To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Dom/garaż/ogród - Budowa domu od A do Z - czego uniknąłbym przy kolejnej budow

Krzyzak - 22-03-2017, 12:52

eremita napisał/a:
akwarium w ścianie
wiem, że <chamsko>, ale nie lepiej wstawić w ścianę TV? - poniżej 500zł kupisz 32" (czyli 80cm przekątna), prądu pobiera toto z 40W (czyli mniej niż grzałka i filtr z pompką) - możesz sobie zapuścić film z rybkami, czyścić nie trzeba, wody zmieniać nie trzeba, karmić nie trzeba, martwić się o zdychające rybki (bo teraz to jakaś plaga z tym zdychaniem), nie hałasuje, nie daje wilgoci a jak chcesz to wyłączas i wyjeżdżasz bez problemu z karmieniem przez czas nieobecności w domu
wygląda tak samo

eremita - 22-03-2017, 13:24

Krzyzak napisał/a:
eremita napisał/a:
akwarium w ścianie
wiem, że <chamsko>, ale nie lepiej wstawić w ścianę TV? - poniżej 500zł kupisz 32" (czyli 80cm przekątna), prądu pobiera toto z 40W (czyli mniej niż grzałka i filtr z pompką) - możesz sobie zapuścić film z rybkami, czyścić nie trzeba, wody zmieniać nie trzeba, karmić nie trzeba, martwić się o zdychające rybki (bo teraz to jakaś plaga z tym zdychaniem), nie hałasuje, nie daje wilgoci a jak chcesz to wyłączas i wyjeżdżasz bez problemu z karmieniem przez czas nieobecności w domu
wygląda tak samo

:)

Tyle że ja chcę wymiar 60/200 nie dostane takiego rozmiaru tv :wink:
Kiedyś sam się nabijałem ze szwagra co do rybek aż sam się nie złapałem bakcyla :oops:

vrangsinn - 22-03-2017, 19:28

eremita napisał/a:
Nie chcę mieć kominka na zasadzie wracam do domu i palę ale bardziej przy sobocie po robocie :mrgreen:
Czyli z płaszczem wodnym odpada :)
Koza też odpada bo żonie się nie podoba,
Takie spełnienie marzenia przy okazji backup i jak wyjdą z tego oszczędności to tym bardziej będę zadowolony :mrgreen:

A skoro o tym spełnianiu marzeń to mam jeszcze jedno akwarium w ścianie :mrgreen:
Od strony mieszkalnej będzie płasko jak obraz na ścianie a cała reszta od strony garażu, ma ktoś jakieś doświadczenia, rady?

jestem, akwarystą od parunastu lat....o jakich kosztach myślisz... :roll: :roll: z marzeniami bywa tak że jak je sie realizuje to po podliczeniu szczena opada....wiem to posobie jak montowałem w sypialni akwa 400L ^^

W tym roku planuje dokonczyuc oczko wodne...^^

eremita - 22-03-2017, 22:34

vrangsinn napisał/a:
z marzeniami bywa tak że jak je sie realizuje to po podliczeniu szczena opada.. ^^

Wiem to po galu, w pewnym momencie przestałem liczyć 😊

Co do samego akwa kosztów jeszcze nie liczyłem bo nie do końca znam wymiary.
Niestety by była gwarancja na dom, dziurę w ścianie mimo ze jest działowa musi robić fachman od developera. A wiadomo może tez powiedzieć że taka nie większa, no i nie wiem ile zawoła :? Minimalne wymiary to 150cm ze względu na rodzaj ryb.
Ja ostatni baniak mialem 160/60/50 z frontosami kigoma f1 ale to bylo 7 lat temu i co już zauważyłem ceny się zmieniły, zwłaszcza że przednią szybę chcę optiwhite.

vrangsinn - 23-03-2017, 14:23

no to widze fajny pomysł....miałem gdzieś na kompie fotorelacje z budowy takiego akwarium u znajomego...ale chyba nie na tym kompie :doubt:

przepięknie to wygląda on również projektował to wraz z domem, podwójna ściana, wpust/wypust wody, cała instalacja elektryczna poprowadzona wraz z miejscem "serwisowym" akwarium, zupełnie nie widoczna, na etapie budowy domu w miejsce gdzie przewidziane było akwarium. Około 800-1000 litrów z tego co pamiętam. Biotiop jezior afykańskich.

Może Ci sie uda znaleść w necie...jak znajde sam to podrzuce linka

Marcino - 24-03-2017, 19:39

Krzyzak napisał/a:
eremita napisał/a:
akwarium w ścianie
wygląda tak samo

Jak by to powiedzieć... jeden lubi rybki a drugi tesiową...
widziałem u kolegi, wyglada to pieknie.

A dodatkowo patrzenie na kasę i oszczędności w każdym przypadku nie mają sensu.
Jestem za tym zeby realizować swoje pomysły i marzenia ale nie uczyć się na włąsnych błedach tylko korzystać z doświadczenia innych.

