To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Płyn chłodzący silnik

krzycho81 - 25-09-2011, 12:13

Mam kolejny problem z zawieszeniem / układem kierowniczym ? Strzelam, że to pierwsze. Od niedawna przy hamowaniu i skręceniu kół z przodu pojazdu dochodzi cichy ale dość często powtarzalny odgłos jakby gruchotania gum. Ma to tylko miejsce przy średnio mocniejszym hamowaniu i jest głośniejsze bądź dłuższe gdy manewr kończy się skręceniem kół. Czy ktoś z was wcześniej spotkał się z tym problemem.
gerczak71 - 28-09-2011, 19:54

Prponuję udać się do serwisu i ostro dać im do zrozumienia że jest problem . Może w Białymstoku serwisy są bardziej kumate niż w Gdyni.
michaello - 29-09-2011, 11:08

krzycho81 napisał/a:
Od niedawna przy hamowaniu i skręceniu kół z przodu pojazdu dochodzi cichy ale dość często powtarzalny odgłos jakby gruchotania gum. Ma to tylko miejsce przy średnio mocniejszym hamowaniu i jest głośniejsze

Byc moze padles ofiara (kolejna) zwichrowanych tarcz. Mam podobne objawy, ale tylko przy ostrym hamowaniu z duzych predkosci, w gorach na serpentynach dosyc mocno sie to nasilalo. W tej chwili przy normalnej jezdzie 90% miasto zupelnie tego nie odczuwam i kompletnie nawet zapomnialem ze mam tego typu problem :D . Sprawdz czy rzeczywiscie usterka dotyczy tylko popodczas skretu kol. U mnie na prostym odcinku przy mocnym schodzeniu z duzych predkosci tez jest to odczuwalne, moze nie "gruchotania", ale miarowe "terkotanie" z prawego przedniego kola. Poczekam do wiosny i wymienie tarcze przed dluzszymi podrozami, bezpieczenstwo najwazniejsze.

jaceksu79 - 29-09-2011, 18:26

krzycho81, nie wiem dlaczego myślałem, że sprzedałeś swojego lancera po szkodzie... hmmm.. może pomyliłem osoby :oops:
Silverrr - 10-10-2011, 12:12

gerczak71 napisał/a:
Gdzie znalazłeś stację co sprawdzi mi geometrię za 70 dych?A co do protokołu z naprawy to ja zadzwoniłem i opieprzyłem kierownika powiedziałem mu że się do samego Plichty pofatyguję i na drugi dzień już był zrobiony , zresztą facet jest nie słowny i to go u mnie dyskwalifikuje.

Edit: Wulgaryzm wykropkowany nadal jest wulgaryzmem.

TOS w Gdyni na Hutniczej... za 80zł zrobili mi przód...

pitloju - 10-10-2011, 14:11

Witam

Nie jestem pewny czy to na pewno zawieszenie, może układ kierowniczy lub jeszcze coś innego, ale zauważyłem, że jak manewruje na parkingu to słyszę specyficzny dźwięk podczas kręcenia kierownicą. Określiłbym go trochę jako gumowe skrzypienie, może terkotanie. Trochę jakby dźwięk naciąganej sprężyny :) Trochę przypominający ten dźwięk który czasem wydaje ABS. Co to może być?
Przeważnie parkuje w garażu podziemnym i od kupna auta miałem to może 3-4 razy, jak parkowałem.
W ten weekend jednak auto zostało pod chmurką i szczególnie rano (niskie temperatury) było to znów słyszalne.

Za 500km jadę na pierwszy przegląd więc to zgłoszę, ale chciałem się podpytać, może ktoś z Was to miał u siebie?

Luk - 10-10-2011, 20:28

pitloju napisał/a:
jak manewruje na parkingu to słyszę specyficzny dźwięk podczas kręcenia kierownicą. Określiłbym go trochę jako gumowe skrzypienie, może terkotanie. Trochę jakby dźwięk naciąganej sprężyny :)

Oooo!!!!! Mam to samo, im zimniej tym częściej występuje.
Za niespełna miesiąc mam przegląd, każę coś z tym zrobić. Osobiście podejrzewam jakieś gumowe elementy.

