Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Outlander i homologacja na ciężarowe
Autor Wiadomość
Woo 
Nowy Forumowicz

Auto: Eclipse GSX | Outlander II
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 06-03-2009, 13:52   Outlander i homologacja na ciężarowe

Witam,

Jestem w trakcie kupowania nowego Outlanderka i po wyroku EU w sprawie wzoru Lisaka, zacząłem drążyć temat zwolnienia z vatu na ten samochód. Dzwoniłem w różne miejsca (US, MMP, Stacje kontroli) i takie oto mam informacje:

1. Żeby odpisać sobie 100% VATu trzeba mieć:
a) samochód z homologacją fabryczna
lub
b) zaświadczenie ze stacji kontroli pojazdów, że samochód spełnia wymagania
w/w papierki zanosi się do swojego US i można odpisywać VAT w 100%.

2. W MMP powiedzieli mi, że Outlander jest w trakcie procesu homologacyjnego i pierwsze egzemplarze będą sprzedawane od kwietnia 2009r. Niestety Pan nie potrafił mi powiedzieć co z samochodami wcześniej zakupionymi, bo defacto to ten sam samochód (silnik, parametry itp)

3. W stacji kontroli pojazdów dowiedziałem się, że muszę usunąć drugi i trzeci (w moim przypadku) rząd siedzeń i zamontować kratkę to dostanę zaświadczenie. Na moje pytanie, dlaczego w takim razie samochód dostanie homologację fabryczna bez usuwania siedzeń, odpowiedział, że nie wszystkie samochody ze statusem ciężarowego są zwalniane z VATu. To po co MMP załatwia homologację, skoro do niczego ona nie będzie potrzebna? Dodam, tylko, że nigdzie nie znalazłem przepisów, które mówią jakie warunki musi samochód spełniać, żeby był ciężarowym (oprócz tego, że musi być powyżej 500kg ładowności).

Na razie stanęło na tym, że samochód odbieram z salonu i będzie zarejestrowany jako osobówka i będę odliczał 60% VATu, jak się pojawi homologacja to ewentualnie będą drążył dalej temat, żeby ten VAT sobie odliczyć.

Ktoś może ma bardziej szczegółowe informacje w tej materii?

Pozdrawiam,
Woo

rezon 
Mitsumaniak

Auto: był OutlanderII 2.0DID
Wysłany: 06-03-2009, 16:44   

Woo napisał/a:
będę odliczał 60% VATu,
przy cenie Outka odliczysz niestety tylko 6000zł nie ma korekty wstecz do zakupionego i wprowadzonego samochodu. Przepisy w międzyczasie się nie zmieniły, na wzór Lisaka trudno będzie liczyć przy 3 rzędach siedzeń - ale może. Nie wiem jak Outek, ale Octavia z kratką była 4 osobowa, chociaż normalnie jest 5 osób.

Woo 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 06-03-2009, 16:53   

rezon napisał/a:
Woo napisał/a:
będę odliczał 60% VATu,
przy cenie Outka odliczysz niestety tylko 6000zł nie ma korekty wstecz do zakupionego i wprowadzonego samochodu.

Auto będę miał w leasingu, więc nie będę odliczał jednorazowo. Poza tym VAT z ceny samochodu to jedno a z ceny paliwa to drugie. Tak czy siak się opłaca powalczyć.

rezon napisał/a:
Przepisy w międzyczasie się nie zmieniły, na wzór Lisaka trudno będzie liczyć przy 3 rzędach siedzeń - ale może. Nie wiem jak Outek, ale Octavia z kratką była 4 osobowa, chociaż normalnie jest 5 osób.

No właśnie chodzi o to, że podobno wzór Lisaka był wprowadzony wbrew prawu UE. Z mojego rozumienia komentarza ministerstwa finansów do werdyktu UE, wynika że jeżeli pojazd ma homologację na ciężarowy, to znaczy, że jest ciężarowy ma tak być traktowany.

Pozdr.
Woo

Ali-En
[Usunięty]

Wysłany: 07-03-2009, 01:07   

Z tego co mi sie wydaje to zmiana przeznaczenia samochodu czyli osobowy->ciezarowy nie przechodzi w leasingu w czasie umowy.

Woo 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 07-03-2009, 02:27   

Ali-En napisał/a:
Z tego co mi sie wydaje to zmiana przeznaczenia samochodu czyli osobowy->ciezarowy nie przechodzi w leasingu w czasie umowy.

Zgadza się, ale z tego co mi powiedzieli w US to wystarczy donieść do urzędu papierek, że samochód spełnia wymogi (potwierdzenie homologacji lub zaświadczenie ze stacji kontroli) i już można odliczać 100% VATu. W dowodzie może być, że osobówka. Umowy leasingu nie trzeba zmieniać.

Pozdrawiam,
Woo

rezon 
Mitsumaniak

Wysłany: 07-03-2009, 15:56   

Woo napisał/a:
samochód spełnia wymogi
czyli jeden rząd siedzeń, albo oddzielna konstrukcyjnie przestrzeń bagażowa, itd....

elili
[Usunięty]

Wysłany: 09-03-2009, 17:30   

Woo napisał/a:
Ali-En napisał/a:

Zgadza się, ale z tego co mi powiedzieli w US to wystarczy donieść do urzędu papierek, że samochód spełnia wymogi (potwierdzenie homologacji lub zaświadczenie ze stacji kontroli) i już można odliczać 100% VATu. W dowodzie może być, że osobówka. Umowy leasingu nie trzeba zmieniać.

