[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Manualna skrzynia biegów szumi łożysko
Hugo - 14-06-2017, 22:41
Seba93Tychy napisał/a: | Inny mechanik wspomniał o pompce sprzęgła.. ale to chyba nie odpowiada za niechcące się wrzucić biegi.. | Oczywiście, że odpowiada, tak samo jak wysprzęglik.
milo - 14-06-2017, 22:44
Seba93Tychy napisał/a: | od wczoraj pojawił się problem ze skrzynią - każdy bieg wchodzi ciężko. Zaś 1, 5 i wsteczny jedynie na chama. Odpowietrzaliśmy sprzęgło, jednak problem sie utrzymuje. Spotkaliście się z czymś takim? |
Jak jest na wyłaczonym silniku wszystkie biegi możesz wrzucić ?
Seba93Tychy - 14-06-2017, 23:38
Na wyłaczonym silniku wszystkie biegi wchodzą idealnie.
milo - 14-06-2017, 23:46
Seba93Tychy napisał/a: | Na wyłaczonym silniku wszystkie biegi wchodzą idealnie. |
Nie masz odpowiedniego wysprzęglenia , jaki jest pedał sprzęgła ? łapa skrzyni ile sie porusza ?
Seba93Tychy - 15-06-2017, 00:21
nie wiem jak to sprawdzić, wybacz.
Michaszysz - 15-06-2017, 17:29
U mnie to terkotanie jest tym głośniejsze, im mocniej nacisnę pedał gazu, u Was też tak jest?
larelijux - 15-06-2017, 17:37
Ja nie zwróciłem uwagi. Jest tym głośniejsze, im bardziej otworzę szyby
Michaszysz - 15-06-2017, 19:00
U mnie najbardziej słychać przy zamkniętych szybach, i jest zależne od tego jak mocno wcisnę gaz. Może to nie skrzynia tylko coś z układem paliwowym?
Na gazie i benzynie jest tak samo.
POGO - 15-06-2017, 20:14
Michaszysz napisał/a: | U mnie to terkotanie jest tym głośniejsze, im mocniej nacisnę pedał gazu, u Was też tak jest? |
U mnie w zasadzie jest tak jak u Ciebie ale myślę, że to kwestia większego obciążenia całego układu. Czy to terkotanie u Ciebie jest takie jak tutaj: Galant_Skrzynia.wav? Wiem, że słabe nagranie ale jak ktoś ma / miał podobny problem to powinien wychwycić te nienormalne dźwięki.
milo - 15-06-2017, 20:16
Seba93Tychy napisał/a: | nie wiem jak to sprawdzić, wybacz. |
Chyba pod nogą czujesz jaki skok jałowy , wciśnij kilka razy i zmien bieg moze jest dobrze nie odpowietrzony układ
Michaszysz napisał/a: | U mnie to terkotanie jest tym głośniejsze, im mocniej nacisnę pedał gazu, u Was też tak jest? |
Na luzie ?
larelijux - 15-06-2017, 20:27
POGO, u mnie to brzmi inaczej niż na nagraniu. Swoją droga dziwny ten dźwięk tam u Ciebie
Michaszysz - 15-06-2017, 20:35
milo napisał/a: | Na luzie ? |
Na luzie wszystko jest normalnie, na biegach słychać terkotanie.
POGO - 15-06-2017, 20:42
Ciężka sprawa, posiadam Mitsu od niedawna i nie mam punktu odniesienia. Poprzedni właścicel twierdzi, że niedawno było wymienione sprzęgło i zastanawiam się czy czegoś nie skopali przy jego montażu. W tym nagraniu do 10 sek. jest dźwięk jaki można usłyszeć na wolnych obrotach przy wciskaniu / odpuszczaniu sprzęgła - terkotanie. W momencie kiedy zaczynam jechać, dźwięk zmienia się w piłowanie.
Jest jeszcze tak, że przy ruszaniu bardzo lekko poszarpuje ale nie wiem czy to nie jest kwestia nauczenia się jazdy Galantem Musiałbym przejechać się innym żeby to wykluczyć. Skrzynia chodzi ok, jedynie czasami tak jak wcześniej napisałem lekko się zakleszcza. Synchronizatory są w porządku.
milo - 15-06-2017, 20:57
Michaszysz napisał/a: | Na luzie wszystko jest normalnie, na biegach słychać terkotanie. |
Może to nie skrzynia , jak przeguby ?
POGO napisał/a: | Skrzynia chodzi ok, jedynie czasami tak jak wcześniej napisałem lekko się zakleszcza. Synchronizatory są w porządku. |
Duży wpływ ma olej na prace skrzyni
POGO - 15-06-2017, 22:16
milo, pierwsze co zrobiłem to sprawdziłem poziom oleju w skrzyni i była zalana pod korek. Olej jest czysty, także podejrzewam, że przy zmianie sprzęgła o której pisałem został zalany świeży. Pytanie tylko o jakiej specyfikacji. Natomiast myślę, że nawet w przypadku zalania złym olejem nie powodowałoby to aż takiego hałasowania, ew. to o czym wspomniałeś, że może się zakleszczać, itp.
|
|
|