Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Budowa domu od A do Z - czego uniknąłbym przy kolejnej budow
Autor Wiadomość
macia 
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2.4 cvt 2010
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 24-04-2016, 21:25   Budowa domu od A do Z - czego uniknąłbym przy kolejnej budow

Do wszystkich, którzy już budowali domy mam prośbę o podanie dwóch rzeczy:
1) co zrobiłbym inaczej (bo niepraktyczne, bo przeszkadza, bo brzydkie, bo kasy pożałowałem bezsensownie itp.) - od spraw typu usytuowanie domu na działce względem stron świata, szambo, okna, dach, schody, garaż, no kurde wszystko co wkurza zaraz "po"
2) co uważam za świetne rozwiązanie i polecam wszystkim

Będę wdzięczny za podpowiedzi.
ex outlander 2.0 Turbo '06
ex gti colt CA5A '94
ex gti galant E33A DOHC '91
ex galant EA2A '01
ex galant E55A '95
Dlaczego kobiety żyją dłużej? Bo nie mają żon.
Jeśli pożyczyłeś komuś 20zł i ten ktoś się więcej nie pokazał, to prawdopodobnie warto było.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 25-04-2016, 08:12   

1. zrobiłbym większą piwnicę - bo teraz mam takie pomieszczenie pod schodami o wymiarach 3x3m i pełno półek a przydałby się większy "schowek" o stałej temperaturze
2. żadnego okna dachowego - zimą wieje, deszcz nie daje spać, latem nagrzewa się bardziej niż przez zwykłe, gromadzi się wilgoć i potrafi się pojawić pleśń
3. korytarze tylko małe - tak by się 2 osoby minęły; z reguły korytarze mają dużo drzwi, mało miejsc, gdzie można coś postawić, więc nie ma sensu by były szerokie
4. pomieszczenia bardziej w kwadracie niż prostokącie - są lepiej ustawne
5. od południa/zachodu mniej okien - teraz mam 6 w salonie i nagrzewa się strasznie
6. jak nie ma kasy to odroczyć wykończeniówkę niż kupować najtańsze - w kuchni mam tak słabe kafle, że jak spadnie sztuciec to odpryskuje lakier i widać "cegłę" co na białej podłodze wygląda średnio
7. punkty czerpane wody (kuchnia/łazienka) jak najbliżej zasobnika/kotła
8. wjazd do garażu pod lekką górkę, garaż koniecznie na 2 stanowiska i to z zapasem - moje 6x8m wystarcza na styk :) ; garaż połączony z budynkiem = niskie podatki
9. deskowanie pełne dachu zamiast membrany ale nie z desek (drogo) lecz płyt osb
10. teraz na pewno zrobiłbym studnię i w okresie suszy do woli podlewał trawnik
11. wyjście wody na ogród z 2 stron - teraz mam z 1 i do mycia auta muszę ciągnąć wąż
12. prąd - jak wyżej (mam gniazdka które można wyłączyć z domu - jak np. jest oświetlenie świąteczne to mogę je zgasić nie wychodząc na dwór)
13. położenie domu to wg mnie wejście od wschodu, garaż od północy, ogród od zachodu i to akurat mi się udało, bo mam ulicę od wschodu
14. instalacja elektryczna to bym dał więcej gniazdek a kabelki od alarmu wyciągnąłbym do każdego pomieszczenia

eremita 
Mitsumaniak

Auto: Outlander III DID
Wysłany: 25-04-2016, 10:54   

macia napisał/a:
Do wszystkich, którzy już budowali domy mam prośbę o podanie dwóch rzeczy:
1) co zrobiłbym inaczej (bo niepraktyczne, bo przeszkadza, bo brzydkie, bo kasy pożałowałem bezsensownie itp.) - od spraw typu usytuowanie domu na działce względem stron świata, szambo, okna, dach, schody, garaż, no kurde wszystko co wkurza zaraz "po"
2) co uważam za świetne rozwiązanie i polecam wszystkim

Będę wdzięczny za podpowiedzi.