tomaszekk7 - 11-10-2011, 18:03

To może być guma ( poduszka) w kolumnie Mac pherson-a. Kilka razy już coś takiego u siebie słyszałem. Ale nie podejrzewam ,żeby któremuś z mechaników chciało się w to bawić. Miałem takie odgłosy w Clio jak źle dobrali mi łożysko. I właśnie to łożysko wybiło gumy w kolumnie.
Exlusiv1 - 19-10-2011, 15:18
Temat postu: Stuka puka itp
Witajcie
Tak przegladam forum i podobnego tmatu nie znalalazlem ale moze ktos mial cos podobnego

w moim Lancerku cos stuka z prawej strony - odglos jest taki jakby cos o szybe pukalo delikatnie ale nie ma tam nic co by to moglo byc . W dodatku nie jest to odglos permanetny i juz sie 3 razy zbalazilem w serwisie woząc mechanikow kiedy akurat nic nie pukalo

druga sprawa to odlos suche terkotania z kol przy ruszaniu np z kraweznika z przekrecona kierownica - tez nie wiem co to

i ostatnia sprawa to czy wasze zawieszenie tylne juz tez odzylo jak sie zrobilo troche zimno ? bo mnie zawsze tlumaczyli w serwisie ze to sol .. a tymczasem jeszcze soli nie ma a juz glosno cos chrupie.

Jakby mial ktos porade to sluchal bo za miesiac koniec gwarancji

Luk - 19-10-2011, 15:25

Exlusiv1 napisał/a:
w moim Lancerku cos stuka z prawej strony - odglos jest taki jakby cos o szybe pukalo delikatnie ale nie ma tam nic co by to moglo byc .

U mnie stuka/telepie się coś za zegarami, jak jadę np. po kostce.

Exlusiv1 napisał/a:
druga sprawa to odlos suche terkotania z kol przy ruszaniu np z kraweznika z przekrecona kierownica

U mnie terkocze/skrzypi podczas kręcenia kierownicą, przy dużym skręcie - będę zgłaszał na przeglądzie.

Exlusiv1 napisał/a:
zy wasze zawieszenie tylne juz tez odzylo jak sie zrobilo troche zimno ?

U mnie skrzypią amortyzatory przód, tył podczas przejeżdżania przez "leżących policjantów" - pomaga smarowanie (na jakieś 6 miesięcy).

BRUNNER - 19-10-2011, 15:58

W moim też skrzypią amorki, głównie gdy jest zimno, i właśnie przy przejazdach przez poprzeczne i "miękkie" przeszkody.
Exlusiv1
sprawdź czy nie stuka Ci np. zatrzask od pasa bezpieczeństwa.
W innym aucie kiedyś miałem jakieś stukanie w okolicy tylnych drzwi. Podobno to był "suchy rygiel" - cokolwiek to znaczy :)

marmach - 19-10-2011, 19:11

Exlusiv1 napisał/a:
w moim Lancerku cos stuka z prawej strony - odglos jest taki jakby cos o szybe pukalo delikatnie ale nie ma tam nic co by to moglo byc . W dodatku nie jest to odglos permanetny i juz sie 3 razy zbalazilem w serwisie woząc mechanikow kiedy akurat nic nie pukalo

Być może zamek od schowka. Czasami stuka, czasami nie. Przestaje szczególnie, gdy go się otworzy i zamknie...

Peter75 - 19-10-2011, 19:31
Temat postu: Re: Stuka puka itp
Exlusiv1 napisał/a:

druga sprawa to odlos suche terkotania z kol przy ruszaniu np z kraweznika z przekrecona kierownica - tez nie wiem co to

U mnie jest podobnie. Terkotanie pojawia się przy skręcie w miejscu lub przy wolnej jeździe. Też muszę zgłosić ten fakt podczas przeglądu.

Exlusiv1 - 20-10-2011, 09:28

Rozebralem wczoraj slupek prawy i nie wiem czy to pukajace cos to nie byl przewod do poduszki, na razie go przymocowalem i zobaczymy.

A z reszta rzeczy tez pojade do serwisu.

Ale cos podejrzanie duzo w tym aucie "sie dzieje"

roobku - 20-10-2011, 12:13

stukanie w okolicach zegarów też mam ale tylko przy niskich temperaturach otoczenia, w lecie nic nie słychać, terkotanie w przednim zawieszeniu też mam, zgłaszałem to już 3 razy w serwisie i jak na złość na jeździe z mechanikiem wszystko było ok, sprawdzali zawieszenie w serwisie w Krakowie i Katowicach i stwierdzili że wszystko jest "gitara"