Owczar - 05-04-2017, 16:07

Widzę, że temat budowy na czasie :)

To może i ja się dołączę. Co prawda planujemy start budowy na 2019, ale już teraz wszystko planujemy i chcemy załatwić PNB.

Chcemy wybudować piętrowego klocka z dwustanowiskowym garażem i w związku z tym mam kilka pytań.

- czy użytkuje ktoś pompę ciepła w połączeniu z podłogówką w cąłym domu i rekuperacją?

CO to temat, w którym mam najwięcej wątpliwości. Początkowo planowałem po prostu kocioł gazowy plus klimatyzację kanałową w całym domu. Ale ostatecznie trochę bez sensu pompować energię w te i z pworotem.
Na forum murator zgadałem się z gościem, który idzie w gruntową pompę ciepła plus chłodzenie tą samą pompą poprzez klimakonwetkory. Ostatnio zagadałem z przedstawicielem Nibe i przekonał mnie do ogrzewania pompą i do chłodzenia pasywnego z sondy gruntowej - ciecz po przepompowaniu powinna mieć max 12 stopni - do pewnego komfortu termicznego w zupełności wystarczy. Salon, kuchnia i jadalnia z klimakonwektora sufitowego, a chłodzenie góry wstępnie planuje poprzez dużą nagrzewnicę w kanale wentylacji - będzie potrzebny reku z odpowiednim sprężem, ale to już sobie przeliczę. Tak czy inaczej całość rozwiązania wydaje się sensowna i energooszczędna. Gdyby kiedyś wyrwać dopłaty do fotowolatiki, to przy obecnym netmeteringu by się to nawet opłacało.

Kolejna kwestia. Ma ktoś może rolety VMZ? Chcemy zrezygnować z tradycyjnych rolet na rzecz właśnie vmz. Rozwiązanie dość ciekawe, ale mało opinii jak sprawdza się w praktyce.

Poleci ktoś sterowniki do domu inteligentnego? W zasadzie całosć oświetlenia chcę zrobić sterowane centralnie.

Bart2001 - 06-04-2017, 09:08

Proponuję pozostać na forum muratora. Sam budowałem 14 lat temu i w pełni korzystałem z tego forum, a jest tam wielu zapaleńców co potrafi doradzić.
Marcino - 06-04-2017, 22:58

Ja bym uważał i nie przesadził z tymi systemami. Jak robisz samemu to ok bo inaczej włożona kasa może się nie zwrócić w oszczędnościach, no ale nie zawsze o to chodzi . Napewno komfort przebywania poprawiasz.
Owczar - 06-04-2017, 23:33

Większość planuje sam - inteligentny dom na pewno. Oczywiście będzie wszystko zrobione tak aby awaryjnie analogowo można było włączyć poszczególne elementy.

Klimakonwektory też sam. Wentylację też będę liczył i robił sam bo chce zrobić na płytach climaver. Musi być cicho bo obecna wentylacja w mieszkaniu daje się mocno we znaki.

Jeśli chodzi o pompę ciepła to zdam się na specjalistów - choć samo urządzenie jakoś skomplikowane nie jest.

Nie nastawiam się na oszczędności, a raczej komfort użytkowania.

Jest dużo czasu więc można wszystko na spokojnie przemyśleć. Wybór nie jest łatwy, bo rozwiązań jest teraz mnóstwo.

vrangsinn - 09-04-2017, 01:13

jeśli chodzi Ci o komfort nie o oszczędności to wybieraj urządzenia stricte na to nastawione - pompy ciepła + gaz, o pozostałych konfiguracjach nie bede wspominal bo jest ich dzis tysiace. Ostatnio bylem na targach w Bydgoszczy odnosnie odnawialnych źródeł energii ze szwagierka co wykłada ten kierunek na utp, był tam prezentowany dom którego średni koszt utrzymania miesięczny wahał sie w okolicach 160 zl (ogrzewanie + ciepła woda + ewentualny prad które te urządzenia pobierają), wynik rewelacja, oczywscie w porównaniu do pewnego osiedla w Dani ktore jest samowystarczalne i tak słabo ;)

Ale na swoim przykładzie (dom 164m2 użytkowe, łącznie 240), mam ogrzewanie kotłem na "ekogroszek" + pompa ciepla powietrze-powietrze+kominek bez płąszcza bo pompa to wykluczyła koszt miesiecznego uzytkowania wg naszych obliczen 230 zl/miasiac.

Wynik niezły+ jakbym doliczyl koszty inwestycji, rodzaj i koszt zastosowanej technologii, powierzchnie okien (mam ich mnóstwo). kubaturę budynku (mój jest o kubaturze dostosowanej do zabudowy/technologii pasywnej) to....(średnio koszt inwestycji/technologi w domach jednorodzinnych liczymy na 20/25 lat - do tej liczby lat liczymy opłacalność inwestycji...czyli koszt zastosowanej technologii do jej korzysci itd itd) wynik miałbym raczej baaardzo dobry....bo całą instalacja grzewcza zamknęła mi sie w około 20 tys...(nie licze okien, ocieplenia itd, tylko samą technologie grzewcza/odzyskiwania energii itd). Zobaczymy jak to sie spisze dalej...narazie jestem zadowolony...ale koncepcja Twpja Owczar jest ciekawa...skupił bym sie głownie na fotowoltaice...bo gdy ja sie budowalem nie był ku temu pro warunkow, teraz to sie zmienia i wydaje mi sie ze warto nawet zaryzykowac bo to baaardzo fajny temat i jeszcze nie tak kosztowny...

