[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Jakie paliwo lejecie do swojego lancera ?
mjsystem - 18-02-2013, 09:35
tyku napisał/a: | Tankuję zawsze na STATOIL.
Benzyna : STATOIL EuroSuper 95
Dodatki : Millers PETROL POWER EcoMax.
Lancerek śmiga jak rakieta, a nie jak jakiś peugeot jak to pisał nasz kolega sympatyczny "mjsystem" |
Ja tankuję identycznie, tylko bez dodatku. Ostatnio sporo osób narzekało na jakość paliwa Shell. Cos w tym jest. A tych z wyższej półki Racing czy coś tam próbowałem. Żadnej różnicy, poza uboższym portfelem.
maniax86 - 18-02-2013, 10:51
Najczęściej tankuje na renomowanej stacji Auchan w Raciborzu pb 95.... dla porównania tankowałem na statoil, Bp czy orlen..... miałem także epizody z pb 98.... i nie zauwazyłem żadnej róznicy.... a skoro nie zauwazyłem róznicy to nie przepłacam i dalej tankuje na Auchanie....
mjsystem - 18-02-2013, 11:00
maniax86 napisał/a: | ajczęściej tankuje na renomowanej stacji Auchan w Raciborzu pb 95.... dla porównania tankowałem na statoil, Bp czy orlen..... miałem także epizody z pb 98.... i nie zauwazyłem żadnej róznicy.... a skoro nie zauwazyłem róznicy to nie przepłacam i dalej tankuje na Auchanie.... |
Bo mają dobre paliwa. Zauważyłem, że Neste ma też dobre. Zależy chyba od regionu i konkretnej stacji. Bo nie chce mi się wierzyć, że te "małe" posiadają specjalne mieszanki. Mają składniki z jakiejś "markowej". Ja na 123 mam i dobrą cenę i dobre paliwo i jeszcze FV
maniax86 - 18-02-2013, 11:12
mjsystem, ja się zastanawiam nad tą pb 98... jak niektórzy faktycznie widza róznice między pb 95 a pb 98.... ja niestety mimo usilnych staran tej róznicy nie zauwazyłem...
mjsystem - 18-02-2013, 11:14
maniax86 napisał/a: | mjsystem, ja się zastanawiam nad tą pb 98... jak niektórzy faktycznie widza róznice między pb 95 a pb 98.... ja niestety mimo usilnych staran tej róznicy nie zauwazyłem... |
...a jeśli jest to minimalna... wiem. Czasem się zastanawiam, czy może nie jest mniejsze spalanie... Ale taniej to wyjdzie, czy się wyrówna?
maniax86 - 18-02-2013, 11:25
mjsystem, czy róznica faktycznie jest zauważalna czy nie to tak czy siak co jakiś czas wlewam pb 98 do baku... ot tak niech ma co jakiś czas
Jedyne co chyba faktycznie zauważyłem to wiecej km zrobiłem na pb 98... ale cięzko mi to potwierdzić w 100% bo akurat wtedy się mrozy skończyły wiec wiadomo tym samym zmniejszył sie apetyt na paliwo... a na auchanie pb 98 jest często tańsze niż pb 95 na niektórych stacjach
Mikuc - 18-02-2013, 13:32
Ja się zastanawiam czy w całej Polsce jest dolewane 5% bio paliwa bo na jednej stacji widziałem info że oni sprzedają z bio paliwem i tylko na tej jest taka informacja. Może inni zatajają czy ktoś wie jak jest?
mjsystem - 18-02-2013, 17:00
maniax86 napisał/a: | mjsystem, czy róznica faktycznie jest zauważalna czy nie to tak czy siak co jakiś czas wlewam pb 98 do baku... ot tak niech ma co jakiś czas
Jedyne co chyba faktycznie zauważyłem to wiecej km zrobiłem na pb 98... ale cięzko mi to potwierdzić w 100% bo akurat wtedy się mrozy skończyły wiec wiadomo tym samym zmniejszył sie apetyt na paliwo... a na auchanie pb 98 jest często tańsze niż pb 95 na niektórych stacjach |
Też tak robię. Kiedyś kupowałem tylko 98. Teraz na 10 tankowań 2 są 98, reszta 95. 80% tankowań to 123 Statoil. Reszta to Orlen. Czasem się zdarza, bardzo wyjątkowo inna stacja(lotos, BP).
Zawsze mnie zastanawia, kalkulując, że na 98 mniej spali - dalej pojedziesz, czy się to wyrównuje z 95. tak czy siak, mi wystarczy, że auto nie muli, nie krztusi się, nie przerywa, zapala prawidłowo. Inaczej miałem z dieslem. Tam się odczuwało bardzo realnie jakość paliwa.
Mikuc napisał/a: | Ja się zastanawiam czy w całej Polsce jest dolewane 5% bio paliwa bo na jednej stacji widziałem info że oni sprzedają z bio paliwem i tylko na tej jest taka informacja. Może inni zatajają czy ktoś wie jak jest? |
Powinni informować. Ale w tym kraju wszystko jest możliwe.
Robert_N - 20-02-2013, 13:59
maniax86, Ja też tankuje 95 i pomimo wielkich starań obsługi na Orlenie nie daje się namówić na 98. Klika razy zatankowałem i nie widziałem żadnej różnicy, spalanie identyczne. Tankuje w 75% na Orlenie, 20% na BP, 5% Statoil. Sugeruje się tylko ceną, bo wiadomo, że wszystkie paliwa są z jednego lub dwóch źródeł i nie mam zamiaru przepłacać. Tankowałem również na Lukoil w Rumunii i Bulgarii i tak samo zasuwał do przodu.
