[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Wymiana piasta/lożysko przód
mar111cin - 06-09-2010, 13:27
odkręć koło i poruszaj samą tarczą, raczej będzie zapieczona tak że Ci nie spadnie, wtedy lepiej wyczujesz gdzie jest ten luz, ale ja bym obstawiał że nowe łożysko może być walnięte, ewentualnie uszkodzili je przy wkładaniu piasty.
KamilR10 - 16-09-2010, 20:19
Mi również łożysko padło,, prawe przednie, w samochodzie jest już bardzo bardzo głośno. Planuje kupić na allegro jakiś tani zamiennik ale ciężko mi znaleźć coś odpowiedniego. Może ktoś wie gdzie można dostać takie łożysko do Galanta EA2A 97 rok. I konieczne jest kupowanie razem z piastą??
deejay - 16-09-2010, 21:00
Wymieniałem tydzień temu u siebie prawy przód , płaciłem za JC kpl. z piastą 255 zł dodam tylko ze na Japońskim łożysku
Hugo - 16-09-2010, 21:00
KamilR10 kup używkę oryginał Koyo. Tylko proś sprzedawcę o bardzo dokładne zdjęcia i oceń stan (jak będzie mocno skorodowane to przeważnie będzie miało duży przebieg, więc odpada). Ja ostatnio kupiłem za 120 zł całą zwrotnicę (jak się okazało miało to kosztować 220 zł, ale spzredawca się pomylił). Łożysko było prawie nowe Koyo, zwrotnica od Gala po 2000 r. (większy rozstaw śrub mocujących jarzmo zacisku). Zależało mi też na osłonie (moja strasznie skorodowała i się rozsypała). Osłona była prawie jak nowa (minimalne ślady rdzy). Niestety mam Gala z 1998 r. więc rozstaw otworów w osłonie był za duży, ale trochę "rzeźby" kątówką i jest OK (mam dwutłoczkowe zaciski, ale ty masz chyba ten sam rozstaw otworów na jarzmo). Żaden zamiennik nie wytrzyma tyle co oryginalne Koyo w bdb stanie.
Żeby było śmieszniej koleś miał obie strony i jeszcze drugiej nie sprzedał, teraz ma cenę 180 zł Łożyska pasują na obie strony, ale osłona Ci nie podejdzie (chyba, że swoją masz OK). Nawet gwarancja rozruchowa jest.
Link do aukcji: http://allegro.pl/piasta-...1228768178.html
marcinzam - 17-09-2010, 22:59
Hugo napisał/a:
Cytat: | Łożysko było prawie nowe Koyo, |
Skąd wiesz jaki ma przebieg?? da się to po wyglądzie określić
mar111cin - 17-09-2010, 23:57
ja się tylko zastanawiam jak można kupić używane łożysko? wymieniałem u siebie obydwa łożyska z przodu, do tego fakt faktem z prawej strony jedno wkładałem dwa razy, ale tylko dlatego mi się udało że było nowe, a wcześniej ładnie zwrotnice przygotowałem. Do tego dodam że jeszcze wybijałem stare łożysko ze zwrotnicy którą musiałem u siebie zamontować i... za każdym razem łożysko się poprostu rozpadało przy wybijaniu. Tak że ja używanego łożyska bym nie kupił. Ostatnie łożysko jakie kupiłem, to z linku który był tutaj podawany i to jest same łożysko, bez piasty, KOYO i razem z wysyłka wychodzi niecałe 280zł.
marcinzam - 18-09-2010, 09:23
Jeżeli komuś się nie śpieszy z wymianą piasty lub łożyska a planuje wymianę to mam możliwość sprowadzenia takich firm
GMB samo łożysko 160 zł
Timken łożysko z piastą 220 zł
SKF łożysko z piastą 280
Hugo - 18-09-2010, 12:42
mar111cin napisał/a: | Do tego dodam że jeszcze wybijałem stare łożysko ze zwrotnicy którą musiałem u siebie zamontować i... za każdym razem łożysko się poprostu rozpadało przy wybijaniu | Mi się to nie udało. Żadnych problemów. marcinzam napisał/a: | Skąd wiesz jaki ma przebieg?? da się to po wyglądzie określić | Wygląd zewnętrzny dużo mówi o jego stanie. Jak wszystko w Galancie lubi korodować, tak również łożysko, więc jeśli mocno skorodowane to musiało już trochę "polatać".
m6riano - 18-09-2010, 16:16
marcinzam napisał/a: | Jeżeli komuś się nie śpieszy z wymianą piasty lub łożyska a planuje wymianę to mam możliwość sprowadzenia takich firm
GMB samo łożysko 160 zł
Timken łożysko z piastą 220 zł
SKF łożysko z piastą 280 |
a jaki m/w czas oczekiwania?
bo tak sie zastanawiam czy nie wymienić dwóch naraz bo te prawe już coś jakby tarło przy mocniejszych skrętach...
marcinzam - 18-09-2010, 17:09
około miesiąca
tomasek - 18-09-2010, 19:23
Panowie z tego co mi mówił mój mechanik prawdopodobnie Kraśnik wypuścił do Gala łożyska w bardzo dobrej jakości i w dosyć niskiej cenie
m6riano - 18-09-2010, 19:54
może jakiś link?
Krzyzak - 18-09-2010, 21:41
marcinzam, tylne też możesz załatwić? - w jakiej cenie?
ew. czy całe piasty przednie 5 śrubowe też? i po ile?
marcinzam - 18-09-2010, 22:35
Krzyzak, tylne tylko oryginalne mitsu 320 zł a co do piast przednich na 5 śrub to najlepiej wyślij mi nr Vin na priv to sprawdzę
swinks_UK - 18-09-2010, 22:36
Darek, a gdzie ty byłeś jak miałem do oddania za prawie symboliczną złotówkę na zlocie w Wilkasach całe piasty 5-szpilowe w dobrym stanie?
Cały ten złom musiałem przytargać do UK, bo przecież nikt nie używa piast 5 szpilowych...
Do tego były darmowe tarcze EBC 294mm.
|
|
|