To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Efekt HighContrast w zwykłych zegarch

Owczar - 03-02-2011, 12:21

W weekend zobaczę. Teraz niestety nie mam czasu. Sprawdzę zatem wzajemne położenie wskazówki względem trzpienia sprężyny na bolcu.
Krejzi - 03-02-2011, 12:33

hurra udalo mi sie ;) wzialem mega mega cienkie przewody ( niestety nieizolowane ) rozwalilem popsute sluchawki i wyjalem z membrany tą cewke, cienszych drucikow juz nie znajde ;) no i dziala ;D

[ Dodano: 03-02-2011, 12:39 ]
pomijam ze ten kolor czerwony na wskazowkach jakis taki rozowy sie robi ;) chyba musze poszukac innych ledów

Owczar - 03-02-2011, 12:39

Krejzi, one są izolowane. Taką farbą... Inaczej prąd nie płynąłby w odpowiednim kierunku :)
Krejzi - 03-02-2011, 12:52

hmm no to jakos kiepsko izolowane ;D albo ta farba tala delikatna bo sprawdzalem miernikiem czy przypadkiem nie przewodzą no ale i tak rozwiazalem przykleilem te kabelki do swiatlowodu i jest git do reszty przymocowalem juz normalne przewody ;)

[ Dodano: 03-02-2011, 14:01 ]
zamowilem sobie takie ledy http://allegro.pl/dioda-l...1404907572.html
troche wysokie ale mysle ze da rade ;) i mocne wiec mam nadzieje ze tez bedzie zapas jasnosci

Mare - 03-02-2011, 16:05

Owczar napisał/a:
Krejzi, one są izolowane. Taką farbą... Inaczej prąd nie płynąłby w odpowiednim kierunku :)

Co?! Skąd ty wziąłeś takie wieści?
Co ma izolacja do kierunku przepływu prądu? @.@

Może chodziło Ci o zwarcie?

Owczar - 03-02-2011, 16:12

Mare napisał/a:
Co ma izolacja do kierunku przepływu prądu? @.@

A no właśnie to co sam napisałeś:

Mare napisał/a:
Może chodziło Ci o zwarcie?

Przecież gdyby one nie były izolowane to prąd nie płynąłby wzdłuż przewodnika, tylko popłynął najkrótszą drogą, a chodzi o to by opływał rdzeń cewki określoną ilość razy, aby wytworzyć pole magnetyczne i wprawić membranę w ruch. Rzeczywiście kierunek to złe słowo bo prąd w cewce jest przemienny. Chodziło mi o drogę. Ale szczerze mówiąc to wiadomo o co chodziło...

Krejzi - 03-02-2011, 16:14

no ja zrozumialem o co chodzi ;) i sie zgadzam z Owczarem
sveno - 04-02-2011, 22:54

Owczar, jak tam obrona? Nie odzywasz się twnioskuję, że pijesz :) tylko teraz z jakiego powodu? :) Na wszelki wypadek pogratuluje jako pierwszy: Gratuluję i witam świeżo upieczonego Pana Magistra, inżyniera :)

Jak tam zegary? Skończone?

fj_mike - 04-02-2011, 22:58

sveno napisał/a:
Na wszelki wypadek pogratuluje jako pierwszy

Ja bym polemizował :D

swinks_UK - 04-02-2011, 23:01

Owczar napisał/a:
...one są izolowane. Taką farbą...

Lakierem bezbarwnym jeśli piszesz o cewkach :wink:

Owczar - 05-02-2011, 00:48

sveno napisał/a:
Gratuluję i witam świeżo upieczonego Pana Magistra, inżyniera

Dziękuję :)

Cytat:
Ja bym polemizował

No rzeczywiście, Michał ubiegł wszsystkich Mitsumaniaków :)

Ale żeby nie robić OT http://forum.mitsumaniaki...p=819636#819636

Jutro jadę na wolumen po diody. Niestety dziś już nie miałem nawet kiedy....

Krejzi - 05-02-2011, 23:34

ja czkam na diody do wskazowek, dzisiaj kupilem sobie folie do przyciemnienia i hm.... kurcze wydawalo by sie ze mam taki zapas jasnosci bo az walilo po oczach tak teraz jak przylozylem najciemniszą folie ( super dark black ) to w dzien dosyc kiepsko widac wic kupilem jescze light black i juz troche lepiej ale wychodzą niedoswietlone miejsca musze troche poprzerabiac i moze wyzej podniesc diody z oznaczen na pudelku widze ze jest jeszcz tylko "light light black" sprobuje wstawic jeszczqe reszte diod jakie mi pozostaly i poprawic jeszcze pozycje pozostalych i zobaczymy sam efekt jst rewelacyjny tylko jednak musi byc jasniej, jak uda mi sie poustawiac to wszystko jak trzeba to po prostu bedzie HC :)

[ Dodano: 06-02-2011, 00:26 ]
ale chyba zmienie koncepcje i przykleje LEDy do swiatlowodu obnizajac troche

[ Dodano: 06-02-2011, 19:24 ]
przyciemnilem szybke ;) super nic nie widac a po zapaleniu w samochodzie:

jutro zobacze jak to wyglada w dzień i pewnie jutro przyjda mi LEDy to zrobie wskazówki na czerwono.

I jednak zmienilem sposob mocowania LEDów i przyczepiałem je do swiatlowodu w miare blisko, lepiej mozna rozlozyc i nie widac juz zadnych cieni.

Owczar - 06-02-2011, 20:15

Krejzi, efekt rewelacyjny. Ale czy nie za jasna ta folia?

Ja niestety nie mam już tak jasnego podświetlenia, bo zamast tych ciepłych diod dałem taśmy LED. Jeszcze nie sprawdzałem jakie będzie na 12V, bo zasilacz daje niecałe 11 i spada po podłączeniu dido.

Dzisiaj walczyłem ze wskazówkami i nigdy więcej... Musiałem poświęcić swój stary tel żeby z głośnika wyciągnąć cewkę :D

Dałeś rezystory do tych diod szeregowo?

Krejzi - 06-02-2011, 21:43

W koncu nie dalem bo za słabo swieciły, bez rezystora jest ok, Czy za jasna ? hmm jak dla mnie nie, przy zgaszonym podswietleniu nic nie widac, a tak w nocy jest ok, a nawet odrobine mozna zmniejszyc jasnosc ale w dzien powinno byc ok, no wlasnie zobacze jeszcze jak w dzien sie bedzie sprawowac, ale mam jeszcze super black folie, ale ta bedzie za ciemna wiec wydaje mi sie ze ta jest optymalna ;) .

Nic nie mow mnie czeka pewnie jutro walka ze wskazówkami.

Tak poza tym to zdjecie niewiele oddaje, zrobilem niby aparatem normalnym ale jakos ostrosc mi dziwnie łapał :/ . jak juz beda wskazówki postaram sie zrobic jak najlepsze zdjecie no i zdjecie w dzien oczywiscie ;) .

Ja podpinalem pod zasilacz 12V w domu to swieci tak sobie w samochodzie dopiero po odpaleniu silnika jest jasniej i powiem Ci ze wykorzystalem wszyzstkie LEDy - 4 spalilem ;D

Owczar - 06-02-2011, 21:50

Ja w pierwszej wersji wykorzystałem 32 diody i jasność była wystarczająca, ale bałbym się dać je na ponad 14V, bo prąd przy tym napieciu płynie już 2 krotnie większy niż norma i mogłyby się spalić. Idę zaraz wrzucic zegary do auta i zobaczę jak świecą. Niestety na tych fluxach świeciły jaśniej, ale niestety na żółto...