[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Sprawdzenie i regulacja luzu zaworowego - Lancer CYxA
TomaxLancer - 27-09-2016, 20:06
Regulacja zaworów 350 zł, wymiana szklanek 1szt. 45 zł (serwis ASO 1szt. 96zł) Całkowity koszt: 800 zł
Bizi78 - 27-09-2016, 20:13
Szklanki od chryslera
TomaxLancer - 27-09-2016, 20:18
Oryginalne Mitsu, też jestem serwisantem w trochę innej branży, dogadaliśmy się Przysługa za przysługę.
didier89 - 28-09-2016, 12:27
mam pytanko
wymieniałem łańcuch i chciałem żeby też wyregulowali zawory.
Łańcuch wymienili, a zwory powiedzieli że mieszczą się w przedziale, a że jakbym chciał je wyregulować (ale nie trzeba) to dużo roboty.
I teraz pytanie, czy przy wymianie łańcucha zawory nie są jak na tacy ? można sprawdzić owe luzy, ale regulacja to już zupełnie inna sprawa ?
brylekVFR - 28-09-2016, 13:26
3xtak
1. Zawory są jak na tacy.
2. Można sprawdzić luzy.
3. didier89 napisał/a: | ale regulacja to już zupełnie inna sprawa ? | W jakim sensie?
Wymiana łańcucha to jedno, regulacja luzów to drugie, ale można połączyć jedno z drugim
didier89 - 28-09-2016, 14:13
no właśnie, gościu wyrażał się tak jakby regulacja nie była po drodze z wymianą łańcucha.....
że nie zrobisz tego ,,przy okazji"
tylko przyjedź kiedy indziej, daj zarobić......
Golotheman - 29-09-2016, 06:46
Żeby wymienić szklanki i tak będzie sciagal lanuch wiec ciekawy koleszka ten Twój macher. Po prostu nie chciało mu się wyjmować wałkow rozrządu. I nie ukrywam - nie jest to łatwe, szczegolnie jak nie masz narzędzi żeby zablokować łańcuch. A może chciał, żebyś pojeżdzil chwile bo nie był pewny czy dobrze naciągnął ? Ale po prostu nie był zimny silnik - trzeba zostawić autko na kilka godzin, żeby to zrobić. Ale w sumie luzy mierzy się też na zimno... A pewnie mierzyliście na ciepło Jak to wygląda, jest to opisane w manualu na forum.
didier89 - 02-10-2016, 16:28
ja nic nie robiłem...
dostałem odpowiedź że luzy są ok jeszcze, a jak bym chciał regulować to trzeba by było głębiej podłubać w samochodzie.
Zapytałem tylko z ciekawości czy przy wymianie łańcucha można zmierzyć bez problemu luzy zaworowe oraz czy jeśli owe zawory wymagałyby regulacji to czy można to zrobić od razu czy trzeba właśnie głębiej dłubać (czy mechanik nie ściemniał).
podsumowując ;p
sprawdzenie luzów zajmuje x czasu
ale regulacja luzów zajmuje 3x
zgadza się ?
albo przy wymianie łańcucha sprawdzenie luzów skraca się do 0.25 x a regulacja bedzie gdzies 1.5 x ?
Golotheman - 03-10-2016, 06:51
Przy wymianie łańcucha, masz już go sciągniętego, wystarczy ściągnąć oba wałki rozrządu i jesteś nad szklankami. Sprawdzenie luzu dokonujesz na zimnym silniku przy złożonym całym silniku bez pokrywy głowicy.
Reasumując - po Twojemu didier89,
Czas sprawdzenie luzu - x czasu.
regulacja w przypadku, kiedy masz sciągnięty łańcuch - x+0,25
regulacja kiedy nie masz ściągniętego łańcucha następnym razem - 2x
aqualopetak - 12-11-2016, 10:15 Temat postu: [CY4A 2.0] popychacze zaworowe "szklanki", problem witam. jak wczesniej w jakims poscie pisalem... chcialem zmienic silnik, lecz sadzilem ze do wiasny da rade... co sie od wczoraj zmienilo?
