[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] [FAQ] Amortyzatory.
Bizi78 - 05-09-2015, 13:42
Cytat: | Czy jest możliwość wymiany tylnego amorka bez ściągacza do sprężyn ? |
W bezpieczny sposób nie.
MichciuGT - 05-09-2015, 15:06
jest taka możliwość wymieniając złożony cały zestaw (amortyzator, sprężyna, górne mocowanie)
Hugo - 05-09-2015, 17:39
marcinzam, seryjnych nie, chyba, że masz obniżające sprężyny to da radę.
marcinzam - 05-09-2015, 18:40
mam sprężyny eibach
Hugo - 05-09-2015, 21:26
To spokojnie dasz radę, ale potrzebujesz drugiej osoby. Jedna naciska poprzez górne mocowanie na sprężynę, a druga nakręca nakrętkę tłoczyska. Pójdzie bez problemu.
marcinzam - 06-09-2015, 00:42
To super,bo wylał mi lewy po 40 tyś kyb exel Japan, teraz po przeczytaniu tematu chyba bedzie bilstein b6 monotube
Shockwave - 12-09-2015, 21:52
Mitsumaniacy
Czy jeśli abs zaczyna szybko pracować podczas hamowania na dołkach, dziurach, nierównościach czyli na naszych drogach to znaczy ze amortyzatory z przodu są do wymiany ?
Jadąc po gminnych drogach które składają sie z niezliczonej ilości łatek i dziurek czasem nawet lekkie wciśniecie pedału hamulca wymusza prace abs.
Na autostradach i normalnych płaskich, równych( rzadkość PL) drogach to zjawisko nie występuje.
Na przeglądzie 2tyg temu trzepaczka pokazała sprawność ponad 70% na obu.
robertdg - 12-09-2015, 22:04
Kiepskie opony, kiepskie amory, która zebatka ABS dogorywa albo pompa ABS, bez diagnostyki trudno podac precyzyjną ocene.
Shockwave - 12-09-2015, 23:13
Opony nie są złe, continental sportcontact 3 dot 2012 obie na przedniej osi po prawie 6mm bieżnika.
ABS na prawym kole zawsze zaczyna pracować jako pierwszy. Oglądałem koronke i jest na niej pękniecie pomiędzy zębami, Lecz jest ledwo widoczne i jeszcze jej nie rozsadziło. Ta rysa (pękniecie) jest mało widoczne i wyczuwalne tylko rysikiem.
Martwią i zastanawiają mnie te amortyzatory bo podczas jazdy na odcinku bez dziur i łat galant hamuje bardzo skutecznie i poprawnie, na skp oba kola miały bardzo podobna sile hamowania z różnica 4%
jutro spróbuje wymrugac błędy abs jeśli jakieś są
robertdg - 13-09-2015, 09:17
Shockwave napisał/a: | Oglądałem koronke i jest na niej pękniecie pomiędzy zębami, Lecz jest ledwo widoczne i jeszcze jej nie rozsadziło. Ta rysa (pękniecie) jest mało widoczne i wyczuwalne tylko rysikiem. | Jak sie nagrzeje po kilku hamowaniach to i rysa robi się wieksza, zatem nie ma co zwlekać i trzeba naprawić koronke Shockwave napisał/a: | Martwią i zastanawiają mnie te amortyzatory bo podczas jazdy na odcinku bez dziur i łat galant hamuje bardzo skutecznie i poprawnie | Wstępnie obejrzyj spręzyny czy aby nie sa popekane, amortyzatory najlepiej byłoby zdemontowac i sprawdzić, jednak jezeli widoczne są zapocenia to najlepiej miec naszykowany drugi komplet do montazu Shockwave napisał/a: | spróbuje wymrugac błędy abs | Warto to sprawdzić
Shockwave - 13-09-2015, 13:34
Oczywiście wymienię koronkę, w poniedziałek dzwonie do Japaneze.
Oglądałem sprężyny i amortyzatory, lecz wszystko wygląda dobrze.
Daje link do YT i proszę o odczytanie błędów ABS i Ecu jeśli to nie problem bo kontrolka od ecu mruga jak szalona
https://www.youtube.com/w...eature=youtu.be
Bizi78 - 13-09-2015, 15:37
ECU - brak błędów.
ABS - 21,22,23,24
Tutaj masz opis błędów ABS.
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=3245
Shockwave - 13-09-2015, 18:38
Super, dziękuje.
Tylko teraz proszę mi powiedzieć dlaczego ten błąd się pojawia?
To nie jest raczej realne aby 4 czujniki miały jakieś wew zwarcie a ABS jednak działał i podczas jazdy kontrolka nie dawała o sobie znać
robertdg - 13-09-2015, 18:41
Te błedy standardowo występują, trzeba je usunąc i sprawdzić ponownie, błedy się pojawiają za względu np na wymiane kól, albo chwilowy poślizg/przyblokowanie któregoś koła
Shockwave - 13-09-2015, 18:46
Wystarczy jak odepnę akumulator ? ta sama procedura jak dla ecu od silnika? czy jest jakiś inny myk na ecu od abs
|
|
|