To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I GEN Techniczne - Outlander Turbo LPG

pingwin12 - 28-01-2020, 22:34

Świece NGK najdroższe z Lancera Evo na benzynie nie a dlaczego gold na śmietnik
Bzyk_R1 - 29-01-2020, 06:25

pingwin12, skoro na benzynie jest okej to Pan gazownik się doedukuje a potem wystroi auto na gazie jak należy, o ile czegoś nie zepsuje po drodze.

Gold jest dobry na lato, przy niskich temperaturach nie działa w O1T, aczkolwiek teraz mrozów wielkich już nie ma. Tak czy siak coś już niedomaga przy maksymalnym obciążeniu i na pewno nie są to Barracudy 130. Jeżeli masz możliwość to zmień za wczasu ten reduktor chociaż znając życie Pan gazownik powie że to nie to bo on do 340KM jest...

pingwin12 - 29-01-2020, 19:19

Bzyk_R1, ale gold GT już termicznie jest ok to kogo polecasz to wysrtrojenia LPG w swoich okolicach
Bzyk_R1 - 29-01-2020, 19:45

Nie, nie jest okej. Kilka miesięcy temu kolega zamontował i to jest szit.
Jeżeli chcesz mieć spokój z LPG to jedynie Gaz Parts Młyny koło Buska Zdroju. Nikt więcej w naszym regionie nie umie wystroić O1T. Masz niedaleko, jeżeli się zdecydujesz pomogę Ci się z nimi ustawić bo to nie będzie proste. Fachowcy mają kolejki na 2-3 miesiące do przodu.

pingwin12 - 30-01-2020, 09:30

Bzyk_R1, słuchaj no narazie nie zmienię skoro taki już kupiłem auto teraz jeździ o wiele lepiej na 5 biegu czuć takie jakby przerywanie gazownik twierdzi że cewka mam zrobić 500 1000 km i mamy regulować z afr zobaczymy co będzie czy nie jest Dolany za bardzo
tościk - 30-01-2020, 09:34

Takie mam wrażenie, że przydałby się przyklejony post ze sprawdzonymi podzespołami i takimi, których nie należy montować. No i info o strojeniu z AFR wielkimi literami na czerwono :)
ledziu - 30-01-2020, 19:17

Cytat:
Wysłany: Dzisiaj 9:34Temat postu:
Takie mam wrażenie, że przydałby się przyklejony post ze sprawdzonymi podzespołami

Fajnie byłoby bo mam teraz właśnie dylemat a nie znam się na tym i sądze że wiele osób ma podobnie. Do tego jeszcze zapodałbym opcje po modach bo jednak sporo jest takich ot1. Ja robiłem rekonesans w sprawie swojego turbiaka po programie to powiem szerze że średnio wyszło.

pingwin12 - 30-01-2020, 22:05

A reduktor AC r02 twin może być lepszy jest już termicznie
RX4mm - 04-02-2020, 14:22

Koledzy mieliście rację. Byłem dziś u gazownika co mi założył dwa tygodnie temu gaz. Powiedziałem mu o ustawieniu z użyciem sondy AFR a on powiedział:
- to niema sensu bo jeśli jest katalizator to i tak to nic nie da,
- takie ustawienia robi się w samochodach bez katalizatora bo badanie spalin za katalizatorem nie ma sensu,
- dawki ustawione są według max i min wtryskiwaczy i niema prawa przelewać.
Co wy na to?????

tościk - 04-02-2020, 14:53

RX4mm napisał/a:
Koledzy mieliście rację. Byłem dziś u gazownika co mi założył dwa tygodnie temu gaz. Powiedziałem mu o ustawieniu z użyciem sondy AFR a on powiedział:
- takie ustawienia robi się w samochodach bez katalizatora bo badanie spalin za katalizatorem nie ma sensu,
Co wy na to?????

W dalszym ciągu - zmień gazownika, bo będziesz zmieniał silnik.
Mój gazownik od razu sondę podpiął, bez upominania się :)

Bzyk_R1 - 04-02-2020, 16:29

RX4mm napisał/a:
Co wy na to?????

Masakra co za komuna. Napisz proszę tutaj namiary jakieś na tego gazownika. I tak jak pisze tościk uciekaj stamtąd póki możesz. Nie ma prawa przelewać, kurde on nic nie kuma dalej.

RX4mm - 05-02-2020, 22:51

Koledzy a może napiszcie mi takim fachowym językiem o co chodzi z tym ustawieniem gazu za pomocą sondy wtedy to wydrukuję i dam do przeczytania mojemu panu od gazu. Może wtedy coś pomyśli.
Bizi78 - 05-02-2020, 22:58

Tutaj możesz sobie przeczytać o co chodzi.
http://www.autotestserwis.pl/aktualnosci/afr.html

jaroo0 - 06-02-2020, 06:23

Jeżeli jest to 50lat + to nie wpoisz mu korekt po afr. Zmień.

Większość gazowników kończy strojenie auta na autoadaptacji, krotkiej jezdzie i wyrównania korekt często po mapach (by się nakładały), korektach krótko i długo terminowa a niektórzy po czasie wtrysku. Wszystko OK.

Ale jak uturbionym silnikiem kręcisz do 6tys to panują wysokie temperatury przy takim obciążeniu. By zachować dawkę odpowiednią do uzyskania optymalnej mocy i nie upalenia tłoka. Afr wskaźnik przy wysokich obrotach ukaże mieszankę paliwo-powietrze a tedy mozna dolac gazu w danej partii. Jest to precyzyjne i finalne.

Odpal youtube. Wpisz strojenie afr.

Afr należy zrobić pomiar benzyny. Jeżeli na benzynie jest za duże (zla dawka paliwa, dziura w dolocie) to automatycznie LPG będzie tez zle ustawione.

https://youtu.be/Uj-l_kx8r0E
Tu jest zmontowany w którym stroją po korekrach min/max a pozniej sondzie.

Ty jemu nie tłumacz. Ty szukaj kogoś w okolicy kto stroi, wie co to sonda AFR. Nie sztuka miec instrument muzyczny nie umiejąc na nim grać.

plecho1 - 06-02-2020, 07:00

Sterowniki LPG są uniwersalne więc nie mogą dobrze same regulować zakresu OL we wszystkich autach a szczególnie w tych modzonych. Jedynie zaskoczyła mnie Optima, ojcu i szwagrowi, tylko w wolnossących, ustawiłem według instrukcji producenta https://youtu.be/Wy2i7Q9uC5k i po sprawdzeniu AFR w OL było tak jak trzeba. U siebie mam sterownik Techa który świetnie reguluje w zakresie CL ale OL bardzo przelewa i tak jest też z innymi no chyba że monter idealnie trafi z wydajnością wtryskiwaczy i ciśnieniem gazu ale jak założy podzespoły z zapasem to raczej na pewno będzie przelane.
Nie rozumiem tej niechęci gazowników do AFR, obecnie nowy sprzęt od AC to koszt około 600zł. Ja za sam kontroler dałem 300 a za używaną sondę 50 więc jak może nie mieć takiego sprzętu warsztat montujący LPG.