Dobry temat sam myślałem by taki otworzyć ale nie zdążyłem :D Będe twój temat śledził;)
Sam jestem na etapie intensywnego szukania działki i szukania technologi budowy i samego projektu

Krzyzak napisał/a:
11. wyjście wody na ogród z 2 stron - teraz mam z 1 i do mycia auta muszę ciągnąć wąż

Z racji że sprzedaje systemy do automatycznego podlewania polecam wybrać grubszą rurkę, W dużo domach montowane są chyba z oszczędności pół calówki które strasznie dławią przepływ.

Krzyzak napisał/a:
1. zrobiłbym większą piwnicę - bo teraz mam takie pomieszczenie pod schodami o wymiarach 3x3m i pełno półek a przydałby się większy "schowek" o stałej temperaturze

Mi zależało na piwnicy ale nie wiem czy zrobię podobno koszt to jakieś 80tys

Ja miałbym też 2 pytania
-może ktoś zna tą technologię chodzi o domy z keramzytu?
-ma ktoś może sprawdzoną firmę budującą domy szkieletowe?

Tomek 
Mitsumaniak
forumowy ekspert

Auto: Q50s Red Sport
Wysłany: 25-04-2016, 13:20   

Witam

Miałem taki temat otwierać już parę miesięcy temu, ale tak się do tego zbierałem ....

Sam jestem teraz na etapie tuż przed budową. Pozwolenie już mam, muszę tylko zrobił pzyłącze wodne i drogę dojazdową i będziemy startować. Mam nadzieję jeszcze w maju lub czerwcu.

eremita napisał/a:
-może ktoś zna tą technologię chodzi o domy z keramzytu?

chodzi Ci o bloczki (pustaki) keramzytowe, czy o gotowe domy z keramzytu (np. Praefa)?
Jeśli o to drugie, to mój kolega taki dom ma, z Praefy (połączony z Legalettem). On sobie chwali, ale ja jednak nie poszedłem w tym kierunku.

Krzyzak napisał/a:
3. korytarze tylko małe - tak by się 2 osoby minęły; z reguły korytarze mają dużo drzwi, mało miejsc, gdzie można coś postawić, więc nie ma sensu by były szerokie

to jest kwestia typu co jest lepsze "jabłka czy gruszki"

Jeden uważa korytarz, czy schody za straconą powierzchnię, a drugi uważa to za ważną część architektury domu (efekt wizualny i funkcja komunikacyjna)

Ja jestem gdzieś po środku.

Ja czego żałuję w obecnym domu, a zrobię w kolejnym to:

1. prysznic na dole - bez sensu. Wydałem na to kasę, a używam 10 razy w roku. Wystarczyłby sam WC.
2. mało schowchów, schoweczków. W nowym domu będzie tego więcej
3. W obecnym domu połączyliśmy 2 sypialnie u góry tworząc jedną dużą. Przyszła na świat nasza córeczka i zniknął pokój gościnny. Teraz goście muszę spać na kanapie.
4. Nie zrobiłem od razu schodów na strych, tylko drabinkę. Potem już nie miałem motywacji, żeby zrobić schody, a jest tam spore pomieszczenie ~30 metrów, które trochę traci użyteczność przez drabinkę.
5. Zabudowa kuchni słabo przemyślana.
Niby efekt jest jaki miał być, miało być lekko. Ale teraz brakuje miejsca na wszystko. Rzadko używane sprzęty lądują w pomieszczeniu gospodarczym, w którym już i tak jest wszystko.
Fiat Ducato L4H3 2.3 '15 - (09.2020 - ? )
FZ1 Yamaha Fazer '07 - (08.2021 - ? )

Były:
EA5A - Czarne Avance '01 - (02.2010 - 11.2013)
CJ4A - (08.2010 - 04.2011)
EA5W - Granatowy Elegance '02 - (11.2013 - 08.2014)
CA4A - Błękitne Malibu '95 - (01.2013 - ? )
DA5A - Czarny Avance - podejście drugie '04 - (05.2015 - 10.2018)
ER-5 - Niebieskie Kawasaki '99 - (06.2014 - 02.2021)
URL=https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=109619]E70 BMW X5 40d '12 - (08.2019 - 11.2021)

tresorex 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord
Wysłany: 25-04-2016, 14:55   

