To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - ASTROMANIAK

kristof - 12-10-2008, 17:03

maxwell61 napisał/a:
kristof napisał/a:
A tak do rozluźnienia na takim czymś ja pracuję:
ale raczej obserwujesz na monitorze a nie w okularze ?

Tak na monitorze :-) ta dziwna puszka z kablami wystająca gdzieś na tubusie to właśnie kamerka CCD z urządzeniem chłodzącym :-) ale jakby na to nie patrzeć piękna zabawka :D i póki mogę nim obserwować własnego telepa nie kupuję :-P

No i oczywiście serdecznie wszystkich fanów astronomii zapraszam na przyszłoroczny zjazd :-) na pewno będzie ciekawie zwłaszcza, że mamy zaprosić mówców (tzn profesorów ) z innych krajów na przedstawienie ciekawych prezentacji/wykładów czy jak to tam zwał...ale głównie chodzi oto żeby właśnie studenci tak jak i inni goście zgłaszali swoje pomysły i ładnie go potem przedstawili publice :-)

pozdro i miłego dzionka życzę

[ Dodano: 13-10-2008, 15:51 ]

Podaję linka do zdjęć z OSSY
http://picasaweb.google.com/ossa.pn
mam nadzieję że się spodobają i zachęcą Was do przybycia za rok do Poznania na taki zjazd, po drodze będzie można zrobić paradę Miśków :-)

pozdro

maxwell61 - 25-10-2008, 22:19

kristof napisał/a:
mam nadzieję że się spodobają i zachęcą Was do przybycia za rok do Poznania na taki zjazd, po drodze będzie można zrobić paradę Miśków
zdjątka fajne...szczególnie płci przeciwnej...hmmm...eehhh :D

ale osób nie było za duzo z tego co wylookałem...ja powloi przymierzam sie do zakupu jakiegoś 2' okularka...35mm i 4-6mm...tylko kaske musze uzbierać...za miesiac jakis filterek do mglawic i bedzie wypas :]]]

a teraz po 23 juz wschodzi ORION wiec mozna podziwniać do rana M42 najpiekniejsza mgławice..wschodzi SATURN ...a księżyc prtzechodzi w nów wiec niedługo znow sie zaczna noce obserwacje!! :lol:

M42

kristof - 05-11-2008, 20:35

dużo czy mało to pojęcie względne było około 60 osób przyjezdnych, nie liczę tych z Poznańskiego uniwerku....
Piękna fotografia :-) i życzę udanych zakupów...
A u mnie noce obserwacyjne właśnie się skończyły tzn. tak można powiedzieć, z tego co mówią weterani to w listopadzie jak przytrafi się 1,2 pogodne noce to będzie sukces więc pewnie nie popatrze sobie na planetki w tym m-c.
Ja miałem zamiar zacząć zbierać na jakiś sprzęcik i chciałem zacząć od lustrzanki :-) ale moja Cari poczuła się urażona i stwierdziła brutalnie, że to na nią mam wyłożyć kase a nie na aparat ;-)
Cóż jak nie teraz to za rok :-)

pozdro i pogodnych nocy życzę :-)

Anonymous - 26-11-2008, 12:56

że słyszałem rano że dziś 17-18 na pod-wsch części nieba będzie widać TOREBKĘ kosmiczną astronautki która wypuściła ją w czasie spaceru :wink: :wink: Te kobiety nawet tam wszystko gubią ................. :D :D :D :D
maxwell61 - 26-11-2008, 21:10

hehe dokładnie...tutaj jest link do tej osóbki :D

http://wiadomosci.gazeta....__kosmosie.html

Anonymous - 27-11-2008, 10:22

Cześć,

Astronomia + Mitsu to też moja specjalność. Astronomii nie studiowałem, choć byłem na liście studentów przez jakiś czas. Ale Synte mam taką samą jak założyciel tematu. Pozdrawiam wszystkich w okolicach Wawy.

maxwell61 - 27-11-2008, 19:11

witojcie!! :P

jaką masz optyke do synci?

cns80 - 01-12-2008, 12:11

http://wiadomosci.onet.pl/1872115,16,item.html
Do roboty :) Czekamy na zdjęcia ;)

