To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Jakie paliwo lejecie do swojego lancera ?

cefaloid - 05-03-2013, 23:26

A LPG ma nawet ponad 110 oktanów. To dopiero miód na silnik :P

A poważnie: 98 ma jakikolwiek sens tylko w przypadku silników, które na podstawie czujnika spalania stukowego dostrajają kąt wyprzedzenia zapłonu tak by spalanie było na granicy stukowego. Komputer zwiększa kąt wyprzedzenia zapłonu ile to możliwe, stąd przy wyższej liczbie oktanowej wyprzedzeni będzie większe, spalanie pod większym ciśnieniem, moc może faktycznie nieco wzrosnąć. Jeśli takiego czujnika w silniku nie ma - 98 jest stratą pieniędzy bo kompletnie nic to nie da, oba rodzaje benzyny spalają się w takim silniku bezstukowo.

Zwłaszcza że wartość energetyczna paliw o wyższej liczbie oktanowej jest zwykle mniejsza a w efekcie na hamowni wyjdzie że silnik jest słabszy.

LuckyLegs - 26-06-2016, 17:27

Dodam i ja swoje trzy grosze.
Otóż kierując się ekonomią tankowałem na markowej stacji oszołom w Warszawie na Woli, ale odkąd mój Lancer (1.8) zaczął mieć kłopoty z zebraniem się na III biegu, to rozważam wlewanie czegoś droższego. Albo Shell (to ich niby lepsze 95) albo BP (tak samo, to niby czyszczące czy co tam..). Orlenu nie tknę odkąd mi zamarzł ich diesel. A co do 98 - to chyba nie ma cienia sensu ?

tyku - 26-06-2016, 19:51

LuckyLegs napisał/a:
A co do 98 - to chyba nie ma cienia sensu ?
Jak od jakiegoś czasu tankuję milesPLUS® 98 benzyna (STATOIL). Shell V-Power Nitro+ Racing chętnie bym tankował, ale w mojej okolicy nie występuje. :(
Taipan - 26-06-2016, 19:59

A ja mam swoją zasadę - tankuję zawsze do pełna. Jedno tankowanie benzyna 95. Kolejne tankowanie benzyna 98. I tak cały czas :D
marcink - 26-06-2016, 23:41

Leję praktycznie wyłącznie Vervę 98 na Orlenie, zawsze do pełna, nigdy nie schodzę z poziomem paliwa poniżej 1/5 baku (z troski o filtr paliwa).
Luk - 27-06-2016, 09:48

Od nowości leję 95, z bardzo różnych stacji. Tankuję jak zapali się 2-ga rezerwa, czyli jak mam w baku 3-5l. Nigdy nie miałem problemów, oprócz sytuacji, kiedy wypaliłem do końca i wtedy faktycznie zapchał się filtr. Moim zdaniem wystarczy unikać wypalenia całej benzyny.
Nie bardzo rozumiem tankowania na zmianę 95/98... Pomijając fakt, że 98 nic nie daje w tym silniku.

grzesiopol - 27-06-2016, 11:43

Ja zawsze lałem 95 plus czasami dodatek stp na wtryski. Paliwo z dystrybucji orlenowskiej nazwy stacji nie podaje coby reklamy nie robić, ale tankuje tam każdy swój pojazd, nawet piłę łańcuchową i problemu nie ma. 98 chyba ze dwa razy tankowałem na próbę ale nie było dużej różnicy, oczywiście nie mówię o cenie :mrgreen:
Co do ilości to różnie ale zawsze staram się zalewać jak zabłyśnie samobójca

lobuzek - 27-06-2016, 12:11

Leję 95 na Lotosie, który niedawno otwarł się koło mnie, więc zbiorniki mają czyste i nie naleję paprochów. Nie miałem problemów. Ostatnio leję Vpower, bo są samochodziki do zebrania i starsza córka męczy. Poza ceną nie widzę różnicy.
Zawsze leję do pełna i nie czekam na zaświecenie rezerwy.

Mitsu_Gawlo - 27-06-2016, 20:36

Taipan napisał/a:
A ja mam swoją zasadę - tankuję zawsze do pełna. Jedno tankowanie benzyna 95. Kolejne tankowanie benzyna 98. I tak cały czas

To może wypowiedz się: Czy tankujesz zawsze tej samej firmy? Które lepsze? 95 czy 98? Z którym jest niższe spalanie?

Z mojego doświadczenia pomiędzy 95 a 98 nie ma większej różnicy. Ale ten najwyższy Vpower jednak wydaje się coś dawać. Samochód lepiej ciągnie i chyba nieco mniej pali.

W ogóle z tego co czytałem o paliwach to 95 dobrej jakości powinna być najlepsza. Ma większą wartość opałową niż 98 :D . Z odpowiednimi dodatkami stabilizującymi spalanie powinna być najefektywniejsza.

Obywatel - 27-06-2016, 23:55

Lanie Pb98 do aut, w których producent tego wyraźnie nie zaleca zupełnie mija się z celem.
lurek - 28-06-2016, 09:20

Orlen tylko 95 raz w miesiącu, staram się unikać drugiej przypominajki rezerwy ;)
piomic - 29-06-2016, 19:49

lurek napisał/a:
Orlen tylko 95 raz w miesiącu

A pozostałe tankowania? Raz 95 a reszta 98 czy nie Orlen?

lurek - 29-06-2016, 20:12

na szczęście tankuję tylko raz w miesiącu po ok 50l tylko 95 i głównie na orlenie bo mam po drodze i brakuje niewiele pkt do wkrętarki ;)
matiudgk - 29-06-2016, 23:13

Ja tankuję tylko na Orlenie, bo blisko, po drodze i zacząłem tam zbierać punkty. Tankuję w 99% Eurosuper 95 (98 jak dla mnie za droga :P ). Poza tym nie widziałem różnicy między 95 a 98 w naszym modelu. W końcu to nie EVO czy RA, to po co mam przepłacać :roll:
.swat. - 30-06-2016, 12:57

Różnicy pomiędzy Pb95 a Pb98 nie odczujemy, na pewno nie będzie jeździł szybciej. Czy będzie lepiej się zbierał? Jeśli wiemy, że zalaliśmy Pb98 to na pewno tak będzie,
ale gdybyśmy nie wiedzieli, to już chyba nie.

Z moich odczuć to na Pb98 silnik pracuje trochę ciszej i na niskich biegach tak nie stuka. Przynajmniej mi się tak wydaje .

Aczkolwiek co do paliwa, to uważam, że najlepsze jest niemieckie tankowane na ARAL/BP. Nie dość że czuć że mocniej ciągnie, to jeszcze pali na trasie 1-2 litry/100km mniej. Wielokrotnie sprawdzone i potwierdzone. Co oni tam do niego leją, nie wiem ( no chyba, ze to nasi coś leją coś dziwnego do naszego).