Lucas123w - 20-02-2013, 14:54
Jak ktoś dużo jeździ w trasę to 98 jest jak najbardziej ok. Mi w trasie na 98 spala ok 1l mniej na 100km oraz auto jest bardziej podatne na pedał gazu (szczególnie na 4 i 5 biegu). Nie wiem na ile można wierzyć stacjom benzynowym i hasłom typu nasze paliwo 98 czyści silnik itp. to przy okazji w trasie mamy "jakieś tam" płukanie silnika.
Natomiast jeśli ktoś dużo jeździ po mieście nie ma sensu lać 98, ciągłe ruszanie i hamowanie nie da żadnych oszczędności oraz zauważalnego wzrostu "mocy"
Ja do jazdy miejskiej zawsze tankuje w NESTE i problemów żadnych nie mam, silnik odpala za pierwszym kopem czy jest -20 czy też +30.
Piotr-poznan - 20-02-2013, 19:58
U mnie 100% (czyli, jak dotąd aż 12) tankowań to E95 na BP. W dodatku wszystkie, poza pierwszym (ale to też było BP), na tej samej stacji.
mazin - 04-03-2013, 23:55
Piotr-poznan napisał/a: | U mnie 100% (czyli, jak dotąd aż 12) tankowań to E95 na BP. W dodatku wszystkie, poza pierwszym (ale to też było BP), na tej samej stacji. |
Ja tankuję na różnych stacjach, ale w czasach kiedy jeździłem dość dużo po Polsce (parę lat temu robiłem po 70-80 tys. rocznie) najgorsze paliwo spotkałem w na stacji DEA Kłobuczynie w lubuskiem. Auto nie chciało na nim jechać ;-(
Mam ulubione sprawdzone stacje, na których ani cena ani paliwo nie zabija (silnika). Niestety, większość z nich jest w zachodniej Polsce, gdzie teraz bywam mniej więcej dwa razy w roku.
A z miejscowych - wyleczyłem się tylko z dwóch, po opowieściach znajomych. Na BP znajoma zatankowała cały bak wody, wymienili jej silnik w ramach odszkodowania. Na statoilu zaś pracował znajomy, mówił, że w tanku z benzyną było trochę oleju napędowego, bo pomylili się tankowaniu i zorientowali się po częściowym napełnieniu. Zamiast wypompować, rozcieńczyli benzyną. Nie wiem, czy to prawda, bo znajomy pracował wtedy już u konkurencji, może taka antyreklama tylko. Z reguły tankuję ok. 20 -25 l, kiedy już zaświeci się rezerwa, tylko przed trasami pod korek i wtedy zazwyczaj na Lotosie albo Orlenie. Nie zauważyłem żadnych różnic pomiędzy 95 a 98, dlatego teraz leję tańszą. Największą różnicę zauważyłem po wymianie filtra powietrza, zwłaszcza jeśli chodzi o odgłos, nie przyspieszenie .
Pablolot - 05-03-2013, 09:25
Zgodnie z nowym pasującym do polaków powiedzeniem: "nie znam się to się wypowiem" podzielę się informacją którą usłuszałem z audycji trójkowej. Wypowiadali się kierowcy i mechanicy rajdowi. Paliwo 95 a 98 to głównie chwyt marketingowy. Różnica w osiągach przy zwykłych silnikach jest niezauważalna. W rajdowych autach w których i komputer i silnik jest przygotowywany specjalnie pod lepsze (konkretne paliwo) udaje się poprawić ułamki parametrów bo te ułamki w rajdach decydują o wygranej. Sugerowano kupowanie standardowego paliwa co też czynię od usłyszanej audycji.
Pozdrawiam
krzychu - 05-03-2013, 19:37
Pablolot napisał/a: | nie znam się to się wypowiem |
Ja, ja, ja też mogę?
Zwykłego paliwa 98 powinno spalić więcej ponieważ są tam dodatki podwyższające temperaturę spalania stukowego (to żeby silnik turbo doładowane i z wysoką kompresją mogły osiągnąć swoje parametry), które są mniej kaloryczne. I trzeba odróżnić zwykłe 98 od paliwa premium serwowanego przez duże koncerny. Podejrzewam, że to paliwo jest po prostu mniej oszukane (znaczy nie balansujące na granicy normy tylko dobre), a dodatki są droższe przez co nie spada kaloryczność. Dlatego niektórzy odczuwają wzrost osiągów (nie dochodzi do spalania stukowego co czasem pewnie może się zdarzyć na tanim paliwie i wtedy elektronika opóźnia zapłon) i spadek spalania (większa kaloryczność przez mniejsze "oszukanie").
Luk - 05-03-2013, 19:39
Ja od początku leję 95 na Neste. Po pierwsze 90% jazdy to miasto (a jak ktoś napisał wtedy nie odczuje się różnicy w spalaniu), a po drugie to o ile np. Mazda zaleca do modelu cx7 Pb98 (silnik 2.3 260KM), to Lancer nie ma aż tak wysilonej jednostki i nie poczuje różnicy
Nie mogę też zrobić miarodajnych testów, dlatego że warunki na drodze są "niemierzalne"... W drodze do pracy spalam średnio od 9.5 l do 13.5l/100 km, w zależności od tego jak np. ustawią się światła... Podobnie mam w trasie.
|
|
|