Outlander i homologacja na ciężarowe |
Autor |
Wiadomość |
Woo
Nowy Forumowicz
Auto: Eclipse GSX | Outlander II
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 06-03-2009, 13:52 Outlander i homologacja na ciężarowe
|
|
|
Witam,
Jestem w trakcie kupowania nowego Outlanderka i po wyroku EU w sprawie wzoru Lisaka, zacząłem drążyć temat zwolnienia z vatu na ten samochód. Dzwoniłem w różne miejsca (US, MMP, Stacje kontroli) i takie oto mam informacje:
1. Żeby odpisać sobie 100% VATu trzeba mieć:
a) samochód z homologacją fabryczna
lub
b) zaświadczenie ze stacji kontroli pojazdów, że samochód spełnia wymagania
w/w papierki zanosi się do swojego US i można odpisywać VAT w 100%.
2. W MMP powiedzieli mi, że Outlander jest w trakcie procesu homologacyjnego i pierwsze egzemplarze będą sprzedawane od kwietnia 2009r. Niestety Pan nie potrafił mi powiedzieć co z samochodami wcześniej zakupionymi, bo defacto to ten sam samochód (silnik, parametry itp)
3. W stacji kontroli pojazdów dowiedziałem się, że muszę usunąć drugi i trzeci (w moim przypadku) rząd siedzeń i zamontować kratkę to dostanę zaświadczenie. Na moje pytanie, dlaczego w takim razie samochód dostanie homologację fabryczna bez usuwania siedzeń, odpowiedział, że nie wszystkie samochody ze statusem ciężarowego są zwalniane z VATu. To po co MMP załatwia homologację, skoro do niczego ona nie będzie potrzebna? Dodam, tylko, że nigdzie nie znalazłem przepisów, które mówią jakie warunki musi samochód spełniać, żeby był ciężarowym (oprócz tego, że musi być powyżej 500kg ładowności).
Na razie stanęło na tym, że samochód odbieram z salonu i będzie zarejestrowany jako osobówka i będę odliczał 60% VATu, jak się pojawi homologacja to ewentualnie będą drążył dalej temat, żeby ten VAT sobie odliczyć.
Ktoś może ma bardziej szczegółowe informacje w tej materii?
Pozdrawiam,
Woo |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
Auto: był OutlanderII 2.0DID
|
Wysłany: 06-03-2009, 16:44
|
|
|
Woo napisał/a: | będę odliczał 60% VATu, | przy cenie Outka odliczysz niestety tylko 6000zł nie ma korekty wstecz do zakupionego i wprowadzonego samochodu. Przepisy w międzyczasie się nie zmieniły, na wzór Lisaka trudno będzie liczyć przy 3 rzędach siedzeń - ale może. Nie wiem jak Outek, ale Octavia z kratką była 4 osobowa, chociaż normalnie jest 5 osób. |
_________________ był Outlander 2 2.0Did był Superb 1,8TSI 4x4 jest V60 CC  |
|
|
|
 |
Woo
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 06-03-2009, 16:53
|
|
|
rezon napisał/a: | Woo napisał/a: | będę odliczał 60% VATu, | przy cenie Outka odliczysz niestety tylko 6000zł nie ma korekty wstecz do zakupionego i wprowadzonego samochodu. |
Auto będę miał w leasingu, więc nie będę odliczał jednorazowo. Poza tym VAT z ceny samochodu to jedno a z ceny paliwa to drugie. Tak czy siak się opłaca powalczyć.
rezon napisał/a: | Przepisy w międzyczasie się nie zmieniły, na wzór Lisaka trudno będzie liczyć przy 3 rzędach siedzeń - ale może. Nie wiem jak Outek, ale Octavia z kratką była 4 osobowa, chociaż normalnie jest 5 osób. |
No właśnie chodzi o to, że podobno wzór Lisaka był wprowadzony wbrew prawu UE. Z mojego rozumienia komentarza ministerstwa finansów do werdyktu UE, wynika że jeżeli pojazd ma homologację na ciężarowy, to znaczy, że jest ciężarowy ma tak być traktowany.
Pozdr.
Woo |
|
|
|
 |
Ali-En [Usunięty]
|
Wysłany: 07-03-2009, 01:07
|
|
|
Z tego co mi sie wydaje to zmiana przeznaczenia samochodu czyli osobowy->ciezarowy nie przechodzi w leasingu w czasie umowy. |
|
|
|
 |
Woo
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 07-03-2009, 02:27
|
|
|
Ali-En napisał/a: | Z tego co mi sie wydaje to zmiana przeznaczenia samochodu czyli osobowy->ciezarowy nie przechodzi w leasingu w czasie umowy. |
Zgadza się, ale z tego co mi powiedzieli w US to wystarczy donieść do urzędu papierek, że samochód spełnia wymogi (potwierdzenie homologacji lub zaświadczenie ze stacji kontroli) i już można odliczać 100% VATu. W dowodzie może być, że osobówka. Umowy leasingu nie trzeba zmieniać.
Pozdrawiam,
Woo |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
|
Wysłany: 07-03-2009, 15:56
|
|
|
Woo napisał/a: | samochód spełnia wymogi | czyli jeden rząd siedzeń, albo oddzielna konstrukcyjnie przestrzeń bagażowa, itd.... |
|
|
|
 |
elili [Usunięty]
|
Wysłany: 09-03-2009, 17:30
|
|
|
Woo napisał/a: | Ali-En napisał/a: | Z tego co mi sie wydaje to zmiana przeznaczenia samochodu czyli osobowy->ciezarowy nie przechodzi w leasingu w czasie umowy. |
Zgadza się, ale z tego co mi powiedzieli w US to wystarczy donieść do urzędu papierek, że samochód spełnia wymogi (potwierdzenie homologacji lub zaświadczenie ze stacji kontroli) i już można odliczać 100% VATu. W dowodzie może być, że osobówka. Umowy leasingu nie trzeba zmieniać.