Nigdy nie budowałem jeszcze domu, ale czasem zdarza mi się projektować i zwróciłem uwagę że często ludzie nie chcą żadnych miejsc na przechowywanie chociażby typu wnęki a później narzekają że nie ma gdzie trzymać odkurzacza, a wszędzie stoją szafy ;)
Do tego daj dużo gniazdek w miejscu gdzie będzie stał tv i cały sprzęt bo później walają się przedłużacze i kupa niepotrzebnych kabli. Policz ile masz sprzętów i pomnóż razy 1,5 ;) :)
Nie rób skomplikowanego dachu z wieloma załamaniami - raz że drogie są wszystkie akcesoria a dwa że później cieknie ;)
Kupując dachówki policz ile wyjdzie ze wszystkim (kosze, kalenica, okapy, kominki itp) Często podają ceny dachówek za metr i ta cena jest konkurencyjna względem innych producentów ale jak zaczniesz kupować akcesoria to zaczyna się robić dużo drożej :)
Kominy ponad dachem dawać jak najbliżej kalenicy - lepszy ciąg + mniej kłopotu z przeciekaniem.

macia 
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2.4 cvt 2010
Wysłany: 25-04-2016, 20:35   

Super, dzięki za odzew. Jestem z charakteru upierdliwcem i jeśli mogę uniknąć choćby jednego powodu do późniejszej irytacji, to już dla mnie wartość dodana.

krzyzak pisze, że za dużo okien od południa/zachodu - dotychczas wybierając mieszkania sugerowałem się właśnie stronami świata, bo dla dom musi być jasny, widny, doświetlony, zwłaszcza salon, dlatego przeciwnie do ciebie Darku wolę strony płd.-zach.

Głupieję czytając internetowe mądrości, bo co artykuł to inna opinia. A to izolacja taka, a to siaka, a to wentylacja, a to styropian, a to wełna, a to cegła, to pustak... Od rzeczy wielkich po małe, wszystko "zależy", kręćka można dostać. Jedyne, co do tej pory udało mi się ustalić na pewno to tynki wewnątrz muszą być cementowo-wapienne:)
Z małych spraw, to wiem, że już nie chcę paneli, że mam za dużo gniazdek w kuchni i łazience, włączniki świateł źle umiejscowione na ścianach, bezsensowne styropianowe listwy na łączeniu sufitu ze ścianami i że w łazience musi być okno!

Aha, sprawa być może najważniejsza - jak żyjecie z logistyką, szczególnie dzieci (przedszkola, szkoły), bo ja się tak przyzwyczaiłem do centrum miasta, że zupełnie mentalnie nie radzę sobie z ciągłymi dojazdami zawsze i wszędzie...

Wpisujcie dalej, bo dużo do myślenia dają czyjeś opinie, a nóż skorzystam i pożyję ze dwa dni dłużej?
ex outlander 2.0 Turbo '06
ex gti colt CA5A '94
ex gti galant E33A DOHC '91
ex galant EA2A '01
ex galant E55A '95
Dlaczego kobiety żyją dłużej? Bo nie mają żon.
Jeśli pożyczyłeś komuś 20zł i ten ktoś się więcej nie pokazał, to prawdopodobnie warto było.
Ostatnio zmieniony przez macia 25-04-2016, 20:45, w całości zmieniany 1 raz  

