[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Efekt HighContrast w zwykłych zegarch
m6riano - 06-02-2011, 21:51
Ja proponuje coś takiego zamiast zasilacza:
http://allegro.pl/adapter...1434373209.html
plus:
http://allegro.pl/wtyczka...1408862597.html
=
najprostszy pół amperowy nieregulowany zasilacz 12V.;-)
Jackall - 06-02-2011, 21:52
Super efekt Krejzi!!
Myślicie że przewód z cewki zwykłego głośnika samochodowego będzie dobry czy za gruby?
Owczar - 06-02-2011, 21:53
Tak, ale w aucie jest 14V
[ Dodano: 06-02-2011, 21:54 ]
Jackall, lepiej daj coś ze słuchawek. Ja mam ze słuchawki telefonu i wskazówka od prędkościomierza lekko się przycina. Ale to i tak najmniejszy problem. Potem trzeba to polutować i ulożyć kable by się nie zwarły i nie blokowały wskazówki...
m6riano - 06-02-2011, 21:56
Owczar napisał/a: | Tak, ale w aucie jest 14V
[ Dodano: 06-02-2011, 21:54 ]
Jackall, lepiej daj coś ze słuchawek. Ja mam ze słuchawki telefonu i wskazówka od prędkościomierza lekko się przycina. Ale to i tak najmniejszy problem. Potem trzeba to polutować i ulożyć kable by się nie zwarły i nie blokowały wskazówki... |
jak dasz taśme np., to nie ma znaczenia czy będzie 12 czy 14,5, każda diodka na taśmie ma swój rezystor.
A zawsze zamiast fluxów można spróbować z taśmą sześćsetką i dać np. 5 x 3cm odcinki.
Pomyśl
Owczar - 06-02-2011, 21:58
Tak, ale dzisiaj wyjąłem taśmę i widzę, że diodki lekko się poprzypalały od tych 14V. Normalnie dioda ma żywotność 100000h, jak będzie pracowała w wyższym napięciu to ten czas się drastycznie skróci..
Krejzi - 06-02-2011, 22:00
no ja tez dalem cieniutkie z cewki z sluchawek i predkosciomierz mi sie zacinal przy 120, ciezka sprawa z tym jest mam nadzieje ze bedize dzialac przez ostatnie 3 dni nic innego nie robilem tylko te zegary )
Owczar - 06-02-2011, 22:06
Niestety to strasznie czasochłonne :/
Krejzi, a jak Ci poszło z folią?
m6riano - 06-02-2011, 22:07
Owczar napisał/a: | Tak, ale dzisiaj wyjąłem taśmę i widzę, że diodki lekko się poprzypalały od tych 14V. Normalnie dioda ma żywotność 100000h, jak będzie pracowała w wyższym napięciu to ten czas się drastycznie skróci.. |
zawsze możesz dać ok 500omowy rezystorek na plus taśmy, koszt i robota żaden.
ps. masz jeszcze te 600tki?
bo być może przed spotem uda mi się kupić jeszcze kilka taśm ale nie wiem czy będę brał 600 czy 300 bo różnica w cenie jest ogromna
Jackall - 06-02-2011, 22:08
Owczar napisał/a: | Potem trzeba to polutować i ulożyć kable by się nie zwarły i nie blokowały wskazówki... |
I tu będzie problem bo mam starą lutownicę z bardzo dużym grotem więc do kosztów przeróbki dojdzie nowa lutownica podobno kable z cewki są izolowane lakierem bezbarwnym, a jeśli tak to nie powinny się zewrzeć, zgadza się?
Owczar - 06-02-2011, 22:10
Kup zwykłą lutownicę plus kwas do lutowania. Koszt będzie koło 20zł, a potem się przyda. Ew coś lepszego z termostatem za 70zł.
Teoretycznie tak, ale po rozwinięciu lakier odpada i jak dociśniesz mocniej to płynie prąd. Choć o zwarcie nie będzie łatwo, ale bardziej chodzi o swobodny ruch wskazówki.
Te same diody co wcześniej podświetliłem zegary. Tyle, że teraz je inaczje ułożyłem
Krejzi - 06-02-2011, 22:17
z folia ? hehe no cóz troche zmarnowalem a i tak idealnie nie przykleilem robilem to w wannie z szamponem ale potem i tak sie fałdowała ale jakos nawet jest dobrze chociaz latwo nie bylo .
w Miedzy czasie jeszce wywalilem korki bo jakims cudem strrzelil mi kabel od pistoletu do kleju i to w taki sposob ze obcielo caly kabel balagan tez mam niezly ;D ale czego sie nie robi ;D
Owczar - 06-02-2011, 23:32
Z folią miałem to samo. Zmaronowałem pół rolki zanim wyszło to ładnie...
Polecam wodę z płynem do naczyń i pryskać, nie polewać. Ja jeszcze zanim zacząłem przyklejać, to popryskałem szybkę i położyłem folię z tą bezbarwną warstwą do szybki i suszarką ogrzałem żeby się dopasowała do profilu. Potem odkleiłem folię, spryskałem ją i szybkę, a następnie jakaś karta BP, dowód osobisty w ręczniku papierowym i ładnie się wypychało wodę. Karta plastikowa ładnie się wygina.
Krejzi napisał/a: | ale czego sie nie robi ;D |
Dokładnie
Zrobiłem dwa zdjęcia, ale jakość strasznie słaba :/ Jak będę miał lepszy aparata to zrobię inne, Zresztą efekt HC będzie widoczny w dzień, bo w nocy wygląda jak zwykłe zegary
MAKS podświetlenie:
MIN podświetlenie:
Na tym drugim widać gdzie jest gorzej doświetlone. Na żywo tego praktycznie nie widać, a przebieg jest wyraźny nawet przy tym świetle, ale to tylko telefon... Juztro zobaczę jak będzie w dzień. Teraz się zastanawiam czy nie lepiej było dać ciepłe. Pasowałyby do klimatronika...
[ Dodano: 06-02-2011, 23:36 ]
Jak widać kontrolki są dobrze widoczne. Specjalnie zapaliłem przeciwmgłowe...
Wskazówi wyglądają rewelacyjnie. Ale mimo starań nie udało się ich umieścić idealnie. Wskaźnik od temperatury jest równo naśrodku. Obrotomierz zawyża o 350rpm, a wskaźnik paliwa jest minimalnie za wysoko, ale nie wiem czy przypadkiem coś w nim nie łączy, bo powinien wrócić na maks, a nie stać powyżej. Zobaczę co się będzie działo. Ale szczerze to nie chce mi się korygować tego. Wskaźnik temp mi tak nawet bardziej odpowiada. Obroty tylko wkurzają....
fj_mike - 06-02-2011, 23:39
Owczar napisał/a: | Jak widać kontrolki są dobrze widoczne. Specjalnie zapaliłem przeciwmgłowe... |
Na fotce wyglądają jak ori HC
[ Dodano: 06-02-2011, 23:43 ]
Owczar napisał/a: | wskaźnik paliwa jest minimalnie za wysoko, ale nie wiem czy przypadkiem coś w nim nie łączy |
Jest idealnie , chciałeś efekt HC to masz
http://forum.mitsumaniaki...p=724440#724440
Owczar - 06-02-2011, 23:47
Ale on już ma przejechane prawie 70km i powinno być równo z górną kreską
nietoperek - 06-02-2011, 23:54
Owczar, Wyciągnij na włączonym silniku odczekaj chwile żeby bolec się ustabilizował i włóż tam gdzie powinna być. Ja tak robiłem z tem.
|
|
|