Dom/garaż/ogród - Budowa domu od A do Z - czego uniknąłbym przy kolejnej budow
Tomek - 09-05-2017, 10:13
Marcino napisał/a: | Mam tak samo. Rano ci moge cyknąć fotkę. Wejdz na kratki pl i tam są przepustnice na linkę |
można prosić fotki?
chcę przepustnicę elektryczą, sterowaną po czunikiem temperatury zamontowanym np. na wylocie spalin
Drugą przepustnice dałbym sobie na linkę już pod samą kozą
Marcino - 09-05-2017, 17:57
Koncówka linki przepustnicy
Wejscie linki do przepustnicy - oraz przejście na kanał prostokatny zeby wejśc do kominka od tyłu w popielniku - tam są otwory przygotowane do takeiego podłaczenia jesli chcesz powietrze do komory spalania. Niektórzy dają pod kominek..
Widok na przepustnicę z przodu - jest podłaczona od dołu spiro z wejścia rurą 110 z zewnatrz.
Dodatkowo na zewnątrz mam taką nierdzeną przysłonę wcisnieta do rury zeby mi tam nic nie weszło i się nie kurzyło od góry
Fiona - 12-10-2017, 11:27
Mogę napisać tutaj jakich rzeczy uniknęłabym przy remoncie wnętrza
wstawiłabym kremowy zlew a nie biały kamienny bo się brudzi
zrezygnowałabym z mozaiki w łazience bo ekipa miała problem z jej położeniem i strasznie się grzebali przy pomieszczeniu
oraz zdecydowałabym się na tańsze płytki podłogowe. Zamawialiśmy je z katalogu i kosztowały nas ok 110 zł za m2.Podczas gdy potem wybrałam się do OBI i praktycznie taki sam gres widziałam w cenie o polowę tanszej ( tylko,że inna firma)
Owczar - 12-10-2017, 11:35
Czy ktoś próbował podłączyć prąd w taryfie g 11 do działki na której nic nie ma? Mowa o PGE.
Krzyzak - 12-10-2017, 13:07
Fiona napisał/a: | tańsze płytki podłogowe | sprawa do wyważenia - bo ja kupiłem naprawdę tanie i w kuchni jak spadnie nóż czy widelec to szkliwo odpryskuje i widać cegłę - a niestety rudy na białym nie wygląda atrakcyjnie
Olivia - 14-10-2017, 23:02
Cytat: | rudy na białym nie wygląda atrakcyjnie |
Krzyzak, według mnie nie jest najgorzej :
Krzyzak - 15-10-2017, 20:45
Olivia, zrobiłaś mi dzień
igorek - 11-11-2017, 09:46
A jak poradziliście sobie z tematyką zasilania, skoro jeszcze nie ma w zasadzie budynku, adresu i innych tego typu kwestii? Od sąsiada?
Marcino - 11-11-2017, 09:54
Tak ja brałem od sąsiada
Nie wiem jakie zasady zasilania z Energi dla nowych budynków. Być może taryfa budowlana do czasu zakończę ianbudowy inodbioru budynku. U mnie podłączyli normalnie gdy tylko miałem adres. A adres dostałem w gminie i żonę zameldowali bez zakończenia budowy
Owczar - 11-11-2017, 10:10
Można wystąpić o przyłącze docelowe bez adresu. Energetyka na 18 miesięcy na podłączenie. Ew przyłącze tymczasowe.
Dostaniemy oczywiście taryfę budowlana.
A z innej beczki. Budował ktoś na płycie fundamentowej?
Tomek - 11-11-2017, 13:58
Owczar napisał/a: | Można wystąpić o przyłącze docelowe bez adresu. Energetyka na 18 miesięcy na podłączenie. Ew przyłącze tymczasowe.
Dostaniemy oczywiście taryfę budowlana.
A z innej beczki. Budował ktoś na płycie fundamentowej? |
Koleżanka buduje. Obok mnie bliźniak stoi na płycie, a co potrzebujesz wiedzieć?
nie, żebym Ci potem odpowiedział, ale pytać możesz ...
Co do prądu, ja brałem od sąsiada - to niby nielegalne jest, ale ...
jeszcze przed budową miałem zrobione docelowe przyłącze na działce, ale papierologia w Tauronie trwała tyle, że większość budowy zrobiłem na prądzie od sąsiada, a dopiero piętro i dach robiłem już na swoim prądzie - taryfa budowlana, a jak wstawiłem okna to zmieniłem na normalną taryfę.
Obecnie nie robią wielkich problemów, bo prąd możesz kupić w byle biedronce, czy playu, więc idą frontem do klienta.
A jeszcze pare lat temu trzeba było w Tauronie pokazać pozwolenie na użytkowanie.
Owczar - 11-11-2017, 14:08
Chciałem podpytać o sposób izolacji i ew opaski przeciwwysadzinowej
Tomek - 11-11-2017, 14:22
Owczar napisał/a: | Chciałem podpytać o sposób izolacji i ew opaski przeciwwysadzinowej |
to nie bardzo
Krzyzak - 11-11-2017, 18:23
prąd budowlany strasznie drogi jest - pamiętam jak zakontraktowałem zdaje się 11kW i za zużytą energię było nieco ponad 5zł, ale prawie 800zł za resztę opłat (pół roku, 6m-cy * 11 kW * 10zł za 1kW)
znajomi robili na agregacie - za 1000zł można kupić coś porządnego i potem zostaje na wszelki wypadek - tylko warto potem zrobić osobną instalację z gniazdkami, które zasila sam agregat - takie awaryjne
albo przełącznik w rozdzielni, który przy pracy na agregacie odłączy od sieci bo inaczej się zasila sąsiadów
rej - 13-11-2017, 10:25
Myślę, że z przyłączeniem nie powinno być większego problemu. Tak jak koledzy wyżej piszą.
Spotkałem się również z taką opcją, że wielu prac wykorzystywany był agregat prądotwórczy.
Wiesz, musisz sobie policzyć, co bardziej będzie Ci się opłacało: takie przyłącze, czy działać w oparciu o taki właśnie agregat o mocy 5000-7000W. Powinien udźwignąć betoniarkę i inne narzędzia budowlane.
|
|
|