[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Lancer 1.8 CVT
krzychu - 26-02-2014, 14:21
Awaryjna nie jest. Parę Outlanderów i ze 2 Lancery z nią jeżdżą na forum i nie ma problemów....
Warto się nią za to przejechać bo różni ludzie różnie na nią reagują.
Lojezu91 - 26-02-2014, 17:21
Ja ja jezdze i wg mnie jest fajna ale trzeba sie przyzwyczaic... Wrazenie masz takie jak bys jechal skuterem albo cos podobnego, wogole nie czujesz zmiany biegow, ani nie slyszysz zbytnio roznicy w dzwieku, wiadomo jesli chcesz uzyc manetek to juz slychac i czuc zmiany biegow (jesli krecisz do konca). Za to wg mnie jest bardziej zywsza i komfortowa.
fargo - 26-02-2014, 18:24 Temat postu: Re: Skrzynia biegów CVT
Marcin8603 napisał/a: | Mam pytanie - czy są z nią jakieś problemy podczas użytkowania ? Czy jest awaryjna ? |
Zero problemów i oby tak dalej
slim21 - 26-02-2014, 21:10
skrzynia bardzo fajnie pracuje. dedykowana jest to spokojnej i lagodnej jazdy, odpowiednia eksploatacja i będzie ci służyć długo
george2 - 27-02-2014, 10:57
Ja widocznie miałem pecha, bo wymieniono mi skrzynię przy 75 tys km.Całe szczęście, że załapałem się jeszcze na gwarancję.Przyczyna wymiany to przechodzenie skrzyni w tryb awaryjny (komunikat Slow Down) przy jeżdzie autostradą z prędkością około 140 km(godzina lub więcej) . Przebieg aktualny to 102 tys kilometrów i na razie jest OK.Pilnujcie wymiany oleju i to raczej przy przebiegu rzędu 60 tys kilometrów ,a nie 100 tys jak podaje instrukcja. Stosować tylko oleje(płyny) CVT dedykowane do tej skrzyni Dia Queen CVTF J1, NS2 lub Ravenol ATF/CVTF NS2/J1 FLUID.
krzychu - 27-02-2014, 11:17
Ale przecież na ten komunikat była akcja serwisowa, która polegała na zmniejszeniu ilości oleju....
george2 - 27-02-2014, 11:37
Tak akcja była ,ale w USA.
Drone - 13-04-2014, 16:54 Temat postu: Re: Skrzynia biegów CVT
Marcin8603 napisał/a: | Witam,
Zastanawiam się nad Lancerem który ma automatyczną skrzynię biegów . Mam pytanie - czy są z nią jakieś problemy podczas użytkowania ? Czy jest awaryjna ? |
Ja mam CVT w swoim Lancerku.
Ta skrzynia zmusza do spokojnej jazdy
Jak sobie jedziesz mało dynamicznie, to masz cicho w aucie jak w elektryku, bo obroty masz 1500/min albo i mniej.
Jak tylko chcesz przyspieszyć mocniej to jestes "karany" podniesieniem obrotów silnika, więc Ci się szybko odechciewa piractwa
Ja kocham tą skrzynię. Płynniej w samochodzie z silnikiem spalinowym to się chyba jechać nie da.
Z łopatek przy kierownicy korzystam raz na pół roku, jak mi przyjdzie do głowy że mam takie wyposażenie na pokładzie. Szybko rezygnuję z pomysłu, bo to jest zwyczajnie męczące
fargo - 14-04-2014, 09:00 Temat postu: Re: Skrzynia biegów CVT
Drone napisał/a: | Jak tylko chcesz przyspieszyć mocniej to jestes "karany" podniesieniem obrotów silnika |
A w manualnej skrzyni to jest jakoś inaczej z obrotami ??
mjsystem - 14-04-2014, 09:53
Drone napisał/a: | , bo obroty masz 1500/min albo i mniej. |
....i zajechany silnik szybciej niż myślisz. Takie "mulenie" silnika powoduje szybsze zużycie niż przy jeździe dynamicznej.
krzychu - 14-04-2014, 10:03
mjsystem - e tam bez przesady. Takie obroty przy CVT to przy lekkim toczeniu się. Dodasz trochę gazu i od razu do góry są dźwigane. A szkodliwe może być butowanie na takich niskich obrotach przy menualu bo wtedy nie dość, że naprężenia na układzie korbowym powstają to jeszcze łatwo o spalanie stukowe.
A co do "karania" no cóż czasem nie da się tego co niektórym wytłumaczyć. Jak ktoś od zawsze w menualu nie przekraczał 3-4 tys to potem przy CVT nazywa to "karaniem"...... A do tego pewnie myśli, że sam by lepie pozmieniał biegi...
mjsystem - 14-04-2014, 13:09
krzychu napisał/a: | mjsystem - e tam bez przesady |
Tak. Ale
Drone napisał/a: | 1500/min albo i mniej. |
...to przegięcie
Przy 1500 to w dieslu nawet załatwisz koło dwumasowe. Lancer potrzebuje około 2000 wzwyż. Jazda 1500 to skrajne minimum.
krzychu - 14-04-2014, 13:20
A tam, jak jest małe obciążenie to nie ma problemu.
Diesel to trochę co innego bo tam mnóstwo momentu, szarpana praca, do tego czuły 2 mas.
fargo - 14-04-2014, 19:34
mjsystem napisał/a: | Lancer potrzebuje około 2000 wzwyż. Jazda 1500 to skrajne minimum. |
No toś mnie Panie zmartwił, superkomputery MMC coś źle zaprojektowały bo przy normalnej jeździe po mieście przepisowo ze stałą 50 na godzinę mam obroty ok 1350 - 1500rpm
macior - 16-04-2014, 20:19
krzychu napisał/a: | Awaryjna nie jest. Parę Outlanderów i ze 2 Lancery z nią jeżdżą na forum i nie ma problemów....
Warto się nią za to przejechać bo różni ludzie różnie na nią reagują. | tylko 2 Lancery na tym Forum ?!?!
|
|
|