To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Dom/garaż/ogród - Budowa domu od A do Z - czego uniknąłbym przy kolejnej budow

Tomek - 12-04-2017, 15:19

Owczar napisał/a:

Jeśli chodzi o inteligentny dom, to częściowo też to już przemyślałem. Generalnie koszty nie są ogromne - jest sporo sterowników na rynku - np sterbox. Daje ogromne możliwości, a kosztuje niewiele. Oczywiście planuje zrobić analogową tablicę rozdzielczo sterującą na wypadek awarii sterownika.
Przy samej instalacji różnica też niewielka - zamiast dawać do włączników przewód 2x1.5/3x1.5 dam po prostu skrętkę. Dzięki temu zamiast kilku włączników dam jeden dotykowy. Poza oświetleniem chcę sterować np nawadnianiem ogrodu itd.

A z nnego cyklu pytań. Jak w Waszych okolicach kształtują się ceny projektów przyłączy wondo kanalizacyjnych, map do celów projektowych czy adaptacji projektów?

To nie jest takie różowe, jak Ci się wydaje, ale wieczorem napiszę więcej.

Co do cen, to tak:

- mapa do celów projektowych 600-1200 u mnie
- projekt wod-kan nie wiem, dostałem to razem z działką (musiałem tylko zapłacić 300 zł za przerobienie go), ale z tego co zrozumiałem to nowy projekt by kosztował 400 zł (?)
- adaptacja projektu u nas kosztuje 1500 zł + 500 zł za dorobienie piwnicy. 200 zł dopłaciłem dodatkowo (za co to już nie pamiętam)

Owczar - 12-04-2017, 16:33

Tomek napisał/a:

Wiele zależy od tego jak mocno chcemy integorwać systemy. Ale chętnie poczytam jakieś dodatkowe info.

Mnie mapka kosztowała 600zł, ale była prosta - nowy podział, bez udziwnień.

Projekt wod-kan krzyknęli mi 1500.

Jeśli chodzi o adaptację, to plan zagospodarowania itd 1500 plus VAT. Poszerzenie części budynku plus kanał w garażu 850 plus VAT.
Przeprojktowanie stropu z terivy na monolit 1300 plus vat,

Projekt wentylacji mechanicznej, wodno kanalizacyjnej po zmianie ścian działowych plus obliczenie nowej charakterystyki 950 plus vat. Ogólnie jak na Warszawę ceny chyba ok, ale wolę się upewnić ;)

Krzyzak - 13-04-2017, 09:45

Tomek napisał/a:
znając moje podejście, to nie będę w tym domu tyle mieszkać
i ja mam podobne spostrzeżenia
mieszkam niecałe 10 lat i już myślę o przeprowadzce - szkoda mi jedynie ogrodu w który włożyłem drugie tylko kasy co w dom a swojej pracy to nie jestem w stanie policzyć w żaden sposób
dlatego gdybym znów budował to pewnie też tylko stare, tanie, sprawdzone technologie - reszta jest z nami z powodu nachalności reklam w stylu "nie możesz bez tego żyć" "jak nie masz jesteś zacofany" oraz lobbyngu narzucającego innym np. te odnawialne źródla energii na których lobbujący koszą kokosy

Owczar - 13-04-2017, 11:46

Darku dlatego też trzeba spojrzeć na to trzeźwym okiem, rozpatrzec plusy i minusy i jakie da mi to wymierne korzyści.

Swoją drogą wiele rzeczy, które gdzieś tam przychodzą mi do głowy potem okazują się dostępne na rynku. Np odzyskiwanie ciepła z klimatyzacji do podgrzewania wody użytkowej. Albo rozwiązanie z dedykowanym kanałem do okapu z dużym niskoobrotowym cichym wentylatorem umieszczonym poza kuchnią.
Prawdę mówiąc można żyć bez wielu rzeczy. Ale jeśli można poprawić ergonomię i komfort to czemu nie. Tak samo jest z samochodami. Można jeździć skoda Felicia - też przewiezie z punktu a do b. A można chcieć czegoś więcej choć można jechać i bez tego - jak np grzane, wentylowane fotele. W obecne mieszkanie nie chcę inwestować - ale np założyłem sobie klimatyzację bez której nie wyobrażam sobie kolejnej inwestycji. Tak samo z oświetleniem sterowanym pilotem.

