[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Antena automatyczna i dachowa
Gelek - 20-11-2013, 13:30
Witam.
U mnie antena całkowicie padła. Muszę kupić całość razem z silniczkiem. Wiecie może czy pasuje całość od innego samochodu? Znalazłem od Mitsu jakąś chińszczyznę za 150zł + przesyłka...
http://allegro.pl/antena-...3653202028.html
ale może coś tańszego da się tam zamontować. Ktoś coś wie?
Z góry dzięki.
gawron - 20-11-2013, 13:42
To możesz zapakować jedynie kostka nie będzie pasować .
http://allegro.pl/antena-...3686322599.html
Kylu - 21-11-2013, 11:02
Ja kupiłem tą antenkę, przyszła właśnie, później będę próbował zamontować i zdam relację jak się to montuje.
[ Dodano: 21-11-2013, 19:09 ]
Właśnie zamontowałem tą antenkę której link przesłał Gawron.
Pierwsze spostrzeżenie - działa ciut głośno. Z dużym naciskiem na "ciut" bo tak jakby coś mi najeżdżało na tył auta.
Tak to wszystko ok, jak to antena, wysuwa się i chowa. Z racji tego że w galu mamy tam mnóstwo miejsca nie ma żadnego problemu z montażem.
Może jakością nie powala na kolana, ale nareszcie mam wysuwaną antenę, bo nigdy nie miałem i teraz to nie muszę wysiadać z samochodu żeby ją wysuwać za każdym razem i jest "o kurna, sama się wysuwa".
RaWil - 21-11-2013, 22:08
Witam. Też walczę z anteną. Kupiłem dziś uniwersalną, trochę zabawy i pasuje. Jest tylko jeden problem. Mam oryginalne radio i antena wysuwa się po przekręceniu kluczyka a powinna wysuwać po włączeniu radia. Wyjąłem radio i na niebieskim przewodzie od sterowania anteny jest 12V czy radio jest włączone czy nie. Czy to oznacza że radio jest uszkodzone czy ja robię coś źle? Proszę o pomoc.
Kylu - 21-11-2013, 22:17
Ja mam też podobne pytanko. Podpiąłem antenę i chowa się i wysuwa ale faktycznie u mnie też po przekręceniu kluczyka a nie włączeniu radia. Mam radio podpięte tak by działało cały czas, niezależnie od kluczyka. Czy problem tkwi właśnie w tym? Czy źle podpiąłem zielony kabel od anteny ten który powinien być podłączony pod sterowanie radia (w kostce z tyłu w bagażniku)?
[ Dodano: 22-11-2013, 19:29 ]
Problem się sam rozwiązał, spróbowałem podłączyć zielony kabel anteny od sterowania pod inny kabelek od kostki niż niebieski. Podpiąłem pod czarno-biały kabelek... i działa.
Gdy włączam radio antena się wysuwa, tak jak powinno być.
Czyli można zrobić by antena działała po przekręceniu kluczyka, lub po włączaniu i wyłączaniu radia, jak kto woli.
Może moje posty będą przydatne.
RaWil - 22-11-2013, 19:53
No ja mam podłączone sterowanie pod czarno-biały i antena wysuwa się po przekręceniu kluczyka. Pewnie mi radio padło
mouseman - 25-11-2013, 19:36
No i wkład wymieniony. Kilka ciekawostek z montażu/demontażu:
- troszkę dumałem jak wyciągnąć oryginalny wkład z urwanym paskiem zębatym. Zapewne trzeba zdjąć plastikową tulejkę w dolnej części, wcześniej jednak rozpadł się teleskop.
- nowy wkład trzeba było lekko wspomóc młoteczkiem, wbijając go do metalowej rurki.
- mechanizm najlepiej składać na całkiem wyciągniętej antenie, tak aby nie mordować się z paskiem zębatym. Następnie idziemy do auta, podłączamy antenę tak aby automatycznie się schowała i przystępujemy do montażu do nadwozia.
Nowy wkład + świeży smar = bardzo kulturalna praca mechanizmu.