Pozdrawiam,
Woo

Sprawdź jeszcze raz: samochód jest ciężarowy jak ma to wpisane w dowodzie rejestracyjnym. Dowód rejestracyjny jest "decyzją administracyjną", której zmiana nie polega na " doniesieniu papierka do urzędu" :D

Jeżeli w dowodzie -> osobowy, to nie ma odliczenia VAT od paliwa.

Jeżeli chcesz odliczać: poczekaj na homologację :!:

Woo 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 10-03-2009, 10:11   

elili napisał/a:
Sprawdź jeszcze raz: samochód jest ciężarowy jak ma to wpisane w dowodzie rejestracyjnym. Dowód rejestracyjny jest "decyzją administracyjną", której zmiana nie polega na " doniesieniu papierka do urzędu" :D

Jeżeli w dowodzie -> osobowy, to nie ma odliczenia VAT od paliwa.

Jeżeli chcesz odliczać: poczekaj na homologację :!:

Napisałem to czego się dowiedziałem w informacji ministerstwa finansów. Jeżeli oni wprowadzili mnie w błąd to już nie wiem jak to z tym VATem jest. W każdym razie fakt posiadania homologacji nie jest równe wpisowi w dowodzie. Poza tym z tego co powiedzieli mi w US (a dwa razy pytałem) samochód, nie musi być ciężarowy! Musi spełniać wymagania ciężarowego! Jeżeli doniosę poświadczenie homologacji do US i napiszę podanie o możliwość odliczania VATu w 100% to jest to wystarczające. Nie muszę dokonywać żadnych zmian w dowodzie rejestracyjnym. Szczególnie mnie to interesowało, bo samochód będzie leasingowy i zmiany w dowodzie nie wchodzą w grę.

Reasumując, w tej chwili czekam na samochód, potem czekam na homologację i zaczynam dalej pielgrzymkować po urzędach.

Pozdrawiam,
Woo

rezon 
Mitsumaniak

Wysłany: 10-03-2009, 11:40   

Woo napisał/a:
samochód, nie musi być ciężarowy! Musi spełniać wymagania ciężarowego! Jeżeli doniosę poświadczenie homologacji do US i napiszę podanie o możliwość odliczania VATu w 100% to jest to wystarczające
jest dokładnie tak jak mówisz. Nie musi być ciężarowy, aby spełniać wymogi do odliczenia VAT - patrz wszystkie pick-upy

jmgmotocykle 
Forumowicz
marcin78

Auto: outlander 2.2 156ps
Wysłany: 10-03-2009, 21:15   

ja mam ciężarowy i odliczyłem pełny vat - szczegóły mogę podać na priv - jest gość który sprzedaje w polsce outki z homologacją ciężarową - nówki - załatwia także kredyt czy leasing....

esawicki 
Forumowicz

Auto: Outlander 2
Wysłany: 13-03-2009, 20:00   

Ja mam w leasingu Outlandera z kratką. Kupione w firmie, która super wszystko załatwiła. Wymontowany tylny rząd siedzeń i ma zaświadczenie z Okręgowej Stacji, ze spełnia wymogi i zarejestrowany jest na 2 osoby. Raty leasingowe mam rozpisane tak, że w 1 roku spłacam 80% wartości samochodu. Odpiszę więc prawie cały VAT. Po upływie roku przerejestruję autko na osobowe i w ten sposób mam autko niemal w cenie netto. Trzeba tylo 1 rok pojeździć z kratką. Szczegóły na prv

Ali-En
[Usunięty]

Wysłany: 13-03-2009, 23:40   

rezon napisał/a:
Woo napisał/a:
samochód, nie musi być ciężarowy! Musi spełniać wymagania ciężarowego! Jeżeli doniosę poświadczenie homologacji do US i napiszę podanie o możliwość odliczania VATu w 100% to jest to wystarczające
jest dokładnie tak jak mówisz. Nie musi być ciężarowy, aby spełniać wymogi do odliczenia VAT - patrz wszystkie pick-upy
Tyle ze pick-upy to sa samochody ciezarowe wlasnie.

Karas 
Mitsumaniak

Auto: Outlander II
Wysłany: 14-03-2009, 17:12   

esawicki napisał/a:
Trzeba tylo 1 rok pojeździć z kratką.

No i bez drugiego rzędu siedzeń

esawicki 
Forumowicz

Auto: Outlander 2
Wysłany: 14-03-2009, 19:23   

Karas napisał/a:
esawicki napisał/a:

Ale mam awaryjnie 3 rząąd siedzeń z tyłu 2 miejsca

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 14-03-2009, 22:25   

esawicki napisał/a:
Karas napisał/a:
esawicki napisał/a:

Ale mam awaryjnie 3 rząąd siedzeń z tyłu 2 miejsca

Zafundujesz znajomym atrakcję "jak w policyjnej su***"?

Krzychu

Odpowiedz do tematu