Price - 19-04-2017, 10:24

Widzę że sporo piszecie o ogrzewaniu. Nie lepszym pomysłem będzie skorzystanie z czegoś, co połączy zarówno ogrzewanie jak i klimatyzację? Słyszałem o systemie Feelco – ogrzewaniu nadmuchowym nowej generacji. System jest w stanie samodzielnie sterować temperaturą w domu, w zależności od warunków panujących na zewnątrz. Feelco jest więc czymś, co przyda się zarówno w lecie gdy mamy do czynienia z upałami jak i w zimie, gdy panują spore mrozy. Same koszty użytkowania też nie są wysokie, ale ciekawi mnie Wasza opinia. Zdecydowalibyście się na coś takiego czy jednak zostalibyście przy tradycyjnych rozwiązaniach?
Krzyzak - 19-04-2017, 10:30

Price napisał/a:
System jest w stanie samodzielnie sterować temperaturą w domu, w zależności od warunków panujących na zewnątrz.
czyli to samo co niemal 100% kotłów dostępnych na rynku z automatyką pogodową...
fizyka jest nieubłagalna - tyle a tyle dżuli trzeba dostarczyć żeby ogrzać lub schłodzić
różni się tylko cena dżula w zależności od źródła

irekmiecz - 19-04-2017, 10:48

A może kogoś zainteresuję temat domu z drewna.
Nie jestem znawcą tematu ale ten film mocno mię zaintrygował.
37minut https://www.youtube.com/watch?v=hjW4gGwEdeE

Owczar - 19-04-2017, 11:39

Ogrzewanie nadmuchowe w systemie havac rozwazalem także. Ale miałem pewne wątpliwości, które potwierdził kolega który to zamontowal. Nie jest zadowolony z tego ogrzewania - komfort termiczny nie jest stały, hałas też podobno spory - mimo że robiła mu to renomowana firma siedząca w tej branży wiele lat.
Do mojego projektu zrobili mi nawet wycenę.
52netto z klima.

Ja właśnie chcę połączyć chłodzenie i ogrzewanie. Dlatego moim faworytem jest pompa ciepła z sonda gruntową.

Krzyzak - 19-04-2017, 12:52

Cytat:
52netto
denerwuje mnie, gdy firmy podają kwoty netto - każdy musi płacić brutto, jedynie czasem firmy mogą część różnicy odzyskać
Owczar - 19-04-2017, 16:30

Mnie też to irytuje strasznie. Jeszcze jak napiszą netto to pół biedy. Często jest tak że cena była netto można doczytać drobnym druczkiem.
Tomek - 19-04-2017, 21:08

Krzyzak napisał/a:
Cytat:
52netto
denerwuje mnie, gdy firmy podają kwoty netto - każdy musi płacić brutto, jedynie czasem firmy mogą część różnicy odzyskać

W przypadku budownictwa "cena netto" na duży sens i dwa zastosowania.

Po pierwsze vat na usługę jest 8/23% w zależności od wielkości domu (metraż +/- 300 metrów). Teoretycznie usługodawca nie musi wiedzieć na wstępnym etapie ile mkw ma dom, więc podaje cenę netto.

Po drugie, większość ludzi jak podaje cenę netto, a klient słyszy cenę netto, to pierwsza myśl jest taka "nie biorę faktury i jestem do przodu"

[ Dodano: 19-04-2017, 21:11 ]
Wszelkie systemy ogrzewania nadmuchowego odradzam.

Owczar napisał/a:
komfort termiczny nie jest stały,

moim zdaniem nie ma w ogóle mowy o jakimkolwiek komforcie, chyba, że w momencie jak system przestanie grzać i dom się chłodzi i w pewnym krótkim momencie mamy ten komfort

ogrzewanie nawiewowe to porażka. Póki dmucha - jest ciepło, jak przestaje działać - jest zimno.

[ Dodano: 21-04-2017, 11:13 ]
Owczar napisał/a:
Tomek napisał/a:

Wiele zależy od tego jak mocno chcemy integorwać systemy. Ale chętnie poczytam jakieś dodatkowe info.

Wracając do tzw. inteligentnego domu.

Miałem wielką ochotę zamontować u siebie. Temat miałem dobrze rozeznany.
Polecam plc-home.pl (jeśli jeszcze nie znasz) i forum.

Jeśli chodzi o sam wybór sterownika, to pewnie zdecydowałbym się na któregoś FATEKa, ze względu na dostępność materiałów i nawet darmowych szkoleń.

Co do kosztów, to zależy jak sobie to policzysz. Jak chciałem do tego przekonać żonę, to też policzyłem tak, żeby wyszło niewiele drożej. Jak policzysz realne koszta to wyjdzie dużo drożej. Sam sterownik to tylko kropela w morzu. Masa kabli więcej, przekaźniki, itp.

Ja zrezygnowałem, bo za mało mam na to czasu. Dom bardzo duży, więc i koszty większe i czasu by z tym zeszło bardzo dużo.

Owczar napisał/a:
Jeśli chodzi o inteligentny dom, to częściowo też to już przemyślałem. Generalnie koszty nie są ogromne - jest sporo sterowników na rynku - np sterbox. Daje ogromne możliwości, a kosztuje niewiele.
Oczywiście planuje zrobić analogową tablicę rozdzielczo sterującą na wypadek awarii sterownika.
Przy samej instalacji różnica też niewielka - zamiast dawać do włączników przewód 2x1.5/3x1.5 dam po prostu skrętkę.

nie do końca rozumiem, co masz na myśli przez "analogową tablicę rozdzielczo sterującą na wypadek awarii sterownika."

Jak chcesz to zrealizować bez sterownika.
Przy instalacji "inteligentnego domu" nie ma form pośrednich, chyba, że pociągniesz kolejne kable 2x1,5 do rozdzielni i będziesz to ręcznie przepinał w razie awarii.
No, ale nie masz na tyle włączników.

