To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Antena automatyczna i dachowa

Hugo - 10-10-2013, 16:52

Zolar napisał/a:
Trzeba kupić sam bat czy razem z anteną?
Sam teleskop z żyłką.
draco09 - 16-10-2013, 09:12

Witam,

Taki oto problem:
Dzisiaj rano antena się wysunęła, ale jak dojechałem do pracy już nie chciała się schować, zamiast tego słychać głośny dźwięk (jak w starszych pralkach kiedy spuszczały wodę - takie skojarzenie) Teraz antena jest cały czas wysunięta, ale jak gaszę radio jest cicho, natomiast kiedy je włączę pojawia się ten dźwięk. Ktoś miał podobny problem i wie jaka jest przyczyna?

Pozdrawiam

Hugo - 16-10-2013, 12:03

draco09 napisał/a:
Ktoś miał podobny problem i wie jaka jest przyczyna?
Tak. Standard. Pękł pasek zębaty napędu bata anteny. Do wymiany pasek zębaty z batem od Daewoo albo oryginał w ASO.
Remington - 18-10-2013, 14:31

z tego co zauważyłem, to mazda xedos ma bardzo podobną antenę ( kostka ta sama, tylko mocowania inne )
artufcb - 24-10-2013, 12:20

może mi ktoś powiedzieć jak się dostać do silniczka anteny? Bo jest zabudowany karoserią.
Tak samo, jak wyjąć radio? Gdzie ono może być przykręcone? Bo "kluczyki" nic nie dają.

Tomek - 24-10-2013, 12:44

Cytat:

może mi ktoś powiedzieć jak się dostać do silniczka anteny? Bo jest zabudowany karoserią.

od środka bagażnika (musisz rozebrać wykładziny

artufcb napisał/a:

Tak samo, jak wyjąć radio? Gdzie ono może być przykręcone? Bo "kluczyki" nic nie dają.

normalnie to nie jest przykręcane
jak kluczyki nic nie daja, to moze nie te kluczyki, albo uszkodzone

mozesz rozebrac boki konsoli (te koło nogi pasażera/kierowcy) i zobaczyc czy nie jest tam krecone
jesli masz radio na dole (a półkę u góry) to łatwiejsza sprawa

artufcb - 24-10-2013, 13:12

rozbierałem konsolę, ale do radia jeszcze daaaaleka droga od niej. Kurde.
Tomek - 24-10-2013, 13:13

artufcb napisał/a:
rozbierałem konsolę, ale do radia jeszcze daaaaleka droga od niej. Kurde.

wyciągnąłeś całą konsolę środkową?

artufcb - 24-10-2013, 13:23

nie no, całą to nie, tylko zacząłem i zdjąłem boczek od strony pasażera i dałem sobie spokój, bo boję się, że po złożeniu pojawi się skrzypienie i inne niepożądane dźwięki
i9i - 24-10-2013, 13:27

A takie banalne pytanie: po włożeniu kluczyków w radio rozgiąłeś je na zewnątrz by złożyć zatrzaski w radio?
artufcb - 24-10-2013, 13:29

próbowałem wszystkich kombinacji chyba, ale może akurat tę pominąłem :)
Tomek - 24-10-2013, 13:45

Cytat:

nie no, całą to nie, tylko zacząłem i zdjąłem boczek od strony pasażera

nie mówię o wyciąganiu deski rozdzielczej
a o konsoli środkowej
zazwyczaj radio siedzi tylko na konsoli środkowej
ja bym zaczął od wyciągnięcia tego, to dość łatwa sprawa
nie mam czasu opisywać krok po kroku, ale może w tym temacie jest opis: http://forum.mitsumaniaki...p=189353#189353

zaczynasz od wyciągnięcia obudowy lewarka (ręką - do góry) , potem chyba 2 śrubki pod popielniczką i konsola jest twoja
jakos tak

i9i - 24-10-2013, 17:57

tomek84 napisał/a:
zaczynasz od wyciągnięcia obudowy lewarka (ręką - do góry) , potem chyba 2 śrubki pod popielniczką i konsola jest twoja
jakos tak

nie ma żadnych śrubek, po wyjęciu ramki wkoło lewarka, wyjmujesz popiołkę i zapalniczkę z gniazda, wkładasz weń paluchy i ciągniesz do siebie, tylko nie za mocno bo połamiesz, jest sześć zatrzasków i nic więcej. Cala ramka konsoli środkowej jest w rękach, żadnego podważania i kaleczenia konsoli. Sprawdzone kilka razy :mrgreen:

Tomek - 24-10-2013, 18:29

i9i napisał/a:

nie ma żadnych śrubek,

jak mowie, że są to są

[ Dodano: 24-10-2013, 18:29 ]
:lol:

Hugo - 24-10-2013, 20:21

tomek84 napisał/a:
potem chyba 2 śrubki pod popielniczką
Też nigdy nie spotkałem tam śrubek, a zdejmowałem konsole w trzech EA.