[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Siedzenia w Galancie EA
nabassu - 22-09-2014, 22:21
Nie wydaje mnie się.
Jak dbasz tak masz.
Przyjechał klient w beżu (1997/8) i miał w stanie lalka.
Przyjechał 2001 i czarna podarta.
biedrona - 14-01-2015, 19:18 Temat postu: nowe fotele !! witam
Chcialbym sie was zaptytac czy fotele na przod i tyl pasuja z innego auta do galanta z 1998.Chodzi mi o czarne fotele bo w aucie mam szare a chcialbym to zmienic oraz cala tapicerke tez chcialbym zmienic na jakas ciemniejsza tez najlepiej cala czarna .Czekam na odp
robertdg - 14-01-2015, 20:00
biedrona, poczytaj powyższy wątek, na dodatek zapoznaj sie z http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=80142
Pabulon - 28-04-2015, 20:20
Dla mnie fotel kierowcy nie odsuwa się dostatecznie mocno do tył, chciałbym zmodyfikować konstrukcję. Myślę nad zakupem jakiegoś dodatkowego fotela i tam pobawić się z szynami. Czy nie wystarczy szyn odkręcić, odpowiednio przyciąć a następnie przyspawać w odpowiednim miejscu ? Nie wiem jak to tam dokładnie wygląda, chciałbym móc odsuwać fotel o jakieś 5 cm bardziej do tyłu. Wiadomo że wtedy nikt za mną się nie zmieści jeżeli zaistniałaby taka potrzeba to bym przecierpiał i przysunął się z powrotem do przodu.
sveno - 28-04-2015, 21:12
Pabulon, ile masz wzrostu?
Pabulon - 28-04-2015, 22:05
192 cm, nie próbuj mnie przekonywać że powinno mi być wygodnie tak jak jest
Przy dłuższej jeździe męczy mi się ścięgno przy kostce :O wynika to z faktu że fotel jest za blisko i samo siedzisko jest za krótkie, nie ma podparcia uda.
nabassu - 29-04-2015, 07:22
zerkne przy okazji czy nie da sie ogranicznika przesunac o te 5cm.
przenoszenie mocowań czasochłonne. każde na 2 duze nity stalowe. tyly jeszcze by sie dalo, ale przednie musial bys dorabiac z plaskownika np 4mm.
dam znac, ale nie od razu.
moge pokazac lub wykonac mocowanie do recaro np z audi jesli chcesz modyfikowac "grubiej".
Hugo - 29-04-2015, 07:45
Pabulon napisał/a: | Przy dłuższej jeździe męczy mi się ścięgno przy kostce : | Problemem jest pedał gazu, jest pod niewłaściwym kątem ustawiony, było o tym już kilka razy pisane, że boli noga w kostce po dłuższej jeździe.
nabassu - 29-04-2015, 08:36
jesli tak, to w legutku pedal wystarczylo wyjac, zblokowac w osi obrotu i odgiąć.
w mx-5 byl z tym dramat. nie dalo sie jechac na pół gazie.
fotel powinien byc odsuniety tak, abys mogl powiesic reke nadgarstkiem na kierownicy z ramionami wciaz przy oparciu. nogi w kontakcie z siedziskiem.
Hugo - 29-04-2015, 15:20
nabassu napisał/a: | jesli tak, to w legutku pedal wystarczylo wyjac, zblokowac w osi obrotu i odgiąć | Ale czy pedał gazu działa wtedy w pełnym zakresie?
nabassu - 29-04-2015, 19:34
tam akurat byl inny problem. pedal byl z japonczyka i musial byc wygiety.
natomiast madzia ma ten problem fabrycznie i tam akurat nie giąłem, tylko regulowałem linką i ogranicznikiem przy pedale.
w galutku akurat nie ma ogranicznika. chodzi o taki jak w hamulcu, sruba z gory ograniczajaca gorna pozycje pedalu.
to sa tak znikome roznice, ze raczej do podlogi nie dolecimy pedalem, a zakres pozostanie i noga odpocznie.
ewentualnie, odcinamy "główkę" pedała i przyspawujemy ja nieco wyzej, zyskujac większy zakres ruchu linki na tym samym dystansie ruchu nogi.
Pabulon - 29-04-2015, 20:07
Może rzeczywiście fotel i pedał są winne a nie to jak daleko jest ustawiony fotel... rękami sięgam w sam raz.
Odnośnie tego pedału to wynalazł ktoś jakieś vademecum jak to poprawić ?
Fotele marzą mi się takie własnie jak z niemieckich limuzyn - z takim specjalnym modułem wydłużającym siedzisko. W sumie to zadowoliłbym się jednym takim fotelem - kierowcy.
Ograniczników raczej nie da się przesunąć z tego co patrzyłem.
nabassu napisał/a: |
moge pokazac lub wykonac mocowanie do recaro np z audi jesli chcesz modyfikowac "grubiej". |
Jestem bardzo zainteresowany. Co masz na myśli mówiąc - recaro z audi ? Jest dostępny do kupienia jakiś fotel desygnowany dla audi który po jakiś tam modyfikacjach dobrze leży w Galancie ?
sveno - 29-04-2015, 21:30
nabassu napisał/a: | zyskujac większy zakres ruchu linki na tym samym dystansie ruchu nogi. | a precyzja dawkowania gazu leci na łeb na szyję, super.
Pabulon napisał/a: | Jest dostępny do kupienia jakiś fotel desygnowany dla audi który po jakiś tam modyfikacjach dobrze leży w Galancie ? | każdy fotel po jakiś tam modyfikacjach będzie leżał w Galancie.
W TG wstawili fotel taki z salonu do Multipli i dobrze leżał
[ Dodano: 29-04-2015, 21:35 ]
Pabulon napisał/a: | rękami sięgam w sam raz. | nie chce mi sie w to wierzyć. Jestem trochę wyższy od Ciebie i mając fotel odsunięty na maksa rękę mam trochę za krótką.
Prawidłowa pozycja:
będąc opartym plecami o fotel złap jedną ręką kierownicę na "godzinie 12" powinieneś mieć ramię delikatnie zgięte w łokciu.
Więc albo masz ręce długie jak patyczak odnóża, albo oparcie fotela ustawione pod kątem 90st w stosunku do asfaltu.
nabassu - 29-04-2015, 23:43
wpisz w allegro "recaro audi" i wybierz sobie
ewentualnie samo "recaro".
byle nie mondeo i alfa, to kpina dla tej firmy, albo pod amerykanskie tylki robione.
w miedzyczasie kleknij przy pedale gazu, wcisnij go reka do deski i zobacz czy jestes przy desce wlasnie, czy troche da sie wygiac.
nie pamietam, a nie mam galutka przy sobie.
Pabulon - 30-04-2015, 23:49
sveno napisał/a: |
Więc albo masz ręce długie jak patyczak odnóża |
Właśnie tak.
Te fotele są dość drogie... idealnym byłoby móc własnie odsunąć trochę pedał gazu... i jeszcze trochę podnieść przedni sektor siedziska, a najlepiej to je wydłużyć...
Hugo napisał/a: | Problemem jest pedał gazu, jest pod niewłaściwym kątem ustawiony, było o tym już kilka razy pisane, że boli noga w kostce po dłuższej jeździe. |
Chodzi o to że jest zbyt stromy ?
Wymontowanie pedału gazu jest bardzo trudne i czasochłonne ?
|
|
|