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 25-04-2016, 20:43   

Tomek napisał/a:
prysznic na dole - bez sensu
mam i też nie używam, ale tylko dlatego, że głównie mieszkam na górze, natomiast już odczuwam kwestię schodów - często to co jest potrzebne jest na innym poziomie niż ja... teraz wybrałbym dom parterowy - tylko kwestia ceny, bo dach jest drogi a przy parterowym i powierzchni ca 200m2 dach też wychodzi duży
edit - jednak wiem, że jak dzieciaki dorosną to na 100% przeniosę się na parter i na pewno wszystko będzie wykorzystane

tresorex napisał/a:
ludzie nie chcą żadnych miejsc na przechowywanie chociażby typu wnęki

mam specjalnie wydzielone do tego pomieszczenie, bez okien i z 1 tylko wejściem, pełni też funkcję garderoby oraz bezpiecznego pomieszczenia, gdzie jest system alarmowy, GSM i monitoringu

tresorex napisał/a:
dużo gniazdek w miejscu gdzie będzie stał tv i cały sprzęt bo później walają się przedłużacze
ważne gdy ktoś ogląda TV bo ja nie korzystam, dlatego to do przemyślenia

tresorex napisał/a:
Kominy ponad dachem dawać jak najbliżej kalenicy - lepszy ciąg + mniej kłopotu z przeciekaniem.
rzekłbym, że w samej kalenicy - tak robili dawniej; też zmieniałem opierzenia komina z wakaflexu na blachę, bo ciekło...

zapomniałem jeszcze, że teraz na 100% zrobiłbym w sypialni całe ustrojstwo niezbędne do połączenia klimatyzatora zewnętrznego(!); te przenośne to tak średnio się nadają - głośne są i trzeba jakoś wypuszczać gorące powietrze, więc otwarte okno musi być co mija się z celem klimatyzacji... z odprowadzaniem wody sobie poradzili - widziałem takie co odparowują skropliny

drugą ciekawostką którą chciałem i mam to garaż z którego przechodzi się do domu - otwieram wszystko na piloty i wjeżdżam sobie do środka bez wysiadania, przenoszę zakupy itp. - super sprawa gdy leje czy śnieży, albo gdy wyjeżdżam zimą z mokrymi włosami czy wracam z treningu

Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Wysłany: 25-04-2016, 21:01   

Krzyzak napisał/a:
Tomek napisał/a:
prysznic na dole - bez sensu
mam i też nie używam, ale tylko dlatego, że głównie mieszkam na górze,

Codziennie ale spie na dole...
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r :)

"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów :)
Czyli w tym przypadku 6a13 8) " by tomchuck

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 26-04-2016, 06:21   

Prawda jest taka, że w pierwszym domu nie ustrzeżesz się błędów 8) .

tresorex 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord
Wysłany: 26-04-2016, 09:39   

Wiadomo... stąd powiedzenie „Pierwszy dom dla wroga, drugi dla przyjaciela, trzeci dla siebie” :D

volve 
Mitsumaniak

Auto: Colt CZC 1.5T
Wysłany: 26-04-2016, 12:32   

macia napisał/a:
że mam za dużo gniazdek w kuchni i łazience

W łazience jeszcze rozumiem, ale w kuchni ?? :roll: Tam to zawsze brakuje gniazdek...bo przecież musisz podłączyć na stałe:

- płytę elektryczną (jak planujesz) - tutaj różnie, lepiej przewidzieć 3-fazy, ale można też podłączać pod 1-fazę
- lodówka
- piekarnik
- czajnik
- zmywarka
- pralka (zależy co kto lubi, ja akurat pralki nie lubię umieszczać w kuchni)
- okap

Dodatkowo będziesz potrzebował gniazdka do:
- miksery, melaksery, blendery i inne ustrojstwo
- krajalnica - jak ktoś używa

I zapewne jeszcze coś się znajdzie. Także nie wiem, ile gniazdek przewidziano u Ciebie, ale często to się tylko wydaje, że jest ich dużo...

pamar 
Mitsumaniak
Kainamustim

Auto: Carisma 1,9TD Colt VII 1,3
Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 26-04-2016, 15:12   

