% podatku VAT przy zakupie tych pojazdów przez firmy. |
Może chodzi o 2.0 benzyna ?
papcio - 21-03-2010, 19:55
sylb napisał/a: |
Może chodzi o 2.0 benzyna ? |
cytując informacje ze strony auto-świata "Outlander 2.0 MIVEC jest modelem 5 osobowym z homologacją osobową." wychodzi ze masz rację
Anonymous - 22-03-2010, 09:27 Temat postu: vat witam
żeby odliczyć vat od paliwa trzeba jechać do okręgowej stacji kontroli pojazdów i tam uzyskać za odpłata jakiś dokument, który należny bezzwłocznie oddać do US. Tak jest u nas
jurekschroda - 22-03-2010, 12:13
Wyjaśnienie jest takie, że Auto Świat w sprawie Mitsubishi kolejny raz dał ciała. Na 100% dwulitrowe diesle Intense +/Instyle mogą być rejestr. jako ciężarowe.
sylb - 22-03-2010, 12:56 Temat postu: Re: vat
gajduss napisał/a: | witam
żeby odliczyć vat od paliwa trzeba jechać do okręgowej stacji kontroli pojazdów i tam uzyskać za odpłata jakiś dokument, który należny bezzwłocznie oddać do US. Tak jest u nas |
Nie jestem specem od podatków, ale chyba w czasach przez słynnym „wyrokiem” należało potwierdzać, co roku zgodność pojazdu ze wzorem „Lisaka” by muc odliczać VAT od paliwa. Co do odliczania VAT od O2 z kratka to nie przypominam sobie bym robił coś więcej niż zostawił fakturę w księgowości.
13zbyszek13 - 24-03-2010, 19:57
koledzy nie jest tak jak piszecie, nie trzeba jechać na żadną stację diagnostyczną .Nie dostaniesz tam żadnego świstka ponieważ samochód z kratką defakto nie spełnia wymogów samochodu ciężarowego.
W momencie zakupu przed zarejestrowaniem wraz z fakturą zakupu dostajesz homologację samochodu ciężarowego od delera na podstawie której rejestruje się go jako ciężarowy, a kopię wraz z fakturą zakupu masz w dokumentach firmy.
Osobówki które uzyskały homologację ciężarową podlegają odliczaniu VAT od wszystkiego , na mocy rozporządzenia RM na zupełnie innych przepisach niż typowe samochody ciężarowe
Anonymous - 25-03-2010, 11:47
wcześniej jeździłem pickup i musiałem ową stację zaliczyć oby dokonali przeglądu. z wystawionym kwitkiem udałem się do wydziału komunikacji i us. w komunikacji dostałem pieczątkę vat 3 w us zostawiłem te badania i wtedy mogłem odliczyć vat od paliwa.
|
|
|