To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Dom/garaż/ogród - Budowa domu od A do Z - czego uniknąłbym przy kolejnej budow

Tomek - 09-05-2017, 10:13

Marcino napisał/a:
Mam tak samo. Rano ci moge cyknąć fotkę. Wejdz na kratki pl i tam są przepustnice na linkę

można prosić fotki?

chcę przepustnicę elektryczą, sterowaną po czunikiem temperatury zamontowanym np. na wylocie spalin
Drugą przepustnice dałbym sobie na linkę już pod samą kozą

Marcino - 09-05-2017, 17:57

Koncówka linki przepustnicy

Wejscie linki do przepustnicy - oraz przejście na kanał prostokatny zeby wejśc do kominka od tyłu w popielniku - tam są otwory przygotowane do takeiego podłaczenia jesli chcesz powietrze do komory spalania. Niektórzy dają pod kominek..

Widok na przepustnicę z przodu - jest podłaczona od dołu spiro z wejścia rurą 110 z zewnatrz.

Dodatkowo na zewnątrz mam taką nierdzeną przysłonę wcisnieta do rury zeby mi tam nic nie weszło i się nie kurzyło od góry

Fiona - 12-10-2017, 11:27

Mogę napisać tutaj jakich rzeczy uniknęłabym przy remoncie wnętrza

wstawiłabym kremowy zlew a nie biały kamienny bo się brudzi
zrezygnowałabym z mozaiki w łazience bo ekipa miała problem z jej położeniem i strasznie się grzebali przy pomieszczeniu
oraz zdecydowałabym się na tańsze płytki podłogowe. Zamawialiśmy je z katalogu i kosztowały nas ok 110 zł za m2.Podczas gdy potem wybrałam się do OBI i praktycznie taki sam gres widziałam w cenie o polowę tanszej ( tylko,że inna firma)

Owczar - 12-10-2017, 11:35

Czy ktoś próbował podłączyć prąd w taryfie g 11 do działki na której nic nie ma? Mowa o PGE.
Krzyzak - 12-10-2017, 13:07

Fiona napisał/a:
tańsze płytki podłogowe
sprawa do wyważenia - bo ja kupiłem naprawdę tanie i w kuchni jak spadnie nóż czy widelec to szkliwo odpryskuje i widać cegłę - a niestety rudy na białym nie wygląda atrakcyjnie
Olivia - 14-10-2017, 23:02

Cytat:
rudy na białym nie wygląda atrakcyjnie

Krzyzak, według mnie nie jest najgorzej :

:lol:

Krzyzak - 15-10-2017, 20:45

Olivia, zrobiłaś mi dzień :)
igorek - 11-11-2017, 09:46

A jak poradziliście sobie z tematyką zasilania, skoro jeszcze nie ma w zasadzie budynku, adresu i innych tego typu kwestii? Od sąsiada?
Marcino - 11-11-2017, 09:54

Tak ja brałem od sąsiada
Nie wiem jakie zasady zasilania z Energi dla nowych budynków. Być może taryfa budowlana do czasu zakończę ianbudowy inodbioru budynku. U mnie podłączyli normalnie gdy tylko miałem adres. A adres dostałem w gminie i żonę zameldowali bez zakończenia budowy :)

Owczar - 11-11-2017, 10:10

Można wystąpić o przyłącze docelowe bez adresu. Energetyka na 18 miesięcy na podłączenie. Ew przyłącze tymczasowe.

Dostaniemy oczywiście taryfę budowlana.

A z innej beczki. Budował ktoś na płycie fundamentowej?

Tomek - 11-11-2017, 13:58

Owczar napisał/a:
Można wystąpić o przyłącze docelowe bez adresu. Energetyka na 18 miesięcy na podłączenie. Ew przyłącze tymczasowe.

Dostaniemy oczywiście taryfę budowlana.

A z innej beczki. Budował ktoś na płycie fundamentowej?

Koleżanka buduje. Obok mnie bliźniak stoi na płycie, a co potrzebujesz wiedzieć?
nie, żebym Ci potem odpowiedział, ale pytać możesz ... :badgrin:

Co do prądu, ja brałem od sąsiada - to niby nielegalne jest, ale ...
jeszcze przed budową miałem zrobione docelowe przyłącze na działce, ale papierologia w Tauronie trwała tyle, że większość budowy zrobiłem na prądzie od sąsiada, a dopiero piętro i dach robiłem już na swoim prądzie - taryfa budowlana, a jak wstawiłem okna to zmieniłem na normalną taryfę.
Obecnie nie robią wielkich problemów, bo prąd możesz kupić w byle biedronce, czy playu, więc idą frontem do klienta.
A jeszcze pare lat temu trzeba było w Tauronie pokazać pozwolenie na użytkowanie.

Owczar - 11-11-2017, 14:08

Chciałem podpytać o sposób izolacji i ew opaski przeciwwysadzinowej :)
Tomek - 11-11-2017, 14:22

Owczar napisał/a:
Chciałem podpytać o sposób izolacji i ew opaski przeciwwysadzinowej :)

to nie bardzo

Krzyzak - 11-11-2017, 18:23

prąd budowlany strasznie drogi jest - pamiętam jak zakontraktowałem zdaje się 11kW i za zużytą energię było nieco ponad 5zł, ale prawie 800zł za resztę opłat (pół roku, 6m-cy * 11 kW * 10zł za 1kW)
znajomi robili na agregacie - za 1000zł można kupić coś porządnego i potem zostaje na wszelki wypadek - tylko warto potem zrobić osobną instalację z gniazdkami, które zasila sam agregat - takie awaryjne
albo przełącznik w rozdzielni, który przy pracy na agregacie odłączy od sieci bo inaczej się zasila sąsiadów

rej - 13-11-2017, 10:25

Myślę, że z przyłączeniem nie powinno być większego problemu. Tak jak koledzy wyżej piszą.
Spotkałem się również z taką opcją, że wielu prac wykorzystywany był agregat prądotwórczy.
Wiesz, musisz sobie policzyć, co bardziej będzie Ci się opłacało: takie przyłącze, czy działać w oparciu o taki właśnie agregat o mocy 5000-7000W. Powinien udźwignąć betoniarkę i inne narzędzia budowlane.