[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Climatronic oraz Obsługa climatronica
janeq - 21-11-2009, 20:29
A ja mam tak, że jak nacisnę AUTO to klima załącza się tylko w trybie ECO. Coś jest nie tak czy o co chodzi?
yaro1976 - 21-11-2009, 20:45
janeq napisał/a: | A ja mam tak, że jak nacisnę AUTO to klima załącza się tylko w trybie ECO. Coś jest nie tak czy o co chodzi? |
naciśnij guzik ECO wtedy tryb eco zniknie...jak najbardziej poprawnie...
hermeth - 22-11-2009, 16:55
Ja mam problem taki jak wyżej już wymieniano, czyli cały czas leci zimne powietrze a dopiero od 31'C leci gorące. Tyle tylko, że w Cari mam climatronic inny niż w galancie, tzn. zamiast pokrętła są przyciski "+" i "-". Czy w tym typie też jest wężyk, który mógł spaść lub może to coś innego?
get low - 22-11-2009, 17:15 Temat postu: klimatronic Mam problem z klimatronikiem...
Wyglada to tak ze kupilem niedawno galanta 2.0TD z 97r. Wsrod małych i duzych mankamentow znalazł sie tam nie działajacy klimatronik... Przy kupnie samochodu nie było paska na kompresorze od klimy i podejzewałem ze moze to tylko brak paska powoduje ze klima nie działa. Niestety po kupnie paska okazało sie ze nie włacza sie kompresor (prawdopodobnie cewka na sprzegle elektomagnetycznym nie działa) znalazłem jakiegos manuala po angielsku i nie ma tam niestety nic konkretnego chociaz jeszcze raz bede go studiował:) w kazdym razie zadziwił mnie napinacz paska ktory na rysunkach wyglada inaczej niz u mnie w samochodzie... u mnie jest to kawałek płaskownika przykrecony do kopresora bez zadnej regulacji... i moje obawy sa takie ze jest to jakis dorabiany napinacz ktory nawet nie wiem czy idzie w symetrii z paskiem :/
-Dlatego mam ogromna prośbe jeżeli ktos posiada galanta w dieslu z klimatonikiem to prosiłbym o jakieś fotki jego układu (kompresor->pasek->napinacz)
-Ponadto jakies namiary na serwisowke(najlepiej po polsku)
-Jezeli miał ktos problem z klima to czy byla to cewka czy moze zatarty kompresor czy moze jakis inny problem (kazda informacje chetnie przeczytam)
-Jakies fachowe porady tez by sie przydała (warto sie samemu za to zabierac??)
robertdg - 22-11-2009, 18:02
get low, service manual do pobrania >>KLICK<< tam znajdziesz potrzebne informacje, mam nadzieje ze Ci to pomoze, material niestety po angielsku, zdjecia ulozenia pasków:
klima napinacz
ulozenie paskow
na silniku
jezeli masz problem z kompresorem nie radze sie grzebac z tym samemu gdyz uklad trzeba oproznic z czynnika chlodzacego a pozniej go napelnic, jezeli bedzie problem zwiazany z elektryka powinienes sobie dac rade
Owczar - 23-11-2009, 09:59
get low, tak jak widzisz w poście robertdg, jest tam normalny napinacz. Ten płaskownik to samoróbka i tak nie może być!!
Nie zakładaj tam paska.
Kup napinacz jak należy.
Przyczyn nie działającej klimy jest multum.
Najczęstsze:
-brak czynnika
-problem z czujnikiem
-problem ze sprzęgłem
-sprężarka
Kiedy brakuje czynnika to po włączeniu klimy nic się nie dzieje. Gdy padnie sprzęgło to auto podbije obroty a sprężarka nie będzie się kręciła.
Więc masz już jakiś namiar. W pierwszym przypadku możesz spróbować zewrzeć czujnik przy osuszaczu... Nie chcę się powtarzać, ponieważ w tym temacie opisywałem to już kilka razy. Łącznie z zasadą działania climatronica. Polecam przejrzeć od początku, dowiesz się ciekawych rzeczy.
get low - 23-11-2009, 17:05
No wiec z tego co mowisz owczar to bedzie to sprzegło(chyba ze przy tych ojawach moze cos innego szwankowac), bo klima napewno jest nabita bo sprawdzałem na zaworze i jest cisnienie, a tak jak mowisz po wlaczeniu klimy jest u mnie objaw podniesienia obrotow.
A o jakim czujniku ty pisałes?