To jeszcze moje trzy grosze, a jakże ;)
1) Koniecznie konsultujcie zaprojektowane wymiary otworów okiennych z fachowcami od okien!
2) Bezwzględnie koniecznie konsultujcie wymiary otworów drzwiowych z fachowcami od drzwi!
3) Jeśli projektant nabazgrze jakąś głupotę (co ostatnio zdarza się nader często) w punktach powyżej, zawsze można to skorygować i uniknąć kosmicznych kosztów np - wielkich powierzchni szklanych, które to wymagają zastosowania odpowiednich materiałów.
Tak więc -> bezwzględnie zalecam konsultacje z fachowcami w danej dziedzinie! Oczywiście dotyczy to również elektryków, hydraulików, dekarzy i spadochroniarzy ;)
Papier przyjmie wszystko a to co wygląda świetnie na projekcie, nie zawsze jest do zrealizowania (w ogóle) w ramach rozsądnych kosztów.
http://www.mmdzieciom.pl/

eremita 
Mitsumaniak

Wysłany: 28-04-2016, 16:47   

Byłem ostatnio przejechać się z facetem od budowy domów szkieletowych po domach które buduje od szkieletu po efekt końcowy :mrgreen: Mnie ta technologia przekonuje :mrgreen:

Chyba zrezygnuje z kominka bo z tego co facet mówi koszt całkowity włożenia kominka to koło 15tys. :roll:

pamar napisał/a:
1) Koniecznie konsultujcie zaprojektowane wymiary otworów okiennych z fachowcami od okien!

Dobrze że to podpowiedziałeś mi żona powiedziała że z oknami poszaleje muszę pilnować by to robiła w ramach standardowych wymiarów :P

Tomek 
Mitsumaniak
forumowy ekspert

Auto: Q50s Red Sport
Wysłany: 28-04-2016, 16:50   

eremita napisał/a:
Chyba zrezygnuje z kominka bo z tego co facet mówi koszt całkowity włożenia kominka to koło 15tys. :roll:

co ten koszt obejmuje?
bo ogólnie cena nie wysoka, tylko za co?

zresztą przy cenie całej inwestycji to co to za koszt

[ Dodano: 28-04-2016, 18:21 ]
U mnie
eremita napisał/a:
Dobrze że to podpowiedziałeś mi żona powiedziała że z oknami poszaleje muszę pilnować by to robiła w ramach standardowych wymiarów :P

mało jest firm, które mają standardowe wymiary
przynajmniej w tych, które wyceniałem dla siebie nie było dopłat do niestandardowych wymiarów, okna robią na zamówienie
problem pojawia się jak masz duże rozmiary
np. szerokość ponad 250cm (problem - profile mają do 250 cm)
np. tafla ponad 6m^2, w jednej z opcji miałem takie duże przeszklenie w salonie (problem - trzeba użyć grubszej szyby, waga około 300 kg, kłopotliwy transport, kosztowny montaż)

ps. u mnie dzisiaj przekopali wodę, jutro kanalizację, a potem zaczynają drogę.
Jak dobrze pójdzie to za miesiąc ruszamy
Fiat Ducato L4H3 2.3 '15 - (09.2020 - ? )
FZ1 Yamaha Fazer '07 - (08.2021 - ? )

Były:
EA5A - Czarne Avance '01 - (02.2010 - 11.2013)
CJ4A - (08.2010 - 04.2011)
EA5W - Granatowy Elegance '02 - (11.2013 - 08.2014)
CA4A - Błękitne Malibu '95 - (01.2013 - ? )
DA5A - Czarny Avance - podejście drugie '04 - (05.2015 - 10.2018)
ER-5 - Niebieskie Kawasaki '99 - (06.2014 - 02.2021)
URL=https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=109619]E70 BMW X5 40d '12 - (08.2019 - 11.2021)

eremita 
Mitsumaniak

Wysłany: 28-04-2016, 17:24   

Tomek napisał/a:
co ten koszt obejmuje?

Praktycznie wszystko by kominek działał :P Już nawet nie dopytywałem z tego co mówił sam wkład 4tys, trzeba też komin postawić.

Tomek napisał/a:

zresztą przy cenie całej inwestycji to co to za koszt

no niby nie, ale nie chcę brać kreski tak że każdą złotówkę muszę dwa razy obejrzeć zanim wydam a co za tym idzie z kilku rzeczy zrezygnować :roll:

Odpowiedz do tematu