JCH - 01-12-2008, 13:07

Miałem w piątek pisać o dwóch bardzo jasnych planetach widocznych za pd-zach nisko nad horyzontem tuż po zachodzie Słońca. I pytać się naszych znawców co to takiego. Tylko mi się zapmniało :roll:
A tu w tym linku od cns80 jest właśnie objaśnienie tego zjawiska:
Cytat:
Od kilku dni możemy jednocześnie podziwiać świecące obok siebie dwie najjaśniejsze planety naszego nieba - Wenus i Jowisza. Około godziny po zachodzie Słońca widoczne są około 10 stopni nad południowo-zachodnim horyzontem. 1 grudnia dołączy do nich jeszcze Księżyc, który zakryje Wenus. Jowisza i Saturna będzie dzielił dystans jedynie 2 stopni, a do Wenus zbliży się wąski rogalik Księżyca znajdującego się 4 dni po nowiu.
Polecam oglądać bo bardzo ładnie widać te dwie planety a tu jeszcze Księżyc się dołączył :)

[ Dodano: 03-12-2008, 09:22 ]
Wczoraj była dobra pogoda - brak zachmurzenia i w związku z tym ładnie widocznie obie planety i Księżyc. A dziś na gazecie.pl znalazłem zdjęcia.

Anonymous - 03-12-2008, 16:30

Mam kitowy okular który jest w zestawie (25 mm) Niedługo zakupię ortho chyba 6 mm Ostatnio słabo u mnie z pogodą więc nie wyciągam sprzętu :( stąd też mała motywacja do zakupów ale święta idą wiec zrobię sobie prezent :lol:
maxwell61 - 03-12-2008, 18:39

pogoda po prostu mnie miażdzy cienizną :twisted:

chyba wezme na poligon drawski telepa to może coś polookam :D ...tam jest niebo :lol:

Anonymous - 04-12-2008, 10:01

No ja od Warszawy musiałbym odjechać jakieś 60 km a i to pewnie mało. Sam obserwujesz czy masz jakiś znajomych amatorów z którymi jeździsz?
orchidee - 06-12-2008, 11:56

A oglądaliście zakrycie Wenus przez Księżyc? Następne dopiero w 2044 roku ;) Piękny widok ;) W okolicach Wrocławia pogoda też beznadziejna od ponad miesiąca, więc póki co nie jeżdżę ze znajomymi na obserwacje... To jest straszne, że nasze hobby jest tak uzależnione od pogody. Pozdrawiam ;)
Matejko - 10-12-2008, 10:54

ludziki mam pytanie - jako ze sam wiem tyle co nic w temacie, a musze kupic prezent - i tu moje pytanie - luneta czy teleskop - co za czym przemawia, czy poprostu jedno nie dorasta do pięt drugiemu i nawet nie myslec o tym drugim ? na jakie parametry zwracac uwage? czy w kwocie 300-350zl jest w ogole sens cos szukac? mozecie cos zaproponowac??
Anonymous - 10-12-2008, 13:22

Orchidee zakrycia niestety nie oglądałem a szkoda! Jakoś się nie z łożyło u mnie wybranie się na obserwacje łączy się z wykonaniem całej procedury a czasu czasami mało. A ty sama obserwujesz? Jaki masz sprzęt? :biggrin:

Jeżeli chodzi o coś na prezent do 350 zł to powiem jak wszyscy tylko i wyłącznie lornetka ale w tej kategorii cenowej to i o to może być ciężko. Inna rzecz jeżeli chcesz zrobić komuś frajdę (szczególnie jeżeli jest to bardzo młoda osoba) wtedy jakaś (ale trzeba napisać to jasno) pseudo luneta może się znaleźć. Pamiętam ja kiedyś sam od takiej zaczynałem :P i wbrew opinii większości nie zniechęciłem się do obserwowania wręcz przeciwnie. Zatem polecam taki tryb poszukiwań:
- lornetka
- sprzęt używany (może coś się trafi - lornetka)
- mała pseudo lunetka przez którą coś widać ale po kilku obserwacjach trzeba będzie zmienić na coś lepszego

To tyle ode mnie.