Pozdrawiam,
Woo |
Sprawdź jeszcze raz: samochód jest ciężarowy jak ma to wpisane w dowodzie rejestracyjnym. Dowód rejestracyjny jest "decyzją administracyjną", której zmiana nie polega na " doniesieniu papierka do urzędu"
Jeżeli w dowodzie -> osobowy, to nie ma odliczenia VAT od paliwa.
Jeżeli chcesz odliczać: poczekaj na homologację |
|
|
|
 |
Woo
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 10-03-2009, 10:11
|
|
|
elili napisał/a: | Sprawdź jeszcze raz: samochód jest ciężarowy jak ma to wpisane w dowodzie rejestracyjnym. Dowód rejestracyjny jest "decyzją administracyjną", której zmiana nie polega na " doniesieniu papierka do urzędu"
Jeżeli w dowodzie -> osobowy, to nie ma odliczenia VAT od paliwa.
Jeżeli chcesz odliczać: poczekaj na homologację |
Napisałem to czego się dowiedziałem w informacji ministerstwa finansów. Jeżeli oni wprowadzili mnie w błąd to już nie wiem jak to z tym VATem jest. W każdym razie fakt posiadania homologacji nie jest równe wpisowi w dowodzie. Poza tym z tego co powiedzieli mi w US (a dwa razy pytałem) samochód, nie musi być ciężarowy! Musi spełniać wymagania ciężarowego! Jeżeli doniosę poświadczenie homologacji do US i napiszę podanie o możliwość odliczania VATu w 100% to jest to wystarczające. Nie muszę dokonywać żadnych zmian w dowodzie rejestracyjnym. Szczególnie mnie to interesowało, bo samochód będzie leasingowy i zmiany w dowodzie nie wchodzą w grę.
Reasumując, w tej chwili czekam na samochód, potem czekam na homologację i zaczynam dalej pielgrzymkować po urzędach.
Pozdrawiam,
Woo |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
|
Wysłany: 10-03-2009, 11:40
|
|
|
Woo napisał/a: | samochód, nie musi być ciężarowy! Musi spełniać wymagania ciężarowego! Jeżeli doniosę poświadczenie homologacji do US i napiszę podanie o możliwość odliczania VATu w 100% to jest to wystarczające | jest dokładnie tak jak mówisz. Nie musi być ciężarowy, aby spełniać wymogi do odliczenia VAT - patrz wszystkie pick-upy |
|
|
|
 |
jmgmotocykle
Forumowicz marcin78
Auto: outlander 2.2 156ps
Pomógł: 3 razy Dołączył: 08 Lut 2009 Posty: 353 Skąd: oleśnica
|
Wysłany: 10-03-2009, 21:15
|
|
|
ja mam ciężarowy i odliczyłem pełny vat - szczegóły mogę podać na priv - jest gość który sprzedaje w polsce outki z homologacją ciężarową - nówki - załatwia także kredyt czy leasing.... |
_________________ Proste są dla szybkich aut, zakręty - dla szybkich kierowców |
|
|
|
 |
esawicki
Forumowicz
Auto: Outlander 2
|
Wysłany: 13-03-2009, 20:00
|
|
|
Ja mam w leasingu Outlandera z kratką. Kupione w firmie, która super wszystko załatwiła. Wymontowany tylny rząd siedzeń i ma zaświadczenie z Okręgowej Stacji, ze spełnia wymogi i zarejestrowany jest na 2 osoby. Raty leasingowe mam rozpisane tak, że w 1 roku spłacam 80% wartości samochodu. Odpiszę więc prawie cały VAT. Po upływie roku przerejestruję autko na osobowe i w ten sposób mam autko niemal w cenie netto. Trzeba tylo 1 rok pojeździć z kratką. Szczegóły na prv |
|
|
|
 |
Ali-En [Usunięty]
|
Wysłany: 13-03-2009, 23:40
|
|
|
rezon napisał/a: | Woo napisał/a: | samochód, nie musi być ciężarowy! Musi spełniać wymagania ciężarowego! Jeżeli doniosę poświadczenie homologacji do US i napiszę podanie o możliwość odliczania VATu w 100% to jest to wystarczające | jest dokładnie tak jak mówisz. Nie musi być ciężarowy, aby spełniać wymogi do odliczenia VAT - patrz wszystkie pick-upy | Tyle ze pick-upy to sa samochody ciezarowe wlasnie. |
|
|
|
 |
Karas
Mitsumaniak

Auto: Outlander II
|
Wysłany: 14-03-2009, 17:12
|
|
|
esawicki napisał/a: | Trzeba tylo 1 rok pojeździć z kratką. |
No i bez drugiego rzędu siedzeń |
_________________ Zarażony MitsuManią |
|
|
|
 |
esawicki
Forumowicz
Auto: Outlander 2
|
Wysłany: 14-03-2009, 19:23
|
|
|
Karas napisał/a: | esawicki napisał/a: | Trzeba tylo 1 rok pojeździć z kratką. |
Ale mam awaryjnie 3 rząąd siedzeń z tyłu 2 miejsca |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 14-03-2009, 22:25
|
|
|
esawicki napisał/a: | Karas napisał/a: | esawicki napisał/a: | Trzeba tylo 1 rok pojeździć z kratką. |
Ale mam awaryjnie 3 rząąd siedzeń z tyłu 2 miejsca |
Zafundujesz znajomym atrakcję "jak w policyjnej su***"?
Krzychu |
|
|
|
 |
|