To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Manualna skrzynia biegów szumi łożysko

Hugo - 14-06-2017, 22:41

Seba93Tychy napisał/a:
Inny mechanik wspomniał o pompce sprzęgła.. ale to chyba nie odpowiada za niechcące się wrzucić biegi..
Oczywiście, że odpowiada, tak samo jak wysprzęglik.
milo - 14-06-2017, 22:44

Seba93Tychy napisał/a:
od wczoraj pojawił się problem ze skrzynią - każdy bieg wchodzi ciężko. Zaś 1, 5 i wsteczny jedynie na chama. Odpowietrzaliśmy sprzęgło, jednak problem sie utrzymuje. Spotkaliście się z czymś takim?

Jak jest na wyłaczonym silniku wszystkie biegi możesz wrzucić ?

Seba93Tychy - 14-06-2017, 23:38

Na wyłaczonym silniku wszystkie biegi wchodzą idealnie.
milo - 14-06-2017, 23:46

Seba93Tychy napisał/a:
Na wyłaczonym silniku wszystkie biegi wchodzą idealnie.

Nie masz odpowiedniego wysprzęglenia , jaki jest pedał sprzęgła ? łapa skrzyni ile sie porusza ?

Seba93Tychy - 15-06-2017, 00:21

nie wiem jak to sprawdzić, wybacz.
Michaszysz - 15-06-2017, 17:29

U mnie to terkotanie jest tym głośniejsze, im mocniej nacisnę pedał gazu, u Was też tak jest?
larelijux - 15-06-2017, 17:37

Ja nie zwróciłem uwagi. Jest tym głośniejsze, im bardziej otworzę szyby :wink:
Michaszysz - 15-06-2017, 19:00

U mnie najbardziej słychać przy zamkniętych szybach, i jest zależne od tego jak mocno wcisnę gaz. Może to nie skrzynia tylko coś z układem paliwowym?

Na gazie i benzynie jest tak samo.

POGO - 15-06-2017, 20:14

Michaszysz napisał/a:
U mnie to terkotanie jest tym głośniejsze, im mocniej nacisnę pedał gazu, u Was też tak jest?

U mnie w zasadzie jest tak jak u Ciebie ale myślę, że to kwestia większego obciążenia całego układu. Czy to terkotanie u Ciebie jest takie jak tutaj: Galant_Skrzynia.wav? Wiem, że słabe nagranie ale jak ktoś ma / miał podobny problem to powinien wychwycić te nienormalne dźwięki.

milo - 15-06-2017, 20:16

Seba93Tychy napisał/a:
nie wiem jak to sprawdzić, wybacz.

Chyba pod nogą czujesz jaki skok jałowy , wciśnij kilka razy i zmien bieg moze jest dobrze nie odpowietrzony układ
Michaszysz napisał/a:

Na luzie ?

larelijux - 15-06-2017, 20:27

POGO, u mnie to brzmi inaczej niż na nagraniu. Swoją droga dziwny ten dźwięk tam u Ciebie
Michaszysz - 15-06-2017, 20:35

milo napisał/a:
Na luzie ?

Na luzie wszystko jest normalnie, na biegach słychać terkotanie.

POGO - 15-06-2017, 20:42

Ciężka sprawa, posiadam Mitsu od niedawna i nie mam punktu odniesienia. Poprzedni właścicel twierdzi, że niedawno było wymienione sprzęgło i zastanawiam się czy czegoś nie skopali przy jego montażu. W tym nagraniu do 10 sek. jest dźwięk jaki można usłyszeć na wolnych obrotach przy wciskaniu / odpuszczaniu sprzęgła - terkotanie. W momencie kiedy zaczynam jechać, dźwięk zmienia się w piłowanie.

Jest jeszcze tak, że przy ruszaniu bardzo lekko poszarpuje ale nie wiem czy to nie jest kwestia nauczenia się jazdy Galantem ;) Musiałbym przejechać się innym żeby to wykluczyć. Skrzynia chodzi ok, jedynie czasami tak jak wcześniej napisałem lekko się zakleszcza. Synchronizatory są w porządku.

milo - 15-06-2017, 20:57

Michaszysz napisał/a:
Na luzie wszystko jest normalnie, na biegach słychać terkotanie.

Może to nie skrzynia , jak przeguby ?
POGO napisał/a:
Skrzynia chodzi ok, jedynie czasami tak jak wcześniej napisałem lekko się zakleszcza. Synchronizatory są w porządku.

Duży wpływ ma olej na prace skrzyni

POGO - 15-06-2017, 22:16

milo, pierwsze co zrobiłem to sprawdziłem poziom oleju w skrzyni i była zalana pod korek. Olej jest czysty, także podejrzewam, że przy zmianie sprzęgła o której pisałem został zalany świeży. Pytanie tylko o jakiej specyfikacji. Natomiast myślę, że nawet w przypadku zalania złym olejem nie powodowałoby to aż takiego hałasowania, ew. to o czym wspomniałeś, że może się zakleszczać, itp.