To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Efekt HighContrast w zwykłych zegarch

m6riano - 06-02-2011, 21:51

Ja proponuje coś takiego zamiast zasilacza:
http://allegro.pl/adapter...1434373209.html
plus:
http://allegro.pl/wtyczka...1408862597.html
=
najprostszy pół amperowy nieregulowany zasilacz 12V.;-)

Jackall - 06-02-2011, 21:52

Super efekt Krejzi!!
Myślicie że przewód z cewki zwykłego głośnika samochodowego będzie dobry czy za gruby?

Owczar - 06-02-2011, 21:53

Tak, ale w aucie jest 14V ;)

[ Dodano: 06-02-2011, 21:54 ]
Jackall, lepiej daj coś ze słuchawek. Ja mam ze słuchawki telefonu i wskazówka od prędkościomierza lekko się przycina. Ale to i tak najmniejszy problem. Potem trzeba to polutować i ulożyć kable by się nie zwarły i nie blokowały wskazówki...

m6riano - 06-02-2011, 21:56

Owczar napisał/a:
Tak, ale w aucie jest 14V ;)

[ Dodano: 06-02-2011, 21:54 ]
Jackall, lepiej daj coś ze słuchawek. Ja mam ze słuchawki telefonu i wskazówka od prędkościomierza lekko się przycina. Ale to i tak najmniejszy problem. Potem trzeba to polutować i ulożyć kable by się nie zwarły i nie blokowały wskazówki...

jak dasz taśme np., to nie ma znaczenia czy będzie 12 czy 14,5, każda diodka na taśmie ma swój rezystor.
A zawsze zamiast fluxów można spróbować z taśmą sześćsetką i dać np. 5 x 3cm odcinki.
Pomyśl

Owczar - 06-02-2011, 21:58

Tak, ale dzisiaj wyjąłem taśmę i widzę, że diodki lekko się poprzypalały od tych 14V. Normalnie dioda ma żywotność 100000h, jak będzie pracowała w wyższym napięciu to ten czas się drastycznie skróci..
Krejzi - 06-02-2011, 22:00

no ja tez dalem cieniutkie z cewki z sluchawek i predkosciomierz mi sie zacinal przy 120, ciezka sprawa z tym jest mam nadzieje ze bedize dzialac przez ostatnie 3 dni nic innego nie robilem tylko te zegary ;) )
Owczar - 06-02-2011, 22:06

Niestety to strasznie czasochłonne :/

Krejzi, a jak Ci poszło z folią? :)

m6riano - 06-02-2011, 22:07

Owczar napisał/a:
Tak, ale dzisiaj wyjąłem taśmę i widzę, że diodki lekko się poprzypalały od tych 14V. Normalnie dioda ma żywotność 100000h, jak będzie pracowała w wyższym napięciu to ten czas się drastycznie skróci..

zawsze możesz dać ok 500omowy rezystorek na plus taśmy, koszt i robota żaden.
ps. masz jeszcze te 600tki?
bo być może przed spotem uda mi się kupić jeszcze kilka taśm ale nie wiem czy będę brał 600 czy 300 bo różnica w cenie jest ogromna

Jackall - 06-02-2011, 22:08

Owczar napisał/a:
Potem trzeba to polutować i ulożyć kable by się nie zwarły i nie blokowały wskazówki...

I tu będzie problem bo mam starą lutownicę z bardzo dużym grotem więc do kosztów przeróbki dojdzie nowa lutownica :( podobno kable z cewki są izolowane lakierem bezbarwnym, a jeśli tak to nie powinny się zewrzeć, zgadza się?

Owczar - 06-02-2011, 22:10

Kup zwykłą lutownicę plus kwas do lutowania. Koszt będzie koło 20zł, a potem się przyda. Ew coś lepszego z termostatem za 70zł.

Teoretycznie tak, ale po rozwinięciu lakier odpada i jak dociśniesz mocniej to płynie prąd. Choć o zwarcie nie będzie łatwo, ale bardziej chodzi o swobodny ruch wskazówki.

Te same diody co wcześniej podświetliłem zegary. Tyle, że teraz je inaczje ułożyłem :)

Krejzi - 06-02-2011, 22:17

z folia ? hehe no cóz troche zmarnowalem a i tak idealnie nie przykleilem ;) robilem to w wannie z szamponem ale potem i tak sie fałdowała ale jakos nawet jest dobrze :) chociaz latwo nie bylo ;) .
w Miedzy czasie jeszce wywalilem korki bo jakims cudem strrzelil mi kabel od pistoletu do kleju i to w taki sposob ze obcielo caly kabel :| balagan tez mam niezly ;D ale czego sie nie robi ;D

Owczar - 06-02-2011, 23:32

Z folią miałem to samo. Zmaronowałem pół rolki zanim wyszło to ładnie...

Polecam wodę z płynem do naczyń i pryskać, nie polewać. Ja jeszcze zanim zacząłem przyklejać, to popryskałem szybkę i położyłem folię z tą bezbarwną warstwą do szybki i suszarką ogrzałem żeby się dopasowała do profilu. Potem odkleiłem folię, spryskałem ją i szybkę, a następnie jakaś karta BP, dowód osobisty w ręczniku papierowym i ładnie się wypychało wodę. Karta plastikowa ładnie się wygina.

Krejzi napisał/a:
ale czego sie nie robi ;D

Dokładnie :)

Zrobiłem dwa zdjęcia, ale jakość strasznie słaba :/ Jak będę miał lepszy aparata to zrobię inne, Zresztą efekt HC będzie widoczny w dzień, bo w nocy wygląda jak zwykłe zegary ;)

MAKS podświetlenie:

MIN podświetlenie:

Na tym drugim widać gdzie jest gorzej doświetlone. Na żywo tego praktycznie nie widać, a przebieg jest wyraźny nawet przy tym świetle, ale to tylko telefon... Juztro zobaczę jak będzie w dzień. Teraz się zastanawiam czy nie lepiej było dać ciepłe. Pasowałyby do klimatronika...

[ Dodano: 06-02-2011, 23:36 ]
Jak widać kontrolki są dobrze widoczne. Specjalnie zapaliłem przeciwmgłowe...

Wskazówi wyglądają rewelacyjnie. Ale mimo starań nie udało się ich umieścić idealnie. Wskaźnik od temperatury jest równo naśrodku. Obrotomierz zawyża o 350rpm, a wskaźnik paliwa jest minimalnie za wysoko, ale nie wiem czy przypadkiem coś w nim nie łączy, bo powinien wrócić na maks, a nie stać powyżej. Zobaczę co się będzie działo. Ale szczerze to nie chce mi się korygować tego. Wskaźnik temp mi tak nawet bardziej odpowiada. Obroty tylko wkurzają....

fj_mike - 06-02-2011, 23:39

Owczar napisał/a:
Jak widać kontrolki są dobrze widoczne. Specjalnie zapaliłem przeciwmgłowe...

Na fotce wyglądają jak ori HC ;)

[ Dodano: 06-02-2011, 23:43 ]
Owczar napisał/a:
wskaźnik paliwa jest minimalnie za wysoko, ale nie wiem czy przypadkiem coś w nim nie łączy

Jest idealnie :D , chciałeś efekt HC to masz :D
http://forum.mitsumaniaki...p=724440#724440

Owczar - 06-02-2011, 23:47

Ale on już ma przejechane prawie 70km i powinno być równo z górną kreską ;)
nietoperek - 06-02-2011, 23:54

Owczar, Wyciągnij na włączonym silniku odczekaj chwile żeby bolec się ustabilizował i włóż tam gdzie powinna być. Ja tak robiłem z tem. :P