Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Olej silnikowy do Carismy GDI
Anonymous - 20-09-2007, 21:32
Havoline - chyba przy nim zostanę, czy jakościowo nie ustepuje Mobilowi
Moomin - 20-09-2007, 21:46
Zbigniew napisał/a: | Havoline - chyba przy nim zostanę, czy jakościowo nie ustepuje Mobilowi |
Trudno powiedzieć, to słabo znana marka. Ja bym jednak zmienił na coś bardziej renomowanego. Ale z Mobilem uważaj bo to ponoć najczęściej podrabiany olej w Polsce. Poprzedni właściciel mojego auta taki lał i miałem pełno syfu w silniku.
turek61 - 20-09-2007, 22:42
Sorry nie zajażyłem
1. http://habi.pl/a36-havoline-energy-5w-30
2. http://habi.pl/a44-havoline-synthetic-5w-40
wazu - 20-09-2007, 23:27
Czy ja dobrze widzę, że to olej mineralny
Cytat: | Havoline Energy 5W-30 Określenie HAVOLINE ENERGY 5W-30 to najwyższej jakości wielosezonowy olej silnikowy przeznaczony do silników benzynowych i Diesla samochodów osobowych. Olej HAVOLINE ENERGY 5W-30 zestawiono przy udziale mineralnych, niekonwencjonalnych olejów bazowych i pakietu dodatków uszlachetniających zapewniających wysoką wytrzymałość użytkową, ochronę przed zużyciem, zmniejszenie toksyczności spalin, zmniejszenie zużycia paliwa oraz bardzo dobrą płynność oleju w niskich temperaturach. |
A to chyba mineralny z przeznaczeniem dla GDI
Cytat: | Havoline Premium 15W-40 Określenie Olej HAVOLINE PREMIUM 15W-40 to wielosezonowy, wysokiej jakości mineralny olej do silników spalinowych. Został opracowany z przeznaczeniem do stosowania w samochodach osobowych z silnikami z zapłonem iskrowym i samoczynnym pracującymi w najcięższych warunkach eksploatacyjnych, włączając w to samochody z silnikami doładowanymi i samochody wyposażone w dopalacze katalityczne. Olej ten pracuje dobrze w silnikach spalających ubogą mieszankę i przeciwdziała powstawaniu "czarnego szlamu" w silnikach podatnych na jego tworzenie. Olej silnikowy HAVOLINE PREMIUM 15W-40 posiada doskonałe własności przeciwzużyciowe. Zalety i zastosowanie Olej silnikowy HAVOLINE PREMIUM 15W-40 został opracowany z przeznaczeniem do smarowania zarówno silników z zapłonem iskrowym jak i wolnossących i doładowanych silników z zapłonem samoczynnym. Przy ścisłym przestrzeganiu zaleceń producentów samochodów odnośnie klasy lepkości i klasy jakości, oleje HAVOLINE PREMIUM 15W-40 zapewniają właściwe działanie i wydłużoną trwałość silnika. Ponadto olej ten nadaje się do smarowania silników zasilanych paliwem gazowym (LPG). |
Moomin - 20-09-2007, 23:32
Aaa, czyli to Texaco robi. To w takim razie wycofuję to zdanie o braku renomy.
Anonymous - 21-09-2007, 17:37
Witam
w swojej cari mam Havoline Synthetic 5W-40 i z tego co przeczytałem warto inwestować w niego dalej i cena nie jest zbyt wygórowana
turek61 - 21-09-2007, 18:15
wazu napisał/a: | Olej ten pracuje dobrze w silnikach spalających ubogą mieszankę i przeciwdziała powstawaniu "czarnego szlamu" w silnikach podatnych na jego tworzenie |
wazu nieuważnie czytałeś specyfikacje tych olei bo to zdanie zawarte jest w opisie wszystkich powyżej wspomnianych olei Texaco np. 5W40:
Cytat: | Zużycie oleju HAVOLINE SYNTHETIC 5W-40 podczas eksploatacji jest mniejsze niż innych olejów. Olej ten zalecany jest szczególnie do smarowania nowoczesnych i wysilonych silników, włączając w to silniki pracujące z wykorzystaniem najnowszej technologii spalania ubogiej mieszanki oraz silniki wyposażone w katalizatory układu wydechowego. Ponadto olej ten nadaje się do smarowania silników zasilanych paliwem gazowym (LPG). |
A to, że:Olej HAVOLINE ENERGY 5W-30 zestawiono przy udziale mineralnych nie znaczt, ze jest mineralny tylko przy udziale mineralnych
[ Dodano: 21-09-2007, 18:20 ]
Zbigniew, jezeli olej sie sprawdza to nie kombinuj tylko lej ten sam
Anonymous - 21-09-2007, 18:58
dzięki serdeczne, jasno i rzeczowo - to rozumię
saphire - 21-09-2007, 19:24
Oczywiście, że jak wiesz co dotąd było lane i jest to przyzwoity olej to lejesz nadal to samo. Co innego jak z jakichś względów ci to nie pasuje i chcesz zmienić olej na lepszy czy coś w tym stylu.
Anonymous - 21-09-2007, 19:29
W moim przypadku jest jednak inaczej - kupiłem cari zalana hav. , czas wymiany i trzeba coś postanowić. Z tego co nia jeżdżę nie zauważam czegoś negatywnego w stosunku do tematu omawianego. Co zrobić , nie wiem. Boję się tego mobila, gdyż jest podobno bardzo kombinowany u nas w kraju, a co do hav.- czort wie
saphire - 21-09-2007, 22:05
Jak dobrze ci silnik pracuje i nie klepie szklankami to zalej mu to samo co masz teraz zalane. Skoro się do tego oleju przyzwyczaił to niech go nadal ma.
turek61 - 21-09-2007, 23:22
Zbigniew napisał/a: | Boję się tego mobila, gdyż jest podobno bardzo kombinowany u nas w kraju, |
Zawsze można to sprawdzić przed zakupem.Ten nie jest najtańszy bo sa po 104 zł. Nie jest dokładnie widoczna data prod. ale kod kreskowy zaczyna się od 50... co oznacza Anglię.
http://www.allegro.pl/ite..._piaseczno.html
mlun - 22-09-2007, 10:55
A skąd wiesz że jak sie zaczyna kod kreskowy od 50 to nie jest z Polski? A z Polski to z jakim kodem powinno być?
turek61 - 22-09-2007, 16:46
mlun napisał/a: | A skąd wiesz że jak sie zaczyna kod kreskowy od 50 to nie jest z Polski? A z Polski to z jakim kodem powinno być? |
590 trzy pierwsze
saphire - 23-09-2007, 10:47
Opis budowy kodu paskowego: http://isbn.dlawas.com/#budowa
|
|
|