A co do napinacza to z tym bedzie najwiekszy problem... nie orjetowałem sie jeszcze konkretniej w temacie ale nie wiem czy bedzie dostepny napinacz z mocowaniem a jesli nawet to ciekawe za jaka kwote... ma ktos szersza wiedze na temat napinacza?????
robertdg - 23-11-2009, 18:53
Owczar napisał/a: | Gdy padnie sprzęgło to auto podbije obroty a sprężarka nie będzie się kręciła. | Nie chcialbym podwazac twojej teorii bo nie wiem jak jest w Mitsu, ale w innych markach cos takiego nie wystepuje, padnie sprzeglo elektromagnetyczne to nie ma szans na podbicie obrotow gdyz silnik nie dostaje zadnego obciazenia, obroty sa podbijane podczas zalaczania klimy czyli zwiekszenia obciazenia na silniku.
get low napisał/a: | bo klima napewno jest nabita bo sprawdzałem na zaworze i jest cisnienie | JEstes w wielkim bledzie, cisnienie w ukladzie nie jest rownoznaczne z obecnoscia czynnika chlodzacego w ukladzie, takie bujdy na kolkach moga puszczac tylko w zakladach z klimatyzacja komus kto sie wogole nie zna, wystarczy chocby na necie o tym poczytac, a ja to pisze z osobistych autopsji. get low napisał/a: | A o jakim czujniku ty pisałes? | Presostat cisnienia w ukladzie klimatyzacji get low napisał/a: | ma ktos szersza wiedze na temat napinacza????? | napinacz kupic bez wiekszych problemow, a raczej rolke napinajaca, ciezej bedzie Ci dostac mocowanie tej rolki ze sruba napinajaca, trzeba szukac albo uzywki albo ASO
get low - 23-11-2009, 19:14
Tylko ze ja teraz wogole nie mam paska załozonego od klimy a i tak po wcisnieciu guzika ze sniezynka silnik sam podwyzsza obroty wiec na 100 procent to nie zalezy od obciazenia na silnik tylko ten czujnik od cisnienia.
A to ze klima jest nabita wnioskuje po tym ze jest cisnienie na zaworze i jak spuszcze go troche to czuc charakterystyczny zapach dla tego gazu.
Dzieki za wyjasnienie czujnika:)
A o napinaczu wiem i własnie chodzi o to mocowanie... galantow w dieslu jest bardzo mało a szczegolnie na szrotach wiec nie wiem gdzie go dostane... a słysząc ASO odrazu myslisz koszty...
Mam jeszcze prosbe. Zmierzył by ktos srednice tego napinacz bo nie wiem czy ten na płaskowniku co mam to orginalny czy tez jakis dosztukowany.
Owczar - 23-11-2009, 20:50
Akurat co do metody sprawdzenia czynnika się zgadzam z robertdg, ponieważ coś takiego nie jest pewną metodą. Jednak skoro twierdzisz, że obroty się podbijają to czujnik dwu ciśnieniowy wykrywa obecność czynnika.
Ale co do teorii jakoby silnik podbijał obroty pod wpływem ciśnienia, to się nie zgadzam. Wiem to z autopsji, poza tym silnik wie o pracującej klimie ponieważ climatronic podaje odpowiedni sygnał i komunikuje się z ECU od silnika.
janeq - 23-11-2009, 22:22
yaro1976 napisał/a: | naciśnij guzik ECO wtedy tryb eco zniknie...jak najbardziej poprawnie... |
naciskam śnieżynkę raz-nic sie nie dzieje, naciskam drugi raz i klima sie wyłącza, pozostaje tylko zwykły nadmuch regulujący sie automatycznie. Nie wiem co zrobic, zeby po nacisnieciu AUTO klima zaczela dzialac w trybie ciaglym a nie ECO.
Owczar - 24-11-2009, 10:16
janeq, dlatego, że climatronic w niektórym zakresie temp nie potrzebuje tryby permanentnego. Ustaw temperaturę 17 stopni lub włącz ogrzewanie przedniej szyby i się włączy
janeq - 24-11-2009, 15:08
Owczar napisał/a: | janeq, dlatego, że climatronic w niektórym zakresie temp nie potrzebuje tryby permanentnego. Ustaw temperaturę 17 stopni lub włącz ogrzewanie przedniej szyby i się włączy |
Z ogrzewaniem przedniej szyby sprawdzałem, nie włączyła sie sprężarka na stałe, pokombinuję z temperaturą, bo tak jak mówisz, może to jest z tym związane...
[ Dodano: 24-11-2009, 16:24 ]
Miałeś racje Owczar, jak zmniejszyłem do 17 stopni to sie uruchomila w trybie ciaglym. Czyli climatronic rozpracowany w 100% Dzieki
get low - 24-11-2009, 20:45
ponawiam prosbe: moze ktos zmierzyc srednice rolki napinajacej pasek od klimy w 2.0 TD??
robertdg - 24-11-2009, 20:53
get low, nie wiem czy Ci to cos pomoze, moze wygladem sie zorientujesz, ale wymiary nie sa podane >>KLICK<<
|
|
|