[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] [FAQ] Ogrzewanie postojowe WEBASTO
Owczar - 22-10-2013, 11:09
artufcb napisał/a: | Czyli ten sterownik GSM wymaga oddzielnego, zmodyfikowanego telefonu? Trochę mało komfortowe, myślałem, że każdym można to uruchomić, a jeszcze jakby aplikacja na androida była... |
Można każdym Ten zmodyfikowany telefon zostaje w aucie podłączony do sterownika GSM. On odbiera smsy i przekazuje do sterownika. Taka budowa upraszcza wiele, bo bez sensu konstruować odbiornik gsm, skoro można wykorzystać stary telefon.
Ty wysyłasz sms o odpowiedniej treści ze swojego telefonu. Pewnie aplikację też można napisać- taką która wyśle ten sms.
Telestart ma taki zasięg jak pilot od centralnego zamka. Czasem wystarczy, a czasem to jednak za mało..
artufcb - 22-10-2013, 11:10
a akumulator to 60ah. Rzekomo nowy, ale pewności nie mam, tzn kilkumiesięczny, myślę, że młodszy niż rok. W każdym razie wizualnie ładny
[ Dodano: 22-10-2013, 11:12 ]
faktycznie, źle ogarnąłem z tym telefonem z aplikacją to był żart. Mając GSM, telestart jest już zbędny. Do tego zestawu GSM co podałeś, czegoś brakuje, przybliżysz czego?
Owczar - 22-10-2013, 11:20
artufcb napisał/a: | z aplikacją to był żart. |
Żart żartem, a taka aplikacja jest. SMS Control. Customizujesz przycisk, pod którym kryje się template wysyłający sms. Np podpisujesz przycisk start 5 min, wciskasz, a on wysyła sms o odpowiedniej- wcześniej zdefiniwoanej treści.
artufcb napisał/a: | Do tego zestawu GSM co podałeś, czegoś brakuje, przybliżysz czego? |
Wygląda na to, że zawiera wszystkie elementy.
Według mnie zegarek też jest zbędny. Przez 3 lata nie użyłem go ani razu
artufcb - 22-10-2013, 11:40
jeszcze mi powiedz jak działa tryb wentylacji latem? przydaje się? bo zwykły, zimny nawiew nic nie daje w upalne dni, a klimatyzacji raczej to nie załączy, bo to tego potrzebny jest silnik, czy się mylę
pytam, czego brakuje, bo jest tam napisane, że:
Cytat: | Wiązkę przewodów wraz z odpowiednią wtyczką zakupisz na Allegro
u współpracującego ze mną sprzedawcy: |
Owczar - 22-10-2013, 11:48
Bez uruchomienia sprężarki nie ochłodzisz wnętrza. A jej uruchomienie z aku za pomocą silnika wyssałoby go momentalnie
Wiązkę masz gotową więc bez sensu kupować dedykowaną. Będziesz potrzebował kilka kabelków, lutownicę i sam podłączysz ten moduł. Będą Cię interesowały 3 kabelki idące do zegarka. Natniesz je, dolutujesz dodatkowe kabelki i podłaczysz moduł GSM.
Zasilanie na +12V do telefonu, na pin 85 i pin 30 przekaźnika.
Masę na -12V telefonu.
A przewód załączający webasto na pin 87 przekaźnika. Ot cała filozofia
pplmr012 - 22-10-2013, 12:59
Co do samego sterowania to są dwie szkoły, Gsm i Telestart, każda ma swoje zalety i każda mo swoich zwolenników.
GSM, odpalisz z każdego miejsca na ziemi, w pewnym zakresie możesz też regulować czas załączenia, z minusów to jednak jakiś tam koszt smsów i karty sim która musi być na tyle aktywna żeby odbierała połączenia.
Telestart ma mniejszy zasięg, teoretycznie 1000m, a spokojnie 500m, piloty typowo Webasto umożliwiają kontrolę stanu pieca, wiadomo czy pracuje jeżeli znajdujemy się w podanym wyżej zasięgu. Niezaprzeczalną zaletą Telestartu szczególnie tych nowszych których jest zatrzęsienie jest to że mogą uruchomić piece sterowane W-bus. Pozostaje jeszcze kwestia ceny, tu GSM wyjdzie trochę taniej po podany wyżej to 150, a za tyle można kupić centralkę do której trzeba pilota za nie mniej niż 50,-
U siebie mam programator 1530, telestart T91 i GSM, od czasu założenia zdalnego sterowania przestałem używać programatora, ale właściwie korzystam wyłącznie z telestartu.
