Nasze Miśki - Black DEVIL...
Owczar - 03-04-2013, 10:23
D1VenO napisał/a: | Guma na zimę jest miękka i nie twardnieje jak ta na lato. Wydaje mi się że szybciej zużyje się letnia guma przy takim śmiganiu. |
Akurat jest zupełnie inaczej Zimówka w gorące dni zużywa się w oczach, bo tak jak napisałeś, klei się super. Za to letnia zimą się nie klei- nie ma tarcia i się tak nie zużywa.
D1VenO - 03-04-2013, 10:40
ale twardnieje i szybciej popęka.
Owczar - 03-04-2013, 10:52
Guma nie pęka od zimna, tylko zmienia swoje właściwości.
Dla przykładu- 5 lat jeździłem na jednym komplecie opon. Przy sprzedaży były jeszcze do jazdy. A opony zimowe po jednym lecie nadają się na śmietnik. Tempo zużycia opony zależy od współczynnika tarcia. Dla opony letniej w zimie współczynnik tarcia jest mniejszy, a dla zimowej latem odwrotnie.
WreX - 03-04-2013, 11:42
Owczar napisał/a: | Guma nie pęka od zimna, tylko zmienia swoje właściwości.
Dla przykładu- 5 lat jeździłem na jednym komplecie opon. Przy sprzedaży były jeszcze do jazdy. A opony zimowe po jednym lecie nadają się na śmietnik. Tempo zużycia opony zależy od współczynnika tarcia. Dla opony letniej w zimie współczynnik tarcia jest mniejszy, a dla zimowej latem odwrotnie. |
Dobrze, że chociaż przez chwile miałeś te zimówki ;p
Wszystko ładnie pięknie, ale w warunkach zimowych droga hamowania awaryjnego na zimówce może Ci czasem dupsko uratować, ale to sprawa indywidualna, byle byś za mną w zimę na letnich nie jechał ;D
Owczar - 03-04-2013, 11:46
Może, może i ja nie twierdzę, że letnie zimą są tak samo dobre
A jeśli chodzi o wjeżdżanie w tył innym pojazdom to po prostu trzymam większy odstęp i obserwuję czy ktoś nie wjedzie mi za chwilę przed nos. Jakby nie było taka jazda wymaga 2 razy większej koncentracji podczas jazdy po Warszawie. Gdy nie ma innych aut to można nawet normalnie jechać.
WreX - 03-04-2013, 11:55
Owczar napisał/a: | Gdy nie ma innych aut to można nawet normalnie jechać. |
I to jest to słowo klucz, "normalnie jechać".
Co do wjeżdżania w tył to prawda jest taka, że jak się nie uważa to nie pomogą najnowsze hamulce, ABSy, super opony i inne ;]
Jeszcze co do twardości gumy to w przypadku zimówek jest tak, że po X latach chyba koło 5-6 guma zaczyna twardnieć i staje się nie przydatna w zimę bo nie zapewnia takiej przyczepności.
Owczar - 03-04-2013, 12:13
Tylko to normalnie to też takie pojęcie względne, bo moje normalnie dla innych może być nienormalnie
Ja rozumiem śnieg, błoto ale 30km/h na godzinę to już lekka przesada
A tak z innej beczki, to cewki przyszły, a aura skutecznie blokuje testy Nie mam jak na spokojnie ułożyć wiązki i wszystko podłączyć. No i przydałyby się oryginalne kostki od seicento do cewek.
Owczar - 05-04-2013, 17:51
No i znowu ktoś mi załatwił przedni zderzak i błotnik na parkingu.
Owczar - 05-04-2013, 20:09
Kolejne 2 godziny spędzone na policji żeby zgłosić szkodę. Na parkingu w centrum handlowym był monitoring, ale akurat tam gdzie stałem jest kamera obrotowa i mogła, ale nie musiała zarejestrować zdarzenia. Chamstwo pełną gębą. Uszkodzić komuś auto i sobie odjechać...
deejay - 05-04-2013, 20:29
To tylko nasz "kochany" kraj Większość ma to głeboko w ....
WreX - 05-04-2013, 21:22
Owczar napisał/a: | Kolejne 2 godziny spędzone na policji żeby zgłosić szkodę. Na parkingu w centrum handlowym był monitoring, ale akurat tam gdzie stałem jest kamera obrotowa i mogła, ale nie musiała zarejestrować zdarzenia. Chamstwo pełną gębą. Uszkodzić komuś auto i sobie odjechać... |
Rozumiem rozwalić zderzak od opla i uciec, ale od Galanta?
To już trzeba nie mieć serca ;/
Owczar - 05-04-2013, 21:27
Szkoda nie jest duża, ale zderzak do malowania, auto będzie uziemione i to jest największy problem w tej chwili. Mam nadzieję, że na tym monitoringu coś znajdą tym razem...
WreX - 05-04-2013, 21:29
Jakieś zdjęcia masz ?
Owczar - 05-04-2013, 22:15
Nie mam bo było słabe światło, a ja się śpieszyłem.
danino88 - 05-04-2013, 23:22
mi raz ułamali lusterka elektryczne. Bylem spokojny bo stałem naprzeciw kamery stacjonarnej więc następnego dnia poszedłem do odpowiedniego miejsca, żeby zobaczyć kto to zrobił. Okazało się że ta kamera nie działa. Dziękuję
|
|
|