To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Black DEVIL...

Tomek - 31-10-2013, 08:36

Owczar napisał/a:
Dokładnie to niechcący to słowo klucz.

to jest dobre
kiedyś przechodziłem między dwoma autami
zahaczyłem o lusterko, oglądnąłem czy nie uszkodziłem - było całe, poszedłem dalej
teraz już wiem, że nie musiałem się nawet zatrzymać :mrgreen:

WreX, :shock:

twój plan po prostu genialny, aż do momentu, kiedy chcesz powiedzieć
WreX napisał/a:
jestem normalny

IMHO w takiej sytuacji nie możesz tego powiedzieć z czystym sumieniem, więc będziesz pociągnięty do odpowiedzialności, za składanie fałszywych zeznać

:lol:

WreX - 31-10-2013, 14:30

tomek84 napisał/a:

WreX, :shock:

twój plan po prostu genialny, aż do momentu, kiedy chcesz powiedzieć
WreX napisał/a:
jestem normalny

IMHO w takiej sytuacji nie możesz tego powiedzieć z czystym sumieniem, więc będziesz pociągnięty do odpowiedzialności, za składanie fałszywych zeznać

:lol:

Dzięki :D

Fałszywe zeznania będą tylko w tedy jak udowodnią Ci, że to co mówisz nie jest prawdą , poza tym pisałem na szybko... w połowie żartobliwie :twisted:

Owczar - 04-11-2013, 12:35

Pozew napisany, ale tak mi nie po drodze na pocztę, że nie wiem kiedy wyślę ;)

Tymczasem auto połyka kolejne km katowane dość często. Olej Mobil 1 5W30 spisuje się rewelacyjnie, nawet żona zauważyła, że silnik pracuje ciszej i cytując Kornackiego- aksamitnie :)

Niestety cylider tylnego zacisku się zapiekł i zajechał jeden z klocków dokańczając żywota tylnych tarcz. Zamówiłem nowy zestaw hamulcy na tył, ale szukam jeszcze zestawu naprawczego zacisków tylnych bez cylinderków. Ktoś wie gdzie mogę dostać w odpowiednim stosunku jakość/cena? Póki co dałem zacisk z anglika- jest w super stanie, ale obawiam się, że gumy już puchną ze starości i nie chcę powtórki z rozrywki.

Nie mam znowu czasu wrócić do tematu zapłonu :/ Temat webasto zakończony oficjalnie i piec działa już produkcyjnie po pomyślnie zakńczonych testach sterowany telefonem za pomocą aplikacji SMS Control :)

Tymczasem wariator zapłonu został odłączony i skończyły się problemy z wypadaniem zapłonów (zbyt wczesna iskra nie trafiała na koniec palca rozdzielacza). Kontrolka CE nie pojawia się już na zegarach pomimo wyciętych wszystkich katów ;)

Ostatnio porządkowałem interfejsy, którymi łączę się z autem.

Obecnie używam:
-ELM327
-Kabel USB do UKP
-Kabel do STAG-a
-Kabel do Webasta VAG KKL

Docelowo będzie jeszcze kabelek USB>RS232 do wairatora (w zasadzie to już jest, ale obecnie nie używam). Odpuściłem zakup kabla do sterownika GSM i programuję poprzez kartę SIM.

Muszę dokończyć ten układ zapłonowy, bo jest już nowa wersja wsadu, ale ciągle brak czasu :(

Torp12 - 04-11-2013, 12:50

W intercarsie masz Auto Freny za jakies 20 zyla po rabacie.
Owczar - 19-11-2013, 09:52

Torp12, dzięki za namiary.

W piątek zrobiłem mały serwis auta.

Na warsztat poszły kompletne hamulce z tyłu:
- tarcze Bosch
- szczęki Delphi
- klocki icer
- zestaw naprawcze z IC- same gumki

Stan tylnych hamulców pozostawiał wiele do życzenia, dodatkowo zapieczony tłoczek dokończył żywota jednej strony.

Po rozkręceniu przodu okazało się, że po 1,5 roku zostąło już niewiele okładziny, a to co zostało jest tak przegrzane, że się zaczyna kruszyć, więc wpadły nowe klocki textar. Nie mogłem dostać od ręki zestawu naprawczego więc wpadnie przy najbliższej okazji.

Dodatkowo wymieniłem syreny klaksonu, bo stare trochę zaczynały rzęzić.

Powoli galant staje się autem po bułki i zaczynamy z żoną myśleć o czymś jako drugie auto.

krzychuzzz - 19-11-2013, 09:58

Owczar napisał/a:
Dodatkowo wymieniłem syreny klaksonu, bo stare trochę zaczynały rzęzić.

A na kogo Ty tak trąbisz? :wink:
Właśnie złapałem się na tym że jeszcze ani razu nie użyłem klaksonu w Galancie.

WreX - 19-11-2013, 10:02

krzychuzzz, mi na przeglądzie kazali... w tedy po raz pierwszy usłyszałem jak chrypi :D
Owczar - 19-11-2013, 10:20

Na ślepców co wymuszają pierwszeństwo :P
WreX - 19-11-2013, 10:25

Owczar, ja się jakoś tak odzwyczaiłem, że nawet jak ktoś wymusi to nie trąbie a powinienem, najpierw sypnie się salwa przekleństw a o zatrąbieniu mi się przypomina jak już się miniemy albo jest chwila po, mam wrażenie, że klakson to działo czy tam rakieta samo naprowadzająca się na delikwenta taka "broń ostateczna" może dlatego oszczędnie jej używam ;p
Owczar - 19-11-2013, 10:47

Ja często używam na trasie gdy kierwocy nie patrząc w lusterko spychają mnie gdy ich wyprzedzam. To jest notoryczne. Wyprzedzasz kolumnę aut i trafia się taki co postanowił też wyprzedzić i wyjechać Ci przed maskę. Zresztą często zdarzają się sytuacje, w których klakson może pomóc w uniknięciu zderzenia. Kiedyś też nie używałem, tylko wciskałem hamulec, uciekałem na bok itd. Teraz to działa odruchowo.
WreX - 19-11-2013, 11:11

Owczar, też chyba będę musiał zacząć tak robić, w końcu to też jakieś narzędzie "edukacji" innych, może się, ktoś zastanowi i pomyśli dlaczego ktoś trąbił i co zrobił źle.
fj_mike - 19-11-2013, 11:39

Rozumiem, że skoro Galant po bułki jeździ to musisz jakieś V8 sobie sprawić na wypady poza miasto 😁
krzychuzzz - 19-11-2013, 11:45

Owczar napisał/a:
co postanowił też wyprzedzić i wyjechać Ci przed maskę

Ja wtedy lutuję długimi i też działa.

Owczar - 19-11-2013, 12:12

krzychuzzz napisał/a:
Ja wtedy lutuję długimi i też działa.

Czasami też tak robię ;) Jeśli odległość jest duża to z reguły tylko światła.

fj_mike napisał/a:
Rozumiem, że skoro Galant po bułki jeździ to musisz jakieś V8 sobie sprawić na wypady poza miasto 😁

Albo małe zwinne i szybkie auto :D Tylko tak się zastanawiam, po co mi inne auto jak galem robię rocznie około 10k :D

krzychuzzz - 19-11-2013, 12:33

Owczar napisał/a:
Albo małe zwinne i szybkie auto

Jak tak to polecam to: http://924.pl/forum/viewt...38&rowstart=200

Spełnia wszystkie kryteria i za 45 tyś będzie Twoje :wink: