[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] Wibracje nadwozia tylko przy przyśpieszaniu
Krzyzak - 06-02-2018, 09:48
Tam jest za mało smaru w zestawie. Trzeba dokupić drugą saszetkę.
Łukasss - 06-02-2018, 11:55
Mushkin w domowych nie sprawdzisz mozesz podniesc na lewarku i recznie na luzie poruszac polos ale to nie zawsze sie sprawdzi u mnie rozlecial sie krzyzak i zaczepil sie jakos ramieniem o czesc zewntrzna przegubu dopiero przy predkoscach wiekszych wpadal w wibracje
Hugo - 08-04-2018, 13:47
Zupełnie przypadkiem zauważyłem, że skośnookie cymbały w takim Space Wagonie po 1998 r. potrafili zrobić prawą półoś z podporą: http://allegro.pl/poloska...7276136233.html
Jak myślicie, jeśli ilość zębów do skrzyni i na przegubie zewnętrznym do piasty oraz przede wszystkim długość całkowita półosi będą takie jak półosi od Gala to chyba nie będzie jakiegoś gigantycznego problemu żeby zamontować tą półoś do Gala?
deejay - 08-04-2018, 15:45
Dlatego Space Wagon ma podporę półosi , bo układ zawieszenia jest na tzw Sankach , to to samo co co np Renault Clio II, Megane II
Hugo - 08-04-2018, 17:11
deejay, czyli jednym słowem nie da się tej półosi zaadoptować do Galanta? Jej montaż na 100% wyeliminowałby wszelkie wibracje podczas przyśpieszania.
robertdg - 08-04-2018, 19:04
Masz gwarancje, ze w silniku Galanta bedzie mocowanie do podpory półosi??
deejay - 08-04-2018, 19:21
Hugo napisał/a: | deejay, czyli jednym słowem nie da się tej półosi zaadoptować do Galanta? Jej montaż na 100% wyeliminowałby wszelkie wibracje podczas przyśpieszania. |
Cyt:
Gdy moment obrotowy trafia na koła, odbywa się to na dwa różne sposoby. W zawieszeniach zależnych, tzw. sztywnych mostach, z mechanizmu różnicowego przenoszą go półosie bezpośrednio na piastę koła po linii prostej. Natomiast już w zawieszeniach niezależnych, linia ta nie jest prosta, ponieważ piasta koła wykonuje ruch pionowy względem wyjścia z mechanizmu różnicowego lub względem obudowy skrzyni biegów (napęd zblokowany). To jednak tylko jeden aspekt. Drugim jest napędzana oś skrętna. Koło napędzane, nie tylko może wykonywać ruch pionowy względem mechanizmu różnicowego, ale też zmieniać swój kąt położenia względem podłoża. Nie da się zatem na koło skrętne lub koło zawieszone niezależnie względem mechanizmu różnicowego zastosować prostego wału napędowego (półosi) bez możliwości jego załamania. Stąd konieczność stosowania przegubów napędowych półosi, jednego lub dwóch na daną półoś.
Hugo - 08-04-2018, 19:52
robertdg napisał/a: | Masz gwarancje, ze w silniku Galanta bedzie mocowanie do podpory półosi?? | Oczywiście, że nie ma takiego mocowania, ale to nie znaczy, że nie można by go dorobić, prawda? deejay, ten cytat chyba nic nie wnosi, to jest oczywiste i oznacza, że tą półoś z MSW można by do Galanta zamontować?
robertdg - 08-04-2018, 20:01
To mocowanie fabrycznie odlane jest na bloku silnika, jeze;i go nie masz to nie wiem w jaki sposob mozna je dorobic.
Hugo - 08-04-2018, 20:14
Spójrz na fotce poniżej zaznaczyłem w czerwonym kółku nagwintowane otwory na śruby (zapewne M10 albo nawet M12), które można by wykorzystać na mocowanie podpory. Oczywiście na 100% oryginalna podpora nie podejdzie w te otwory, ale myślę, że nie byłoby dużym problemem dorobić mocowanie pod te otwory.
robertdg - 08-04-2018, 21:49
Wrzuć fotke
Hugo - 08-04-2018, 21:53
A sorry, zapomniałem:
robertdg - 08-04-2018, 22:00
To miejsce na podpore do prekata o ile sie nie myle, ale sprobuj dzialac, moze sie zmiesci, musisz wszystko dokladnie wymierzyc, bo jak kielich od przegubu wyjdzie przy prekacie to z miejscem tam jest lipnie
W sumie patrzac na aukcje polosi ktora wrzuciles, podejrzewam ze ze spasowaniem bedzie ciezko gdyz polos podchodzi od 2,4gdi, silnik 4G6 jest dluzszy od 6A1 a sama grubosc polosi posredniej z kielichem bedzie znaczaco utrudniac jej umiejscowienie.
deejay - 08-04-2018, 22:11
Nie wiem po co tak kombinowac Hugo , szkoda czasu moim zdaniem.
Hugo - 09-04-2018, 08:55
Macie rację. Kiedyś rozmawiałem z gościem z firmy MOTOMAX z Torunia, ponoć najlepszej firmy w Polsce zajmującej się regeneracją przegubów i półosi, opowiedziałem o problemie wibracji podczas przyśpieszania w Galu i powiedział, że mogą stworzyć i dopasować nowy przegub wewnętrzny taki jak jest np. w wieśwagenach, czyli zbudowany tak jak przeguby zewnętrzne w Galu. One mogą pracować pod większymi kątami i nie będzie wibracji. Koszt ok. 500 zł za półoś. W sumie wystarczyłoby tylko prawą półoś tak zrobić, z lewą nie ma problemów, bo jest krótka i nie wibruje.
|
|
|