To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - FAQ - [Carisma] Tulejki wybieraka, problemy z przełączaniem biegów

loki7777 - 13-12-2008, 15:23

rozwiercic o 1mm zrobic gwint dla sruby 8 i po sprawie?
Matejko - 14-12-2008, 00:44

sruba w serwisie teraz kosztuje cos kolo 14zl, do wrzesnia kosztowala 2zl :)
Anonymous - 15-12-2008, 16:32

Nie pocieszyłeś mnie :/ Ale przynajmniej już wiem gdzie szukać :D
Marco - 20-12-2008, 13:49

Tak to już jest że i mnie się porobiły problemy ze zmianami biegów. Szczególnie I i wsteczny. Wstępnie jestem umówiony w Kielcach ( Sitkówka - Nowiny) w Auto Rimo na wymianę. Czy był tam ktoś, wymieniał te tuleje? Szukam opinii o firmie i jakości ich usług. Ewentualnie na co mam zwrócić uwagę. Dziękuje z góry za wszelkie info.
kubazzz - 02-01-2009, 12:29

Mam dylemat. Czy kupić zestaw z dwiema metalowymi tulejkami, czy tylko jedną. Jak obie wymienie to nic się złego nie stanie, najwyżej kilka minut więcej roboty, ale czy jak wymienie tylko jedną, to czy później szybciej się nie zużyje, od starej(pewnie wyrobionej)?

Zamówiłem jednak z dwiema tulejkami, lepiej wymienić całość niż na raty. Wyniosło mnie to 80zł + 5 zł za przesyłkę. Mam nadzieje, że problem z biegami już nie powróci.

mariob - 06-04-2009, 21:52

Witam, przeczytałem całe forum dotyczące problemu z biegami ale nigdzie nie znalalzem odpowiedzi czy pomoze to w Carismie 95' 1,8 16V ???:), a jak mamy bic rekordy to mechanik do ktorego dzwonilem krzyknal mi 380zł za komplet tulejek!!!!:) ale on cos mowil ze jeszcze cos tam trzeba wymienic wiec moze dlatego ale za to za robocizne chcial ok 200zł w zaleznosci czy trzeba skrzynie podnosci czy nie;/ a wiec czekam na odpowiedz!!! Dzieki
Kylek - 07-04-2009, 09:32

Jak często padają Wam te tulejki?

Ja kupiłem cały komplet w ASO i w połowie września 2008 mechanik mi je założył (wtedy padły 1 i R). Winna była ta tulejka przy skrzyni. Pod koniec marca 2009 utknąłem w nocy na mieście, bo padły wszystkie biegi, prócz 3. Tym razem znowu chodziło o tę tulejkę przy skrzyni.

Szczęście, że koło Lublina jest jeden zakład, który pracuje prawie do północy i tam założyli mi używaną tulejkę z Renault.

Od wymiany we wrześniu 2008 przejechałem prawie 10 000 km (większość na mieście lub krótkich trasach, gdzie często się operuje drążkiem zmiany biegów).

Nie za szybko padła ta tulejka?

Najgorsze, że nie było żadnych objawów - cały czas wszystkie biegi wchodziły płynnie, aż tu nagle, podczas zawracania, wrzuciłem wsteczny i już nie chciał się wyrzucić - po kilku próbach udało się wyrzucić na luz, ale jedynym biegiem, który pozostał był 3.

Matejko - 07-04-2009, 09:40

a wymienil mechanik komplet czy tylko te ktore byly luzne?
Kylek - 07-04-2009, 10:13

Matejko napisał/a:
a wymienil mechanik komplet czy tylko te ktore byly luzne?

Wtedy (we wrześniu) wymienione zostały wszystkie a teraz tylko ta przy skrzyni, która padła.

mariob - 07-04-2009, 17:17

czyli nikt mi nie odpowie na pytanie?:(
siwek - 07-04-2009, 17:25

mariob napisał/a:
czyli nikt mi nie odpowie na pytanie?:(

co do wymiany tulejek to napewno nie potrzeba skrzyni podnosić, przynajmniej w 1,6 bo wystarczy wykręcić jedną śrube

tom1312 - 07-04-2009, 18:18

mariob, Mi pomogła wymiana tulejek - Cari 1,8 16v 1996r. U mnie problem był taki że nie chciała wchodzić 3. W 1,8 także nie trzeba podnosić wogóle skrzyni. Trzeba odkręcić tylko 2 śruby: Jedna na jednym końcu drążka- od strony skrzyni , druga na drugim końcu drążka- od strony lewarka. Jak wejdziesz pod auto to odrazu będziesz widział które to. Potem wymienić tulejki i zakręcić śruby. Koszt tulejek na allegro to ok. 50 zl + przesyłka. W serwisie Volvo bo dajże poniżej 100 zl Oryginalne do volvo s/v40- takie same jak do Carismy. W serwisie Mitsu trochę droższe ok. 120zł. Co do wymiany do jest max pół godziny robotyi spokojnie sam to zrobisz na jakimś kanale.
A swoją drogą to fajnego i taniego masz mechanika :lol:

mariob - 08-04-2009, 18:22

Dzieki tom1312 za odpowiedz. Dzwonilem do ASO Volvo w szczecinie i za komplet tulejek (przód+tył) ok, 120-130 zł a za wymiane 200zł!!!:), a czy kupione na allegro np. takie http://allegro.pl/item599...rzyni_bieg.html nadaja sie? tylko ze nie widze tutaj tych metalowych tulejek a one chyba powinny byc? jest jeszcze jeden komplet za 75zł http://allegro.pl/item587...rzyni_bieg.html i chyba ten jest lepszy tylko nie wiem czy nie lepiej kupic w Volvo bo tu jeszcze koszty przesylki dojda:/
drd1812 - 11-04-2009, 15:11

Obydwa komplety przez Ciebie wskazane się nadają, do tego zestawu w którym nie masz tulejek wykorzystuje się tuleje z odzysku (wystarczy przeczyścić i przesmarować). Wybór należy do Ciebie.
mariob - 12-04-2009, 10:57

dzieki drd1812 za odpowiedz