przy obrotach od 2,5-3,5 slychac metaliczny dzwiek... "cykanie,pukanie" w silniku... o dziwo dzieje sie to tylko w pewnym zakresie wcisniecia pedalu gazu(na japowym) gdy obroty spadaja wciskajac odpowoednio pedal slyszalny jest ten dzwiek.... oraz przy obrotach jak powyzej utrzymujac stala predkosc....
zamieszczam dzwiek spod maski (stojac na jalowym)(http://www81.zippyshare.com/v/GzG5LCv8/file.html ) moze to cos pomoze w stwoerdzeniu co to jest... podejrzewam szklanki...lecz pewny byc nie moge. olej swiezy, swiece dzisiaj wymienione na denso k20psrb8 (poprzednie to jakas masakra byla)
prosze dajcie znac czy mieliscie z tym juz stycznosc oraz jakos moze pomozecie...
mechanikow w miescie dobrych brak, sam raczej sie nie podejme wymiany szklanek.... a auta sie pozbyc na tydzien badz wiecej takze nie moge(praca 30km od domu) z gory dziekuje za odpowiedzi, porady
dorzucam filmik jakosc pozostawia wiele do zyczenia ale moze ktos cos uslyszy
https://youtu.be/SBQ5bn-xBzo
RalfPi - 12-11-2016, 10:20
ja bym stawiał na zjawisku rezonansu - potwierdzeniem na to jest to, że dźwięk występuje tylko w pewnym zakresie obrotów.
"Męczę" się z tym od 131kkm.
Póki co silnik śmiga jak ta lala - Lancer śmiga tyle ile fabryka dała.
aqualopetak - 12-11-2016, 10:24
tylko by powstal rezonans cos musi go powodowac...
zgodze sie ze wyplulo mi uszczelke wydechu i jest glosniejszy teraz(uszczelka zamowiona) lecz wydaje mi sie iz nie ma to wiekszego znaczenia...
RalfPi - 12-11-2016, 10:48
Rezonans powodują wirujące masy - każdy element ma tzw. częstotliwość drgań własnych - jakiś metalowy kawałek (np. osłona termiczna lub jakiś kątownik) drga sobie w rytm wibracji powodowanych pracą rzędowej czwórki - taka moja opinia. Może ktoś coś mądrzejszego podpowie.
[ Dodano: 12-11-2016, 11:04 ]
Po przesłuchaniu filmu brzmi to jak jakaś tarciowa sprawa - może pasek osprzętu o coś trze - spróbuj nagrać co się dzieje pod maską..
aqualopetak - 19-11-2016, 22:10
zdenerwowalem sie bo juz naprawde doskwieralo mi "dzwonienie"
oddalem auto do serwisu we wroclawiu na wymiane szklanek... okazalo sie ze dwie byly do wymiany, wiec nie tak zle... lecz dzwonic nie przestalo...
serwis poinformowal mnie ze uszkodzone jest kolo VVT na walku wydechowym, i to ono powoduje ten dzwiek.... gdy uslyszalem cene 3000zl,
odmowilem tejze naprawy.
troche poczytalem pomyslalem i wymienilem olej w silniku (mimo ze na poprzednim bylo przejechane 5000km)
plukanka liquymoly pro-41zl
olej liquy moly 5w40(poprzednio byl motul 5w30) -182zl
ceramizer liquymoly ceratec 81zl
po tym zabiegu nastala bloga cisza w aucie...zero stukow czy czegokolwiek
mam nadzieje ze komus sie przyda informacja, ze nie zawsze warto ufac serwisowi co do wymiany czegos. edit
Jeżeli chcesz wyrazić opinię na temat ASO: http://forum.mitsumaniaki...1491152#1491152
Anonymous - 26-11-2016, 19:26
Ja u siebie na LPG zrobilem 100kkm bez regulacji( do 80kkm na Pb) i do 180kkm nie bylo potrzeby regulacji.
Teraz bede regulowal ale juz po powazniejszej awarii silnikowej (panewka) i przy okazji regeneracji glowicy (docieranie gniazd + uszczelniacze).
Wydaje mi sie ze duze znaczenie ma zestrojenie instalacji.
Pozdrawiam
AK
|
|
|