Owczar - 22-10-2013, 13:06
pplmr012 napisał/a: | GSM, odpalisz z każdego miejsca na ziemi, w pewnym zakresie możesz też regulować czas załączenia, |
W moim sterowniku co do sekundy
pplmr012 napisał/a: | z minusów to jednak jakiś tam koszt smsów i karty sim która musi być na tyle aktywna żeby odbierała połączenia. |
Play na kartę ma ważnosć rok, nie musi być na niej żadnych środków.
pplmr012 napisał/a: | piloty typowo Webasto umożliwiają kontrolę stanu pieca, wiadomo czy pracuje jeżeli znajdujemy się w podanym wyżej zasięgu. |
W moim sterowniku mogę poprosić o status wyjść oraz zrzut z czujnika temp- opcjonalnego. Ale tak jak napisałeś, wszystko ma plusy i minusy, ale na pewno zegarek ma najmniejszą funkcjonalność.
[ Dodano: 22-10-2013, 13:07 ]
W moim przypakdu, auto zawsze stoi w dość znacznej odległości, więc telestart nie zdałby egzaminu.
pipi_ja - 22-10-2013, 22:29
Dlaczego twierdzisz,że cyfrowego webasta nie uruchomisz w galancie? Przecież jakoś one są odpalane, kwestia sygnału sterującego. Chociażby telestart załatwia sprawę. Nie zgodzę się też co do zasięgu pilota,chciałbym aby moj centralny działał z odległości 800m (sprawdzone).
Owczar - 22-10-2013, 22:37
pipi_ja napisał/a: | Dlaczego twierdzisz,że cyfrowego webasta nie uruchomisz w galancie? Przecież jakoś one są odpalane, kwestia sygnału sterującego. |
Owszem, można uruchomić, ale to pomnaża koszty o dodatkowe urządzenia.
pipi_ja napisał/a: | Nie zgodzę się też co do zasięgu pilota,chciałbym aby moj centralny działał z odległości 800m |
Wiele zależy też od tego jaki jest centralny zamek. Aczkolwiek to kwestia w jakich warunkach i jak będzie używane ogrzewanie postojowe determinuje jakie rozwiązanie wybrać.
pipi_ja - 22-10-2013, 23:02
Ale kupujac goly piec analogowy tez trzeba dolozoc kasy na wysterowanie go. Powazna zaleta analogow jest to'ze mamy wiele mozliwosci zalaczania go.
Owczar - 22-10-2013, 23:05
Dokładnie, można go wysterować w zasadzie wszystkim. Choćby centralką alarmu czy przyciskiem.
A tak swoją drogą to ile trzeba zapłacić za kompletny zestaw telestartu?
pipi_ja - 22-10-2013, 23:11
W serwisie nie pytaj. Kiedys dowiadywalem sie o samego pilota do t80 to zaspiewali mi 400zl netto.
Ostatecznie kupilem na portalu aukcyjnym centralke za 90 zl,pilota zalatwil mi szwagier i dziala.
Owczar - 22-10-2013, 23:17
Czyli na allegro pewnie można by coś wyrwać w przystępnej cenie, ale osobno pilot i centralkę, bo komplety z reguły drożej wychodzą z tego co widzę.
Swoją drogą to zainstalowałem wersję demo SMS Control i okazuje się całkiem fajną, prostą aplikacją. Przydatna szczególnie gdy możemy sterować kilkoma wejściami/wyjściami.
artufcb - 24-10-2013, 12:46
Cytat: | Bez uruchomienia sprężarki nie ochłodzisz wnętrza. A jej uruchomienie z aku za pomocą silnika wyssałoby go momentalnie |
więc jak działa ten tryb wentylacji i co daje w największe upały?
co przydałoby się zrobić ze wszystkimi częściami webasto po zakupie, a przed montażem?
Owczar - 24-10-2013, 13:05
A gdzie czytałeś o trybie wentylacji?
|
|
|