To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - Outlander i homologacja na ciężarowe

13zbyszek13 - 25-03-2010, 11:52

Tak ale pickup podlega odliczeniu VAT jak typowy samochód ciężarowy.A osobówki z kratą mają każda indywidualną na konkretny samochód homologację
Anonymous - 25-03-2010, 12:06

dobrze outek tez w dowodzie bite ma auto ciężarowe i w tym przypadku niczym nie rożni się od pickupa. tam tez miałem homologacje i u nas to nie wystarczyło żeby odliczyć vat od paliwa. od auta 22% jak najbardziej.
13zbyszek13 - 25-03-2010, 12:10

Rzeczpospolita z dnia 2009-03-26
Konrad Piłat

Przedsiębiorcy nie muszą czekać na zmianę ustawy o VAT, ale już teraz mogą kupić pierwsze auta z pełnym odliczeniem VAT. Dealerzy samochodowi już mają w swojej ofercie odpowienie samochody typu kombi, van i suv. Jest to możliwe dzięki wyrokowi Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości z 22 grudnia ubiegłego roku w sprawie Magoora sp. z o.o. (C-414/07) oraz przygotowanym na jego podstawie wyjaśnieniom ministra finansów z 13 lutego 2009 r. (PT3/812/4/15/CZE/09/185).

Przedsiębiorca rozliczy cały VAT z faktury za samochód, jeśli kupi model, który spełnia kryteria obowiązujące w starej ustawie o VAT w brzmieniu na 30 kwietnia 2004 r. Musi więc kupić samochód z homologacją ciężarową, czyli tzw. auto z kratką. A dodatkową korzyścią będzie możliwość odliczania VAT z faktur za paliwo.

Anonymous - 25-03-2010, 12:14

zgadzam się z tym, ale czy w dowodzie nie musi być nic wbite?np: vat 3, bez tego przeglądu chyba tego nie zrobią. podczas kontroli us (oby nie :lol: ) wystarczy im homologacja?
13zbyszek13 - 25-03-2010, 12:21

Tak wystarczy.
Na stacji diagnostycznej żaden diagnosta nie wyda zaświadczenia do VAT na taki samochód ze względu że wymiarami /części ładunkowej / nie spełnia warunków.
Dlatego osobowe ciężarówki są zwolnione odrębnym rozporządzeniem RM .I dlatego posiadają indywidualną homologację

[ Dodano: 25-03-2010, 12:22 ]
poszukaj sobie w necie na ten temat

fufaj3 - 22-06-2012, 13:11

Witam
czy posiada ktos wzór takiego zaświadczenia z warsztatu
co wypisuja ze zdemontowali kratkę a zamontowali pasy i siedzenia
prowadze działalnośc i we wpisie mam mechanike samochodowa
Pan na stacji diagnostycznej powiedział że mogę sam sobie takie cos wypisac
Więc czy ktos ma jakiś wzór takiego zaswiadczenia

Grzesq - 22-06-2012, 15:34

fufaj3 napisał/a:
Witam
czy posiada ktos wzór takiego zaświadczenia z warsztatu
co wypisuja ze zdemontowali kratkę a zamontowali pasy i siedzenia
prowadze działalnośc i we wpisie mam mechanike samochodowa
Pan na stacji diagnostycznej powiedział że mogę sam sobie takie cos wypisac
Więc czy ktos ma jakiś wzór takiego zaswiadczenia

Z tego co sie orientuje musisz być w ramach działalności gospodarczej uprawniony do zmian konstrukcyjnych pojazdów. Nr PKD 4520Z (poprzednio 5020A).

Wymagane dokumenty przez urząd komunikacji i stację kontroli pojazdów :

- faktura VAT + oświadczenie z opisem dokonanych zmian w samochodzie
- Wpis do eidencji + zaświadczenie o REGONIE z nr PKD 4520Z

adamoza77 - 22-06-2012, 16:07

Witam;
Wczoraj zmieniałem swojego z ciężarowego na osobowy i nawet udało mi się już autko zarejestrować.
Potwierdzam słowa przedmówcy- potrzebna na stacji diagnostycznej, i w Urzędzie jest faktura za "demontaż kratki" + dokumenty rejestrowe zakładu demontującego z PKD 4520Z. O "oświadczenie z opisem zmian" mnie akurat nikt nie pytał...

fufaj3 - 23-06-2012, 16:07

Witam
mam taki PKD we wpisie
ale sprawa poszław las
jak bym przerobil na osobowy to Trzeba oddać VAT skarbówce
i tu problem
wiec zostaje po staremu

Bulbo - 24-06-2012, 18:08

fufaj3 napisał/a:
Witam
mam taki PKD we wpisie
ale sprawa poszław las
jak bym przerobil na osobowy to Trzeba oddać VAT skarbówce
i tu problem
wiec zostaje po staremu
nic nie musisz oddawać , przeczytaj sobie interpretacje ministra finansów
sylb - 26-06-2012, 00:54

O ile sobie przypominam do rozhomologowania potrzebna są.
1. Zaświadczenie ze stacji diagnostycznej.
2. Dokument że stacja ma do tego prawo.
Pani poprosiła jeszcze o wypis z działalności gospodarczej stacji, ale jak stwierdziłem, że nie ma od nich, bo nie potrzeba to odpuściła (pewnie do końca sama się nie orientowała).
3. Czerwoną książeczkę pojazdu.
Zasadniczo wszystko da ci stacja diagnostyczna, które takie przeglądy przeprowadza.
A i mała ciekawostka na koniec, od któregośc czerwcza weszło jakieś rozporządzenieże nie potrzeba nowych naklejek na tablice.
Co do odliczenia VAT, to już na drugi dzień po zakupie można było zmienić przeznaczenie samochodu i nie było by potrzeby go zwracać. Tak, że panie fufah3 nic nie trza oddawać :) . Co innego z VAT od paliwa, gdyby go można było odliczyć tak jak 2004.

Grzesq - 26-06-2012, 12:22

sylb napisał/a:
Tak, że panie fufah3 nic nie trza oddawać :) .

Oddawać to trzeba, tylko, że w momencie sprzedaży na Fakturę VAT takiego samochodu, jeśli był odliczany podatek podczas zakupu.

fufaj3 - 26-06-2012, 16:36

dzieki za info