Tomek - 09-04-2017, 14:03

vrangsinn napisał/a:
ale koncepcja Twpja Owczar jest ciekawa...skupił bym sie głownie na fotowoltaice...bo gdy ja sie budowalem nie był ku temu pro warunkow, teraz to sie zmienia i wydaje mi sie ze warto nawet zaryzykowac bo to baaardzo fajny temat i jeszcze nie tak kosztowny...

napiszę coś więcej później, bo nie mam teraz czasu, ale w temacie fotowoltaiki - pogadajcie z kimś kto to instaluje, jeśli macie kogoś wśród znajomych lub rodziny

mi to wprost odradzono

Owczar - 09-04-2017, 14:35

Mam znajomego który zakłada. Jeśli uda się załatwić dobrą dopłatę to warto rozważyć. Dopłaty do kredytu odpadają bo to pic na wodę. Dopłaty z lokalnych funduszy często sprawiają że się opłaca.

Z własnych funduszy nie ma sensu.

Aczkolwiek nawet bez fotowoltaiki pompa ciepła do mnie przemawia.

Gdybym nie chciał chłodzic domu to po prostu poszedłbym w kocioł kondensacyjny. Ale klimatyzacja plus kocioł gazowy to dublowanie urządzeń. Bo w zasadzie klima to pompa ciepła powietrze powietrze.

Tomek - 12-04-2017, 14:26

Ano właśnie. Z dopłatami fotowoltaika się jeszcze jako tako opłaca. Z własnych pieniędzy wcale.

W temacie komfortu użykowania, to czy to będzie pompa ciepła/kocioł gazowy/ogrzewanie elektryczne - to jest to bez znaczenia, każde jedno jest tak samo bezobsługowe.

Ja z pompy ciepła zrezygnowałem, ze względu na koszty. (Inwestycja nie zwróci mi się w 20-25 lat), a znając moje podejście, to nie będę w tym domu tyle mieszkać.
Mamy gaz we wsi, więc będzie grzane gazem.
Gdyby nie było gazu, to poszedłbym w pompę ciepła, żeby się nie męczyć z dosypywaniem peletu do pieca.

Do tego montuje klimatyzatory i będę nimi dogrzewał w zimie. Może i dublowanie urządzeń, no, ale...
Oprócz tego montuje rekuperator.

Jeżeli chodzi o "inteligentny dom", to myślałem o tym intensywnie i w końcu zrezygnowałem.
Policzyłem koszty i czas i wyszło, że na to co chcę osiągnąć, to się w sumie nie opłaca.
Zdecydowałem się zrealizować kilka podstawowych funkcji bazując na centrali alarmowej.

A temat miałem już rozpracowany przez zimę dość dobrze (przynajmniej w teorii). Im bliżej realizacji, tym bardziej mi się nie chciało.

Owczar - 12-04-2017, 15:08

To są właśnie te dylematy.

U mnie gaz też będzie. Ale jak sobie to policzymy globalnie, to różnica nie jest aż tak kosmiczna. (proejkt przyłącza gazowego, wykonanie przyłącza, komin, kubatura kotłowni itd). To prawda- czas zwrotu będzie znaczny, ale Polska do 2021 musi mieć dość znaczny udział odnawialnych źródeł energii, dlatego liczę, że te dopłaty będą. Jak nie to trudno - kto nie ryzykuje, nie pije szampana ;) Pompy ciepła są też coraz tańsze.

Choć kocioł gazowy kusi - prosta sprawa, tani montaż. Do tego klima, którą mogę sobie sam założyć i grzać w okresach przejściowych. Decyzji jeszcze w zasadzie nie podjąłem, choć bardziej skłaniam się ku pompie ciepła.
No i ja mam inne podejście trochę - nie wiem czy będzie mi się chciało przeprowadzać za ileś tam lat ;)

Rekuperacja to w sumie standard w nowoczesnych domach, więc to musi być.

Jeśli chodzi o inteligentny dom, to częściowo też to już przemyślałem. Generalnie koszty nie są ogromne - jest sporo sterowników na rynku - np sterbox. Daje ogromne możliwości, a kosztuje niewiele. Oczywiście planuje zrobić analogową tablicę rozdzielczo sterującą na wypadek awarii sterownika.
Przy samej instalacji różnica też niewielka - zamiast dawać do włączników przewód 2x1.5/3x1.5 dam po prostu skrętkę. Dzięki temu zamiast kilku włączników dam jeden dotykowy. Poza oświetleniem chcę sterować np nawadnianiem ogrodu itd.

A z nnego cyklu pytań. Jak w Waszych okolicach kształtują się ceny projektów przyłączy wondo kanalizacyjnych, map do celów projektowych czy adaptacji projektów?