To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - ASTROMANIAK

Anonymous - 06-04-2009, 08:02

maxwell61 napisał/a:
nastepnie za 2 tyg z kolegami na nocne obserwacje smigamy za granice - ponoć ciemno tam :mrgreen:
To tam nawet ciemniej niż u nas :?: :wink: :wink:
maxwell61 - 06-04-2009, 20:27

taaa...u Niemców panują ciemności żeby zbyt wielu naszych nie znalazło przejśc granicznych :D
dominikg - 22-04-2009, 20:33

Poczytałem temat, nie wiedziałem, że na forum są astromaniacy.
Zapadłem na zapalanie płuc, żeby zabić nudę zerknęłem pierwszy raz od 4 lat na forum astronomii amatorskiej. Wyciągnąłem teleskop, właściwie swoją namiastkę telepa,
bo Optisan 114/1000 to nie teleskop, odkurzyłem i zabieram ze sobą w góry w przyszłym tygodniu. A ostatnio to były super warunki do patrzenia, seeing jak sie patrzy.
Pozdrawiam astrobrać ;)

maxwell61 - 25-04-2009, 23:48

no ja ostatnio straszecznie zaniedbałem lookanie...albo kaca leczylem albo chory albo znowóż coś tam ... w tygodniu może w końcu wyskocze na planetki...obecnie warunki są wyśmienite i chyba trzeba bedzie sie z chlopakami ze Szczecina gdzies wybrać poza miasto :D
Anonymous - 26-04-2009, 13:00

mam na google ustawione - wiem że można to jakoś podlinkować aby na forum było ale nie wiem jak :doubt:

http://www.die.net/moon/

http://www.die.net/earth/

maxwell61 - 24-05-2009, 23:22

NOWE STELLARIUM

polecam jest dograne...zajmuje mało miejsca i grafika jest cudna...milego ogladania nieba!!! :D

[ Dodano: 27-06-2009, 22:49 ]
ktoś jeszcze tutaj zyje?

[ Dodano: 12-07-2009, 14:20 ]
temat lezy ://

Maciek - 11-08-2009, 12:19

Czy to prawda że 12/13.08.09 mają być widoczne Perseidy? Widziałem (jeśli to one) je wczoraj wieczorem ale było ich mało, gdzieś doczytałem że więcej będzie ich widać w noc z 12 na 13. Czy nasi szanowni astromaniacy mają jakieś info na ten temat?
maxwell61 - 18-08-2009, 20:37

sorki, że tak poźno, ale 12.08 co roku jest apogeum roju perseidów...wylatuje do 60 na godzinę...jednak aby tyle zaobserwowoać trzeba udac sie poza miasto...w mieście wyłapiesz z tego jakieś 30%...niestety 12 VIII w Szczecinie były chmury chyba że u Ciebie było bez chmur, a jak dobrze pamiętam mieszkasz ode mnie może z 1km :D
Maciek - 18-08-2009, 21:58

No były były udało mi się 3,4 szt zobaczyć.
maxwell61 - 19-08-2009, 08:13

w 2088 w styczniu przy -15 z silnym wiatrem obserwowałem apogeum kwadrantydów...dla jednego meteora było warto :D ...pozostawił po sobie grubą białą linię dymu, świecił się jaśniej niż najjaśniejsza gwiazda na niebie...piękne wrażenie...a pożniej 3h w łóżku i wygrzewanko :D
Pexu - 19-08-2009, 08:21

maxwell61 napisał/a:
w 2088 w styczniu

Powrót do przyszłości ;)

maxwell61 - 19-08-2009, 17:48

tja...przenosze się jak cari osiąga 8000k obrotów :]]

jade w piatek z chłopakami na jowisza...będzie mniód :biggrin: ...poza tym kolega kupił filtr OIII do mgławic więc w koncu zobacze po raz pierwszy mgławice :P

lookrk - 04-09-2009, 19:28

Witam wszystkich MITSU i ASTRO-Maniaków :D :D :D
...Wątek założony sporo czasu temu a ja dopiero teraz się dopisuję :oops: choć jestem astroMANIAKIEM oboma oczyma i pełną gębą :lol: od dłuższego czasu, ale nie żadnym astroZnawcą :P Dopiero w te wakacje rozpocząłem aktywność zlotową;) byłem na Astro Zlocie krakowskiego PTMA w Roztokach Górnych + Kolonica na Słowacji, i 1 noc na zlocie na Kudłaczach.

Przyznam że nie czytałem wątku od deski do deski :wink: ale zgłaszam się jako astromaniak bo również poszukuję 'bratnich dusz' zainteresowanych obserwacjami 8) Trochę doświadczenia w obserwowaniu mam :D

Jestem z Krakowa. W razie czego piszcie!

[ Dodano: 04-09-2009, 19:34 ]
Acha... zapomniałem podać sprzętu, jak to zwykło się robić na różnych astro-forach a ta informacja może kogoś zainteresować:)
Refraktor Bresser/Meade MESSIER R-127L 127mm/1200mm na montażu MON2 (EQ5) bez napędu.
Lornetki: Bresser Spezial Saturn 20x60, Lidleta (10x50), Tento 10x50.

maxwell61 - 04-09-2009, 22:33

lookrk mordo ty moja :D

sprzet masz całkiem fajny szczególnie EQ5...ja się zbieram do kupna czegoś na paralaktyku, ale niestety inne wydatki mnie powstrzymuja...póki co syncia wystarczy...a w sumie cały watek jest o pierdołach bo tak naprawde z amatorów jestem tylko ty, ja i jeszcze kristof - student astro z poznania...reszta raczej z doskoku...

ale miło pogaworzyc o nieboskłonie..jakich programów uzywasz??

lookrk - 06-09-2009, 16:16

:wink: Bardzo miło pogaworzyć o nieboskłonie zwłaszcza że to bardzo towarzyskie hobby, stwierdzam że najwięcej się człowiek dowiaduje i doszkala zwłaszcza na zlotach :idea:

Jeśli chodzi o programy to nie jestem zbyt odkrywczy, nie wychodzą one poza amatorszczyznę :P mój atlas nieba to Cartes du Ciel, lubię go szczególnie za dużą elastyczność konfiguracji i wygodną obsługę. No a moje planetarium to stellarium :) Ściągnąłem ostatnio kilka "większych" tytułów, ale na razie ich nie instalowałem więc się nie chwalę :P

Co do sprzętu to zdecydowanie za mało w mym montażu sztywności, drgania do foto oczywiście za duże..choć kupiony praktycznie za bezcen to na szczęście działają mikroruchy i jest dość wygodny w obserwacjach, choć bez napędu wiadomo-to nie "paralaktyk pełną gębą". Niestety brak lunetki biegunowej, jak by poprzedni właściciel wydłubał, więc będę musiał uzupełnić dziurę :D Do telepa jestem na etapie kompletowania zestawu okularów, bo wiadomo"fabryczne" Ploessle nie wyciskają z niego pełnych możliwości. No i filtr by się przydał.

A propos filtrów, teraz pod ciemnym niebem nieźle widać przez telepy mgławice Amerykę Północną czy Cirrusy bez żadnych filtrów.. te ostatnie widziałem przez bino 25x100 bardzo wyraźnie :shock: ale to w Bieszczadach :D