Kolega tutaj w biurze robi ID na raspberry PI, ale forma bardzo okrojona, kilka obwodów świetlnych.

Ja zrezygnowałem, jak pisze powyżej - koszty i czas (najbardziej o czas chodzi), ze względu na rozmiar domu.
Jak będę budował parterowy domek 120 metrów, to wtedy zrobię ID.

Co więcej, najbardziej z tego całego ID interesowało mnie sterowanie oświetleniem, nie chciałem korzystać raczej z niczego więcej. A dla samego oświetlenia to mi się odechciało.
Finalnie zrealizuję sobie kilka obwódów świetlnych i prądowych na zasadzie ID integrując wszystko do centrali alarmowej.

[ Dodano: 21-04-2017, 11:20 ]
Jakby ktoś chciał się naprodukować na temat zasilania "kominka" (u mnie będzie piecyk wolnostojący, czyli koza) w powietrze z zewnątrz, to proszę bardzo.

Wstępnie planowałem doprowadzić rurę kanalizacyjną 110mm, bo tak taniej.
Ale mi się zmieniło i musze zrobić kanał płaski 5x15 cm. Poza tym rurę 110mm ciężko potem przypasowac do standardów wentylacyjnych 125 mm
Interesuje mnie jak rozwiązać kwestię szybra zamykającego dolot powietrza, kiedy nie palę w kominku.
Gdzie dąć przepustnicę. Czy sterowaną ręcznie, czy elektrycznie. Jak z awaryjnością itp.

Jest tutaj na forum jakiś kominiarz?
Mam skomplikowane podejście z kozy do komina i interesuje mnie jak to najlepiej rozwiązać.
A dodatkowo wszystko musi być szczelne, bo w domu wentylacja mechaniczna.

Krzyzak - 21-04-2017, 15:05

Mogłeś zobaczyć u mnie - mam szyberek założony własnie na rurę 110 kanalizacyjną (pociągniętą pod podłogą)
od niej wychodzi spiro, potem szyber z linką i dalej znów spiro - na opaski skręcone
linka pociągnęta pod kominkiem - wpuszczona w kafelki (rozeta ładnie zakrywa dziurę)

Tomek - 21-04-2017, 15:15

Krzyzak napisał/a:
Mogłeś zobaczyć u mnie - mam szyberek założony własnie na rurę 110 kanalizacyjną (pociągniętą pod podłogą)
od niej wychodzi spiro, potem szyber z linką i dalej znów spiro - na opaski skręcone
linka pociągnęta pod kominkiem - wpuszczona w kafelki (rozeta ładnie zakrywa dziurę)

nic nie zrozumiałem :badgrin:
jest jakieś foto ?

Owczar - 21-04-2017, 15:57

Tomek napisał/a:
nie do końca rozumiem, co masz na myśli przez "analogową tablicę rozdzielczo sterującą na wypadek awarii sterownika."

Sterownik który będzie sterował przekaźnikami będzie pojedyńczym punktem awarii. W przypadku awarii zapadnie ciemność. Jest to elektronika mniej lub bardziej zawodna. Dlatego chcę mieć zabezpieczenie.
Każdy przekaźnik będzie miał analogowy odpowiednik w postaci przełącznika, zapięty równolegle do przekaźnika. Jeśli dojdzie do awarii, zejdę do skrzynki i zapalę światło w dowolnym punkcie.
Przekaźniki planuję zamontować w rozdzielni jeśli chodzi o oświetlenie. Zatem z każdego punktu światła będę prowadził 3x1.5 do rozdzielni. Choć docelowa konfiguracja wyjdzie jak zacznę to projektować. Jak dam takie przełączniki:
http://www.cbelektron.pl/images/8467.jpg
To nawet miejsca wiele nie potrzebuję ;)

Wszystkie włączniki będą podpięte kablami 8 żyłowymi.

Zależy mi głównie na oświetleniu plus jakieś gpojedyńcze gniazdka, sterowanie podlewaniem ogrodu i roletami.

U mnie jest ten plus że czasu mam sporo. Z budową startujemy w 2019. Zakończenie w 2020. W tym roku zapinam formalności. Właśnie dałem projekt do adaptacji. Jak wróci to zaczną się rysunki i planowanie co, gdzie i jak.

Tomek napisał/a:
plc-home.pl

Dzięki, zerknę.

[ Dodano: 21-04-2017, 16:31 ]
Poczytałem te stronkę plc-home.pl. Nie czytałem wcześniej o podobnych rozwiązaniach i w sumie okazuje się, że koncepcja jest dość mocno zbieżna z moją :) Podobny zakres funkcjonalności i sposobu wykonania.

Bardzo cenne źródło wiedzy.

Marcino - 22-04-2017, 00:22

Tomek napisał/a:
Krzyzak napisał/a:

nic nie zrozumiałem :badgrin:
jest jakieś foto ?

Mam tak samo. Rano ci moge cyknąć fotkę. Wejdz na kratki pl i tam są przepustnice na linkę