To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [FAQ] Rozrząd i serwis w Galancie EAxx

lutekwwl - 14-10-2016, 21:36

Jak to jakie części w środku? Bo nie rozumiem pytania. tarcze mam bp, do tego klocki dokuji i nie powiem o nich zlego słowa, właśnie kupiłem taki sam zestaw na przód, jak na razie nic złego o nich nie mogę powiedzieć.
Hugo - 14-10-2016, 21:44

lutekwwl, Blue Print i Dokuji to firmy pakujące do pudełek oznaczonych swoim logo części przeróżnych producentów. Nie ma czegoś takiego jak część marki Blue Print czy Dokuji. Dlatego w pudełkach oznaczonych ich logo możesz trafić na część dobrej i fatalnej jakości. Co do Blue Printa to jest duże prawdopodobieństwo, że w ich pudełku będzie część bardzo dobrej jakości, przekonałem się o tym nie raz.
lutekwwl - 14-10-2016, 21:51

AA o to chodzi:p no to ja musiałem trafić jak na razie na dobrej jakości części:) hmm jutro zerkne co tam są za części poskładane i dam znać.

Oki sprawdziłem, a więc

Pasek balansu ( tu jest tylko BP )
Pasek rozrzadu ( Również BP )
Pompa wody GMB
Napinacz paska balansu NTN japan
Napinacz paska rozrządu NTN japan
Rolka prowadząca NTN japan
Napinacz hydrauliczny NAK (taki czarny jak by żeliwny, jedynie to udało mi się wyczytać )

Hugo - 15-10-2016, 15:23

To ciekawe, bo dzisiaj odebrałem w sklepie kompletne sprzęgło Blue Print do Space Stara i też na częściach są napisy Blue Print...
lutekwwl - 15-10-2016, 19:52

No tak jak w moim przypadku paski:p czyli wychodzi na to, że jednak mają jakieś swoje produkty :)
Krzyzak - 15-10-2016, 20:40

Nie swoje tylko produkowane dla nich, na zamówienie, z logiem. U mnie tarcze BP pogięły się tak szybko, że nawet nie zdążyłem ich dotrzeć.
lutekwwl - 15-10-2016, 23:10

To musiałeś trafić bardzo kiepski produkt, u mnie są już ok 6 miesięcy na tyle i nic się z nimi nie dzieje, a w poniedzialek montuje tarcze bp na przód z klockami dokuji, czyli to samo co na tyle. Pojezdzimy zobaczymy.
Krzyzak - 17-10-2016, 08:45

lutekwwl napisał/a:
To musiałeś trafić bardzo kiepski produkt
naprawdę? :)
jakość była tragiczna, wg sprzedawcy w środku miały być nishioka - japońskie tarcze z tradycjami - co było to nie wiadomo bo poza informacją min. thick. żaden producent się do tego nie przyznał...

lutekwwl - 20-10-2016, 12:37

Dziś odebrałem auto od mechanika, z wymienionym rozrządem, pompą wody, napinaczem. I niestety wg mojej obserwacji z miśkiem jest coś nie tak:

1. Dziwne buczenie/drżenie jak by samochodu
2. Wydaje mi się, jak by mu brakowało mocy
3. Problem z osiągnięciem obrotów do odcinki ( orkopne buczenie i drżenie samochodu )

Zawrócilem, niestety mechanik stwierdził, że nic nie słyszy i wszystko jest wporządku, natomiast ja jestem przekonany, że nie jest. Od ponad 4 lat jeżdżę tym autem i wiem, że coś jest nie tak. Panowie macie jakieś pomysły?

Hugo - 20-10-2016, 12:45

lutekwwl, to nie mechanik tylko idiota nie mający zielonego pojęcia o tym co robi. Oczywiścię masz źle ustawiony rozrząd, czyli przestawiony wałek balansowy na pompie oleju. Masz bardzo dobre odczucia co do pracy silnika, tak się właśnie zachowuje z przestawionym wałkiem. Wydrukuj mu manuala z forum, wracaj do niego, niech się doszkoli i poprawia.
lutekwwl - 20-10-2016, 12:57

Dzięki serdeczne za pomoc, teraz trzeba będzie przekonać mechanika, gdzie popełnił błąd :P Poszukam manuala na forum i jeszcze dziś do niego grzeje.

Edit:

Mam manuala, ale mógłby ktoś mi napisać gdzie się znajduję ten otwór w bloku silnika gdzie włoży się ten śrubokręt ? Chce być przygotowany na wytłumaczenie co i jak :)

Bizi78 - 20-10-2016, 16:29

Wszystko masz pokazane stronę wcześniej :wink: .
http://forum.mitsumaniaki...1483767#1483767

lutekwwl - 20-10-2016, 17:27

Autko spowrotem wróciło do mechaników. Podobno wszystko było ustawione tak jak należy, łącznie z wałkiem balansowym w pompie oleju. Ale powiedzieli, że jeszcze raz rozbiorą i założą od nowa, bo być może coś gdzieś przeskoczyło. Tak więc mam nadzieję, że jutro odbiorę auto sprawne.
krecik86 - 22-10-2016, 16:36

lutekwwl napisał/a:
Dziś odebrałem auto od mechanika, z wymienionym rozrządem, pompą wody, napinaczem. I niestety wg mojej obserwacji z miśkiem jest coś nie tak:

1. Dziwne buczenie/drżenie jak by samochodu
2. Wydaje mi się, jak by mu brakowało mocy
3. Problem z osiągnięciem obrotów do odcinki ( orkopne buczenie i drżenie samochodu )

Zawrócilem, niestety mechanik stwierdził, że nic nie słyszy i wszystko jest wporządku, natomiast ja jestem przekonany, że nie jest. Od ponad 4 lat jeżdżę tym autem i wiem, że coś jest nie tak. Panowie macie jakieś pomysły?

Ja mam to samo dzis odebralem Galanta po rozrządzie i ten sam problem , mozna tak jechać 500 km ? bo musze wyjechać a nie mam innego pojazdu

lutekwwl - 24-10-2016, 14:27

Auto odebrane od mechanika, wszystko jest już w porządku. Dodatkowo sprawdzili jeszcze poduszki silnika. Tak więc mogę śmigać kolejne 80 tys:)