Z minusów to wkład lekko wystaje tworząc piramidkę między pierścieniem a czubkiem anteny.
Hunter - 01-12-2013, 10:25
Parę słów ode mnie po wczorajszej walce z wymianą wkładu...
Wszystko robiłem na podstawie tutoriala zamieszczonego na forum i w zasadzie nie byłoby żadnych problemów z wymianą, jednak około 4 godziny zajęło mi dochodzenie, dlaczego antena otwiera się ładnie cała, a chowa tylko do połowy..?
W końcu rozebrałem obudowę przytrzymując żyłkę śrubokrętem żeby zobaczyć jak się nawija i wtedy okazało się, że końcówka żyłki po 2 pełnych obrotach na kołowrotek zamiast nawijać się dalej, wchodziła "pod siebie" blokując się w połowie drogi...
Jedyne co mi pozostało po kilkudziesięciu próbach, to podgrzanie około 5 cm końcówki żyłki i wyprofilowanie jej tak, żeby zawsze była skierowana nad standardowy obszar nawijania.
Póki co działa, będę obserwował czy nagle znowu się nie wyprostuje i nie będzie ponownie tego problemu
elvis512 - 30-03-2014, 11:01
Odgrzebę stary temat.
Kupiłem niedawno EA5A i mam problem z anteną. Poprzedni właściciel zamontował fajne radyjko ZENEC mc294, ale niestety nie odbiera zbyt dobrze radio - pewnie przez to, że antena się nie wysuwa. Zastanawiam się czy nie jest po prostu odłączona, bo na szybie mam antenkę (jakaś mała) - nie wiem czy w niemczech jest jakiś inny system nadawania i być może poprzedni właściciel tak to rozwiązał.
Jak można sprawdzić czy antena jest podłączona (wtyczki, bezpieczniki itp)?
artufcb - 30-03-2014, 11:48
Zapewne sama antena jest odlaczona. W bagażniku zdemontujoosłony które odpod antena ii siedź
ALEX-77 - 30-03-2014, 12:07
A u mnie taki problem: dość rzadko słucham radia i dlatego nie wiem dokładnie od kiedy ale od jakiegoś czasu nie odbiera mi żadnych fal radiowych ,po prostu nic nie znajduje ,jakby w ogóle nie było anteny , wcześniej działało wszystko OK antena automatyczna ,radyjko to Pioneer AVIC F900 po włączeniu radia antena wysuwa się ale nic nie znajduje ,połączenia sprawdzone wszystko na swoim miejscu ,co się mogło stać ?
elvis512 - 30-03-2014, 17:39
artufcb napisał/a: | Zapewne sama antena jest odlaczona. W bagażniku zdemontujoosłony które odpod antena ii siedź |
ok - wiem gdzie jest antena - ale nie wiem jak wygląda "wersja podłączona" - tam przy samej antenie są jakieś wtyczki? KToś ma to jakoś zilustrowane?
Krzyzak - 30-03-2014, 22:10
elvis512 napisał/a: | na szybie mam antenkę (jakaś mała) | może być od GPS albo GSM - też taką mam
antenę radia łatwo sprawdzisz - jeden boczek w bagażniku do osłonięcia i wszystko widać
elvis512 - 31-03-2014, 07:19
Krzyzak napisał/a: | elvis512 napisał/a: | na szybie mam antenkę (jakaś mała) | może być od GPS albo GSM - też taką mam
antenę radia łatwo sprawdzisz - jeden boczek w bagażniku do osłonięcia i wszystko widać |
Odsłaniałem. Generalnie dochodzi do tej anteny jeden czarny kabel (fabryczny) i to wszystko. Rozumiem, że nic więcej nie musi być podpięte i przyczyny trzeba szukać gdzie indziej?
Krzyzak - 31-03-2014, 08:24
elvis512 napisał/a: | dochodzi do tej anteny jeden czarny kabel (fabryczny) i to wszystko | czyli "koncentryk" z sygnałem
w antenie powinna być jeszcze wtyczka chyba 5-6 stykowa, biała - do sterowania i silnika, na pewno wisi gdzieś w okolicy
|
|
|