ASX Techniczne - Buczenie przy przyspieszaniu!!
mat777 - 10-07-2012, 21:28
Dołączę się do tematu. Mnie również nie ominęła ta dolegliwość. Samochód niespełna roczny, granie zaworów przy około 2 tyś. rpm. Problem zgłoszony przed pierwszym przeglądem - ASO wysłuchało i postanowiło naprawić przez zmianę oprogramowania. Już w serwisie nie wierzyłem w skuteczność tego rozwiązania i miałem racje, nic, a nic nie pomogło.
Uwaga: przez ostatni rok zawsze tankowałem na jednej stacji tj. Lukoil noPb95. przez pierwsze naście tysięcy była cisza, później bardziej lub mniej zawory grały.
Jakie było moje zdziwienie gdy ostatnio (już dwóch tankowaniach po przeglądzie) zatankowałem z przypadku na Shellu FuelSave 95 (starej benzyny było może max. 5l). Szok! Od tej chwili słyszę tylko troszeczkę zawory ale to naprawdę raz na jakiś czas. Bez porównania jest lepiej do poprzedniego grania.
Czy ktoś może mi wytłumaczyć dlaczego benzyna 95 może mieć taki wpływ na tę dolegliwość? Ktoś tu pisał o benzynie 98, to jeszcze potrafię zrozumieć ale inna 95 bądź co bądź wg mnie z nie najgorszej stacji (Lukoil)?
Ciekawy jestem waszych opinii.
sh - 10-07-2012, 21:36
Akurat Lukoil to nie jestem przekonany czy jest "nie najgorsza" stacja. Nie chce tutaj robic reklam czy antyreklam ale z tego co kojarze oni raczej plasuja sie na koncu podczas sprawdzania zawartosci benzyny w benzynie
Teoretycznie wiecej oktanow faktycznie zmniejsza te odglosy. Nie ma co ukrywac ze PL malo ktora 95 ma faktycznie 95 oktanow - mysle ze blizej do tej liczby jest akurat przecietnej 98-mce.
No i to faktycznie troche martwi, bo wieksza liczna oktanow obniza wlasnie efekt spalania stukowego... A spalanie stukowe jest raczej szkodliwe dla silnika
Maciek111 - 10-07-2012, 23:08
Masz już zmieniony soft ,ale jak na nowym wygląda spalanie ? Chodzi mi o zużycie paliwa.
Mika - 10-07-2012, 23:39
Ja nie zauważyłem różnicy w spalaniu.
[ Dodano: 10-07-2012, 23:43 ]
Po co podkreślać tak często, że obecna Pb95 nie ma 95 oktanów i dlatego stuki występują... Mydlenie oczu...
Proszę się przejechać w takim razie innym nowym, czy rocznym autem innej marki, może ford, vw albo fiat z silnikiem benzynowym. Tego typu stuki tam nie występują mimo tego, że leją tą samą benzynę na BP czy Shellu.
maniax86 - 11-07-2012, 08:56
sh napisał/a: | No i to faktycznie troche martwi, bo wieksza liczna oktanow obniza wlasnie efekt spalania stukowego... A spalanie stukowe jest raczej szkodliwe dla silnika |
A masz spalanie stukowe w swoim ASX?? bo to o czym tu mowa już kilkakrotnie było mówione NIE JEST spalaniem stukowym!
jan1994 - 11-07-2012, 16:20
Ja również uważam, że to nie jest spalanie stukowe. Gwizd występuje na 5 (na 4 też jest słyszalny) biegu w okolicach 2000 obrotów i to w momencie puszczenia pedału gazu. Mam podejrzenie, że to przeniesienie napędu a nie silnik.
tomekmichał - 21-09-2012, 14:50
Mam ten problem juz od dłuższego czasu i jestem bez radny. Czy jest jakaś mozliwość naprawienia tego.
jaceksu79 - 21-09-2012, 18:02
tomekmichał napisał/a: | Mam ten problem juz od dłuższego czasu i jestem bez radny. Czy jest jakaś mozliwość naprawienia tego. |
nie chcę aby ktoś pomyślał, że to jakaś reklama ale spróbuj to zastosować http://www.millersoils.pl...r-ecomax-250ml/
napisz później jaka jest różnica
Lucas123w - 22-09-2012, 18:54
jaceksu79 napisał/a: | tomekmichał napisał/a: | Mam ten problem juz od dłuższego czasu i jestem bez radny. Czy jest jakaś mozliwość naprawienia tego. |
nie chcę aby ktoś pomyślał, że to jakaś reklama ale spróbuj to zastosować http://www.millersoils.pl...r-ecomax-250ml/
napisz później jaka jest różnica |
Nie trzeba kupować od razu takiego uszlachetniacza, tylko podjechać do BP, Orlenu lub innej stacji oni we swoich 98 mają podobne dodatki.
Tak jak pisał mat777 jemu to pomogło, może te silniki 1.6 są bardziej podatne na zabrudzenia paliwa. U mnie w 1.8 nie ma żadnych z tych objawów z tym że na 98 samochód spala mi w trasie ok 1l mniej na 100km. Wrażliwość na gaz też jest większa, w mieście bez różnicy.
jaceksu79 - 29-09-2012, 19:56
Lucas123w napisał/a: | oni we swoich 98 mają podobne dodatki. |
żebyś się nie zdziwił..
mat777 - 12-10-2012, 23:57
Ciąg dalszy obserwacji.
Od mojego ostatniego postu tankuję tylko Shell FuelSave 95. Zawory bardzo rzadko się odzywają. Jestem bardzo zadowolony.
Ale ostatnio troszkę zaszalałem i tym razem zatankowałem ASXa paliwem Shell V-Power. Efekt- rewelacja, zawory w ogóle przestały grać. Ani razu nie odezwały się. Ponadto trochę zmieniła się kultura pracy silnika, jest jakby mocniejszy, twardszy, zrywniejszy, nie wiem jak to opisać ale efekt pozytywny, generalnie jest "napięty jak baranie jaja".
Krzychuuu - 13-10-2012, 00:18
Też od nowości tankuje tylko na shellu i potwierdzam, że zawory cicho siedzą. Co do v-power to nie zauważyłem by był zrywniejszy, za to widać różnice w cenie i chyba większe spalanie na tym v-power niż na FuelSave 95.
Zorro - 21-10-2012, 18:28
Witam
Też od nowości tankuję tylko na Shellu (FuelSave 95) i stwierdzam, że zawory nie siedzą cicho. Potwierdzam także, że oprogramowanie wgrywane w ASO nie rozwiązuje tego problemu.
Pozdrawiam[/u]
jan1994 - 21-10-2012, 22:25
Zorro napisał/a: | ... i stwierdzam, że zawory nie siedzą cicho |
Pewny jesteś, że to zawory ? Ja jestem innego zdania
Zorro - 22-10-2012, 17:56
Witam
Oczywiście, że nie muszą to być zawory. Użyłem takiego określenia jak poprzednicy. Na moje pytanie w ASO co powoduje ten „klekot” nie uzyskałem odpowiedzi.
Pozdrawiam
|
|
|